Репресирани ще сезират прокуратурата и Брюксел за Комисията по досиетата

Репресирани ще сезират прокуратурата и Брюксел за Комисията по досиетата

© Цветелина НиколаеваПолитически затворници на комунистическия режим обявиха на пресконференция днес, че ще подадат сигнал до прокуратурата и до зам-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг.


Сигналът е срещу вицепремиера и министър на правосъдието Зинаида Златанова заради това, че не е предала намиращите се в Министерството на правосъдието архиви на бившата комунистическа Държавна сигурност.


Не са предадени и архивите от Националната разузнавателна служба, съобщиха от граждански организации на репресираните от комунистическия режим. Те ще уведомят Рединг и за намерението на БСП да закрие Комисията по досиетата, което според тях би било нарушение на изискванията за членство на България в Европейския съюз.
В петиция до Народното събрание и Европейския парламент репресираните настояват за инкриминиране на отричането на комунистическите и нацистките престъпления в България. Те искат инкриминиране и на непризнаването за осигурителен стаж времето, прекарано на щатна длъжност в ДС или като щатен функционер на БРП /к/, БКП, ДСНМ и ДКМС през периода 9 ноември 1944 - 10 юни 1990 г.


Политическите затворници искат и оставката на председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента Атанас Мерджанов заради публичните му изказваният за ДС. 


Според Мерджанов целта на комисията по досиетата е била да се изчистят подозренията към хората на публични позиции. "Имат реални основания претенциите на тези граждански организации, които не одобряват действието на тази комисия. Вместо да има позитивен характер тя внася разделителни линии в обществото и си струва този въпрос да бъде сериозно обмислен", коментира Мерджанов.


В началото на ноември политическите затворници настояха до месец Златанова да разсекрети архивите на бившата ДС . "Това е част от историята на българския народ. Искаме да се оповестят имената както на жертвите на режима, така и имената на конкретните палачи, убийци и тези, които са извършвали издевателства. Искаме да изкараме цялата информация на светло." Това зяви пред "Дневник" Васил Къдринов от Гражданската инициатива "Мемориал на съпротивата".


В края на октомври председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов каза в интервю за "Дневник", че са водили разговори с Министерството на правосъдието, и изрази надежда въпросът да бъде решен до края на годината.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  Добре е, че са се активизирали да защитят истината и справедливостта, че напоследък старите ченгета са станали най-активни граждани. Само това за инкриминирането отричането на ком. престъпления е голяма грешка и моментално ще се обърне срещу свободата на словото, особено от настъпващия неокомунизъм.

 2. 2 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  преди доста години ,моя баща ,все още жив и здрав на 85 години ,реши да си прочете досието в местното МВР.Това след като 5 години е лежал в Белене и след това е въдворяван над 3 години в друго населено место по политически причини.След като отиде в МВР ,се оказа ,че човека който ще му показва досието е същия милиционер ,който го е бил през 1980 година и след това го въдворява извън града ,без съд ,присъда ,за несъгласие с линията на партията оказа се без подписана от някого заповед ,ей така ,апропо същия запознава баща ми и със сина му ,виден милиционер ,работещ също там .

 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 2591 Неутрално

  Така и трябва - подкрепям ги напълно!

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Жертвите искат справедливост, но от това комунистическо управление по-скоро очаквам да вдигнат паметник на убийците от ДС.

 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1428 Гневно

  Преди няколко дни, по някоя от телевизиите, депутат от БСП заяви: "Аз се гордея че съм трето поколение комунист!" Ако бяхме нормална страна, този човек щеше да е моментално изключен от БСП и принуден да си подаде оставката, като народен представител! В България, колкото и да е сбъркано, "комунист" звучи гордо! Крайно време е ЕС да приеме директива по въпроса и такива хора да влизат в затвора!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  Браво на колегите по участ на моя баща!Той така и не дочака да каже "Долу БКП !заради него бях длъжен да потърся досието

  му.Хората от комисията,която "другарите"от- нашата партия искат да закрият коректно ми го предоставиха.Прочетох го и се ужасих от колко хора е бил следен,привикван ит.н.след като го бяха унищожили морално и физически в Белене.Същите тези хора взимат сега максималните пенсии,а баща ми си отиде без време!

 7. 7 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1924 Любопитно

  Ето такова действие трябва да се подкрепи безрезервно!
  ПОДКРЕПЯМ!
  !

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Голяма част от репресираните,да не кажа по голямата са репресирани не от Държавна сигурност,а от милицията или от администрацията или ръководствата на предприятията и учережденията.От историите на вкараните в лагери,повечето са вкарани там от милицията,по инициатива на някой "другар".Да не казвам,че има стотици и хиляди съсипани кариери или дори животи,без участие дори и на милицията.Някой уволнен или исключен ,или с отнето жителство,или пратен да служи в гадно подделение,дори често викане на кофти запас.Да припомня и една особено вредна и противна категория,дето писаха жалби и сигнали срещу кой ли не и тия са били толкова много,че самата комунистическа власт въведе правилото да не се процедира по анонимни жалби и сигнали.И за тия изроди следи няма.
  Далеч съм от това да твърдя,че сътрудниците на Държавна сигурност са невинни.Но далеч не са единствените виновни за репресиите и другите гадости на режима.Щото по делото за лагерите,всичките обвиняеми : Газдов,Горанов,Мирчо Спасов и Ръжгева бяха от милицията,а не от Държавна сигурност.
  И лошото е,че тази измет ще остане скрита,защото за тях наистина няма нищо запазено,а и никой не си направи труда да се опита да ги установи и обяви.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2430 Разстроено

  Виждам,чи интересът към похожденията на Сидеров и изказванията в негова подкрепа на Кутев са по интересни на четящите тези страници.Затова препоръчвам на по-младите,които не помнят или смътно си спомнят "щастливото комунистическо минало",о Минало незабравимо...нека се поинтересуват какво е било наистина и да се поинтересуват от автентичните доказателства в сайта на журналиста Христо Христов!Ще бъда щастлив ако само един ме послуша!До скоро!

 10. 10 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#8] от "slonsco":

  Не е вярно. Мирчо Спасов не е от милицията. Той е един от зам. министрите по ДС. Началникът на Ловешкия лагер има длъжност към Държавна сигурност. Газдов е оперативен работник от Държавна сигурност. Може предложенията за въдворяване да са идвали и от милицията, и от ОФ, и от комитетите на БКП, но изпращането в лагер след 1951 г. до 1989 се решава от отделение Въдворяване и изселване, което е в ДС, и от зам. министрите по ДС. Естествено, по-големите виновници са другарите от високите нива на БКП, които създават системата - Политбюро, ЦК, Секретариат, окръжни комитети.

 11. 11 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#2] от "tur671":

  Напълно те разбирам. Баща ми, като си отвори досието и видя доносниците, остана като гръмнат!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2729 Разстроено

  АЗ СЪМ ЗА ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#10] от "spiegel":

  Може и да ме лъже паметта,но висля,че Газдов беше шеф на лагера в Белене,Горанов на този в Ловеч,който административно бил подчинен на този в Белене,на Газдов чина според обвинителния акт беше полковник от милицията.Например бяха извадени данни,че Сашо Сладура е вкаран в лагер и убит по нареждане на някой от ЦК на БКП,спряга се имена на още живи и с позиции в БСП,но дори предварителна проверка не беше извършена,а това е престъпление,за което тогава можеше да се наложи и смъртна присъда.
  А знам за изключен от комсомола и после от университета без каквото и да било участие дори и на милицията,само накомсомолски натегачи.Засяках се него в университета,щото имаше късмет режима да падне и му бяха възстановили студентските права,та беше загубил реално две години.

 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2430 Разстроено

  До коментар [#13] от "slonsco":

  Според тогавашното мислене и инструкции до палачите те бяха длъжни да се борят враговете на народа лСашо със свободния си дух и песните беше такъв!Той просто им пречеше и те го унищожиха и нищо чудно да са получили награда за това! За какъв съд ми говориш

 15. 15 Профил на slovenia
  slovenia
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Репресираните ще сезират/доносничат/ пред Брюксел,защо не сезирате българския народ?

 16. 16 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#15] от "slovenia":

  Той трябва да се САМОСЕЗИРА но с този главен прокурор

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#13] от "slonsco":

  Шеф на лагера Белене е Иван Тричков, брат на Кръстю Тричков, който е и първият началник на лагера в Ловеч. После е сменен от Петър Гогов, който преди това е началник обект в Белене. Газдов е оперативен работник от ДС в лагера в Ловеч, а Горанов е началник обект, а след това - началник на женския лагер в Скравена. На практика Ловешкия лагер директно се управлява от ДС - Милчо Спасов и Делчо Чакъров и Семко Ковачев от отделение Въдворяване и изселване. Сашо Сладура е въдворен по предложение на районния началник на Пето райнно управление София и със съгласието на началника на Второ главно управление ДС. Политическата репресия винаги е била дирижирана от ДС и дори ако инициативата е била на друго поделение, ДС има решаващата дума на централно ниво. Иначе е вярно, че в Ловешкия лагер и въобще лагерите, ицделванията и всички останали репресии са били използвани от множество партийни функционери и милиционерски началници да разчистват лични сметки.

 18. 18 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1781 Неутрално

  До коментар [#15] от "slovenia":

  Не си изпитал на гърба си какво е донос, затова си позволяваш да приказваш глупости.

 19. 19 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#14] от "doroteus":


  [quote#17:"spiegel"]Иначе е вярно, че в Ловешкия лагер и въобще лагерите, ицделванията и всички останали репресии са били използвани от множество партийни функционери и милиционерски началници да разчистват лични сметки. [/quote]
  Точно за това говоря.Не трябва да ги делим и да се ограничаваме до Държавна сигурност.И за изродите ,които формално не са принадлежали към Държавна сигурност,но са не по-малко виновни за престъпленията.
  За Сашо Сладура се знае,че на един банкет на велможите след като са свършили със свиренето са им казали,че
  е време да си ходят.Той е казал -Ние си тръгваме,ама Вие кога ще си ходите.Величията са побеснели и Сашо Сладура е изпратен в лагер и веднага убит,което ме навежда на мисълта,че е изпратен,за да бъде убит.и то точно по искане на някой или някои от тези побеснели величия.Това е подбудителство за убийство по особено жесток и мъчителен начин,и по действащите към този момент норми,и по тези когато се гледаше делото за лагерите ,за това се предвиждаше и налагането смъртно наказание "като временна и изключителна мярка",но така и не се направи опит да се установят тези,които са подбудили към това убийство и са толкова виновни,колкото и Газдов и Горанов,които също са подбудители,физическия извършител на убийството Шахо Циганина е пукнал в лагера.
  Аз съм живял в последните 20 години от соца,и тогава платените комсомолски апаратчици и гравитиращите около тях комсомолските натегачи, протомутри и курвини бяха най-големия проблем .В началото на прехода,точно тия получиха възможности да правят "частен" бизнес ,като плащат за една дискотека на топ място наем,колкото на свободния пазар струваше наем на апартамент.
  Интересно ми е и друго.Като -счетоводните документи на тия служби,ако са запазени,а вероятно не са.Като се появи възможност да си видят досието,на един приятел майка му беше видяла в него документ ,че на дата еди коя си се е смяла на политически виц.Интересно колко е струвало и колко хора са били ангажирани със събирането на тази важна за националхата сигурност информация.

 20. 20 Профил на John
  John
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Ето една подобна петиция за подписване:
  http://www.peticiq.com/prek_fin_ek

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK