Върховният комисариат на ООН за бежанците ще подобрява условията в България

Бежанският лагер в квартал "Военна рампа"

© Георги Кожухаров

Бежанският лагер в квартал "Военна рампа"Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) започва спешна операция за подобряване на условията за бежанци и търсещи убежище в България, съобщиха от централата на ООН в Женева. Говорителят на ВКБООН Ейдриън Едуардс заяви пред медиите, че ВКБООН ще предостави спешна помощ на България за подобряване на условията и защитата на тези лица, предаде БТА.


По сведения на ВКБООН в България в момента има около 8800 бежанци и търсещи убежище, от които две трети са сирийци. "Лошите условия в центровете за настаняване се влошиха с настъпването на зимата", отбеляза Ейдриън Едуардс, допълвайки, че най-бедната страна в Европейския съюз при нормални условия има капацитет да приема едва по 1000 бежанци годишно.


В бивша военна база в Харманли на около 50 км от границата с Турция ВКБООН е започнал тази седмица да доставя топла храна за 1400-те настанени. В базата няма условия за готвене, а бежанците не могат да я напускат, за да си купуват храна, в други центрове храната също не достига, посочва се в изявлението на Едуардс. ВКБООН работи с българските власти за намиране на разрешение, което да осигури адекватно и постоянно снабдяване с храна във всички центрове.
ВКБООН планира да оборудва детски помещения в българските центрове за бежанци и предоставяне на социални и юридически консултации, както и друга полезна информация за процедурите за получаване на убежище и правата на бежанците. ВКБООН приветства създаването на медицински център в Харманли от международната организация "Лекари без граници" и насърчи други хуманитарни организации да последват този пример.


Тази седмица българските власти настаниха повечето хора, които живееха в палатки, в недовършени сгради, където спешно трябва да се извършат подобрения на водопровода и канализацията. Група от особено уязвими хора беше настанена в по-добре приспособени сгради. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) ще наеме допълнителен персонал и ще мобилизира повече екипи по регистрация в Харманли.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 701 Разстроено

  Имаме нужда, не толкова от помощ, колкото от спешен контрол!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 2. 2 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не ви щем ни помощите ни "бежанците"!!!

 3. 3 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1392 Неутрално

  Цацаратурата ще провери ли къде са изчезнали милионите отпускани ежегодно за ДАБ? И що така стана когато се наложи да поработят?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 4. 4 Профил на Гогич
  Гогич
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  Върховният комисариат на ООН за бежанците в БГ харчи луди пари за заплати, командировки и конференции.

 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]...отбеляза Ейдриън Едуардс, допълвайки, че най-бедната страна в Европейския съюз... [/quote]България не е най-бедната страна в Европейския съюз, ами и в Африка може би са по-добре. Там поне е топло и не дават толкова пари за дрехи, парно и ток...

 6. 6 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Върховният комисариат на ООН за бежанците ще подобрява условията в България..

  - От ООН,.. да не се набутват излишно ,
  ами , да вземат да ги разкарат !!!

  urkobozambo
 7. 7 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 520 Неутрално

  По време на турбосоциализма бях " РЕФЮДЖИ", обиколих света.
  Имах НАНСЕНОВ ПАСПОРТ.
  Знам езиците на държавите, където съм бил. НО НЕ ЗАБРАВИХ БЪЛГАРСКИЯ, на който учих в училище, въпреки, че не ми е майчин.
  Родината ми е България и никой не може да ми я отнеме от сърцето!
  Отделен въпрос е Отечеството.
  Някои веднага ще ме пратят в Анадола ... простено им е
  Татарите са в Киев ЗА ЕС!!!!!
  Не очаквах такава реакция спрямо бежанците от "толерантните" българи! Ами оскотели от бедност хора какво може да се очаква.
  Тук усещам един който май е минал границата, хвала му. Но имаше доста "невъзвращенци" които си бяха агенти.
  Лично аз минах границата под носа на граничарите 70-те години през Пашово Райкова могила и за една нощ се предадох на полицията в Одрин!!! Та толкова за кльона, за граничните зони. Всеки умен тук от форума можеше да избяга и да бъде заклеймен като ИР - изменник на родината./то и сега лесното, бягат/

 8. 8 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Айде да ви видим , че досега само ни назидавахте!

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 9. 9 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#8] от "Karla ОСТАВКА Hanneman":


  [quote#8:"Karla ОСТАВКА Hanneman"]Айде да ви видим , че досега само ни назидавахте! [/quote]
  Айде де! Ама без кражби!!!!!!!
  А

 10. 10 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 880 Неутрално

  [quote#7:"lone_S"]Родината ми е България и никой не може да ми я отнеме от сърцето!
  Отделен въпрос е Отечеството.
  Някои веднага ще ме пратят в Анадола ... простено им е [/quote]


  Това за Родината е много вярно - хубава, лоша, в нея сме се родили и никой не може да ни я отнеме. Криво ми е, много ми е криво, че има хора които ни делят на българи и небългари - за мен всички сме равни , тъй както го е мислил и завещал Левски. А че много са настроени срешу бежанците, кофти е, но разбирам че много хора се страхуват, не знаят тези хора на какво са способни, що за "бежанци" са и т.н. неясноти за които държавата и МВР са ни длъжници.

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 11. 11 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 520 Весело

  До коментар [#8] от "Karla ОСТАВКА Hanneman":


  [quote#8:"Karla ОСТАВКА Hanneman"]Айде да ви видим , че досега само ни назидавахте! [/quote]
  Ти нали си от красивите и умните? Или не даваш да критикуват това правителство?
  ДДа ви имам всекидневноменящите ви идеи!!!

 12. 12 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#10] от "Варна":

  Благодаря ти, може би си ме разбрал. Впрочем ти си от Варна, нека ти честитя Никулден! Имам позната от Каварна, небългарка и мъжът и е моряк, да се възползвам от случая да и честитя и на нея!

 13. 13 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Български полицаи са използвали зверско насилие и са пребили група алжирци в Центъра за временно настаняване в Любимец, като шестима души са пострадали тежко, а някои са били откарани в болницата в Хасково със счупени крайници и разбити глави. Това съобщи алжирският посланик в София Ахмед Буташ в специално изявление .

  Поисках срещи в министерствата на външните и вътрешните работи, ще се обърнем до всички възможни правителствени и неправителствени организации, ще вдигнем целия възможен шум, за да може подобни дивашки действия повече да не се повтарят, обяви посланик Буташ.

  Двама души от посолството били спешно командировани в Любимец, за да разследват случая с пребитите алжирци, след като в началото на седмицата мисията била уведомена за проблема.

  Според разследването на дипломатите драмата се разиграла след провокация на един от служителите в лагера. Преди вечеря всеки от настанените в лагера получава жетон, срещу който взима храната си. Вместо да го подаде в ръката на един от алжирците,
  служителят хвърлил жетона на земята, сякаш на куче.

  Алжирецът отказал да се наведе и заявил, че няма да вечеря. В знак на солидарност всички останали алжирци направили същото и се оттеглили в спалните помещения в готовност да обявят гладна стачка. Тогава полицаите влезли там, за да изведат така наречените тартори на групата. Останалите заявили, че няма да допуснат те да бъдат отведени, и тръгнали с тях. Така се стигнало до пререкания, които отишли до бой. Служителите извикали подкрепление. Според алжирците най-лошото станало, когато
  в лагера дошли цивилните.

  В 1 ч след полунощ неколцина от лагера били закарани в болницата в Хасково с тежки травми. На един от пострадалите била разбита главата и трябвало да бъде зашита, а другите имали главно фрактури и се наложило да им гипсират ръцете.

  На сутринта били върнати в лагера. Един от алжирците не може да ходи и в началото се съмнявали, че е със счупен таз. После се оказало, че няма фрактура, но е ритан в бъбреците, които спрели да функционират, и заради силната болка не може да се движи от кръста надолу. На този човек не е оказана първа медицинска помощ, а на други пострадали са отказани лекарства и медикаменти, казаха още от посолството на Алжир.
  “Трудно за разбиране и напълно недопустимо е, когато полицията, която трябва да пази хората, им посяга физически. Затова поисках среща с директора на консулската дирекция в Министерството на външните работи и също ще поставя въпроса на среща със заместник-министъра на вътрешните работи”, заяви вчера посланик Буташ.
  За побоя в Любимец вече е съобщил и алжирският вестник “Ел биляд” (http://www.elbilad. net/article/detail?id =6779).

  “Това, от една страна, може да има ефект върху младите алжирци, които биха тръгнали да търсят убежище в България, но от друга страна би могло да предизвика гняв и омраза, още повече че семействата на тези пострадали хора вече са информирани”, коментира още дипломатът.

  В лагера в Любимец в момента са настанени 227 души, за които се предполага, че имат алжирско гражданство. Те са влезли нелегално от Турция.

  Алжирските дипломати, посетили Любимец, е трябвало да се видят с 20 представители на цялата група. Когато отишли на срещата, имало са само 14 души. След като попитали къде са останалите шестима, им казали, че в момента те не могат да присъстват. Оказало се, че това са именно пребитите хора. Дипломатите отказали да си тръгнат от лагера, без да видят пострадалите.

  Това, което моите колеги г-н Кехал и г-н Атман констатираха на място и донесоха като снимков материал, не е приятно за гледане, каза посланик Буташ.

  Преди месец посолството изпратило вербална нота до МВР с оплакване, че представители на полицията тормозят алжирски граждани, чакащи бежански статут и настанени в пансиона “Семейство Матееви” на ул. “Цар Самуил” в София.

  Според свидетелствата на пострадалите и собствениците на пансиона полицаите
  подложили живеещите там на “унижения, сплашване и дори действия, засягащи тяхното достойнство”.

  В нотата, с копие от която “24 часа” разполага, не се споменават повече подробности, но от посолството уточниха, че става дума за същия хостел, пред който бе пребит българският гражданин Метин.

  Миналия месец посланикът на Алжир в София даде и специално интервю за “24 часа”, в което обясни, че страната му е готова да репатрира всички, които са с доказано гражданство.

  “След интервюто, което публикувахте, имаше раздвижване, имаше и една важна инициатива, която приветстваме - съвместната декларация на президента Плевнелиев и премиера Орешарски. Този политически акт, който имаше за цел да успокои духовете и да призове към превес на човешките ценности и хуманизма, бе високо оценен. Но въпреки това проявите на ксенофобия продължават. С такова поведение рискувате в съзнанието на хората по света образът на българите като толерантен народ да се изгуби и да остане образът на една расистка България”, коментира посланик Ахмед Буташ.

  МВР: При потушаване на бунт са ранени двама полицаи

  Имало е опит за бунт в дома в Любимец, където са настанени нелегални имигранти. При възстановяване на реда са пострадали двама полицаи. Това коментираха вчера от МВР.
  Всички алжирци, които са имали наранявания или оплаквания са били прегледани от лекар, но не са констатирани счупвания, допълниха още от вътрешното министерство.
  Според данните на полицията причината за безредиците е желанието на нелегалните имигранти да излязат от дома, в който са настанени, но това не е било допустимо.
  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 14. 14 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  МВР: Имаше бунт, няма счупени глави в Любимец!

  Напрежение между чужди граждани, пребиваващи в Дома за временно настаняване в Любимец, е възникнало на 30 ноември т.г. вечерта, съобщиха от пресцентъра на МВР. То е ескалирало в бунт, при който се стигнало до трошене на имуществото в помещенията и коридора на етажа на сградата, изтръгване на кабели на телевизионни приемници, избиване на вратите, изкъртване на предпазните решетки на радиаторите за отопление и част от тръбите, струпване на барикади от метални легла. С оглед недопускане на неговото разрастване са съсредоточени полицейски сили.

  Направен е безуспешен опит за преговори и след оказана яростна съпротива, придружена с нападение от страна на чуждите граждани, за овладяване на ситуацията се е наложило употреба на физическа сила и помощни средства. На пострадалите чужди граждани е оказана медицинска помощ от екип на болницата в Свиленград, няма констатирани сериозни наранявания и счупвания.
  По време на инцидента са пострадали и двама полицейски служители, на които също е оказана медицинска помощ.
  Във връзка с възникналия инцидент в дома, министър Цветлин Йовчев е разпоредил цялостна проверка

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 15. 15 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  АЛЕН ФИНКЕЛКРАУТ: ЛЕВИЦАТА НЕ ИСКА ДА ПРИЕМЕ, ЧЕ ИМА СБЛЪСЪК НА ЦИВИЛИЗАЦИИТЕ

  МНОГО МЮСЮЛМАНИ В ЕВРОПА СЕ РЕИСЛЯМИЗИРАТ САМИ.

  НИЕ НЕ САМО ТРЯБВА ДА ЗАПАЗИМ ПРИРОДАТА, НО СЪЩО И КУЛТУРАТА, КАЗВА ПРОЧУТИЯТ ФРЕНСКИ ФИЛОСОФ

  Ален Финкелкрауте един от най-противоречивите френски философи. Роден на 30 юни 1949 година в еврейско семейство избягало от Полша. Живее във Франция. Преподавател в Екол политехник. Определя се като класик и романтик. Често заема консервативни позиции. Силен поддръжник на Израел в близкоизточния конфликт. Най-новата му книга – „Нещастната идентичност“, предизвика разгорещен дебат във Франция. В нея той вижда френското общество като разкъсано от конфликт между местните французи и емигрантите. Интервю в парижкия му апартамент за немското списание Шпигел.

  Мосю Финкелкраут, чувствате ли се нещастен за днешна Франция?

  Изпитват болка като гледам как френския начин на живот и френската цивилизация са заплашени. Франция е в процес на трансформация към пост-национално и мултикултурно общество. Струва ми се, че тази огромна промяна няма да донесе нищо добро.

  Защо? Пост-национално и мултикултурно звучи доста обещаващо.

  Това ни се представя като модел на бъдещето. Но мултикултурализмът не означава, че културите се смесват. Недоверието доминира, комунитаризмът е необуздан – формират се паралелни общества, които продължават да се отдалечават едно от друго.

  Не се ли поддавате на десни страхове?

  Долната средна класа – французите, които вече не смеят да се наричат Fran?ais de souche (етнически французи) – вече се изнасят от парижките предградия по-далеч към провинцията. В някои квартали те се оказаха малцинство в тяхната собствена страна. Те не се страхуват от другите, но от това самите те да станат други.

  Но Франция винаги е била страна на емигрантите?

  Постоянно ни повтарят, че емиграцията е съставна част от френската идентичност. Но това не е истина. Трудовата миграция започва през 19 век. Границите се отварят широко след кървавата Първа световна война. Емиграцията трябва да върви ръка за ръка в интеграция към френската култура. Това бяха правилата на играта. Много от новопристигналите вече не искат да играят по това правило. Ако емигрантите са мнозинство в техните квартали, как можем да ги интегрираме? Имаше смесени бракове, което е ключово за смесването на расите. Но техният брой намалява. Много мюсюлмани в Европа се ре-ислямизират сами. Жена, която е забрадена обявява, че отношенията й с не-мюсюлманин са изключени.

  Дали много емигранти са изключени от обществото основно поради икономически причини?

  Левицата иска да решава емигрантския проблем като социален въпрос, и пропагандира, че бунтовете в предградията са един вид класова борба. Казват ни, че тези младежи протестират срещу безработицата, неравенството и невъзможността им за социална реализация. Истината е, че виждаме взрива на враждебност към френското общество. Социалното неравенство не обяснява антисемитизмът, нито омразата към жените в предградията (мисогиния), нито обидата „мръсен французин“. Левицата не иска да приеме, че има сблъсък на цивилизациите.

  Гневът на тези млади хора може да се повишава от високата безработица. Обръщат гръб на обществото, защото се чувстват изключени.

  Ако безработицата е толкова висока, тогава емиграцията трябва да бъде ефективно контролирана. Очевидно няма достатъчно работа за всички. Но само попитайте учителите в тези проблеми квартали – те имат огромни трудности да преподават там. В сравнение с рапърите и дилърите учителите печелят толкова смешно малко, че на тях се гледа с презрение. Защо учениците трябва да правят усилия да вървят по техните стъпки? Има огромен брой млади хора, които не искат да учат нищо за френската култура. Този отказ прави още по-трудно намирането на работа.

  Тези квартали за които говорите, виждали ли сте ги със собствените си очи?

  Гледам новините; чета книги и изследвания. Никога не разчитам на своята интуиция.

  Американците правят така, че новопристигналите лесно да се почувстват американци. Дали Франция не вдига твърде високо бариерата?

  Франция забранява на учениците да носят забрадки в училище. Това е от полза за всички мюсюлмани, които не искат да стоят затворени в религиозна клета, за дъщерите им и техните съпруги. Франция е цивилизация и въпросът е какво означава да си част от нея. Дали това е местните да станат толкова мало, така че другите лесно да се разпрострат над тях?

  Но дали френският секуларизъм днес служи и за оправдание на агресивното отхвърляне на исляма?

  По какъв начин? Ние забранихме фереджетата; не забранихме индивидуалността. Преди ученичките бяха принуждавани да крият под дрехите си своите кръстчета или медальони с Дева Мария, които носят на врата си. Всеки прави жертви. Това няма нищо общо с агресията срещу мюсюлманите.

  Не стана ли отдавна ислямът част от Еврова, част от Франция и Германия, както някога каза германския президент Кристиян Вулф?

  Бившият президент Жак Ширак направи подобно изказване. Един ден ислямът може да принадлежи на Европа, но само след като европеизира себе си. Не е обида към другите да посочваш тяхната другост.

  Е, мюсюлманите вече са тук. Така че не принадлежат ли на Европа?

  Въпросът е: как са тук? Емигрантите не губят нищо, когато признават своята различност от основното население. Днес мюсюлманите във Франция обичат да крещят като акт на самовнушение: Ние сме французи също като вас! На моите родители (полски евреи) никога не би им хрумнало да кажат нещо подобно. Аз също никога не бих казал, че съм толкова французин колкото беше Шарл де Гол.

  Какво бихте казали на хората, които ви наричат реакционер?

  Стана невъзможно да гледаме на историята като на постоянен прогрес. Запазвам си възможността да сравня вчера и днес и да задам въпроса: какво запазваме, какво изоставяме?

  Не е ли това просто носталгия по един изгубен свят?

  Подобно на Албер Камю, аз съм на мнение, че задачата на нашето поколение не е да забавлява света, а да го предпазва от неговият упадък. Ние не само трябва да запазим природата, но също и културата. Ето, че имате реакционност.

  Когато виждате всички тези проблеми във Франция – дълговете, безработицата, кризата в образованието, кризата на идентичността – страх ли ви е за бъдещето?

  Тъжен съм и изпитвам нарастващо чувство на тревога. Оптимизмът би изглеждал малко нелепо днес. Искам политиците да могат да казват истината и да погледат реалността в лицето. Тогава, вярвам, че Франция ще може да преживее истинско пробуждане – на размишление за политика на цивилизацията.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 16. 16 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  БЕЖАНЦИ ОТ ВОЙНАТА В СИРИЯ ВЕЧЕ НЕ МИНАВАТ ГРАНИЦАТА – ВЛИЗАТ САМО СЪМНИТЕЛНИ ЕЛЕМЕНТИ ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ


  Бежанци от войната в Сирия вече няма, те узнаха, че у нас условията са лоши и че не са желани. Влизат съмнителни елементи от други държави, което наистина е притеснително“, каза кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Границата там денонощно е атакувана от групи нелегални емигранти, основно мъже от Африка и Средна Азия.

  На 27 ноември вечерта 18 имигранти са били прекарани през гората откъм турска територия и посъветвани да преплуват река Резовска, за да стигнат до българския бряг. Турският граничен патрул се е дръпнал настрани и е гледал какво се случва без да реагира. Вече е ясно, че става въпрос за умишлени действия, както предупредиха редица анализатори. Всички 18 имигранти са спасени, а от МВР уточняват, че не са сирийци, а иранци и афганистанци. Изпратени са към Елховo, а не са върнати на турска територия. Защо?

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 17. 17 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ТОП СЪВЕТНИК НА ТУРСКИЯ ПРЕМИЕР: В ЕВРОПА ПРЕДСТОЯТ ВЪЛНЕНИЯ

  таршият съветник на турския премиер (Йит Булут) каза на конференция в германския град Кьолн, че очаква „Европейска пролет“ по подобие на арабската, защото Европа е в упадък.

  „Всеки очаква „пролет“ в Египет, Азербайджан, Казахстан или в Централна Африка. Аз очаквам „пролет“ в Европа. Погледнете ли европейската история, ще видите, че когато авоарите се свият, държавните субсидии намалеят и парчетата от пая станат по-малки, европейците се обръщат един срещу друг“, каза на форума Булут.

  „Безработицата в Северен Рейн-Вестфалия е 29 %. Защо? Защото мините бяха затворени заради стратегията на Европейския съюз. Тези хора не са социални като нас. В анадолско-ислямския синтез, ние ядем пилето, което сме си донесли от село, можем дълго време да се справяме сами. Но европейците нямат тази култура. Така че аз не очаквам Арабска пролет в Европа. Очаквам „пролет“ в Германия, Франция и Италия“.

  Ийт Булут е бивш водещ на новините и шеф на частния телевизионен канал 24 ТV. Беше назначен за топ съветник на Реджеп Ердоган през юли 2013 година. Все още води своя рубрика в daily Star. По време на протестите в парка Гези, той стана световноизвестен с изказването си, че чужди сили се опитват да „убият Ердоган с телекинеза“.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 18. 18 Профил на baybars
  baybars
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#16] от "diablo3":

  Хееей, човек! Ти скри шапката на много хора тук във форума!
  Ти можеш да обуеш и дявола на терсене! Сполай ти, друже!
  Някои с масури наистина водят човечеството към сблъсък на цивилизациите. Добре, няма и да помислим за диалог м/у цивилизациите, като се абстрахираме, че ЧОВЕШКАТА цивилизация е една обща, на расата на човеците. Или всеки има предвид сблъсъка м/у Исляма и Християнството? А хората ако помислят за сблъсъка към ТРЕТАТА религия, която дели хората на господари и гои?!
  Двама се карат, ТРЕТИЯТ печели ...

 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Псевдо-помощи.Вероятно ще се пропагандира силно някаква дейност на ООН,а резултатите ще са минимални.Усилията им трябва да се насочат,към извеждане на имигрантите и бежанците/формално те дори не са бежанци за нас,защото не сме им гранична страна/,в страната ни да се поддържа максимален брой преминаващи или временно пребиваващи до 1000 човека,за които да се формират уредени бази и подсигури храна и обслужващ и административен персонал,а редно е статута им да се оформя в Турция.
  Нашето правителство е длъжно да постави въпроса твърдо и безапелационно за решаване в ООН и ЕС.

 20. 21 Профил на nelva
  nelva
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Гледам снимките на испанския фотограф за бежанците.
  Да няма къде да бъдат настанени топло и красиво всички.

  Ама и те са безкрайно мързеливи.
  Само знаят да искат.
  Сами си правят кочината.
  Чакат ние и европейския съюз да им забършеме задниците.

  Могат да се молят по цял ден , а да работят и си поддържат района чист - не могат.

  НИЕ НЕ СМЕ СЛУГИ.
  ПОМАГА ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА С КАКВОТО МОГАТ.
  НЕОБХОДИМО Е ТЕ ДА ЗАПРЕТНАТ РЪКАВИ ,
  ДА ПРЕВИЯТ МАЛКО ГРЪБ,
  ДА ВЗЕМАТ МЕТЛАТА,
  ДА ПОРАБОТЯТ ЗА СВОЕТО ДОБРО !!!!

 21. 22 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "diablo3":
  защото - наскоро получихме отговора - Турция ни използва за прокарвне на собствените си интереси в ЕС. ДПС и мюфтийството искат реституция на имоти от отоманско време. Това всички никак не изглежда добре. На всичко отгоре ЕС ще ни накажат заради националистки прояви.
  М**** **, ни е пък неможе ли да им се дръпнем на тия от Анадола и на ония от Брюксел!!!

  Който първи прекрачи границата, губи.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK