Депутатите пак започнаха работа от третото преброяване

Депутатите пак започнаха работа от третото преброяване

© Анелия НиколоваИ днес парламентът имаше проблеми с кворума, за да започне пленарното заседание. При регистрацията на депутатите в 9 часа системата отчете 118 представители в залата.


Председателят на Народното събрание Михаил Миков обяви, че "очевидно в залата има достатъчно народни представители, които не желаят да се регистрират". Той им даде два варианта - или да напуснат, или да се регистрират, за да не се налага да ги преброяват квесторите. Напомни, че конституцията е изрична в това отношение и този парламент има вече традиция за установяване на кворума.


При повторната регистрация с електронната система обаче депутатите се оказаха 113. Без повече обяснения Миков разпореди квесторите да преброят народните представители и те установиха, че в залата са 176 души.


Бившият председател на парламента Цецка Цачева от ГЕРБ пък обърна внимание на Миков да запомни това число и спрямо него да се отчита дали едни предложения са приети или не. По тази логика, за да бъде прието решение на Народното събрание, то трябва да бъде прието от минимум 89 депутати - повече от половината от присъстващите в пленарна зала, както гласи правилника на парламента. Миков съобщи, че в рамките на блицконтрола ще участва само премиерът Пламен Орешарски, тъй като заместниците му са в командировка.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK