МВР не си е потърсило 60 млн. лв., показа одит

МВР не си е потърсило 60 млн. лв., показа одит

© Цветелина Белутова, Капитал



Нарушения на Закона за обществените поръчки, недостатъчно ефективни мерки за събиране на просрочени вземания, недобра финансова организация. Това показва доклад на Сметната палата за финансовото управление на МВР в периода октомври 2010 - май 2013 година (целия доклад вижте в прикачения файл).


Според доклада за трите години МВР не е успяло да събере просрочени вземания по бюджета за близо 60 млн. лв. "Несъбраните вземания са резултат от извършени дейности от системата на МВР: охрана с полиция, пожарна безопасност и спасяване, сигнално-охранителна техника, наеми, извършени експертизи на съдебната власт, услуги, ползване на телефонни канали и други", пише още в доклада.


За нарушения на Закона за обществените поръчки се съставят 60 акта, които ще бъдат връчени на заместник-министри и ръководители на звена, които носят отговорност за нарушенията, тъй като министърът на вътрешните работи им е делегирал правомощия в областта на обществените поръчки. Докладът на Сметната палата е внесен в Народното събрание.




Въпреки че по закон е независима институция, а председателят й с изключително дълъг мандат именно за да бъде независим, активностите на Сметната палата на практика винаги съвпадат с волята на управляващите.



Обществени поръчки


За периода на одита са проверени 142 процедури за обществени поръчки, като при подготовката и провеждането им е спазен редът, регламентиран с вътрешните правила. Установените нарушения са пропуски при откриването на процедурите и в документацията за участие. "При дефиниране на изискванията към участниците в процедурите не са положени достатъчно усилия за защита интересите на възложителя. В преобладаващите случаи не са поставяни минимални изисквания към качествата на участниците, които да служат за преценка на способностите им да изпълнят конкретна обществена поръчка, а е поставен акцент върху условията за представяне на документи", пише още в доклада.
Докладът е установил още, че неправилно са определяни размерите на гаранции за участие/изпълнение на договори и системно не е изпращана информация до Агенцията за обществени поръчки за сключени договори и изпълнени договори за обществени поръчки.


И ... БМВ и даренията
Според доклада не са предприети действия за събиране на дължими приходи от имоти-публична държавна собственост, които се ползват от търговско дружество ("БМВ" ЕООД), с едноличен собственик на капитала – министърът на вътрешните работи, в размер на 737 511 лв., с което не са защитени в достатъчна степен финансовите интереси на МВР.


Сметната палата е открила, че "при сключването на договори за дарения между МВР и търговските дружества със 100 % държавно участие в капитала едноличният собственик - министърът на вътрешните работи, не е взел решения за разпоредителни сделки с дълготрайни активи на дружествата в нарушение на нормативните изисквания".

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Въпросът е дали ще има някакви мерки.Ние това го знаем.

 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1913 Весело

  Това не може да е вярно!
  ИЧ!!!!

 3. 3 Профил на sasa1959
  sasa1959
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Що ще се трепат да си ги искат, та те си имат постонни приходи.

 4. 4 Профил на Волният Ибрик
  Волният Ибрик
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Бълха ги ухапала ушевите...

 5. 5 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  "...МВР не си потърсило 60 млн. лв. ..."

  Стига, бе...за тия, 60 млн. са джобни пари...раздали са ги на нуждаещите се...а за добрината им, Бюджетът ше ги награди с един милиард и триста милиона от общата паница...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 6. 6 Профил на o1e
  o1e
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тези 60 акта , които сметната палата е връчила каква роля имат - това актове за начет ли са , глоби ли са или са някакъв нов вид разпалки за печка/камина?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK