Забраната за тютюнопушене работи и не трябва да се отменя, според проучване на БАН

Забраната за тютюнопушене работи и не трябва да се отменя, според проучване на БАН

© Цветелина Белутова, КапиталСамо малко над 15% са били свидетели на тютюнопушене в питейно заведение през последния месец. Други 20 на сто рядко са виждали нарушител, а по около 30% са отговорили "Никога" или "Не съм посещавал заведение" в проучване на Института за изследване на обществата и знанията към Българската академия на науките (БАН), което се е провело в периода август-септември 2013 г. сред 1056 души. То беше представено днес на пресконференция в присъствието на представители на гражданската инициатива "България без дим".


Според изследването основно се пуши у дома - 92.2% от отговорите на пушачите, 55 на сто - на улицата, 37% - на работното място, а 24 на сто - в заведение за хранене, и в нощен клуб - 17.3 на сто.


Според Тодор Галев от Института това означава, че забраната за тютюнопушене, въведена преди около година, работи и тя не трябва да се отменя. Депутати от управляващата партия БСП вече дадоха заявки, че ще внесат промени в закона, с които режимът да се либерализира.
В писма до здравния министър Таня Андреева и председателя на парламента Михаил Миков "България без дим" и организациите от "Коалиция за живот без тютюнев дим" настояват забраната да се запази и да се засили контролът на държавата по изпълнението й.


Според изследването, което се провежда за трета поредна година, броят на пушачите се е намалил с няколко пункта и вече е 45% от населението. От тях 48.7 на сто живеят в селата, преобладават мъжете, а най-голям е делът им в двете крайни групи - на безработните и на тези с най-високи доходи (над 2000 лева на домакинство).


Половината пушачи на ден употребяват между 11 и 20 цигари, около 35 на сто под 10, а останалите пушат над кутия за 24 часа. Експертите наблюдават слаб спад спрямо 2012 г. Основният фактор, който би повлиял за спирането на пушенето, е рискът за здравето, последван от покачване на цената на изделията.


Близо 60 на сто няма да предприемат никакви действия, ако видят човек, който нарушава забраната, над 20 на сто ще отправят забележка на пушача, по около 13 на сто или ще направят забележка на персонала, или повече няма да се върнат на същото място. Едва 5.7 на сто ще подадат сигнал на институциите.


Според проучването 65.8 на сто не знаят към кой държавен орган да се обърнат при нарушение. Според експертите определено трябва да се направи кампания, която да покаже към кого хората трябва да се обръщат при необходимост.


Членовете на организациите, поръчали проучването, "България без дим" и Център за изследване на демокрацията призовават депутатите да не отменят забраната за тютюнопушене на обществени места, с което ще докажат, че не защитават корпоративни и олигархични цели.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK