Социалисти предлагат отпадане на банковата тайна при конфликт на интереси и намаляване на глобите

Социалисти предлагат отпадане на банковата тайна при конфликт на интереси и намаляване на глобите

© Анелия НиколоваКомисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да може да иска от съда разкриване на банкова тайна при проверка на лица, заемащи публични длъжности. Това предвиждат законови промени, които ще бъдат внесени от зам.-председателя на парламента Мая Манолова (БСП) и председателя на анкетната комисия за тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов - Кирил Добрев (БСП).


Двамата представиха днес пред журналисти предложенията си за промени в закона, по който Манолова и Добрев организираха дискусия с граждански организации.


Двамата предлагат още драстично намаляване на част от глобите за нарушение на закона и най-вече неспазените срокове. Сега за неподадена в срок декларация за свързани лица и фирми глобата е от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 5000 лв. По този ред трябва да бъде глобен и лидерът на БСП Сергей Станишев, който забави декларацията си с повече от два месеца. Предложението на Манолова и Добрев е глобата за това нарушение да се намали от 200 до 2000 лв. и от 1000 до 3000 лв. при повторно забавяне.
Добрев коментира пред журналисти, че между първото и второто четене на закона ще предложи глобата да бъде диференцирана - по една работна заплата, защото законът важи и за директорите на селски училища, чиито заплати не са като тези на депутатите и министрите.


С промените ще бъдат намалени и санкциите, които се налагат на лица, заемащи публични длъжности, при неподаване на декларация за частен интерес при изпълнение на конкретни правомощия. Нарушителите ще бъдат глобявани със суми между 1000 и 3000 лв. Сега санкцията е от 7000 до 10 000 лв.


Добрев обяви, че преди второто четене ще предложи още всеки от петимата членове на комисията за конфликт на интереси преди обсъждането на всяка преписка да подписва декларация, че няма конфликт на интереси за конкретния случай и не му е оказван било политически, било икономически натиск. По двете си идеи той обаче не срещнал подкрепата на колегата си Манолова.
.
Двамата предлагат още комисията да има освен председател и зам.-председател, който ще се избира от Народното събрание. Трима от петимата членове на комисията ще се избират от парламента, а правителството и президентът ще назначават по един свой представител, както беше и досега. Въвежда се обаче изискване за публична процедура по номиниране на кандидатите, както и предварително изслушване.


Към списъка със задължените да декларират конфликт на интереси се добавят още зам.-председателите на върховните съдилища, както и членовете на комитетите за наблюдение на оперативните програми, съфинансирани от структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС. От списъка обаче се изваждат членовете на Сметната палата (само председателят и заместниците му), членовете на надзорния съвет на здравната каса (остават управителят и районните шефове).

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tanq_end
  tanq_end
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Правилно, не смятам, че е редно да има банкова тайна особено за политиците.

 2. 2 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Яко

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Това не е правилно,защото знаем КОЙ? ще определя КОГА? да отпадне банковата тайна!

  Tony
 4. 4 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 745 Гневно

  А аз предлагам отпадане на социалистите от обществено-политическия, културния и икономическия живот на България, не, на света като цяло поради конфликт на интереси и увеличаване на присъдите им.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 5. 5 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 470 Весело

  Много тарикатско. От една страна, дават пиар оръжие на машината за слухове (глей ги тия СОРОСОИДИ, всичките имат по ДВАЙСЕ И ПЕТ ХИЛЯДИ ЛЕВА НА СМЕТКА), от друга, вадят зъбите на закона, че те самите като го нарушават, да не боли много.

  ден година храни.
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3446 Неутрално

  [quote#3:"Free person"]Това не е правилно,защото знаем КОЙ? ще определя КОГА? да отпадне банковата тайна! [/quote]
  Цитат от статията, прЪво изречение йощ:
  Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси да може да иска ОТ СЪДА разкриване на банкова тайна ПРИ ПРОВЕРКА на лица, заемащи публични длъжности.

  То имаше дин такъв лаф, че българите никога не карали песента до края, ама вие вече само до заглавията почнахте да се ограничавате

  Прочее ... аз съм против да се дава такъв "шорткът", и въобще статут, на тази Комисия.
  Да си действат и ... по установения път през Прокуратурата ...

 7. 7 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  Значи първо трябва да отпадне банковата тайна за Моника Йосифова и Ахмед Доган.
  При положение, че целта на закона е такава. Но както се вижда от вносителката - това си е един нов червен репресивен механизъм, замислен в противоречие на Конституцията...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 8. 8 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  [quote#4:"majorman"]А аз предлагам[/quote]
  А аз подкрепям!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 9. 9 Профил на uchuden
  uchuden
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Добра идея! Убеден съм, че ако повечето от законодателните инициативи, които реализира това правителство, бяха направени през първата година на ГЕРБ, то Боко без проблем щеше да си завърши мандата и да вземе втори. Проблемът е, че вместо това даде пълна свобода на индивиди като Дянков и Цветанов.....Все пак съм сигурен, че десните избиратели и в тази идея ще видят ДС, Путин или поне Моника Йосифова.....

 10. 10 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Щом социалистите искат да отпадне банковата тайна, значи вече са си изпрали парите и/или за ги засили по сметките си в чужбина

  novina
 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3446 Весело

  [quote#5:"патиуанчо"]Много тарикатско. От една страна, дават пиар оръжие на машината за слухове (глей ги тия СОРОСОИДИ, всичките имат по ДВАЙСЕ И ПЕТ ХИЛЯДИ ЛЕВА НА СМЕТКА), от друга, вадят зъбите на закона, че те самите като го нарушават, да не боли много. [/quote]
  Ммм ... тя, машината за слухове, не зависи от такива подоробности. Нито са извадили последния прогнил корен на закона, да ме извинявате за думата. Че отваряме въобще дума за тойзи закон, имам предвид. Че е неприлично, все пак ...

 12. 12 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#8] от "Депутат 241":

  И аз!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 13. 13 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Горчивият опит ме е научил ,че нищо предложено от БСП по рано БКП не е полезно за България.За това ОСТАВКА.

  писнало ми е от левичари
 14. 14 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1034 Гневно

  "Трима от петимата членове на комисията ще се избират от парламента, а правителството и президентът ще назначават по един свой представител..."

  Т.е., 4-ма членове на комисията ще бъдат от БСП/ДПС и един от ГЕРБ!
  Баси популизма, баси наглостта!
  И стига вече със снимките на тази другарка. Разваля ми се цялата седмица!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 15. 15 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Да намалят разоряващи глоби за глупости плащани от дребния и средния бизнес , а не да спасяват Станишев.
  С измислени глоби за тъпотии разгониха фамилията на дребните и средните икономически слоеве, направо ги ликвидираха от чиновнически тормоз и рекет. Сега седнали да правят закон да спасяват задника на групенфюрера си.

  Има ли живот след демокрацията ?
 16. 16 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Сега за неподадена в срок декларация за свързани лица и фирми глобата е от 1000 до 3000 лв., а при повторно нарушение - от 3000 до 5000 лв. По този ред трябва да бъде глобен и лидерът на БСП Сергей Станишев, който забави декларацията си с повече от два месеца. Предложението на Манолова и Добрев е глобата за това нарушение да се намали от 200 до 2000 лв. и от 1000 до 3000 лв. при повторно забавяне.

  А виж ти комунетата искали да спестят на Станишко глобата,а той досега защо не е глобен.

  писнало ми е от левичари
 17. 17 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ей големи песимисти сте .
  Защо вечно трябва да се търси под вола теле ?

  Все по-хубаво става :)
 18. 18 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  към коментар 6 хм.....
  Не сте прав,чета не само статиит,а и други важни материали!Обичам да чета!
  Знаем,че тази Комисия се оглавява от хора на 3-ната коалиция.А самите банки никога няма да разкрият сметки на клиенти - това е правило за банките по целия свят,освен при прокурорско решение!
  Бъдете здрав и пийте и пейте!

  Tony
 19. 19 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#17:"rkirov"]
  Ей големи песимисти сте .
  Защо вечно трябва да се търси под вола теле [/quote]
  А ти си голям оптимист да вярваш на комунисти.

  писнало ми е от левичари
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Предлагам да забранят на мъж и жена, които познават себе си в библейския смисъл на думата да бъдат министър на отбраната и заместник-председателка на парламента по едно и също време.

 22. 22 Профил на holandka
  holandka
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Невероятно!В България се приемат закони за мама татко и батко а не за дългосрочно развитие на държавата.Толкова лие е беден Сергей, че законодателството да се сменя?

 23. 23 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 473 Весело

  Оставам с впечатление, че за по- висшите ешелони има банкова тайна. За такива като мен просто няма такава.
  Преди време, заради неплатена тел. сметка от преди 5 г., за която БТК не ми е изпратила нито едно предупредително съобщение, съдия изпълнител не само блокира, но и изтеглиха сумата от сметката на съпруга ми, защото аз нямам такава. За какво говорим?

 24. 24 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 579 Неутрално

  На тези двамата...................вяра никаква! А останалите 20% които вярват на този Парламент да се "опияняват"от демагогията комунистическа !

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 25. 25 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 624 Неутрално

  ПОРЕДНИТЕ АЛАБАЛИЗМИ ОТ ТЕЗИ КРАДО-МОШЕННИЦИ!
  ОСТАВКИИИ!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 26. 26 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  До коментар [#21] от "cor.ne.edito":

  И когато някой стане Премиер,приятелките му да не могат да купуват банки.

  РАБОТАТА ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН, А ВЛАСТТА ТЕ ПРАВИ ДЕБИЛ.
 27. 27 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1030 Весело

  Ха! и НАМАЛЯВАНЕ на глобите :S Тези явно се имат за нарушители!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 28. 28 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1556 Весело  [quote#26:"Майндърбайндър"]някой стане Премиер[/quote]

  Или Главен секретар,за да е по-прецизно.

  РАБОТАТА ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН, А ВЛАСТТА ТЕ ПРАВИ ДЕБИЛ.
 29. 29 Профил на apolitichna
  apolitichna
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Банковата тайна ще отпада, но само за някои. Не вярвам да отпада за "наши хора". Правят се на принципни, но повечето конфликти на интереси са сред тяхните редици.

 30. 30 Профил на wunderbar
  wunderbar
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#8] от "Депутат 241":

  И аз!

 31. 31 Профил на ѩзыкъ блъгарьскъ
  ѩзыкъ блъгарьскъ
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#26] от "Майндърбайндър":

  Да, и това

 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  Защо само за 10 години назад, а не 25? Тогава нито един няма да излезе невинен, да!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Само като погледна погледа на закоравял престъпник на Манолова и вече не вярвам на честността в намеренията на ком-социалистите. От толкова години говорят за разкриване архивите на ДС и все още не са ги разкрили, но ги използват за свои цели.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#9:"uchuden"] десните избиратели и в тази идея ще видят ДС, Путин или поне Моника Йосифова..... [/quote]
  -Па те БГ- десни са обсебени от тях и друго не гледат,за да могат да го видят. Затова никога не виждат нито добра идея,нито нещо добро у другите.

 35. 35 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1283 Весело

  Другарки и другари предлагам да разследваме натрупаните капитали на отговорни другарки и другари в периода 10 ноември 1989 година до 24 юли 2001 година!

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 36. 36 Профил на novina
  novina
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#17] от "rkirov":

  Защото обикновено мучи там

  novina
 37. 37 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Социалисти предлагат отпадане на банковата тайна при конфликт на интереси и намаляване на глобите..

  - Първо , ОСТАВКА !!!
  след това , ... социалмафиотите да предлагат...

  urkobozambo
 38. 38 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Коментар [#1] и [#3] имат почти 100% подкрепа, а са напълно противоположни по смисъл. Колко малоумие има във форумите.

 39. 39 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Пак ни хвърлят прах в очите нещо. Никаква вяра им нямам.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK