Няма виновни за трагедията в рудник "Ораново" според експертизата

Снимката е архивна

© Дневник

Снимката е архивнаТрагедията в рудник "Ораново" край Симитли на 16 юли, причинила смъртта на четирима миньори, не е могла да бъде предотвратена. Това е заключението на експертизата, поръчана от Окръжната прокуратура в Благоевград, съобщи БНТ.


"Случилото се събитие на 16 юли 2013 г. в рудник "Ораново" е нямало как да бъде предвидено", категорични са експертите в изводите си в назначената от прокуратурата експертиза. Според тях "системата на разработване, организацията на работния процес използваното оборудване и техническото му състояние отговарят на изискванията на "Правилника по безопасност на труда в подземните въглищни рудници", с което осигуряват безопасни условия на труд на работниците.


Експертите стигат и до извода, че "няма преки нарушения на нормативните документи по отношение на здравословните и безопасни условия на труд".
Според експертизата безопасността на работниците е осигурена чрез "проектната организация на работа, използваното оборудване в участъка и неговото техническо състояние, транспорта и вентилацията в участъка".


В доклада се подчертава, че опасностите от пробив на кал и вода не са детайлно проучени, не е достатъчно изяснена връзката между отделните елементи на технологията за добив.


Според експертите съществуващата транспортна и вентилационна система на мината не отговарят на съвременните изисквания. Спасителните отряди са действали правилно и адекватно.


При тежък инцидент на 16 юли в рудника бяха затрупани четирима миньори. Същия ден бяха открити телата на двама от тях. В продължение на повече от две седмици продължи прокопаването на тунел и издирвателните действия за другите двама миньори.


В началото на седмицата комисия, назначена със заповед на областният управител Муса Палев, извърши оглед и проверка на състоянието на свлачище "Ораново", намиращо се в непосредствена близост до регулацията на кв. "Ораново", Симитли.


Ръководената от зам.областния управител Костадин Дурчов група се ангажира с набелязване на мерки за предотвратяване на аварии и щети и защита на населението от активизирането на свлачището. В определения срок е подготвен протокол с констатации и препоръки, който ще бъде изпратен до съответните държавни институции за предприемане на необходимите действия.


"Първата задача, сега е да се заснеме свлачището към момента", уточняват експертите. Зам. областният управител Дурчов съобщи, че ще бъдат предприети превантивни мерки в краткосрочен план. Ще бъдат поставени указателни и предупредителни табели с цел информиране на населението за наличие на свлачище.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK