Златанова назначи кандидатура на ДПС без опит за шеф на съдиите по вписванията

Златанова назначи кандидатура на ДПС без опит за шеф на съдиите по вписванията

© Анелия НиколоваМинистърът на правосъдието Зинаида Златанова е назначила за ръководител на съдиите по вписвания в най-големия и най-натоварен съд в страната - Софийския районен съд, съдия с петгодишен юридически стаж научи "Дневник".


Садифе Мехмедова е била избрана измежду 21 други магистрати, сред които тя е една от  малкото съдии с най-малък стаж. При положение, че министерството на правосъдието не можа да изброи нито едно проверимо професионално качество на новия ръководител, остава съмнението, че тя е била предпочетена заради факта, че е дъщеря на областния координатор на ДПС в Търговище Хамди Илиязов.


Съдиите по вписвания разпореждат или отказват вписванията, отбелязванията или заличаванията в имотния регистър. Те имат ключова роля при разпореждането с недвижими имоти, защото именно те имат крайна дума за това дали се впише една сделка или не и дали отговаря на закона или не. Ето защо е изключително важно те действително да притежават необходимите качества. Според закона ръководител на съдиите по вписвания се определя от министъра на правосъдието, като изискването е съдията да е с доказани професионални качества.
До 17 ноември поста е заемала Илиана Дикова, която има 15-годишен стаж.  Тя е била и два мандата председател на Асоциацията на съдиите по вписванията. В средата на ноември петгодишният й първи мандат като ръководител изтича. Според закона тя може да бъде назначена за втора година. Именно заради това председателят на Районния съд в София Методи Лалов изпраща препоръка до министъра на правосъдието Зинаида Златанова, в която уточнява, че Дикова е "с доказани професионални и морални качества, притежава ръководни умения и такива за работа в екип, демонстрира отлични комуникативни способности и изпълнява служебните си задължения съвестно и отговорно". Препоръката е подписана и от заместник-председателя на съда Мариана Георгиева, която отговаря за съдиите по вписванията.


Вместо Илиана Дикова обаче, от Министерството на правосъдието се спират на съдия Садифе Мехмедова. Тя започва кариерата си като инспектор-юрист във варненската дирекция на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, където остава за кратко. През 2007 г. тя е назначена за съдия по вписванията, но малко след назначаването си излиза в отпуск по майчинство. Преди да се върна отново на работа Мехмедова кандидатства безуспешно за младши съдия.


Според изискванията на Закона за съдебната власт критерии за назначаването на ръководител на съдиите по вписвания е притежанието за "доказани професионални качества", което според прочита на правосъдното министерство няма нищо общо със стажа.


Досегашният ръководител на съдиите по вписванията – Илиана Дикова каза пред "Дневник", че няма претенции към ръководния пост: "Затова са мандатите – те изтичат. Нямам претенции да бъда върната на същата позиция". Според нея обаче решението за смяната й не е мотивирано и не отговаря на изискванията на закона.


Доклад за употреба
Източници на "Дневник" от правосъдното министерство разказват, че след като сме изпратили въпроси за назначаването на Мехмедова, зам.-министърът на правосъдието Сабрие Сапунджиева (в чийто ресор са съдиите по вписванията) е отишла при съдиите по вписванията, за да им обясни мотивите за назначаването на новия директор. Основният, който Сапунджиева е посочила е, че имало доклад с препоръки към Дикова, които тя не е изпълнила.


Въпросният доклад е изготвен от инспектората на правосъдното министерство именно по сигнал на Илиана Дикова, която въобще не е виждала препоръките в него, просто защото те не касаят нито нейната работа, нито тази на останалите съдии по вписванията.


Констатациите от доклада са, че са трябва да се подобри работата между съдиите по вписвания и служителите на службата при Агенцията по вписванията, нещо което както казва самият доклад може да стане със законодателни промени. Инициатива, която може да дойде от министъра на правосъдието, но не и от... съдия по вписванията. Обстоятелство, което е уточнено в самия доклад, с който "Дневник" разполага: "Проблемите.... се дължат основно на разделянето на дейността по вписването между съдиите по вписванията и служителите на Агенцията по вписванията, извършващи техническите действия по вписването. Липсата на единно административно подчинение на службите по вписванията и на съдиите по вписванията, ръководещи производството по вписване, води до размиване на задължения и отговорности. Решаването на този проблем е свързано със законодателни промени, които да поставят в пряка и непосредствена подчиненост на съдиите по вписванията служителите, извършващи техническа дейност."


За какво е всичко това
Официалната позиция на министерството на правосъдието е че съдия Дикова не е оправдала очакванията на министъра на правосъдието да подобри работа на съдиите по вписванията."В Службата по вписванията при Софийски районен съд работят 21 съдии по вписванията с различен професионален опит и стаж и за да бъдат реализирани дадените препоръки, Министерството възприе подход, като прецени, че е нужен ръководител, който да има желание и воля да реализира препоръките", пише още в отговор до "Дневник". Мотивите силно напомнят обяснението на Сергей Станишев за номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС, че "трудните ситуации изискват нестандартни решения."


Според правосъдното министерство Садифе Мехмедова отговаря на изискванията на Закона за съдебната власт, защото "притежава необходимите професионални качества, не е наказвана, не са постъпвали оплаквания и сигнали срещу дейността й на съдия по вписванията. Взето е под внимание, че предишният й професионален опит й дава увереност, че ще изпълни препоръките в доклада на Инспектората по ЗСВ и ще се защитят имуществените права на гражданите".


От министерството на Зинаида Златанова обаче така и не посочват конкретни и проверими факти за твърденията си. Източници на "Дневник" коментираха, че основният аргумент за назначението на Мехмедова е именно факта, че е дъщеря на висш кадър на ДПС и именно зам.-министър Сабрие Сапунджиева се е преборила това да се случи.


От правосъдното министерство коментираха неофициално, че се очаква новият ръководител на съдиите по вписванията да бъде проводник на готвена промяна в правилника за вписванията, която да измести подчинението на съдиите от ръководителя съответния районен съд към изпълнителната власт - в лицето на Агенция по вписванията. Въпреки че не са магистрати, съдиите по вписванията са вид специализирана съдебна администрация и са независими в своята преценка, която правят само съгласно закона и вътрешното си убеждение. Те са на подчинение на председателя на съответния районен съд, което дава известни гаранции за независимост.


Въпросът с немотивираните назначения е поставян многократно в мониторинговите доклади на ЕК като ключов за реформата в борбата с корупцията. Лъхащи на непотизъм кадрови решения като това на Мехмедова са поредният пример, че и това правителство е заело лицемерна поза както пред обществото, така и пред Брюксел.


"Дневник" изпрати въпроси на съдия Мехмедова, на които тя не отговори. Очаква се темата за назначението на Мехмедова ще бъде повдигната и по време на парламентарния контрол този петък.

Ключови думи към статията:

Коментари (159)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Подготвя се нов грабеж организиран от ДПС.

  писнало ми е от левичари
 2. 2 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 798 Неутрално
 3. 3 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 2070 Неутрално

  Великолепно!
  Времето на калинките никак не е изтекло. Напротив, просто сега калинките са турско сини и комунистическо червени.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Садифе Мехмедова е била избрана измежду 21 други магистрати, сред които тя е една от малкото съдии с най-малък стаж. Предимството, което младият юрист има пред останалите е, че е дъщеря на областният координатор на ДПС в Търговище Хамди Илиязов.


  ГНУСНА РАБОТА.

  писнало ми е от левичари
 5. 5 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1313 Гневно

  Кой ти гледа опит и кадърност, важното е навсякъде да са все наши хора, пък и как да скършим хатъра на партньора, като и нашите дето сме ги назначили са все парашутисти.
  Ей затова държавата ни е на този хал, от такива мижитурки набутани тук и таме. Сигурно е имало съдия с далеч повече опит и качества, но само Садифето е с правилните връзки.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 6. 6 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  А министъра на енергетиката Стойнев назначи предшественика си Петър Димитров за член на Управителния съвет на ДП "Радиоактивни отпадъци", в нарушение на Закона за безопасно използване на ядрената енергия (чл. 84). Димитров не отговаря на изискването за образователен ценз и стаж в средите на ядрената мафия. Защо медиите не пишат и за този случай???

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 7. 7 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 715 Весело

  Евалла ,евалла - аферим - машалла !

 8. 8 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Бедни ми Раданкъневци, защо на 30 юни не гласувахте за ГЕРБ.............

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 9. 9 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Весело

  От една страна, формулата три-пет-осем я помним. От друга, мисуенето на другарите е "ще се научи".

  Второто беше лошо само по боцево време.

  ден година храни.
 10. 10 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сега е времето на червените пеперуди

 11. 11 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "Къти":

  Пелтекът на енергетиката.

  ден година храни.
 12. 12 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Тези като гербаджиите същите..Там Владимира Янева , тук Садифе Мехмедова...

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 13. 13 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  "Непотизъм (от на латински: nepos, род. п. nepotis — внук, племенник) е раздаването от страна на папата, с цел укрепване на своята власт, на доходоносни длъжности, висши църковни звания и земи на свои близки роднини. Бил широко разпространен през XV — XVI век, но склонност към него проявяват и много папи в периода XIX — XX. В по-широк смисъл - шуробаджанащина."

  Според мен "непотизъм" не идва от латински. Непотизъм означава, да успееш в живота, без много, много да се потиш.

  TAKE THE RED PILL!
 14. 14 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Илиана Дикова е изключителен професионалист и свестен човек ... Шапка й свалям за организацията, която въведе в Агенцията, при всичките проблеми, които съпътстваха създаването й.
  Дикова ТРЯБВАШЕ да остане.
  А за ханъмата ... каквото и да кажа, влиза в графата "цензурирано от Дневник". Дано да се окаже читав кадър, ама надали. Като цяло назначение на ДПС на такова стратегическо място обезсмисля идеята за прозрачност и обективност, заради която бе създадена и Агенцията ...

 15. 15 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#13] от "Beyond":

  Стига с тия непонятни нам чуждици, праилната дума е "шуробаджанащина".

  ден година храни.
 16. 16 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Турция опитва да ни завладее отвътре. И за съжаление успява, с помощта на ДС, разбира се.

 17. 17 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Разстроено

  Така, така...
  Пожелахте си го - получавате го!

  Ходете пак "за гъби", ослушвайте се...
  Ще се оправите.. в някой друг живот....

  Криви ви бяха ГЕРБ, а?
  Бедна ви е фантазията какво още можете да получите от ДПС!
  Купувайте си вазелин на килограм!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 18. 18 Профил на Cherrie
  Cherrie
  Рейтинг: 1097 Весело

  [quote#12:"1sion1"]Тези като гербаджиите същите..Там Владимира Янева , тук Садифе Мехмедова... [/quote]
  Сиамски близнаци,биеспету с техния морал ала одупване на диепесе, и герб с морал "калинка"
  И как врещят двете агитки в захлас към своите любимци,одобрявайи всичко което вършат....

  Всеки път,в който отговоря на Norman Granz и Hawaii постовете ми се изтриват светкавично,дори да е късно следобяд,доста често и през почивните дни. Изводи? :D
 19. 19 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4576 Неутрално

  Боже Господи..............поредното кадруване .....поредният парашутист........и поредната управленческа излагация!

 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2200 Весело

  Това не е възможно! Все пак говорим за най-доброто правителство на България евър!

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 873 Гневно
 22. 22 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#17:"The Core"]Криви ви бяха ГЕРБ, а?[/quote]
  На теб Мирето Янева права ли ти се види? Ми Крънчова? Ми репресиите срещу съдия Тодорова? Ам?

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 23. 23 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#17:"The Core"]Криви ви бяха ГЕРБ, а? [/quote]

  Герб не са много по-различни. Изобщо, проблемът е най-вече в андрешковщината на всичкото българско политик.

  При комунетата от всички цветове има допълнителни утежняващи обстоятелства.

  ден година храни.
 24. 24 Профил на ASTYLE
  ASTYLE
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Воленеее, излез от под масата, излез спасителю на нацията !

  EU now have 1 GB empty space
 25. 25 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1379 Разстроено

  Великият "експерт" Златанова добре прави, явно това е пост, от който може да се ЛАПА. Гадове

 26. 26 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  "През 2007 г. тя е назначена за съдия по вписванията, но малко след назначаването си излиза в отпуск по майчинство. Преди да се върна отново на работа Мехмедова кандидатства безуспешно !!!! за младши съдия."
  .."притежава необходимите професионални качества, не е наказвана, не са постъпвали оплаквания и сигнали срещу дейността й на съдия по вписванията. Взето е под внимание, че предишният й професионален опит й дава увереност.."
  Айде пак катарзиси...
  ОСТАВКА!

 27. 27 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  ДПС се окопава във властта като проявява апетит към мандатни длъжности- ще останат и след Орешарски.

 28. 28 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Момичето не е успяло с умения, успяло е с татко. Хай честито!
  ОСТАВКА, ма***** ви!

 29. 29 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Назначен е нов "експерт"."Експерт" до "експерта ".

  Чака ни светло бъдеще.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 30. 30 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  [quote#28:"лизард"]ОСТАВКА, ма***** ви![/quote]
  И татко ви!!

 31. 31 Профил на Kaschei Bezsmertni
  Kaschei Bezsmertni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Нищо старо не е забравено и нищо ново не е научено.Гьонсуратлъкът си продължава....Ако тръгна да изброявам от началото на т.нар. демокрация досега примери за безпримерни назначения ,няма да ми стигне времето до Коледа.Хубавото е,че в последните 7-8 години ,с масовото навлизане на интернет и онлайн комуникацията ,в рамките на минути научаваме за поредния нагъл бездарник ,който бива промотиран и след още някоя минута,проверявайки го в чичко Гуугъл,виждаме що за стока е,кога къде и как се е насирал...........И с цялата си наглост коментират доц.Таков ,че бил приел да е съветник (безплатно) на Плевнелиев...Е тука сравнение дори не искам да правя,за да не обидя човека....Господ да ни е на помощ,фесовете сега ще искат до девето коляно да се уредят на държавна служба,после пак ще трябва метла...Да са ни честити ПУЦ-овете,които спешно ще напечатат дипломи ,за тия,които още не са си купили на примоция,за да могат като "доказани специалисти" да заемат съответната длъжност...!!!

 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  Така де!
  Каква е ползата от файдата, като няма келепир?

 33. 33 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#28:"лизард"]ОСТАВКА, ма***** ви![/quote]

  Ама какво е виновна майка им ТЯХ ТЯХ

  писнало ми е от левичари
 34. 34 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Работим за видимо подобрение на инвестиционния климат.

  Damnant quod non intellegunt.
 35. 35 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Садифе Мехмедова е била избрана измежду 21 други магистрати, сред които тя е една от малкото съдии с най-малък стаж. "
  ".... съдия с петгодишен юридически стаж научи "Дневник".

  от които 2 години майчински... познайте колко и е стажа!!!

 36. 36 Профил на Kaschei Bezsmertni
  Kaschei Bezsmertni
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Сега се сещам,че и зам.миистърката (Сабрието) и тя е блестящ юрист ,сдобила се на стари години с документ за юрист от ЮЗЪ-ту при т.нар проф.Воденичаров и оттам насетне изгря нейната звездъ .Женицата пасва кат дялан камък ,където я пратиха господарите й.Сега за втори път да ни е честита като зам.министър.....Искам да чуя Златанова,понеже и тя много проевропейски го раздава-Така ли ,чадо,правят в ЕВропа????Така ли и там се избират висши кадри ???....Истината е ,че и тия като нея,ако ще 100 години и 5 поколения да изкарат в ЕВропата,са зачетани от мръсна семка и не са способни на каквото и да е почтено действие...Гледа те с безизразни очички и в главата й само европроекти и претакане на фондове...

 37. 37 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2479 Неутрално

  не одобрявам това назначение ,явно в конфликт с нормалните критерии за тази длъжност ,но не одобрявам и расизма в съдебната система ,във върховните съдилища няма нито един човек от малцинствата ,въпреки ,че в нормалните има съдии и с по 15 години стаж от малцинствата ,това е порблем и не трябва да се стига до това етническа партия да назначава на етнически принцип в 21 век в европейска държава

 38. 38 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Превзеха държавата тези!!!

 39. 39 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Хайде, разпродавайте държавата, вече нищо не остана...

 40. 40 Профил на МM
  МM
  Рейтинг: 466 Разстроено

  НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА !
  Чак толкова нагло и показно кадруване...не съм виждал досега !
  Утре може да назначат за шеф на митниците ПЕНКА от Биг Брадър !

 41. 41 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#3] от "Quo Vadis BG?":

  и не са калинки, а кърлежи.

 42. 42 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1921 Любопитно

  Е па поне е юрист... като нищо мойше да е я маникюристка, я масажистка

 43. 43 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#38:"redguy"]Превзеха държавата тези!!![/quote]
  А не са я превзели БСП и АТАКА им е поднесоха на тепсия.

  писнало ми е от левичари
 44. 44 Профил на Katana
  Katana
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Е, бълха ни ухапала. По време на тройката ДПС колко милионо откраднаха чрез министерство на околната среда ДПС са партия от ДС-ри които са преследвали своите хора през възродителния процес, сега просто управляват със сила и заплахи. http://www.faktor.bg/poltika/na-vseki-kilometar/1576-bsp-i-dps-rekordyoori-v-kardzhali-s-agenti-na-ds.html

 45. 45 Профил на glatzial
  glatzial
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Вече ми се гади от тия...

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#37] от "tur671":

  Е да не би да тук има представители на африканския и азиатския континент, които да са лелеяли да правораздават, а ние расово и грубо да сме ги отблъснали?
  Садифето си е чиста българка (с Вашата терминология - от бялата раса), просто по името можем да съдим, че изповядва исляма. Място за расизъм тук не виждам.
  А и това изказване не е съвсем правилно. Влизал съм по дела с председател на състава с българомохамеданско име. Познавам и трима българомохамедани от курса си, единият от които кара съдийското училище в момента. Хора без тате-координатор на ДПС, хора по-затворени и мълчаливи, но упорито работещи.
  Срещу компетентни хора никой няма против, май.
  Срещу очевидно партийни назначения, от друга страна, само назначеният няма против.
  И не търсете расизъм и тук. Грозно е и измества фокуса на проблема.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Реплика на Деляновото назначаване ли е това?!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 50. 50 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3552 Любопитно

  До коментар [#33] от "koiot":


  [quote#33:"koiot"]Ама какво е виновна майка им ТЯХ ТЯХ [/quote]
  А сега па и да ги задоволим...

 51. 51 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#17] от "The Core":

  [quote#17:"The Core"]Бедна ви е фантазията какво още можете да получите от ДПС! [/quote]
  Айде пак ДПС-то виновно.
  Това е назначение на коалицията ДПС-АТАКА.
  Най-странната в новата ни полотическа история.

 52. 52 Профил на ytrewq
  ytrewq
  Рейтинг: 715 Весело

  До коментар [#48] от "keko2":

  Ех ,че е веселооооо....готино парти ,сал ректорите липсват !

 53. 53 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 547 Неутрално

  как е "калинка",

  на турски?

  Ти за мен си Мики Маус!
 54. 54 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Избори! Веднага се махайте оттам, наглеци.

  Чакам разследването на Дневник за отказа на управляващите да построят център за раково болни деца.

 55. 55 Профил на Kostadin Kostadinov
  Kostadin Kostadinov
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#53] от "stonedridah1":

  кърмъзъ бубамара хахаха, поне така предполагам де

 56. 56 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#17] от "The Core":

  По принцип съм съгласен съм, но в никакъв случай не приемам ГЕРБ като алтернатива. Те са другото уродливо лице на новата тройна коалиция.
  Изборът не е между тях - и 4-те партии които сега са в НС трябва да са пълен аут.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 57. 57 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Когато един управник иска да свърши определена работа,назначава за свои помощници най-близките си и кадърни приятели или познати. Така е било от хиляди години и така ще бъде! Само глупак като Бойко да назначи,(по "демократически" тертип разбираш ли),за главен прокурор Цацаров,(който се оказа отгоре на това и скрит комунист),вместо да сложи свой близък и доверен приятел!

 58. 58 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1454 Весело

  [quote#55:"kostandb"]кърмъзъ бубамара[/quote]
  Това е новата коалиционна Калинка - непознат на зоологията до момента вид.Хищник.Всеядна.Отровна.

 59. 59 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  [quote#43:"koiot"]БСП и АТАКА им е поднесоха на тепсия[/quote]

  колега, ей тук е мястото:
  https://www.facebook.com/PES.PSE

 60. 60 Профил на gorid
  gorid
  Рейтинг: 581 Гневно

  До коментар [#16] от "Shkembechorba":

  Нали и Доган го каза ,че няма нужда от танкове и аскер. Имало по-умни начини...

 61. 61 Профил на Александър Йорданов
  Александър Йорданов
  Рейтинг: 1088 Весело

  Не ве, тя е супер голям експерт, що тъй не й вярвате

  Often plays a very angry brute character, who swears a lot at people he dislikes
 62. 62 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  След като по този безцеремонен начин се потъпква закона, който следва да дава гаранции за прозрачност и високи професионални и морални качества на ръководителя на съдиите по вписванията, никой не може да е спокоен за собствеността си.

 63. 63 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#56] от "Rhapsody of Fire":

  А кой:
  Бареков, Яне Янев или Валери Симеонов?
  Или Марсианците?

  ПП:Само не ми излизай с номера РБ... т.е. - съживяване на умрелите!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 64. 64 Профил на Красимир Начев
  Красимир Начев
  Рейтинг: 14 Гневно

  До коментар [#2] от "deepblue":

  Звучно българско име !

 65. 65 Профил на magnas
  magnas
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Червените тролове ги няма да ни обяснят дали Борисов или Костов са виновни за ситуацията !

 66. 66 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Безскрупулни !Нагли !Безсрамни! Ако това са качества то причината в това състояние на морала на нацията трябва да се търси във ВЪЗПИТАТЕЛИТЕ на тези ,които ги притежават.Не би могло да се отрече излишък на тези "качества" и на министъра на правосъдието. Съдебната система ще е първата ,която ще подлежи на ДЕ"окачествяване".Тази ще е първата задача след падане на кабинета "О"

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 67. 67 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#22] от "1sion1":
  До коментар [#23] от "патиуанчо":

  Вие лични мнения ли имате, или сте чели тук-таме в Дневник, Капитал или "Опорните точки"... И това ли ви са най-съществените проблеми с ГЕРБ?
  Ако ви питат Вас в детайли - сигурен съм, че ще кажете че "съдебната система трябва с тояги да бъде вкарана в пътя"!
  Но тълкуването Ви е шизофренично!

  Апропо, на онези, дето споменават Калинките, ще им напомня, че Калинка беше назначена с одобрението на ОЛАФ, а ГЕРБ я уволниха..
  А сега тече точно обратен процес - никой не ги одобрява, но те си ги назначават. НАПУК! И въобще - нямате ли усещането, че всичко се прави напук на всички в момента???

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 68. 68 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Поредното безобразие! Този път с благословията на Зинаида. От последната - само гръмки слова, изпразнени от съдържание; отсъствие на действително намерение да свърши каквото и да е полезно. Поза и само поза, все по-зле прикрита с напредване на времето. Поредният въздухар, който се прие на сериозно!

 69. 69 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1921 Весело

  [quote#68:"gilermos"]с благословията на Зинаида[/quote]

  хахаха... както се изрази по друг повод един съфорумец: "Зинаида, червена гнида"

 70. 70 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Златанова назначи кандидатура на ДПС без опит за шеф на съдиите по вписванията...

  - Садиета, Сабриета,.. - Ужас !!!
  - Всички , от харема на Доган,
  са включени в управлението на държавата..
  Както е тръгнало, във не далечно бъдеще...
  може да има отново, смяна на имена..
  но този път, ще са на българите, със турски !!!

  urkobozambo
 71. 71 Профил на red.mary
  red.mary
  Рейтинг: 543 Весело

  "....съдиите по вписванията са вид специализирана съдебна администрация и са независими в своята преценка, която правят само съгласно закона и вътрешното си убеждение. Те са на подчинение на председателя на съответния районен съд, което дава известни гаранции за независимост..."

  Ergo, какво е значението на ръководител на съдиите по вписванията, като те нито са му подчинени (нали са подчинени на председателя на районния съд - Методи Лалов), нито имат задължение да съобразяват вписванията или отказите си с него?!
  А, драмата...

 72. 72 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#63] от "The Core":

  Е,излизам ти с номера РБ - от всички изборени, остават само те.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 73. 73 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  На основание чл. 77, ал. 3 от Закона за съдебната власт, при всеки районен съд има бюро за съдимост. Съдиите по вписванията се назначават и освобождават от министъра на правосъдието и нямат статут на магистрати. С промени в Закона за съдебната власт, всички правомощия по отношение на съдиите по вписванията трябва да бъдат прехвърлени от Министъра на правосъдието на Висшия съдебен съвет, предвид факта, че съдиите по вписванията винаги са били част от съдебната система, макар и не магистрати. Закона за съдебната власт трябва да уреди атестирането и кариерното израстване на съдиите по вписванията.
  [quote#0:"Дневник"]Министърът на правосъдието Зинаида Златанова е назначила за ръководител на съдиите по вписвания в най-големия и най-натоварен съд в страната - Софийския районен съд, съдия с петгодишен юридически стаж научи "Дневник". Според изискванията на чл.289, ал.1 от Закона за съдебната власт критерии за назначаването на ръководител на съдиите по вписвания е притежанието за "доказани професионални качества", което според прочита на правосъдното министерство няма нищо общо със стажа..[/quote] Лора Филева, назначаването на подобни позиции не става автоматично на основата на 15-годишен стаж или два мандата председател на Асоциацията на съдиите по вписванията, а изисква специален подбор и обща оценка на специфични професионални качества и умения. Изискването за високи професионални качества, проверката за изискуемите нравствени и професионални качества е от изключителна компетентност на органа по назначаването, тя е по целесъобразност и не подлежи на контрол. Стажът е от минималните изисквания, които трябва да бъдат спазени, без да се прегражда възможността за въвеждане на допълнителни условия, които министърът на правосъдието счете за целесъобразни. Не е изключена възможността да се предвиждат и други изисквания за необходимите професионални качества на ръководителите на съдиите по вписвания и да се допускат ограничения, когато такива качества липсват. Ако повече от един кандидата отговарят на изискванията, органът има право на самостоятелна преценка кого да назначи, като върху тази проява на оперативна самостоятелност не може да се упражнява дори съдебен контрол.

 74. 74 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Като се почне от Орешарски мине се през хамстера Станишев, Местан и през повечето т.н. министри всички те са толкова ос-ани, че каквито и оак-а-ия още да правят повече от това не може да замирише. Стигнало до Брюксел. Защото днес по Хоризонт на уловките на т.н. журналист Пьотр Волгин германският посланник не се хвана и "постави на място" руския агент при всеки свой отговор.

 75. 75 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Случайно да има някой на когото да не му се повръща?

 76. 76 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 524 Неутрално

  С две думи- НИЩО НЕ РАЗБИРА, НО ИМА ВОЛЯ.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 77. 77 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Няма ли конфликт на интереси, като баща й е член на управляваща партия? Тя ще вписва всичко наред.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 78. 78 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Благодарим ти, Волене. Върна ни в 19 век.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 79. 79 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  До коментар [#65] от "magnas":
  ами всъщност точно те са виновни. с престъпната си самовлюбеност и нарцисизъм ни докараха тия. безграничната глупост на и.ф и ц.ц разбиха дясното и отвратиха хората

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 80. 80 Профил на The Blue Danube
  The Blue Danube
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#56] от "Rhapsody of Fire":

  Той и Станишев така казва. Никой не става, затова ще стоим ние.

  За човека можеш да съдиш по приятелите му.
 81. 81 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#73] от "Гневник":

  ... тона на антрефилето от Дневник и твоЙто разяснение... Тц, един-двама най-много да прочетат к'во обясня'аш... па я го разбралЕ- я не...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 82. 82 Профил на ttemida
  ttemida
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това вече е супер нахалство. Искам само да ви припомня кой е бащата на въпросното момиченце. Спомняте ли си един филм на Нова тв, от конференция на ДПС където репортерката ходеше след него и го питаше разни неща за имотите му и незаконните му строежи и излъчиха кадри от къщата му с палмите. Поведението му - надменно, нахално и просташко. Елементарен човек. Толкова години съм юрист в града и изобщо това девойче не го знаех. Ужасена съм. И то не за друго, а защото имах едни госпожици за стажанти, чийто баща също е от тия среди.Не знам как изобщо бяха стигнали до стаж. Не се търпи вече.

 83. 83 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  все повече се уверявам, че премиера телевизьонна звезда е за предпочитане.
  Тия никакъв срам нямат

 84. 84 Профил на katzz
  katzz
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако перифразираме текста на една известна песен, където се пее "кажи на татко си мерси за бюджета си", тук подходящо е "кажи на татко си мерси за НАЗНАЧЕНИЕТО си".

 85. 85 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#72] от "Rhapsody of Fire":

  Между 3 и 5%.. заедно с грешката на преброяването!
  Няма ли най-после да погледнете света около вас, не само да се вторачвате в пъпа на Костов, или собствения си?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 86. 86 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Весело

  [quote#81:"dzwer"]Тц, един-двама най-много да прочетат к'во обясня'аш... па я го разбралЕ- я не...[/quote]

  До коментар [#81] от "dzwer":Щом и дори и дзвер го е прочел...баце, па мое го разбереш по свойта гръбина.

 87. 87 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2317 Разстроено

  "" При положение, че министерството на правосъдието не можа да изброи нито едно проверимо професионално качество на новият ръководител остава съмнението, че тя е била предпочетена заради факта, че е дъщеря на областният координатор на ДПС в Търговище Хамди Илиязов.""
  ==============

  Има ли нужда от коментар ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 88. 88 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2317 Любопитно

  До коментар [#65] от "magnas":


  [quote#65:"magnas"]

  Червените тролове ги няма да ни обяснят[/quote]
  ================

  Те имат вече променена тактика :
  появяват се вкупом доста време след като е отминала нашата патаклама
  и започват те на свой ред ,
  когато вече нас ни няма под статията ,
  на спокойствие да джасат вкупом минуси и да редят ""бисери"" един след друг ,
  за да си изпълнят нормата за Герой на социалистическия труд !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 89. 89 Профил на Димитър Тотев
  Димитър Тотев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#73] от "Гневник":

  Накратко, всичко си е наред нали? Законно.

  Димитър Тотев
 90. 90 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#89] от "mitko_t":
  нещо такова

 91. 91 Профил на jlebina
  jlebina
  Рейтинг: 409 Неутрално
 92. 92 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Ех, калинка, калинка, калинка моя ...

 93. 93 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4379 Неутрално

  А червените говореха, че от РБ искали да вкарат Ердоган в България.
  Та управляващите вече са го вкарали и той ги ръководи....
  И всичкото това с мандата на БСП.
  Срам и позор за алчните и корумпирани ком-социалисти!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 94. 94 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#67] от "The Core":

  Ъ? Искаш да кажеш, че гербаджиите са некакъв модел на добро политическо управление? На какво основание това?

  ден година храни.
 95. 95 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това си е чиста проба политическа корупция, демонстрирана нагло пред очите на цялата общественост.
  Некомпетентен и корумпиран чавек се поставя /да именно поставя защото тук очевидно няма легитимен и прозрачен избор/ на отговорен пост основно с цел да бъде КОНТРОЛИРАН безпроблемно. Да изпълнява волята на други, а не да се води от своето вътрешно убеждание, Конституцията и законите на страната.

 96. 96 Профил на Kamen Kozarev
  Kamen Kozarev
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Аре бе, какво мрънкате - гаче ли съдиите с голям опит са цветя за мирисане. За мен качествата са важни, не толкова стажа - ако не става, да я махнат след 6 месеца. Даже си мисля, колкото по-голям стаж, толкова по-вероятно да са пропити от корупционни нагласи тези съдии!

 97. 97 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 955 Неутрално

  До коментар [#21] от "J.J.":

  Оставка? Като си пееш, Пенке ле, кой ли те слуша

 98. 98 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 710 Неутрално

  До коментар [#5] от "bee":

  След време,ще има поредния вой на изринати с лопатата от властта.Ех,няма ли край с тия партийни назначения,.....,партии специалисти не подготвят,само ги унишожават.Няма ли статистика,примерно колко такива са преминали през Терминал2 днес.....

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на triton123
  triton123
  Рейтинг: 581 Неутрално

  [quote#4:"koiot"]Садифе Мехмедова е била избрана измежду 21 други магистрати, сред които тя е една от малкото съдии с най-малък стаж. Предимството, което младият юрист има пред останалите е, че е дъщеря на областният координатор на ДПС в Търговище Хамди Илиязов.
  ГНУСНА РАБОТА.[/quote]

  Е,сега,това е България,това е в България..да не искате да кажете че българия е гнусна работа? Обаче когато напиша че именно е гнусна работа,швайнска...голям рев се надига срещу такова мнение,срещу истината ,която в горното мнение е подкрепено почти 100% от четящите тук...

  Не се правете на изненадани,тия истини и реплики са изказвани и писани стотици пъти по стотици случаи...файда да има?! НЕ..НИЩО!Само маркиране...и какво от това??

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK