Йовчев защити арестите на протестиращи

Цветлин Йовчев

© Анелия Николова

Цветлин ЙовчевНяма репресивни действия срещу протестиращи. Арестите са с цел превенция. Законът на МВР не е прекалено строг към нарушаванията на обществения ред.


Така министърът на вътрешните работи и силов вицепремиер Цветлин Йовчев отговори в понеделник на въпрос дали ще се търси отговорност на служителите на МВР за неправомерни арести.


Миналата седмица в хода на различни протестни акции над 10 души, повече от тях младежи, бяха задържани за 24 часа, след което пускани без обвинения, а предадените на съд по указа за борба с дребното хулиганство - оправдани. 
Адвокати и студенти коментираха пред "Дневник", че в заповедите за задържане не е било посочено конкретно обстоятелство, наложило временното лишаване от свобода на протестиращите. В документите най-често пишело само хулиганство без повече подробности. Законът е ясен, че задържането до 24 часа има за цел да се попречи на лицето да извърши друго престъпление или да се укрие.


По думите на Цветлин Йовчев обаче това се прави, за да се въздейства върху хората, които според него грубо са нарушили обществения ред. "На тези хора са издадени предупредителни протоколи, с което целим превантивен ефект, защото, ако не се въздейства спрямо тях, не е ясно какво може да очакваме", заяви още Йовчев. Според него "нещата може да станат по-сериозни, ако няма реакция от страна на органите на реда".


Юристи коментираха, че ако наистина има грубо нарушаване на обществения ред, се стига до повдигане на обвинение, защото това е престъпление от общ характер. Предупредителният протокол пък може да се издаде на място или ако съответният протестиращ нарушител е установен, може да бъде призован за следващия ден и той даде обяснения.


Повечето от задържаните са прекарали в ареста на РПУ-тата пълни 24 часа, което  се разминава със заявеното от Йовчев, че те се отвеждат, за да бъдат предупредени.


Вътрешният министър се похвали, че от засилената проверка на документите за самоличност вече на протеста не идвали хора, които са "криминално проявени" или които носят оръжие.


"Йовчев май не живее в света на правовата държава"


Според директора на правната програма към Българския хелзинкски комитет адвокат Маргарита Илиева
основанията за полицейското задържане са предвидени в закона изчерпателно. В разпоредбите не се предвижда "превенция" и "въздействие" като основания за полицейско ограничаване на основното право на човека на лична свобода.


Полицейското задържане е уредено в чл. 63. (1) ЗМВР. Основанията му са, че:


1. има данни, че човекът е извършил престъпление
2. човекът след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба
3. човекът показва тежки психични отклонения [каквото и да значи това – бел. авт.] и с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност
4. човекът е малолетен нарушител, който е напуснал своя дом, настойник, попечител или специализирана институция, където е бил настанен
5. при невъзможност да се установи самоличността на човека
6. човекът е избягал от затвор или следствен арест
7. човекът е обявен за международно издирване
8. в други случаи, определени със закон.


"Други легитимни основания няма. Никое от тези основания не се твърди от министъра. Ако няма обвинения, значи няма и (достатъчно) данни за престъпления – няма основания по т. 1. Точка 2 не се навежда, макар в един протест тя да е потенциално приложима. Точки 3-7 не са приложими. Остава т. 8. Но кой е този закон, дето пише, че полицията може да "въздейства" на хората, като ги затваря "превантивно", коментира още Илиева и допълва:


"Не се сещам. Такива закони в едно демократично общество няма.  А може евентуално да са ги задържали по чл. 8. (2) от Указ № 904 за борба с дребното хулиганство като "лица, извършили дребно хулиганство". Това става с писмена заповед по реда на точно тази т. 8 от чл. 63, ал. 1 ЗМВР. Но ако са извършили дребно хулиганство, трябва да са им наложени предвидените в указа за такова санкции. А ако не са им наложени санкции, значи, не са извършили. А ако не са извършили, значи, не е имало основание да бъдат задържани. Задържани са, значи, без основание – незаконно", заявява още Маргарита Илиева.


Според нея "законното превантивно въздействие става с полицейско предупреждение, а не със задържане. То е уредено в чл. 56. (1) ЗМВР:  Полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред."


"Другото "въздействие" е сплашване чрез непозволена репресия за сметка на основно право на личността. Господин Йовчев май не живее в света на правовата държава", завършва адвокат Илиева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1527 Любопитно

  "Арестите са с цел превенция."

  Без коментар.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 451 Неутрално

  "Арестите са с цел превенция."

  Ахъм, новия закон явно също е превенция.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 4. 4 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  Какво се чудите - нормално е един милиционер да не познава законите и да наглее, защото си вярва, че вечно ще е министър.

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Вече няма страх (у престъпниците). Разплащаме се с фирмите (на нашите хора). И ред хвалби все в този дух. А ако има нещо да не е наред, друг е виновен, ние сме експерти.

  Няма шики-мики.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Йовчев защити арестите на протестиращи..

  против, " светлото бъдеще ", на сем. Станишеви

  urkobozambo
 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  Леле, Йовчев! Ти си идваш направо от 70-те години и не си разбрал, че вече не сме в комунизма! Превантивни арести!

 9. 9 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 675 Неутрално

  А Илиева май не схваща елементарни неща, защото по нейната логика или съдията трябва сам да лови хулиганите, или МВР само издава присъдите.

 10. 10 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "...Арестите са с цел превенция..."

  Обичам та, за тва та бия ...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 11. 11 Профил на victor2
  victor2
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Арестуваме ги за сплашване!

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Гневно

  Милиционерската държава

  Posted by Хаджигенов on 17.11.2013 in Речено-сторено | ∞
  До скоро, когато на власт бяха милиционерите, подобно заглавие едва ли, би учудило някого. Сега със сигурност ще учудим мнозина, макар че целта ни не е точно това. Принципно, много е трудно да бъдем изненадани с нещо, както от поредните „управляващи“, така и от инструментите на властта – МВР, прокуратура и прочие.
  Е, този път успяха.
  Незнайно защо, всички ние или поне повечето от нас си създаваме илюзията, че тия са по-добри от ония?
  Е, това е мит.
  Дори не се налага да го разбиваме.
  Не се налага, въпреки риска някой да си помисли, че имаме някакви политически пристрастия.
  Нашите пристрастия са единствено на страната на свободата, демокрацията, закона. В този ред.
  Толкова!
  Останалото е от лукаваго.
  Всичко това започна, след като попаднахме съвсем случайно на тихомълком изготвения и внесен за нула време проект за закон за МВР.
  НС ЗМВР
  Изцяло нов.
  Прегледахме едва няколко члена, дори не и целия закон и паднахме от стола.
  От раз!
  Т.н. проект за ЗМВР е изцяло репресивен акт, възстановяващ най-добрите болшевистки традиции, къмто 1937г. да речем.
  Проект, изготвен и написан по такъв начин, че да не дава възможност на гражданите да имат или да се ползват от каквито и да било права въобще. Официално превръщайки МВР в еничарския корпус на властта. Не и в защита на гражданите.
  Насочен изцяло към подчиняването на гражданите и срещу протеста!
  Срещу протестите, конкретно!
  Не сме съвсем сигурни, че мина много време, но последният действащ ЗМВР до 10.11.1989г. не беше толкова рестриктивен и погазващ човешките права!
  Мракобесен закон!
  На първо място, създават се нови ДОТ*, наречени извънщатни сътрудници? Това на фона на свободно действащата престъпност и въпреки наличието на 64 000 (шейсет и четири хиляди) милиционери и към момента? Няма да питаме, поради що се създават доброволните отряди, наново?
  Чл.63 Министъра издава заповеди за въвеждане на временни ограничения за извършване на дейности застрашаващи националната сигурност или обществения ред.
  1. за предотвратяване извършването на престъпления или нарушения на обществения ред на определени обществени места;
  2. при безредици или при непосредствена опасност от възникването им;
  Нещо да кажете, а?
  Дали не убиват изначално, дори мисълта за протести, а?
  Това, далеч не е всичко обаче. Ограниченията не се прилагат при стачки, манифестации и прочие провеждани по установения ред? Явно се прави препращане към откровено недъгавия закон за манифестациите, противоречащ на всевъзможните конвенции и константна практика на Европейския съд, приемащи че всяко ограничение на правото на протест е пряка заплаха за демокрацията и е незаконосъобразно! С така написаните текстове няма никакво значение, доколкото преценката се прави от МВР. А, всички знаем тяхната преценка каква е – каквато им кажат отгоре.
  Чл.65 ал.4 Разпорежданията на полицейските органи са задължителни за изпълнение, освен ако налагат извършването на очевидно за лицето престъпление или нарушение.
  Е, и?
  Очевидно е. За нас. За тях не е, обаче.
  И, кво пра’им сега?
  Отделно, че всеки гражданин или трябва да е адвокат или трябва да е в непрекъсната връзка с адвокат.
  Ами ако въпросното разпореждане не е очевидно незаконосъобразно?
  Ами ако съм професор по музика или ядрен физик?
  …………….
  Чл.71 Полицейските органи могат да извършват проверки за установяване самоличността на лице:
  1. за което има данни, че е извършило престъпление или друго нарушение на обществения ред;
  2. когато това е необходимо за разкриване или разследване на престъпления и при образувано административнонаказателно производство;
  3. при осъществяване на контрол по редовността на документите за самоличност и пребиваване в страната;
  4. на контролен пункт, организиран от полицейските органи;
  5. по искане на друг държавен орган за оказване на съдействие при условия и по ред, предвидени в закон
  И към момента, едно от най-често извършваните нарушения на правата на човека са свързани, именно с проверката на документите. На практика всеки, униформен по всяко време спира някого на улицата без причина и му иска личната карта, след което го кара да си изпразни джобовете, да отвори чантата и прочие действия, изцяло незаконосъобразни!!!!!
  Недостатък, отстранен занапред. Забележете, че могат да ви искат документите, дори когато е образувано административно наказателно производство, т.е. ако имате акт от данъчните или от КАТ? Или ако бабата на съседа ви от третия етаж има такъв акт.
  Няма значение с този текст.
  После, как точно милиционера Х ще види дали документите са ни редовни или не?
  Ще прочете чиповете в тях ли?
  Или ще ги срича, както до сега?
  Въвеждат се контролни пунктове, организирани от полицейските органи. Точно, както преди повече от двадесет години, когато на тях стояха униформени гавази и цивилни шлифери, заметнали автомати през рамо…..
  Звучи ли ви познато?
  И накрая по искане на друг държавен орган …….. кой точно орган има нужда от това и защо?
  Министерски съвет ли?
  Бла-бла-бла.
  Всичко това е с една единствена цел – гражданите да бъдат контролирани, репресирани и смазани.
  Запомнете това, пак ще се върнем на него!
  Чл. 73. (1) Полицейските органи могат да задържат лице:
  1. за което има данни, че е извършило престъпление;
  2. което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;
  3. което показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност;
  4. при невъзможност да се установи самоличността му в случаите и по начините, посочени в чл. 71;
  Особен внимание обърнете на тези текстове. Те означават, че по всяко време можете да бъдете задържани без каквото и да е основание и или нарушение!!!!!
  Органите са тези, които казват, че не сте изпълнили тяхно разпореждане и им пречите!
  После, ако има изобщо после иди обяснявай, че нямаш сестра……
  т.3 Също е с фундаментално съдържание, защото отново пряко е насочена срещу протестите и срещу правата на гражданите и няма нищо общо с опазването на обществения ред, каквото и да значи това! МВР трябва да служи на гражданите и да ги защитава, а не да ги държи в подчинение.
  Цитираните текстове са съвсем избирателно посочени, но съчетани със случващото се напоследък у нас, както и с изброените по-долу факти, ни навеждат единствено на мисълта за нова, по-страшна диктатура, както и до заключението, че властта не просто няма да се даде без бой, а се готви за нов режим и окончателно убиване на демокрацията у нас.
  Факти?
  Веднага.
  За първи път от времето на развития социализъм прокуратурата образува дело за диверсия, срещу протестиращ?
  Представяте ли си? Диверсия…….
  OMFG!
  За първи път, считано от соца насам около парламента са издигнати прегради, наподобяващи Берлинската стена.
  1471279_10200731723446445_897214053_n
  Независимо, че протеста, продължаващ повече от 140 дни е изцяло мирен, като в него участват: студенти, майки с деца, млади и не само хора, около него са разположени: водни оръдия, бронирани коли, жандармерия и хиляди униформени, докарани умишлено от цялата страна за да мачкат софиянци?
  Поголовно записват имена и данни в грубо нарушение на закона на протестиращите.
  И, да! Поредното недоразумение, заемащо длъжността министър на вътрешните работи отрече публично ако и да има безспорни доказателства за записването на лични данни, включително видеозаписи.
  Това не е всичко, обаче. След това в ранни зори, униформени милиционери обикалят и вземат хората насила от къщите им в грубо нарушение на закона, като ги карат в районното да пишат за протеста?
  Драстично увеличение на парите за подслушване и следене! Дори в сравнение с предишното правителство отделило повече от 100 000 000(сто милиона) лева за целта!
  Нахлуха и завзеха факултета по журналистика, окупирайки го и недопускайки в него студенти, преподаватели, ректор.
  Командированите от цялата страна милиционери са настанени в четиризвездни хотели, платени с нашите пари?
  Върнахме ли се в най-ужасните години на соца?
  И това, далеч не е всичко, а просто примерно изброяване на очевидното.
  Ако този законопроект бъде приет терминът граждански права ще влезне в историята, а всеки един от нас, съвсем „законно“ ще бъде мачкан, бит, задържан и прочие.
  И да!
  Чели сме Конституцията, както и всички онези конвенции и харти за правата на човека. Дори сме написали и Бог знае колко жалби до ЕСЗПЧ.
  Само, че всичко това се случва после, някога и някъде, а всички ние сме тук и сега и живеем в милиционерска държава!
  Сигурен съм, че сега ще гракнат на 101 гласа, обяснявайки, как всичко това е насочено единствено и само към сигурността ни.
  Е, това очевидно не е вярно. Освен това бих искал да живея, като свободен гражданин.
  Не, като роб!
  „Предпочитам опасната свобода пред спокойното крепостничество“
  Жан Жак Русо
  Речник на използваните чуждици и съкращения в публикацията:
  *ДОТ – доброволни отряди на трудещите се
  Автор на колажа е Владимир Дойчинов

  В тази връзка и разбира се ако не искате да живеете в милиционерска държава, моля разпространете този текст до всички медии, хора, органи, комисии, европейски, неправителствени и прочие организации за които се сетите и не спирайте да говорите за това, както и да предприемете всички законосъобразни действия, срещу мракобесния проект за ЗМВР и окончателното ни превръщане в милиционерска държава.

  http://hadjigenov.com/?p=3398&cpage=1#comment-288

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Любопитно

  Йовчев оправдава арестите и 24 часово задържане на студенти, участвуващи в протестите. Превантивно било. По Макаренко. Да си знаят!
  Честно, не ви завиждам мили сънародници, които в този момент живеете в България. Аз да съм "изпушила". Съд до дупка за неправомерно ограничаване на личната свобода!!! Щото ще започнат да ви идват и на гости и да остават по домовете ви по 24 часа. Йовчев да заминава за Северна Корея и да си вземе и аверите с него.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 14. 14 Профил на БД
  БД
  Рейтинг: 236 Весело

  Другарю Йовчев, смятам че е крайно време да се забранят всякакви политически партии (освен партията майка естествено), като превантивна мярка, "защото, ако не се въздейства спрямо тях, не е ясно какво може да очакваме".

 15. 15 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 638 Неутрално

  ясно е че червените боклуци впрегнаха МВР за репресивен апарат - за тях никога тази институция не е имала друга функция...

  ...далеч по проблемно е че МВР докато показва мускули на протестиращите, не обелва дума (или действие) срещу поредицата престъпления на етнически принцип напоследък в София !!!

  което навежда на мисълта дали опитите за разпалването на етническо напрежение не е организирано или поне се извършва под протекцията на МВР !!!

 16. 16 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Железния Феликс Овчев.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 17. 17 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#15] от "dun":

  Знае ли човек?Това може да е някоя опорна точка?

 18. 18 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#9] от "Васик":

  Голям фактор за неефективното правораздаване е именно калпавият начин, по който полицията си върши работата - производствата не издържат в съда.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 19. 19 Профил на atropin
  atropin
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Какво следва - затвор с цел превенция?

 20. 20 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 515 Неутрално

  За 2012 г. БХК има приходи под условие от 1042000 лв. и административни разходи от 1027000 лв.

  http://issuu.com/bghelsinki/docs/godishen-otchet-na-deynostta-na-bhc-_2012

  Интересно какво е това условие ? И какво се вижда от административните разходи то очевидно в тоя БХК добре папкат.
  Каква е биографията на Илиева и на Кънев, който е шеф на БХК ?

 21. 21 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1274 Гневно

  Йовчев, в началото изглеждаше симпатичен, а се оказа милиционер-комунист в овча кожа! Оставка!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 22. 22 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 458 Неутрално

  А,какво става с...превенцията срещу онези, които само в този момент, докато пиша, са обрали няколкостотин къщи и вили, или те са под защитата ви, пазейки си ги за избори.

 23. 23 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Е, вие какво очаквате - да каже - "Сори"? Те няма как по друг начин да запазят властта освен с репресии и арести.

 24. 24 Профил на lyubos
  lyubos
  Рейтинг: 402 Весело

  Да живее Министерството на любовта и превенцията на насилие! (да ме прощава Оруел, че го перефразирам!)
  Министър Йовчев с Нобелова награда за мир догодина, а по-догодина патрон на награда за всемирна любов и обич между човеците! Да живей!!!

 25. 25 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Овчев, докато висите в периметъра МС - НС - бул. "Дондуков" - ул. "Граф Игнатиев", по селата циганите и не само те, обират земеделската продукция на хората (с което съсипват българското земеделие, защото хората не искат да се бъхтят напразно), къщите им, и ги убиват.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 26. 26 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#23:"bestbuy"]Е, вие какво очаквате - да каже - "Сори"? Те няма как по друг начин да запазят властта освен с репресии и арести. [/quote]
  За съжаление си прав. Но това означава, че е налице репресивен режим. Освен да вдигаме възстание - друг изход не виждам....

 27. 27 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Тъй тъй, протестиращите хулигани трябва да бъдат задържани и глобявани с няколко хиляди лева, тогава ще им светне, че законите са за да се изпълняват.

 28. 28 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 775 Неутрално

  До коментар [#21] от "Георги":

  Забравил си приказката за новия началник и малкото прасе!

 29. 29 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 974 Неутрално

  "Арестите са с цел превенция." 
  Тия за половин година удариха от земята 45 години соц, братче!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 30. 30 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Йовчев репресираи българите за да се радват турците и циганите.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 31. 31 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  "Арестите са с цел превенция.", казал баш милиционера Йовчев. Откъде го изкопаха този комунистически динозавър? Само заради тези си думи, той подлежи на съдебно преследване. Няма такова чудо на природата - арестуване за превенция!
  Комунистически отломък от времето на Берия. просто невероятно! Цацарката разбира се мълчи като комунист....

  Пазете се от доносника vesolr
 32. 32 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 684 Неутрално

  "Когато страхът побелее от страх,се нуждае от кръв"-Ст.Лец

 33. 33 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 740 Весело

  Така е , когато протестиращите станат възпитани , като контрапротестиращите, тогава арести няма да има.
  И нищо чудно да застроим пак комунизЪма...

 34. 34 Профил на malenna
  malenna
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Йовчев работи за комунистите! Методите му на работа са комунистически!

 35. 35 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#32] от "matera":

  "Може ли човекоядецът да говори от името на изядените от него хора?".
  Същият

 36. 36 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 570 Любопитно

  "Арестите са с цел превенция."
  МОЛЯ?
  Годподин министър, това в някой Ваш апокрифен екземпляр на Закона ли сте го прочели? Е, подвели са Ви.

 37. 37 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 570 Неутрално

  "Чл. 63. (1) Полицейските органи могат да задържат лице:
  1. за което има данни, че е извършило престъпление;
  2. което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;
  3. което показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност;
  4. малолетен нарушител, който е напуснал своя дом, настойник, попечител или специализирана институция, където е бил настанен;
  5. при невъзможност да се установи самоличността му в случаите и по начините, посочени в чл. 61, ал. 2;
  6. което се е отклонило от изтърпяване на наказанието лишаване от свобода или от местата, където е било задържано като обвиняем в изпълнение на разпореждане на полицейски орган или на орган на съдебната власт;
  7. обявено за международно издирване по искане на друга държава във връзка с неговата екстрадиция или в изпълнение на Европейската заповед за арест;
  8. в други случаи, определени със закон."
  А може би разковничето е в т. 8? Отивам да търся Закона за Превенцията...

 38. 38 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Как така арести с цел превенция? Арестуваш някого само ако е извършил нарушение на обществения ред или престъпление.
  Другото е все едно извадено от Мисията невъзможна или от 1984 на Оруел.

 39. 39 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Как така арести с цел превенция? Арестуваш някого само ако е извършил нарушение на обществения ред или престъпление.
  Другото е все едно извадено от Мисията невъзможна или от 1984 на Оруел.

 40. 40 Профил на Гъз, ти си нашето знаме!
  Гъз, ти си нашето знаме!
  Рейтинг: 634 Весело

  Не ви ли е срам да критикувате другаря Йовчев. Той ни освободи от диктатурата и от полицейщината. А сега ще ни вкара в "демокрация " по източен модел. В демокрацията по руски няма полицейщина, там има милиционерщина. А в милиционерщината не е голям проблем да те приберат другарите милиционери за някакви си 24 часа, за да те респектират малко. Пък ако не проработи винаги могат да пратят инакомислещите в лагерчета. Еи така за превантивни мерки, да не би да вземат да пречат на работливите. Или още по-лошо да се противопоставят на партията.

  Следването на троловете е сигурно като следването на парите.
 41. 41 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  [quote#31:"GreenEyes"]
  Комунистически отломък от времето на Берия. просто невероятно! Цацарката разбира се мълчи като комунист....[/quote]
  Родила съм се по някаква причина в тази страна. Не занам дали бих могла да я възприема някога като възможно за мен място за живот. Но винаги ще ме боли, че допуснахме някак между другото, вкопчени в чисто физическото си оцеляване и битовизми ОТНОВО да допуснем комунистите да упражняват извратената си "нежна" диктатура над българската нация. Срамувам се, че такъв министър на вътрешните работи, след многобройни гафове и погазване на основни закони е още на власт, а един прокурор-фантом остана без сетива. Сляп като Темида, но в друг контекст.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 42. 42 Профил на Приказки от Шипковия храст.
  Приказки от Шипковия храст.
  Рейтинг: 570 Неутрално

  До коментар [#41] от "Игнорирай трола!":

  Един от най-готините коментари, които съм срещал тук. Поздравления, "Игнорирай..."

 43. 43 Профил на today
  today
  Рейтинг: 946 Неутрално

  Арестите били с цел превенция? Не съм предполагал, че Йовчев може да падне толкова много.
  Да очакваме да отворят пак лагерите, с цел превенция, а?

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 44. 44 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  " Арестите са с цел превенция."
  Законно ли е това?

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 45. 45 Профил на pak_pitam
  pak_pitam
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Казвах Ви аз, че ще търсим насилието при ГЕРБ, ама кой да вярва!

 46. 46 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Както мъдро изтъкна другарят Сергей -"Освободихме България от страха". Иначе другарят Йовчев е типичен продукт на милиционерската система. За съжаление нито едно правителство след 1989 не разчисти тези кадри от службите и ги остави безнаказано да се подвизават там. Няма как да създаваш институции на правова и демократична държава с персони клели се във вярност към БКП и КПСС.

 47. 47 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 600 Неутрално
 48. 48 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  Интересно защо не арестуват с цел "превенция" отявлени мутри,наркодилъри, скинари и цигански босове. Защото когато опре до тях винаги "липсват достатъчно доказателства".

 49. 49 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 716 Гневно
 50. 50 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Дайте на милиционерите водни оръдия и сълзотворен газ за да се защитават от агерсивните протестиращи - както е в другите страни. Тогава ще има по-малко арестувани.

 51. 51 Профил на Николай
  Николай
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "...което целим превантивен ефект, защото, ако не се въздейства спрямо тях, не е ясно какво може да очакваме",

  Този е ненормален! По същатата логика неговите предшественици са отворили отново Белене покрай унгарските събития-превантивно! Гади ми се!

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 53. 53 Профил на _1914_
  _1914_
  Рейтинг: 587 Весело

  Той е Ушев - гаден ********, дайте, дайте, дайте го нас (PUNCH)

 54. 54 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  няма да е за дълго още тази власт и това е добре ,квото и да си пирказват ,нямата база хората ,нито народа е с тях ,питам ,се ако не дай боже паднат по законен път ,с избори от власт ,какво ще и м се случи на тези букови глави дето ни управляват ,на какво демократично поведение спрямо тях се надяват ,след като сега нахъсват народа

 55. 55 Профил на WWIII
  WWIII
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "нещата може да станат по-сериозни, ако няма реакция от страна на органите на реда"

  Ъъъ, това го знаеш от опит? Нали така си научихте скинчетата да хулиганстват по мачовете, за да ги използвате сега както ви дойде, че даже да се месят в международната политика...

 56. 56 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Йовчев мечтае за милиционерските правомощия! Що си мисля, че милицията си отиде преди 25 години?

  goblenka
 57. 57 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  А тази псевдо-юристка дали е чела нещо по-различно от чл. 63 от закона за МВР? Ако беше продължила с четенето би стигнала до следното:
  Чл. 72. (1) При изпълнение на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства само когато това е абсолютно необходимо при:
  1. противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане;
  2. задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган;

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 58. 58 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Ето я превенцията:

  Чл. 56. (1) Полицейските органи предупреждават устно или писмено лицето, за което има достатъчно данни и се предполага, че ще извърши престъпление или нарушение на обществения ред.
  (2) За писменото предупреждение се съставя протокол, с който лицето се предупреждава за отговорността, която се предвижда при извършване на съответното престъпление или нарушение на обществения ред.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 59. 59 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Бисерът на "юристката":

  Точка 2 не се навежда, макар в един протест тя да е потенциално приложима.

  А някъде в изложението си министъра да е споменал мленове, алинеи и точки? Ами именно тази точка е основание за задържане:

  Чл. 63. (1) Полицейските органи могат да задържат лице:
  ...
  2. което след надлежно предупреждение съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задължението си по служба;
  ----
  Не е задължително след задържането да последва обвинение и съд. Просто оставят лицата да се успокоят и да се наспят на дървените полицейски нарове.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 60. 60 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 571 Неутрално

  По думите на Цветлин Йовчев обаче това се прави, за да се въздейства върху хората, които според него грубо са нарушили обществения ред. "
  Не , целта е да се сплашат хората, за да ги е страх да излязат пак на протест ! Тези номера ги знаем ! ОСТАВКА !!

 61. 61 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5462 Неутрално

  милиционера си е милиционер пък той и да е министър - също като във вица за лай---а .не се страхувайте хора , края му се види . само че си помислете след това за кого ше гласувате . стар съм и доста съм видял , и от бойко за сега по добро няма .

 62. 62 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5462 Неутрално

  дневник ти защо ми изтри коментара - щото обидих министър милиционер ли ? ? ? ееееее дооообре тогава ОСТАВКА за цялото правителство

 63. 63 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5462 Разстроено
 64. 64 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 537 Неутрално

  превентивно задържане има в германия и в сингапур. може и другаде, за тези 2 страни знам. върши работа.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK