Президентът ще сезира Конституционния съд за "данъка ВЕИ"

Президентът ще сезира Конституционния съд за "данъка ВЕИ"

© Надежда Чипева, КапиталПрезидентът Росен Плевнелиев не планира да налага вето върху Закона за държавния бюджет за 2014 година, но ще сезира Конституционния съд (КС) за налагането на такса от 20% върху приходите на производителите на ток от слънце и вятър. Това е съобщил в Пловдив президентът Плевнелиев. 


Компаниите вече обявиха, че смятат това за национализация и ще защитят инвестициите си пред европейските институции. Според тях решението е дискриминационно, защото засяга само част от производителите, чиято енергия се изкупува по преференциални цени. 


Предстои тези текстове да бъдат анализирани от Правния съвет към държавния глава, съобщиха от администрацията на президента.
"Убеден съм, че в България най-висшата демократична институция – Конституционният съд, е тази, която ще отсъди дали има противоконституционност. Това, че ще сезирам КС за тази такса, няма отношение към изпълнението на бюджета", заяви Росен Плевнелиев. Той напомни, че мярката е въведена без ясни аргументи, което показва на обществото, че институциите работят непрогнозируемо и непрозрачно.


По думите на държавния глава, съществува неяснота по отношение на това за какво ще се използват потенциалните приходи от въвежданата такса. "За мен е важно правителството да обясни точно какво иска да направи. Цялата нация стана свидетел, че отново в последния момент, на второ четене, без дебати и без оценка на въздействието, беше въведена една промяна, а именно тази такса, която драстично влошава бизнес средата в България и не работи за прогнозируемост и за прозрачност на институциите. Ако искаме гражданите да имат доверие в институциите, не може да се продължава по този начин, особено когато става въпрос за най-важния закон на страната", коментира още президентът Росен Плевнелиев.


Бюджетът ще бъде изпълняван и правителството ще носи отговорност за политиките, които обезпечава чрез бюджета - така президентът обяви мотивите си да не налага вето.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK