ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Борисов иска тежест на партийното ръководство и ще умре, ако ходи в парламента

Бойко Борисов

© Надежда Чипева, Капитал

Бойко БорисовЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предвижда реформи в Изпълнителната комисия на ГЕРБ. На Националното събрание на партията, което предстои през февруари 2014 г., ще влязат нови хора, които да имат реална тежест, обяви бившият премиер на заседание на парламентарната група на ГЕРБ днес.


Повод за срещата беше напускането на групата от двама депутати в последните две седмици – лидерът на свищовската партийна структура Георги Марков и Светлин Танчев, а няколко часа след края ѝ Борисов публикува едночасов видеозапис от нея на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук".


Центърът да се измести от лидера към Изпълнителната комисия
Между нас казано, в момента Изпълнителната комисия няма тежест, каза Борисов на депутатите си и допълни, че целта му е да измести центъра от лидера към тясното партийно ръководство "и там да се взимат най-добрите решения". Гласът на членовете трябва да отеква с тежестта на партийния пост, който заемат, добави председателят на ГЕРБ и заключи, че така всички, дори онези, които не влизат в ръководството, ще бъдат по-уважавани.


Ако не се промени уставът, Изпълнителната комисия трябва да влязат още трима души. След скандала с тефтерчето на шефа на комисията по конфликт на интереси тясното ръководство напусна председателят на правната комисия в предишния парламент Искра Фидосова, а други двама – Павел Димитров и Костадин Хаджигаев, напуснаха партията, за да основат друга -БАСТА, заедно с бившия депутат Емил Димитров и земеделския министър в кабинета "Борисов" Мирослав Найденов. Членове са Борисов, зам.-председателят на партията Цветан Цветанов, депутатите Пламен Нунев, Красимир Велчев и Румен Иванов, кметовете на Бургас, Пловдив и Стара Загора Димитър Николов, Иван Тотев и Живко Тодоров.


По устав Изпълнителната комисия определя предизборната и парламентарната стратегия на партията, приема и изключва членове, поддържа международните връзки и връзките с медиите и други. Често обаче решенията се взимат еднолично от Борисов и се приемат безкритично от ръководството, разказват депутати.


Цецка Цачева – заместник-председател на групата и "класна, която носи дневника"


Пред парламентарната група днес лидерът на ГЕРБ каза още, че депутатите ще се събират редовно поне веднъж седмично, за да могат сами да си изготвят "опорни точки" заедно, а не някой да им ги спуска отгоре. Предложи за заместник-председател на групата бившия председател на парламента Цецка Цачева, която беше избрана единодушно. "Искам да има една класна ръководителка, която е равна с другите учители, но носи дневника и в края на месеца проверява отсъствията", описа Борисов новите функции на Цачева. По думите му тя познава в детайли работата на парламента и е там всеки ден. Самият Борисов често пътувал, зам.-председателят на партията Цветан Цветанов – също ходел я в чужбина, я в следствието. Цачева била по-подходяща и от другите двама заместник-председатели на групата – Красимир Велчев и Димитър Главчев. "Тя ще е трансмисията, когато искате нещо да ме питате или не сме се събрали", обясни той пред депутатите.


Самият Борисов, ако зависело от него, въобще и не искал да идва в парламента. "Честно – толкова ме отвращават тези, толкова ми е трудно да понеса тези хора, че ако ме задължите да го правя, аз ще идвам, но ще умра. Не мога просто. Бушоните ми горят веднага. А на местото, където седя, те минават непосредствено пред мен", обясни лидерът на ГЕРБ, който стои на първия ред в пленарната зала.


Депутати: партията няма лице, ръководството реагира със закъснение


Борисов поиска онези депутати, които са несъгласни с програмата, каузата или самия лидер на ГЕРБ, да обявят веднага, да подадат молба и да станат независими. Готови да напуснат нямаше, но Георги Андонов изрази притеснение, че партията губи идентичност и не защитава десни каузи, зад които би трябвало да застава. Той самият и за милиони нямало да напусне, а и другите депутати били "читави хора", но била нужна сериозна административна реформа и териториално разпределение в ГЕРБ.


Цветан Цветанов, който се грижи за местните структури на партията, посочи, че ръководството неведнъж е реагирало със закъснение, а регионалните партийни звена искали ясно решение например за напусналите депутати Георги Марков и Светлин Танчев, които все още са членове на ГЕРБ. "Тях никой нямаше да ги познава, ако не бяхме ГЕРБ и ако не бяхте вие, нашият лидер", каза зам.-председателят на партията и добави, че сега отцепниците си позволяват да се оправдават с избирателите си. Имало и други такива случаи по места.


Бившият министър на здравеопазването Десислава Атанасова поиска Изпълнителната комисия да вземе решение за изключването на Марков и Танчев. "Притесних се, когато получих SMS, че не бива да обсъждам напускането им. А аз смятам, че трябва да го обсъждаме", посочи тя и добави, че двамата са предали и партията, и колегите си, и избирателите.


Борисов предложи Марков и Танчев да бъдат извикани от Изпълнителната комисия за обяснение и едва след това да се вземе решение. "Ако не се явят, това ще се приеме като изключване. Това е демокрацията, може да са несъгласни с нас – да ги чуем. Може пък нещо революционно да са измислили", завърши лидерът на ГЕРБ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK