Кирил Йорданов: "Финасовото състояние на Варна в края на 2012г. беше добро, добро, добро..."

Кирил Йорданов

© Спас Спасов

Кирил ЙордановФинансова "експертиза", назначена от бившия варненски кмет Кирил Йорданов доказвала, че към 31 декември 2012г. общината е била в блестящо финансово състояние. "То е било добро, добро, добро...", каза самият Йорданов по време на днешната си пресконференция – първа след като на 6 март. т.г. подаде оставка. Според него одитът сдържа и информация за няколко готови проекта на стойност 300 хил. лв., които е трябвало да бъдат финансирани от фондове на ЕС.


"Експертизата беше препотвърдена от специалисти в Париж. Тя е налична и можете да поискате да ви я предоставят. Ако откажат аз ще ви я предоставя", заяви Йорданов.


Час след края на пресконференцията "Дневник" се свърза с бившия кмет на Варна, за да поиска копие от документа.
"Не съм казвал, че ще предоставя експертизата, отметна се от думите си той. Аз разполагам само с копие от него, той не е в мен". До този момент наличието на "експертизата" не е потвърдено от кабинета на новия варненски кмет Иван Портних.


След това Кирил Йорданов обясни, че финансовата "експертиза", както сам я нарече, е била поръчана от общинската администрация и платена за сметка на местния бюджет. Той обаче отказа да уточни, дали компанията, извършила одита, е българска или чуждестранна.


"Нека спрем този разговор дотук, каза той. Такъв е сценарият в България – когато властта се смени, новите да се оправдават с предишните. За да не се случи това, аз поисках състоянието на общината към края на миналата година да бъде документирано".


По време на днешната си пресконференция Йорданов, отново повтори, че не носи никаква отговорност за западането на Варна, за заличаването на архитектурния й облик, за съсипаната инфраструктура на града, за строителството в Морската градина и курортниа комплекс "Златни пясъци".


Попитан дали като кмет е разпореждал проверки по спазването на строителните разрешения за проекти в Морската градина, Йорданов избяга от конкретен отговор като заяви, че ако такива проверки са били извършвани, резултатите от тях не са му известни.


Именно по време на неговите три мандата обаче с разрешения за изграждането на "обекти с обществено предназначение" в парка бе допуснато издигането на жилищни кооперации, еднофамилни къщи и офиссгради.


Йорданов отново припомни и познатите си твърдения, че нито един от документите, разрешаващи строителство в Морската градина, не носи неговия подпис, като по този начин за пореден път хвърли вината за унищожаването на северната част от парка върху бившите си подчинени.


Коментирайки заповедта, издадена от наследника му Иван Портних, с която бе спряно движението на автомобили в Морската градина, Йордано каза следното: "Опитите за изтласкване на автомобилното движение от определени части на града винаги са били съпроводени с огромна агресия. Така се случи и със забраните за движение на автомобили в Морската градина, които аз издадох. Направете проверка в архивите на община Варна и вижте, дали в строителните разрешения, които са издавани за терени в Морската градина е било предвидено изграждането на паркинги. Няма такива!".


Йорданов избяга и от друга отговорност - за построяването на спортния комплекс "Тринити" на територията на Морската градина във Варна по време на неговия последен мандат.


"Не мога да визуализирам това, за което ме питате. Отдава не съм минавал от там", каза той.


Кирил Йорданов управлява Варна от 1999г. до 6 март. т.г. когато подаде оставка. Тя бе поискана от десетки хиляди варненци по време на най-масовите протести в историята на града, състояли се в началото на годината. Оттеглянето му стана неизбежно и след като с искане за незабавната му оставка на 20 февруари пред сградата на общината се самозапали Пламен Горанов. В деня на смъртта му – 3 март, ГЕРБ – партията, която издигна кандидатурата на Йорданов за четвърти пореден мандат през 2011г. свали доверието си от него.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK