Работодатели и синдикати поискаха повече яснота за стажантския трудов договор

Зинаида Златанова (в средата), заместник министър-председател и министър на правосъдието, председател на НСТС (Архив).

© Анелия Николова

Зинаида Златанова (в средата), заместник министър-председател и министър на правосъдието, председател на НСТС (Архив).Социалните партньори се съгласиха с идеята на правителството в Кодекса на труда да бъде вписан стажантският трудов договор, но част от тях поискаха повече подробности и уточнения преди да я одобрят напълно.


Това и още предложения за корекции в Кодекса на труда, също и в устройствоно на здравната каса и административните тежести, бяха обсъдени на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, като в крайна сметка синдикатите, работодателите и министрите не постигнаха консенсус по нито една от точките в дневния ред. След края на заседанието вицепремиерът и председател на НСТС Зинаида Златанова обясни, че става въпрос за "правно-технически бележки", по които ще продължи да се работи.  


Само Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и КТ "Подкрепа" се обявиха против възможността за стажантски договор. Представители на синдиката не присъстваха на заседанието, тъй като организацията напусна Тристранката в средата на ноември с критики към кабинета, но оттам също имаше становище. В него се посочва, че въпреки че е добре за стажантите да има договор, той не трябва да бъде трудов. 
В обхвата на договора ще попадат младежите до 29 години със завършено средно и висше образование, обясни след заседанието министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Ще може да се прилага в случаите, когато стажантът нямат предишен трудов опит и ще важи за период от 6 до 12 месеца, в който работодателят е длъжен да му осигури минимална работна заплата и наставник.


На въпрос дали договорът няма всъщност да откаже работодателите да наемат стажанти заради задължителното заплащане, което сега много от тях си спестяват, министърът обясни, че работодателите ще бъдат подпомагани финансово с европейски средства. По 140 лв. допълнително заплащане ще има и за човека, който играе ролята на обучител на стажантите.  


Друга промяна в КТ, по която не се достигна до консенсус, ще задължава Главната инспекция по труда да издават задължително предписание на работодателите за заличаване на трудови договори, за които няма доказателства, че са действителни. Целта е да се ограничат злоупотребите с лични данни, които са зачестили според експерти от социалното министерство. Оттам дадоха пример със служител на пожарната, за когото по регистри излизали шест различни договора. От БСК коментираха, че идеята е добра, но не е ясен механизмът, по който ще работи. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK