ДСБ предлага спиране на преговорите със "Синьо единство" за Реформаторския блок

ДСБ предлага спиране на преговорите със "Синьо единство" за Реформаторския блок

© Анелия НиколоваДни преди окончателно да бъде подписано споразумението между шестте партии от Реформаторския блок за обединение в политически съюз лидерът на ДСБ Радан Кънев предлага преговорите с една от формациите - "Синьо единство", да бъдат прекратени.


Предложението за изваждане на партията на Надежда Нейнски от десния съюз ще бъде внесено от лидера на ДСБ на заседанието на Гражданския съвет в понеделник, съобщи capital.bg. Кънев е изпратил днес предложението си до съвета без да посочи мотиви.


Един от вероятните аргументи обаче са различията, които формацията на Нейнски има с останалите партии от Реформаторския блок по въпроса как да се структурира обединението. От "Синьо единство" настояват обединението да стане единна партия. Това различие си пролича и по време на срещата между лидерите на партиите от Реформаторския блок и областните председатели миналата събота и неделя. Тогава председателя на "Синьо единство" Христо Панчугов за пореден път заяви, че Реформаторският блок трябва да стане партия.
Различия между останалите формации от блока и "Синьо единство" има и по споразумението, което партиите трябва да подпишат до 20 декември. От формацията на Нейнски категорично се противопоставят на квотния принцип при определянето на ръководството на Реформаторския блок и при избора на кандидати на дясното обединение за листите за депутати и общински съветници. Трите партии от блока – ДСБ, ДБГ и СДС предлагат в изпълнителния съвет на Реформаторския блок и при определянето на кандидатите на дясното обединение за участие в парламентарните и местните избори да се вземат резултатите от последните избори за Народно събрание. От "Синьо единство" настояват това да става на базата на социологически сондажи за всеки един кандидат и тежестта му като подкрепа сред избирателите.


Другата конфликтна точка между партиите от Реформаторския блок и "Синьо единство" е листата за предстоящите догодина избори за Европейски парламент. Официално този въпрос все още не е обсъждан в блока, но неофициално като евентуален водач на листата за евродепутати се сочи лидерът на ДБГ Меглена Кунева. Другият неофициален претендент беше Надежда Нейнски.


Пред "Капитал" лидерът на "Синьо единство" Христо Панчугов каза, че първо иска да се запознае с мотивите, поради които партията вече не отговаря на принципите и целите на Реформаторския блок. "Ако мотивите за изключването са различното ни мнение по отношение на структурирането на блока и превръщането му в единна партия, тогава Реформаторския блок се превръща във всяка една коалиция, в която съм участвал досега. А това означава, че нищо ново не е научено и нищо старо не е забравено.", заяви Панчугов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK