"Парижката експертиза" на Кирил Йорданов се оказа блъф

Кирил Йорданов

© Спас Спасов

Кирил ЙордановНикой в Община Варна не можа да открие днес "експертиза, заверена в Париж", която според бившия кмет на града Кирил Йорданов доказвала, че към 31 декември 2012г. градът е била в блестящо финансово състояние.


"То е било добро, добро, добро...", каза самият Йорданов по време на днешната си пресконференция – първа след като на 6 март. т.г. подаде оставка. Според него одитът сдържал и информация за няколко готови проекта на стойност 300 хил. лв., които е трябвало да бъдат финансирани от фондове на ЕС.
"Експертизата беше препотвърдена от специалисти в Париж. Тя е налична и можете да поискате да ви я предоставят. Ако откажат аз ще ви я предоставя", заяви Йорданов.


Час по-късно обаче той се отметна от думите си и отказа да предостави на "Дневник" копие от документа като се аргументира с факта, че самият той не притежавал оригинала.
"Нашата проверка показва, че най-вероятно става дума за кредитния рейтинг на Варна, изготвен от българската агенция "БАКР – Агенция за кредитен рейтинг" (БАКР) и докладвана по регламент пред Европейски орган за ценни книжа и пазари със седалище в Париж", каза за Дневник новият кмет на Варна Иван Портних.


Според справка, предоставена от финансовия екип на Портних на 22 юни 2012 г. агенцията за кредитен рейтинг "Стандард енд Пуърс Рейтинг Сървисиз" е преразгледала прогнозата си за община Варна, на база на данни от 2011г. В резултат на направената оценка кредитния на града "BB" е потвърден, но прогнозата пред него е променена от "стабилна" на "положителна".


Още през 2011г. обаче бившият кмет на града Кирил Йорданов взе решение да смени "Стандард енд Пуърс" с "БАКР" като аргументира действията си с икономия. Според изказвания на Йорданов, цитирани в медите тогава, сумата, поискана от българската агенция била само 5 хил. лв. срещу многократно по-високата тарифа на "Стандард енд Пуърс".


По информация на финансовия екип на сегашния варненския кмет Иван Портних на 30 август 2012г. БАКР е публикувала доклада си за финансовото състояние и перспективи пред община Варна, според който кредитния й рейтинг е вече повишен от "ВВ" на "A -" с перспектива "стабилна".


Следващата актуализация на кредитния рейтинг на общината е публикувана на 10 май 2013 г. Тогава "БАКР" го определя на "ВВВ+" и променя перспективата на града от "стабилна" на "в развитие". Това понижение на показателите за финансовото състояние на града е обяснено с нестабилната политическа обстановка след оставката на Кирил Йорданов. Неговото оттегляне на 6 март м.г. бе последвано от смяната на четирима временно изпълняващи длъжността кмет на Варна в разстояние само на три месеца.


Поради установената в Европейския съюз система на работа, всички актуализации на кредитния рейтинг на Варна, извършвани от БАКР са докладвани пред Европейския орган за ценни книжа и пазари в Париж, уточниха днес от община Варна. Така от там отрекоха твърденията на Йорданов за наличието на друг финансов документ, "заверяван" във френската столица.


"БАКР – Агенция за кредитен рейтинг" АД е изцяло частна компания, учредена като акционерно дружество през 2002г. Тя стартира дейността си на 23 април 2003г. 


На 06 април 2011г. БАКР става първата българска и третата пълноправна рейтингова агенция, регистрирана в Европейския Съюз, а след близо едногодишно проучване Комисията за финансов надзор и Европейският орган за ценни книжа и пазари регистрират БАКР по смисъла на съответните регламенти на Европейския Парламент и на Съвета на Европа.


"От този момент, без териториални или други ограничения, присъдените от БАКР кредитни рейтинги важат в целия Европейски съюз и са изцяло равнопоставени с тези на останалите признати от Европейския орган за ценни книжа и пазари агенции", пише в официалния сайт на дружеството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK