Общинският съвет на Русе отказа да избере омбудсман

Общинският съвет на Русе отказа да избере омбудсман

© Р. Великова, архивОбщинският съвет на Русе отказа на практика вчера да избере омбудсман, след като се спря на неясен начин на гласуване и не прецизира процедурата по избора. За заемане на поста бе проведен конкурс, в резултат на което комисия класира кандидатите. На първо място бе посочен Йордан Борисов, бивш областен управител и настоящ началник на отдел "Държавен архив".


Втората позиция в класацията на общинските съветници от изборната комисия бе за адвокат Вяра Драгнева, която събра най-много гласове в онлайн гласуване в социалната мрежа Фейсбук по инициатива на групата "Обществен съвет Русе". Изборната комисия внесе в общинския съвет резултатите от конкурса и вчера трябваше да се избере обществен посредник на русенци. Вместо това, общинските съветници решиха, че всеки от тях може да гласува за всеки от общо четиримата кандидати за омбудсман, с което обезсмислиха и конкурса, и адмирациите на част от активното гражданско общество за създаването на подобна институция.


Досега в Русе не работеше омбудсман, очевидно желанието на местната власт е това да продължи. Февруарските протести и склонността на местната администрация да се среща след тях с представители на обикновените граждани доведоха до вкарване на правилник за дейността в общинския съвет още през май тази година.


В момента във фейсбук групата "Обществен съвет Русе", където бе направено и предварително препитване на кандидатите, се подготвя становище по отказа на общинския съвет да назначи омбудсман.В предварителния текст на становището се казва, че ако съветниците наистина имаха желание да изберат обществен посредник, щяха да въведат балотаж при избора и така да излязат от положението, като решат в полза на някой от кандидатите. Освен това гражданите ще настояват всеки русенец, който е гласувал за определени съветници, да се свърже с тях и да поиска да бъде довършена процедурата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK