Прокуратурата е знаела за разследване срещу Георги Марков от 2009 г.

Сотир Цацаров

© Анелия Николова

Сотир ЦацаровПрокуратурата е била сезирана още през 2009 г.  за доскорошния депутат от ГЕРБ Геогрги Марков и още оттогава в държавното обвинение е имало разследване срещу негови фирми.  Това става известно от постановление на Районната прокуратура в Свищов с което "Дневник" разполага.


От него разбираме, че през 2009 г. във Върховната касационна прокуратура постъпва сигнал за данъчни и финансови престъпления. Той е препратен до районната прокуратура в Свищов, която стига до извода, че материалите трябва да бъдат изпратени до Окръжна прокуратура Велико Търново, която е компетентна да разследва случая. В края на септември делото отива в Софийска градска прокуратура. От постановлението, с което "Дневник" разполага става известно,че през цялото време разследването е било под специалния надзор на ВКП.


Тази фактология се различава от данните изнесени от главния прокурор Сотир Цацаров в четвъртък преди заседанието на Висшия съдебен съвет. Тогава той обясни, че проверката срещу Марков се е точила две години в МВР преди да стигне до прокуратурата във Велико Търново. Той заяви, че е смутен и зададе реторичен въпрос дали е нормално две години проверката да се извършва от МВР. Прокуратурата образува разследване едва през октомври 2012 година и го праща година по-късно по компетентност в Софийска градска прокурор, защото Марков вече е депутат, а само СГП може да разследва лица с имунитет. Главният прокурор обясни, че е сигурен в годините от фактологията.
В сигнала, който е подаден пред 2009 г., с който "Дневник" също разполага, се разказва как през 2004 г. лидерът на ДПС във Велико Търново Севгин Осман продава приватизираната от него автогара в Свищов на фирмата на Марков "Нове-МГ" за 30 хил. лв., а месец след това Марков я продава на "Дунав автотранспорт 2", която е собственост на съпругата на Севгин Осман - Гюлдерин Хюсню Осман. Цената този път е над 93 хил. лв. По сделката е изтеглен ДДС кредит, но след това фирмата е прехвърлена на социално слаби хора. По време на разследването е установено, че фирмата е прехвърлена на човек, който, след като е разпитан от разследващите, признава, че се е съгласил да даде данните си срещу заплащане, но няма отношение към дейността на дружеството.


Цялото досъдебно производствп е било работено от оркъжните прокурори във Велико Търново, които в края на септември го препращат на СГП. Там то е разпределено в ръководеното от зам.-градския прокурор Роман Василев специализирано звено за противодействие на корупцията и финансово-данъчните измами. По него работи близката до него прокурорка Ваня Илиева, която само след два работни дни прекратява разследането. Постановлението й е издадено ден, след като Марков влиза в делегацията на Пламен Орешарски в Румъния.


Постановлението на прокурор Ваня Илиева отива за служебна проверка на горната инстанция, която го потвърждава. Това става точно седмица преди Георги Марков да напусне парламентарната група на ГЕРБ.


"Дневник"  научи, че в РП-Свищов е имало две досъдебни производства за данъчни престъпления свързани с Марков още през  2001 и 2002 г. Зададохме допълнителни въпроси на Цацаров по случая, на които той не е отговорил все още.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 448 Гневно

  Даже не ми се коментира. Няма ли как да се закрие прокуратура, съд и парламент? Като гледам какво безхаберие е от години без никакъв шанс за оправия, нямам думи....

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Ей, прокурорите, ще берете ядове...

 3. 3 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 524 Весело

  Докато в листите се допускат хора със съмнително минало, които е лесно да бъдат манипулирани с милиционерски прийоми на цацаратурата, нема да се оправиме.

  Ама Местан не иска да ги спираме, че ДПС щяло да остане без кандидати.

  А и не само те

  ден година храни.
 4. 4 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Това е поредния голям политически скандал след този с Бисеров и читавите медии не трябва да го остават докато не лъсне всичко. В този случай направо е емблематично как политическата върхушка от всички партии са се омесили като черва. В случая само от Атака липсват, но знае ли човек и няма да се учудя ако "независимия" Марков (преди да му поискат имунитета разбира се) стане върл атакаджия например.

 5. 5 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Дааа, Комунизма си отиде, но начина по който работят комунистите не е.

 6. 6 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Нещата се доста овъртяни,но в крайна сметка важното е,че някой не си е свършил работата не вярвам това да е случайно,а е по-скоро защото става въпрос за депутат.

 7. 7 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#6] от "moloko_":

  Кое му е овъртяното, оказа се че Цацаров лъже, най-целенасочено.
  Аз не съм сигурен дали лъжец и манипулатор може да бъде гл. прокурор?

 8. 8 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Прокуратурата "отървава" депутат - потенциален пристъпник, в резултат на което управляващите си решат проблема с недостигащите гласове в парламента ... това ли е сюжетът?

 9. 9 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 524 Весело

  Да, да, лявата проКУРорска рЬка не знае какво прави дясната, лиЖете и миЖете ....

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Като гледах по телевизията този сричащ "интелектуалец" още по-тъжно ми става за погубените надежди през тези 23 години.

 11. 11 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 466 Неутрално

  По него работи близката до него прокурорка Ваня Илиева, която само след два работни дни прекратява разследането. Постановлението й е издадено ден, след като Марков влиза в делегацията на Пламен Орешарски в Румъния.

  ... а правителството си осигурява златния 121-ви глас.... хмм какво съвпадение

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Еее тия кАмпютре на цацаратурата не са ли свързани в едно или още са към Плод зеленчука ?

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 2036 Неутрално

  Както често се случва, Истината и Цацаров се разминаха и не се познаха.

 14. 14 Профил на Katana
  Katana
  Рейтинг: 409 Неутрално

  [quote#1:"tom_sawyer"]

  Даже не ми се коментира. Няма ли как да се закрие прокуратура, съд и парламент? Като гледам какво безхаберие е от години без никакъв шанс за оправия, нямам думи....[/quote]
  Няма. Не помниш ли тройката как си направиха закони, и си назначиха техен съд, техни магистрати. Сега съда е "независим" и сами си назначават техни хора, законно. Само с гилотина е възможно.

 15. 15 Профил на ivanchikk1991
  ivanchikk1991
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цацаров е хваща само цаци ако беше с фамилия Акулов можеше и по големи риби да хване. Пък и Майчето не е дала заповед на редник ЦАЦА. Марков казва, че защитава своите избиратели но не се е допитал до тях преди да напусне ГЕРБ и дали те са му разрешили това/неговите избератели/. Много лесно се говори от името на народа но без да е питан.

 16. 16 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 646 Весело

  Няма гербер, който да е сменил лагера без да се е тръкнал опасно в цацаратурата ...

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 17. 17 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 766 Разстроено

  Едната ръка крие другата... !?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 18. 18 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Прокуратурата е знаела за разследване срещу Георги Марков от 2009 г...

  - Глупости !!!

  - Цацаров, отново е получил "нареждане" ..
  да изрови , и измисли нещо ...

  urkobozambo
 19. 19 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 642 Неутрално

  До коментар [#0] от "Дневник":

  [quote#0:"Дневник"]Тази фактология се различава от данните изнесени от .....Главният прокурор обясни, че е сигурен в годините от фактологията.[/quote]

  Някой може ли да обясни какво би следвало да означава думата "фактология" в случая ?! Изобщо думи, завършващи на -логия означават някаква наука, учение (от гръцки λογία). Та в най-добрия случай думата фактология би трябвало да означава наука за фактите. А в контекста на статията какво точно означава?!

  Жизнь или Life - избор има.
 20. 20 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 982 Любопитно

  Някой да има съмнение че прокуратурата се командва от Позитано?

 21. 21 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Любопитно


  ПРОКУРОРЩИНА

  + ДЕБЕЛАШКА НАДМЕННОСТ

  = СОТИР ПЕЕВСКИ

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 22. 22 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#20] от "blue rose":


  ПЕТЯ от ДНЕВНИК .....  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK