Депутатите решават днес за пушенето на закрито

Депутатите решават днес за пушенето на закрито

© Цветелина Белутова, КапиталПарламентът ще обсъди днес на първо четене промените в закона за здравето, които предвиждат да се върне пушенето в обособени самостоятелни помещения в ресторанти, питейни и нощни заведения, кафенета, игрални зали, както и на стадионите.


Предложението беше внесено през октомври от девет депутати от БСП, а като говорител на инициативата се изявяваше Спас Панчев. Още на първата седмица от началото на мандата на този парламент депутатите от "Атака" също внесоха промени в закона за здравето за либерализиране на забраната за пушене на закрито.


Двата законопроекта минаха безпрепятствено през икономическата парламентарна комисия, след което бяха отхвърлени от здравната комисия, където срещу нея се обявиха представителите на БСП и ДПС. Още тогава от здравното министерство обявиха, че не само не подкрепят, но и биха поискали вето, ако режимът за пушене на обществени места бъде либерализиран. Президентът Росен Плевнелиев също обяви, че ще наложи вето, ако пълната забрана отпадне.
Все още не е ясно дали отпадането на забраната ще получи достатъчна подкрепа от депутатите на първо четене. Позициите в левицата и ДПС не са единни и не са спуснати партийни позиции за гласуване "за" или "против". "Атака" е за либерализиране на режима, а ГЕРБ са твърдо "против".


Ако обаче не бъдат мобилизирани всички, които са против, да участват в гласуването, е възможно мнозинството от противниците на пълната забрана в БСП, ДПС и "Атака" да надделее над останалите.


Не е изключено, ако либерализацията на режима събере достатъчно подкрепа на първо четене, веднага да бъде поискано гласуването й на второ четене и така тя да стане факт, каза пред "Дневник" Татяна Буруджиева, началник на кабинета на лидера на БСП Сергей Станишев и един от вносителите на промяната.


Поправката е кратка и смятам да поискам в залата да мине и на първо, и на второ четене, защото достатъчно много се обсъжда, ясни са позициите, нищо няма да може да се каже допълнително, каза Буруджиева, попитана как ще се заобиколи изискването текстовете да минат за второ обсъждане в комисия преди да влязат отново в пленарната зала, със съответните срокове за нови предложения по проекторазпоредбите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK