Държавата поиска близо 900 хил.лв от Сакскобургготски по делото за "Царска Бистрица"

Държавата поиска близо 900 хил.лв от Сакскобургготски по делото за "Царска Бистрица"

© Анелия НиколоваДържавата си поиска 875 000 лв. обезщетение заради пропуснати ползи за ползване на двореца "Царска Бистрица" по делото за собствеността на резиденцията срещу Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Борисова Хробок. Вчера Софийският окръжен съд прие исковете, които адвокатите на държавата внесоха по делото за собствеността на и горите към него.


Парите са натрупани от 2006 г., които държавата иска за ползване на имотите, за входни такси от посетители и за добива на дървесина от горското стопанство. Делото за собствеността на "Царска Бистрица" продължава в Софийския окръжен съд вече две години и половина, а съдебни дела се водят още за дворците "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол".


Пред съда защитата на Симеон Сакскобургготски и сестра му опитаха да докажат, че земята, върху която попадат имотите, никога не е била държавна, за да претендира държавата за собственост.
Съдът прие представени от адвокатите документи от 1904 г., според които 12 000 декара гора в местността Маркуджик в Рила са били собственост на Светия синод. След това въпросните гори са продадени на община Самоков, а по-късно вече са част от стопанството към "Царска Бистрица".
Адвокатите на държавата смятат, че представената документация няма нищо общо с предмета на делото.


Според защитниците на Сакскобургготски тази територия попада и в един от двата нотариални акта, чрез които държавата претендира за собственост на двореца.


Преди седмица Върховният касационен съд реши, че двореца в Кричим окончателно остава собственост на държавата. Съдът отхвърли  искането на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза Хробок съдебното решение, с което имотът е обявен за държавен, да бъде отменено.


Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Мария-Луиза е много по-алчна от Симеон и ако той загуби делата, онази ще му ..... мамата!!!

 2. 2 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Айде, брадвар, развързвай кесията. То не може само да се лапа на държавната копаня, спекулирайки с добрите чувства на хората, които помнят баща ти.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 3. 3 Профил на dimitar2007
  dimitar2007
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Правилно, да си плаща. Изсече гори за милиони, пари има.

 4. 4 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Съвсем резонно искане,крайно време е дедо мони да започва да се разплаща.

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 5. 5 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Мавърът свърши своята работа, Мавърът ще трябва да си ходи...
  ...........
  Симеон не разбра, че хващайки се на хорото на ДС, излизане няма, а всичко което му бъде дадено, доакто играе ролята на полезен идиот,
  сетен ще му бъде отнето.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 6. 6 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 383 Гневно

  Отвратен съм от алчността да дъртия Кобург. Истински внук на дядо си - взет от виенските бардаци, и довлечен в България с дрехите на гърба си и със синята си кръв. ОТВРАТ!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 7. 7 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 495 Неутрално

  На т'ва лъжливо оФчарче,няма ли после и дело за измама да му спретнат.Защото да се правиш на улав и да представяш нотариални актове без подпис на нотариус ми мирише на таквоз.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 8. 8 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#2] от "Dehumanizer":

  Едва ли. Дъртия ще отиде до старият си авер Доган и "проблема" ще бъде разрешен. Не вярвам мадритския мошеник да даде и 1 лв. По скоро за пореден път, държавата ще пие една студена вода.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 9. 9 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 650 Гневно

  Дано неговите прословути 800 дни се компенсират поне с 800 000 лева, които е придобил незаконно и вече сигурно изхарчил .

  Противно алчни !

 10. 10 Профил на query
  query
  Рейтинг: 633 Неутрално

  За нравствената нечистоплътност
  Симеон през 1990: "Нямам материални претенции към България"
  д-р Здравко Цанков
  21 май 2004
  А. В сайта на българския Министерски съвет е публикувана една Биография на Симеон Сакскобургготски.
  Аз бях 17 години в едно международно петролно дружество в Германия, което беше първо във френски и след това в американски ръце; между другото бях персоналшеф. Като такъв съм чел много стотици автобиографии на кандидати и съм диктувал десетици свидетелства за дейността на чиновници, когато са ни напуснали. По съответните международни правила как се четат такива текстове, в особеност "между редовете" и относно това, което се премълчава, ето моите забележки относно Биографията на Симеон Сакскобургготски, която е в същност неговата собствена автобиография. (В курсив поставям думите от документа на Министерския съвет).
  1. "В Египет Симеон се записва в прочутия "Виктория колидж"". Явно той се е само "записал", но не е завършил този колеж, но това е предотвратено от преместването на фамилията от Египет в Мадрид. Това е единственото училище, което Симеон Сакскобургготски не е завършил в живота си не по негова вина респ. негова липса на интерес да завърши някакво образование.
  2. "През юли 1951 г. испанското правителство "предоставя" политическо убежище ...на царското семейство". Този избор на думи надали е коректен. Доколкото се знае и от негови собствени изяви, международният му статут следва правилата на Запада за "безотечественици" (displaced persons) след Втората световна война. По същия надут маниер, аз бих напр. могъл да пиша, че ми е било "предоставено" политическо убежище от австрийското правителство през 1945 г., от френското правителство през 1949 г. и от правителството на Германската федерална република (Западна Германия) през 1957 г.
  3. "В Мадрид Симеон ІІ завършва Френския лицей". За това дали е "завършил" лицея няма никакви конкретни данни. Такива данни какво е правил Симеон Сакскобургготски липсват изобщо за периода от 1951 до 1958 г. за цели седем години. На други места той прави изяви че е "следвал" или "посетил" френски лицей, но никъде, че го е и завършил.
  4."...следва право и политически науки". С тези думи се признава, че е само "следвал", но не е "завършил" някякво висше образование. Липсват и всякакви данни за държани междинни или крайни изпити.
  5. "През периода 1958-1959 той е курсант в авторитетната военна академия "Вали фордж"...под името "кадет" Рилски". Според обширните данни в Интернет за "Вали фордж" той е явно следвал само първите две години като "кадет", което отговаря на подготвителна прогимназия в тоз частен интернат, допуснат за всекиго срещу заплащане . Следващото истинско няколко годишно военно образование той не е следвал, нежели завършил. Само то би заслужавало името "авторитетна военна академия". Която по намерените от мене данни не е изобщо отворена за неамерикански поданици като Симеон.
  6."...завършва с чин младши лейтенант". Не намерих нищо в Интернет в потвърждение, че съществува такъв чин. Странно е, че това би било единственото образование, което Симеон Сакскобургготски би завършил в живота си, а именно за него той мълчи: кога, с какъв успех и т.н.
  С гнет мислех за България когато работех на този текст за случая на Председателя на немската народна банка - прочутата Bundesbank (чиято заплата е по-висока от тази на немския канцлер). Този председател си подаде току що оставката защото беше приел покана за едно официално тържество и позволил да му платят цялата хотелска сметка, въпреки че е бил придружаван от дъщеря и зет които са лични лица: цялата сметка беше към 7 500 €, некоректната част към половината от тази сума! И имайте пред вид: председателят на народната банка е от същата партия като сегашното немско правителство! И изхвърленият не беше заместен като председател на народната банка от друг съпартиец, а от един безпартиен професор по финанси. Не се касаеше значи за вътрешна партийна манерва, а за политическата необходимост да се запази коректността относно 3 750 €. И какво отношение: 3 750 към 160 000 000 !
  В заключение ще кажа, че никой персоналшеф не би си губил времето да приеме даже само за интервю като кандидат Симеон Сакскобургготски, който се дисквалифицира с тази си "биография".
  До тука споменах само няколко навярно малки лъжи, които заслужават думата нравствена "нечистоплътност".
  Б. В книгата на Кеворк Кеворкян "Разговори със Симеон Втори", София 1990 г. на всички въпроси относно образование и дейност в живота му, на въпросите на Кеворкян (К) Симеон (СКГ) отговаря неясно или уклончиво.
  Тази книга е особено ценна с това, че през този период веднага след Прелома, Симеон Сакскобургготски нямаше още ясни представи какво да прави евентуално в България и е по мое убеждение неоспоримо по-искрен, отколкото когато започна да играе политическа роля в България, и да прилага тактиката си на непрозрачност, както бие на очи и в книгата на Найо Тицин Ваше Величество, колко ви е часът?
  К: С какво точно се занимавахте?
  СКГ: От всичко по малко (стр. 8)
  СКГ: Не съм доктор по икономика и по финанси, за жалост, може би интелектът ми не стига до там.(стр. 17)
  СКГ: След това следвах френски колеж тука в Испания. (стр. 17)( Да го е завършил не става и дума, което би било най-естественото нещо на света, ако беше го завършил с нужните изпити).
  К: Материални претенции към България имате ли?
  СКГ: Как материални?
  К: Имуществени?
  СКГ: Как? Не. От собствената си страна ! Не! От мене това няма да видите, независимо при какви обстоятелства, обстановки и положения - категорично не! (Разговор от 8 февруари 1990 г.)
  Това е първата голяма лъжа на Симеон Сакскобургготски по този въпрос.
  В. Връщайки се до неговата официална биография, която разпространява от негово име и в негов интерес воденото от него правителство, следва втората голяма лъжа
  През 1998 г. Конституционният съд взима решение да върне имотите на семейството му.
  Това е една невероятна нагла лъжа, която е поне близка до криминалността. Съдете сами: за това не е нужно да сте следвали право. В решението на КС, която можете да прочетете тука, за "връщане" на имоти не става и дума.
  а/ Според понастоящем валидната Българската конституция от 1991 г. и специално член 3. на преходните и заключителни разпоредби по нея, българският Конституционен съд (КС) има права само с оглед на тази конституция и няма право да проверява конституционосъобразността на минали закони или правни актове. Нежели да върне имоти. КС няма значи право да реши, че нещо е било против някоя конституция от Търновската насам, а само че е против постановленията на настоящата конституция от 1991 г. Или, по думите на КС във въпросното решение, Конституцията допуска проверка за конституционност на завареното право само с оглед на тази Конституция.
  Тъй като комунистическата власт съгласно закона от 31.12.1947 г. е взела имуществата на бившите царе Фердинанд и Борис като ги обявява за "държавни" и когато са били може би частни на цар Фердинанд или цар Борис, КС разглежда този закон СПОРЕД днешната конституция от 1991 г. и ги намира за противоконституционни срещу нея.
  Както всеки може да го прочете в сайта на КС в Интернет дословния текст на решението, се казва:
  "Действително като част от завареното право ЗОДС подлежи на контрол за конституционност. При упражняването на такъв контрол обаче се преценява единствено противоречието или съответствието на закона с понастоящем действащата Конституция. Установяването на противоречие с предходни конституционни разпоредби, които са били в сила при приемането на ЗОДС, не е в правомощията на съда..."
  Че КС е "решил" да са "върнат" имотите на семейството на Симеон СКГ не е значи допустимо мнение в някакъв спорен въпрос, а е чиста нагла лъжа.
  в/ В особеност чрез решението на КС не са създават никакви права на Симеон Сакскобургготски и семейството му върху имоти, които са били държавни, общински или на трети лица, и са били сложени на разположение на царското семейство или се намираха в негово владение. Имоти, които на 31.12.1947 г. не са били частна собственост на царското семейство, а държавни общински или на трети лица, не са значи засегнати от закона от 1947 г., когато комунистическата държава ги обявяваше за одържавени за пропаганда в смисъл: вижте колко имоти имаха царете и им ги взимаме.
  Засегнати са въобще само имоти, които са същевременно, както казва КС, и лично придобити от тях или са наследени. Като под правното понятие "придобити" се разбира по принцип пълна собственост - а не само "владение".
  в. 1/ Администрацията от т.н. "интендантство" на имоти, които ползва царското семейство, не са доказателство за царска собственост.
  в. 2/ Администрацията от интендантството на лични имоти на царското семейство са по-скоро указание за това, че царското семейство дължи на държавата разноските за администрацията на интендантството - доколкото са направени с парите на данъкоплатеца - на тези царските имоти, освен ако те са покрити от съответни доходи, добити от интендантството.
  г/ Спорен е само въпросът - не пред КС, който не беше изобщо сезиран по това, а след оповестяване на решението му - дали за евентуално връщане на собственост е нужен редовен "закон", гласуван от Народното събрание, или може да стане и по друг начин, например чрез решение на съдилищата, че едно имение е било например лична собственост на баща му цар Борис. Поради височината на исканията, такова съдебно решение би могло да бъде валидно само след потвърждение на един върховен съд, напр. Касационният съд или Върховния тадминистративен съд. Без съмнение такива решения могат да станат отново обект на решения на КС, което означава години в процеси.
  Това е впрочем и една от причините на някои юристи да са на мнение, че само един днешен добре изработен закон е практически разумно разрешение.
  Други пък са на мнение, че Народното събрание днес решава чисто според политическото мнозинство на момента или под влияние на корупцията. (За съжаление съмнения за корупция съществува в обществото и при решенията на днешните съдилища или на администрацията!)
  д/ Абсолютното мнозинството на юристите смятат, че е нужен закон. На обратното мнение съм срещал само адвокати на Симеон Сакскобургготски.
  Аз лично обаче смятам за мислими и други разрешения на въпроса. Например ако Симеон Сакскобургготски докаже, че един имот е купен изцяло с лични пари на неговия баща или дядо и подържан, репариран, разширяван и развиван пак с изцяло лични техни пари (по думите на КС)
  "Които (1) "принадлежат" на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис или на наследниците им
  И (2) са лично "придобити" от тях или са наследени."
  е/ Председателят на съда при горното решение Живко Сталев направи една изява безусловно в полза на мнението, че е абсолютно нужен закон и тази изява (пред вестник "Труд" беше публикувана в сайта на КС непосредствено след самото решение и в лейаут идентичен с решенията на КС. Тази публикация беше след няколко месеца свалена от сайта на КС. Аз смятам, че това решение да се свали тази изява на председателя Живко Сталев от сайта на КС е правилно.
  Публикуването на това място е навярно некоректно, било от страна на председателя на съда Сталев, било от страна на администрацията на КС, която е отговорна за съдържанието на сайта на КС.
  Но самият факт, че председателят на съда, взел въпросното решение, е на това мнение и го публикува, не намалява нито най-малко лъжата на Симеон СКГ, а само евентуално я увеличава.
  ж/ Във всеки случай Симеон Сакскобургготски действа явно против това съдебно решение на КС в размера на изглежда 160 000 000 евро, респ. US$ противозаконно присвоени имоти след като стана министър председател на България.
  Понеже България няма до ден днешен нито прокуратура нито съдилища, заслужаващи това име (което беше впрочем една от главните причини на Европейския съюз да не допусне България като кандидат за пълноправен член за 1. май 2004 г.) до ден днешен не чухме по този въпрос нищо даже от прокуратурата, нежели от някой съд.
  За подобни действия в един министерски съвет в лична полза на министър председателя, един колега в една напреднала правна държава си взима шапката още при първите признаци, че може евентуално да се касае за "противозаконни актове във собствена полза". След това политическата кариера на въпросния е свършена или той отива даже в затвора.
  *Нечистоплътен (в преносно значение) :Който не е чист в душевно, нравствено отношение (Български тълковен речник, 1994); "Който е нечист душевно, нравствено( Тълковен речник на българския език, 1997)
  **Д-р Здравко Цанков е роден в София през януари 1920 г.Син е на социалдемократа Асен Цанков и племенник на българския министър -председател през буйните години 1923-26, проф. Александър Цанков. Завършил право в София и докторантура в Берлин.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3874 Неутрално

  Прелъстен и изоставен.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5522 Неутрално

  На Асанчо Дедо му !

  МНОГО АЛчЕН и

  МНОГО БЕЗСРАМЕН човечец !

 13. 13 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Интересно какво дело се води за Врана?! Там Симеон подари имота на общината, но може би е размислил, след като държавата започна да го съди за останалите имоти, които преди това му върна по закона Лучников.
  Врана е била чифлик на пашата управител на София. После я купува един съратник на Левски, а той я продава на аптекаря на Фердинанд и Фердинанд пък я купува от него. През 98-ма е върнат на Симеон с решение на Конституционния съд, а той го дари на Община София.

  За сведение на дребничките душички коментирали по-горе, този имот струва поне 800 милиона лева.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 14. 14 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1443 Весело

  Симеон беше на чучура и си мислеше, че всичко му е ОК!

  Но явно той не знае, че и той като нас, българите, прилича на дамска превръзка - поставена на най-благоприятното място, но за съжаление - в най-неподходящото време!!!!

 15. 15 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Всъщност тази статия е статия лакмус за комунистчета. Без значение дали са червени, сини, жълти ... Комунистчетата у нас имат какви ли не цветове но си приличат по две неща:
  1. В един глас крещят, че не са комунистчета;
  2. Готови са да разкъсат всеки, който е получил наследство, освен ако този някой не са те самите и в редки случай някой техен близък роднина.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1354 Весело

  И ся дедо ще разбере, че с комунист никога не трябва да се прави орталък.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 17. 17 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 669 Гневно

  Явно много ученолюбиво величество сме имали честта ''да ни оправя''. Уж за 800, пък то се оказа, че се бил оправил още в първите дни на премиерстването си. Две смислени думи не изрече за 15 години. Като му слушаш словесните лабиринти и ако впрегнеш цялото си внимание да следиш трудно изцеждащата се, незнайно на къде лакатушеща ''царска'' мисъл, не би допуснал, че този деградирал индивид е способен на такива далавери. Явно ''царедворците'' мъдро го съветваха, щото и те доста поограбиха. Абе, случихме с аристократа!

 18. 18 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Този прецедент трябва да се използва и държавата да вземе обратно всичко върнато по реституционните закони.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 19. 19 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4263 Неутрално

  Ще има да вземаме тези пари. Трудно се взима лешник от катеричка.

  klimentm
 20. 20 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Направо да го събличат гол и обратно в Мадрид. Само излага баща си, че даже и дядо си.
  Колкото Цар Борис III е бил велик държавник и българин, толкова синчето му не става за нищо. Жалко....

 21. 21 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Гражданинът Сакскубурготски НЕ притежава нищо!!!
  Баща му е ползвал в качеството на цар имоти!!! Те са на царската институция, а не на персоната!!!!! Сменя се царя , сменя се собственика. Когато Симеон стане цар да има претенции. Сега е просто гражданин!!
  И още:
  Ако иска активите от царуването на Борис, трябва да вземе и пасивите. Репарациите дето сме плщали от изгубените войни да се сложат в сметката.
  Все едно Живкови да искат резиденцията! Абсурд!

 22. 22 Профил на sushi
  sushi
  Рейтинг: 597 Неутрално

  В добавка:
  Гръцкия крал, сръбския крал, румънския крал..... да са получили нещо!? Та те дори не са приети ж страните си!!!

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#15] от "tribiri":

  +++. Един от редките случаи да съм съгласен с теб!

 24. 24 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 752 Неутрално

  КОй впрочем започна да подарява държавни имоти на мадритския мошеник? Кои бяха тези агенти на ДС?

  Никога повече мутри начело на България.
 25. 25 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 752 Неутрално

  [quote#17:"yorddj"]Две смислени думи не изрече за 15 години. Като му слушаш словесните лабиринти и ако впрегнеш цялото си внимание да следиш трудно изцеждащата се, незнайно на къде лакатушеща ''царска'' мисъл, не би допуснал, че този деградирал индивид е способен на такива далавери.[/quote]

  Този беше легитимен вожд на българската десница почти 2 мандата, докато го смени мутрата рапоня.

  Никога повече мутри начело на България.
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  Всъщност пледоариите на държавните адвокати, които са наети за да лишат Симеон и останалите наследници - сестра му Мария-Луиза, Фердинанд фон Вюртемберг, Александер фон Вюртемберг, Ойген фон Вюртемберг, Софи Едокси Мария Луиз, Маргарет Люс-Байи дьо Шовини се базира на специален закон с еднократно действие от 1947-ма година, който Конституционния съд на България отмени през 1991-ва година единодушно.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 633 Весело

  До коментар [#13] от "tribiri": Айде пак навлече жълтите прашки...

 28. 28 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Накрая май ще излезе (според нашата превъзходно работеща и независима съдебна система), че Симеон Сакскобурготски е единствения човек, някога роден и живял в България, който няма никакви лични имоти, щото всичко принадлежи на "царската институция, която е държавна". По-важното е разбира се хората да са "happy". Как така ще обещаваш на някого, че ще го "оправиш", а след това той да не се чувства оправен? "Неоправеният" човек е като неоправената жена - готови са очите ти да избодат, ако си им обещал, пък не си изпълнил ....

 29. 29 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Сраведливостта понякога закъснява,но винаги идва.
  Не може да дадеш толкова надежди на един изстрадал народ,който те посрещна като спасител и накрая да се окаже,че единствената ти цел е била да го ограбиш.
  Дъщерята се подигра с българската история,като кръсти сина си по този нелеп начин.
  Първородния син,престолонаследника пострада жестоко.
  Няма случайни неща.Има Видовден.Каруцата много бързо се обръща,доказа го Бисеров.Да му мислят тези,които се заблуждават,че са над законите.Защото юридическите закони можеш да заобиколиш,но не и тези на съдбата.

 30. 30 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#13] от "tribiri":

  "Интересно какво дело се води за Врана?! Там Симеон подари имота на общината ..."

  Царят подари на Община София по-голямата част от парка във Врана. Вероятно делото се води за останалата неподарена част - което е все пак е странно отношение към дарители.

  А за Царска Бистрица в Боровец е интересно да се направи следната съпоставка:

  1) От 1944 г. до до 1989 г. дворецът беше недостъпен за обикновения български гражданин, защото се ползваше като почивна база (на Правителството и приближени на Правителството творчески съюзи).

  2) След 1989 г. такива посещения (доколкото си спомням, през целия период до 2006 г.) вече имаше.

  3) След 2006 г. тези посещения бяха организирани по-добре.

 31. 31 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Много интересно, че голяма част от пишещите тук, които непрекъснато се фокусират върху образованието на С.Сакскобурготски, го наричат постоянно "мадриТския мошеник". Предполагам защото немалко от тях са завършили ПУЦ-ове, а след това и ВУЗ-ове. Или може би това е така, защото дълго време са се возили на ЗАЗ-ове и ЗИЛ-ове и търсят някакво омекотяване във всичко, дори и в твърдите съгласни....

 32. 32 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1443 Весело

  До коментар [#26] от "tribiri":

  Мария-Луиза, Фердинанд фон Вюртемберг.............

  Хитрата сврака и с двата крака - казал Андрешко!!!!

 33. 33 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#10] от "query":Много благодаря за информацията.
  Дадохте ми някои отговори.

 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3874 Неутрално

  [quote#18:"др. Иванов"]Този прецедент трябва да се използва и държавата да вземе обратно всичко върнато по реституционните закони.[/quote]

  Я кажи от колко крадени имота те изхвърли демокрацията, др. старшина?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Какъвто е е Цар крадлив Дедо, такава е и царщината му.

 36. 36 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Наглостта Кобурска е безкрайна.
  Но какво да искаме от хора, чиито корени са от деди свикнали да заграбват и да не зачитат нищо друго.
  Още дядо му, дошъл с два куфара скъсани чорапи е предявявал претенции към имоти, сгради, гори, нивя и какво ли не и се сърдил, че държавата му отпуска малко пари за прищевките.
  После най-нагло цялата фамилия ни вкара в три национални катастрофи и стана причина да ни тъпче съветски ботуш.
  Мони пък дойде на ни "оправя"! Ама то не било да оправи държавата и положението на народа, а да оправи себе си.
  И се оправи набързо, за много по-малко от 800 дни.
  А ние покорна и тъпа рая му вЕрвахме, подлизувахме и слугевахме, та и до сега.
  Пък и най-нагло ни съди в Страсбург.
  Марш от дето се е пръкнал дядо ви и да не се връщате!!!

  ура и да живей!!!
 37. 37 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Някъде преди около 3 години, мисля че беше пак към края на годината, бях в Торонто и мои познати ме поканиха да отида на някакво "много специално парти". Партито беше в едно от предградията на Торонто ( Брамптън или Мисисага, не си спомням точно), а негов домакин бе известния Игнат Канев. "Специален гост" и "гвоздей на вечерта" бе Мария Луиза. Сигурно имаше едно 250-300 човека, та може и повече, в голямата банкетна зала. Доброжелателни и много сърдечни усмивки към "нейно височество княгинята", както всички се обръщаха към нея, бурни ръкопляскания в края на нейното обръщение, всеобщо умиление когато тя заразказа спомени за нея и нейния брат от детските години и ранната им имиграция. Запознах се и с други българи, с някои които бяхме на една доста голяма маса. По-късно имах "късмета" да срещна някои от тях пак, по друг повод. Стана въпрос нещо за Симеон, защото бяха гледали някакъв документален филм за него. Този път, почти без изключение, отношението към него и въобще "царската фамилия" беше диаметрално противоположно. Същите тия хора, които мазно се усмихваха по време на партито, сега със злост обясняваха колко алчни били и той, и сестра му. Помислих си тогава нещо за булгурската народопсихология...

 38. 38 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Едно мъдро решение на съда. Да плаща. А дали ще ги изплати?

 39. 39 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 771 Весело

  [quote#13:"tribiri"]За сведение на дребничките душички коментирали по-горе, този имот струва поне 800 милиона лева.[/quote]
  Това "дребничките душички" ми го взе от устата.Ти го казваш,на твоята съвест ще тежи.Аз няма да ги наричам никак.Отдавна си знаех че този форум е пълен с комунисти.Сега е моментът да се преброят.

 40. 40 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 771 Весело

  [quote#6:"Търпана"]Отвратен съм от алчността да дъртия Кобург. Истински внук на дядо си - взет от виенските бардаци, и довлечен в България с дрехите на гърба си и със синята си кръв. [/quote]

  Стига си чел История на БКП!Ще се побъркаш.

 41. 41 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 651 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":

  Конституционният съд не може да отменя нещо, за което не е оторизиран, той само може да тълкува конституцията и то сегашната, а не тази от 1947 година. А в решението му за имотите на Царо никъде не пише, че ги "връща".
  Първо четете пък после пишете.
  За справка и по-точна информация прочети коментар № 10.

  ура и да живей!!!
 42. 42 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 651 Неутрално

  О на радетелите за монархия и връщането на Кобургите на престола ще кажа:
  Марш в Мадрид след идола си.
  Чужда за България кръв, грабителска, подла и алчна не ни трябва.

  ура и да живей!!!
 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#41] от "cucing":

  Конституционният съд обяви законът от 1947-ма за антиконституционен. Това добре ли ви звучи.

  А законът Лучников от 1998-ма върна имотите на царя.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3183 Неутрално

  До коментар [#30] от "ijj":

  Подобни неща могат да се кажат и за дворецът в Кричим, който се използваше от Дянков като любовно гнезденце.

  Но иначе посоката ви на мисли наистина е много любопитна!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 45. 45 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 900 Неутрално

  #41/#42, не бъркай "радетелите за монархия и връщането на Кобургите" с принципността. Аз самия не съм нито монархист, нито почитател на Кобурготската династия - напротив, неведнъж съм изразявал крайно негативното си мнение за нея ( заради ролята в историята на тази страна) в предишни мои постинги. Спомням се, че когато повечето ходиха да подскачат през май 1995 на Орлов мост за посрещането на Симеон, аз дори се конфронтирах с повечето мои познати по тази тема.
  Когато през 1998 КС обяви отнемането на "царските имоти" от "народната власт" за противоконституционни, си спомням много добре как мастити юристи от СДС/ОДС ( начело например с Васил Гоцев и Светослав Лучников) обясняваха, че това е достатъчно основание да се върнат имотите на "негово величество", както с умиление го наричаха тогава. И връщането започна далеч преди Симеон да дойде на власт- доколкото си спомням първия имот, който той получи, бе някъде в края на 1999. До самия край на управлението на ОДС/СДС областни управители и кметове на синята партия продължиха да връщат имоти и никой от това управление не обели дума, че трябва да се приеме някакъв специален закон или че всичко това е незаконно. Почнаха да се пенят едва когато Симеон реши да участва на изборите, а по-късно и дойде на власт, а те я загубиха. Това трябва да се каже в интерес на коректността и не трябва да се забравя.

 46. 46 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 771 Любопитно

  [quote#42:"cucing"]О на радетелите за монархия и връщането на Кобургите на престола ще кажа:
  Марш в Мадрид след идола си. [/quote]
  Защо в Мадрид?Негово Величество Цар Симеон Втори е български цар и ние българите сме си добре тука.
  Защо така увеличавате претенциите си?По планът на КГБ не се предвижда никакво изселване на българите в Мадрид.Достатъчно е България да бъде покорена и въдворена в режим на съветска власт,както си е и до сега,каквато ще си бъде и до Освобождението.Начело на държавата да бъдат поставени верни и неуки хора,с престъпни наклонности,както си е сега.
  Какво ви става че искате да ни изселвате?Тези работи не стават така.Четете си инструкциите на КГБ и се придържайте към тях!

 47. 47 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#30] от "ijj":

  Не можеш да дариш нещо, което по начало не е твое.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK