Бежанците и "Приятели на бежанците" са Човек на годината (обновена)Бежанците и "Приятели на бежанците" - неформална група доброволци спечелиха голямата награда на "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет.


Мотивите, с които тези две групи бяха номинирани, прочете председателят на БХК Красимир Кънев: "номинирам бежанците заради смелостта да тръгнат в момент, в който неизвестностите и опасностите от това бягство, да са по-страшни от това, от което бягат."


Кънев добави още:
"За първа година в историята на тези награди, голямата награда "Човек на годината" 2013 е "две в едно". Две групи, неразривно свързани, печелят тази награда. Бежанците получават наградата за своята сила, вяра и безстрашие да тръгнат, с риск от смърт, но водени от голямата идея да живеят достойно. Те са номинирани заради проявената непримиримост с несправедливостта, заради отказа им да бъдат потъпквани, за решителността да бъдат не жертви, а Човеци. Заради това, че са готови да изгубят всичко, включително живота си, в името на това да получат всичко, което им се дължи – права, уважение, достойнство. Като с всеки акт на бягство те нанасят удар на един режим, жигосват го със собствената му несправедливост. Бежанците получават тази награда заради своята борба - за себе си и за тези, които остават", каза Красимир Кънев, председател на БХК и председател на журито на "Човек на годината" 2013.


На сцената от името на бежанците се качи жена от Сирия, която заяви:


"Аз съм сирийка. Не съм бежанец, но ако бях останала в Сирия, щях да бъда. Страдам с моя народ, който страда жестоко. Благодаря на всички българи и на целия български народ. Дори на тази партия, която нарича децата ни терористчета ще кажа: "доброто е много повече от злото. Надявам се скоро да свърши този ад в нашата страна", заяви още жената.


Награди Човек на годината 2013: Част от неформалната група "Приятели на бежанците" и децата от едно сирийско семейство при получаване на наградата.

© Георги Кожухаров

Награди Човек на годината 2013: Част от неформалната група "Приятели на бежанците" и децата от едно сирийско семейство при получаване на наградата.


Пред микрофона застана и семейство от Сирия, които са потърсили закрила у нас. "Бягаме заради нашите деца, те имат право на по-добро бъдеще. Най-големият проблем в нашата държава, че президентът не разбрал защо има революция. Слава богу, че дойдох в страна от Европейския съюз и видях протести, в които няма насочени автомати в главата. Благодаря за всичко, което правите за нас"


Блогърът Иво Божков спечели втората награда и сподели наградата на публиката заедно с Алберта Алкалай  (номинирана заради популяризиране на обществения подвиг за спасяването на близо 50 000 евреи от лагерите на смъртта по време на Втората световна война. По повод 70 годишнината от избавлението от Холокоста тя организира и провежда със свои усилия национален ученически литературен конкурс на тема "Който спаси един човешки живот спасява цяла вселена". Тя е и създател на документалния филм "Да помним", който вади от забвение имената на достойни българи, които са противостояли с цената на саможертва срещу репресиите към евреите.)


Награди Човек на годината 2013

© Георги Кожухаров

Награди Човек на годината 2013


Другата втора награда получи членът на Висшия съдебен съвет - Калин Калпакчиев. Той е отличен заради изключителния му морал и желание за промяна на статуквото и защото никога не забрави, че правосъдието е справедливост.


Калпакчиев, който преди да стане част от органа за управление на съдебната система, беше съдия, е единственият член на съвета, който има блог.  "Така той осигурява на цялото общество достъп до същността на най-висшия орган на съдебната система и дава възможност на гражданите да участват в дебатите, свързани с дейността на съвета", смята още журито на Хелзинския комитет


Зорница Стоилова от вестник "Капитал" спечели наградата в категорията "Журналист на годината".


"Мисля си, че това беше и най-лошата и най-добрата година за българската журналистика: за всяка идея имаше контра, на всеки се лепеше етикет. Надявам се нашата журналистика да тази на фактите, така че хората сами да правят изводи", заяви Зорница Стоилова.


Награди Човек на годината 2013: Журналистът от вестник "Капитал" Зорница Стоилова

© Георги Кожухаров

Награди Човек на годината 2013: Журналистът от вестник "Капитал" Зорница Стоилова


В подкатегорията: "Вдъхновение на годината" наградата бе връчена на Ранобудните студенти и на протестиращия пред Министерски съвет. Те бяха отличени заради духа, постоянството и смисъла им.


"Протестирайте винаги, когато срещу вас се изправи безпардонна арогантност, която се опитва да ви обезсмисли и обезсърчи. Протестиращият човек е не само красив, но и горд, и непримирим. Това, което се случва през последните шест месеца, е най-значимото нещо, в което аз и моите приятели сме участвали. Ние трябва да успеем, защото има исторически прозорец. Рискуваме да изгубим възможността за промяна", заяви Антоанета Цонева, която взе наградата от името на Протестиращия човек. На сцената излязоха и други участници в акциите от 14 юни досега.


Награди Човек на годината 2013: Антоанета Цонева, която взе наградата за вдъхновение на годината за протестиращия пред Министерски съвет човек, заяви:  "Протестиращият човек е не само красив, но и горд, и непримирим".

© Георги Кожухаров

Награди Човек на годината 2013: Антоанета Цонева, която взе наградата за вдъхновение на годината за протестиращия пред Министерски съвет човек, заяви: "Протестиращият човек е не само красив, но и горд, и непримирим".


Диана Борлакова стана "Активист на годината". Тя беше отличена заради големия си принос в борбата за правото на пациентите с онкологични заболявания на достъп до животоспасяващо лечение. Неотдавна тя изпрати до медиите отворено писмо, в което протестира срещу забавянето при отпускането на конкретно лекарство. "Категорично не съм съгласна администратори да решават дали да живея или не!", написа тогава Диана Борлакова, като така за пореден път се застъпи за адекватна държавна политика и хуманно отношение към тази група пациенти.


Три специални грамоти
На церемонията бяха раздадени и три специални грамоти. Те отидоха при Благовеста Пугьова, председател на фондация "Подарете книга" и е активист за закриването на домовете за деца. Радина Ралчева също получи грамота. Тя е активист за опазването на природата, активна в антиправителствените протести и развива доброволческа дейност в подкрепа на бежанците. Трета специална награда получи Сдружение "Човеколюбие" Пазарджик, което работи за интеграцията на хората с психични проблеми в обществото, а за промяна на нагласите на самото общество и за отхвърляне на предрасъдъците към тази група хора.


Българският хелзинкски комитет връчи за осми път годишната си награда "Човек на годината", която се присъжда за принос към правата на човека и правозащитността. Те се раздават на 10 декември - международния ден за човешки права.  Тази година журито беше в състав Иван Бедров, Красимир Кънев, Марин Бодаков, Мими Фурнаджиева, Петко Петков, Татяна Ваксберг, Христо Комарницки, Яна Бюрер Тавание.


Очаквайте по-късно и имената на останалите номинирани

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK