Уволненият директор на НЦИОМ направи частна социологическа агенция

Снимката е архивна

© Дневник

Снимката е архивнаУволненият дисциплинарно в края на август директор на Националния центъра за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) Лидия Йорданова е направила частна социологическа агенция, става ясно от нейно интервю пред агенция "Фокус". "Регистрирах "Екзакта рисърч груп", накратко само "Екзакта". Ще разчитам на част от екипа, с който дълги години съм работила в НЦИОМ", казва в него Йорданова.


Тя беше отстранена по-малко от месец след като НЦИОМ съобщи, че 60% от българите искат кабинетът на Пламен Орешарски да подаде оставка. Като аргумент обаче се посочиха резултатите от одит, според който служителите в НЦИОМ са получавали по две заплати за една и съща работа - веднъж по трудов и веднъж по граждански договор. Сред другите нарушения бяха наемане на роднини на работещите за анкетьори, неизрядни командировки и формирани по неясни критерии ценови оферти за външни договори. Лидия Йорданова атакува уволнението й в съда


Тя посочва, че в "Екзакта рисърч груп" и ще работят съмишленици, "минали през 15 много тежки години заедно и платили висока цена за своята обективност". Лидия Йорданова щяла да разчита и на млади социолози, които са бивши стажанти на НЦИОМ.
От думите й става ясно, че потенциални клиенти на "Екзакта" са потребителите на информацията на НЦИОМ, на които уволнените служители липсват. "Доказателства са многото обаждания до мен и колегите ми, както и широката подкрепа, която сме получавали и получаваме. Това е искрена подкрепа, която ние много ценим и която ни задължава да продължим да упражняваме професията си", казва бившият директор на НЦИОМ.


Йорданова подчертава, че една абревиатура се пълни със смисъл от хората в нея, а "такива сега май не са останали там". "Изпитваме вълнение от предизвикателството да се докажем извън статута на държавния НЦИОМ. Наясно сме с пазарната конюнктура, имаме своите постоянни клиенти и сме умерени оптимисти. Не се лишаваме и от "здравословната доза" самочувствие", казва още тя.


Лидия Йорданова все пак казва, че бившите работници на НЦИОМ дължат благодарност на "държавния гръб" не само заради осигурените бюджетни средства, но и независимостта от управляващите и опозициите в няколко поредни състава на парламента. Тя благодари и на ръководителите на парламента през последните 15 години, които макар и от различни партии са осъзнали какво дава на българското Народно събрание институцията НЦИОМ. "Няма председател на парламента от изминалите 15 години, който да не е поръчвал изследвания на НЦИОМ", допълва Лидия Йорданова.


Първото проучване е за отношението към Македония
Първото проучване на новата агенция е за отношението на българите към Македония. Според него 17% от анкетираните са за бърза и безусловна подкрепа на кандидатурата на Македония за членство в Европейския съюз, а 42 на сто биха подкрепили кандидатурата й, при условие че бъде подписан договор за добросъседство между двете страни.


Проучването е поръчано от агенция "Фокус", проведено е в периода 5 - 13 декември, и е обхванало 1000 пълнолетни българи, в 125 гнезда в 86 населени места на страната. Според него 19% от българите не трябва изобщо да подкрепяме кандидатурата на Македония за ЕС.


Преди година, безусловната подкрепа за членството на Македония в ЕС са давали 8% от анкетираните. Няма промяна в дела на българите, които са твърди противници на членството на Македония в ЕС

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  За нея не се притеснявам. Притеснявам се БСП и сие да не си направят частно Народно събрание...

  Доброто е заразно
 2. 2 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  А Костов няма ли да направи един стрес тест на тази нова агенция?
  За щатните позитански агенции, разбира се, такъв тест не е препоръчителен...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 3. 3 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#1:"dogwoman"] Притеснявам се БСП и сие да не си направят частно Народно събрание...[/quote]
  Може. На Бузлуджа. Сградата - разбира се - подлежи на ремонт и няма тоалетни, но за тях партизанският живот не е чужд.

  п.п. Както и задграничен комитет могат да си учредят...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 4. 4 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2328 Неутрално

  със сигурност тази агенция няма да е комунистическа ,може да и се вярва

 5. 5 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Тази Екзакта дали ще е "екзактна" като НЦИОМ? Щото ако е, дълго няма да просъществува...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#1] от "dogwoman":

  то комай никога не е било държавно, вземайки предвид за каква част от приетите закони/поправки се прави обществена дискусия.

  по темата - успех в начинанието!
  ще ми се да видя по-малко кънчовщина и сергеевщина в статистическите изследвания.

 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3675 Неутрално

  [quote#3:"Депутат 241"]На Бузлуджа. Сградата - разбира се - подлежи на ремонт и няма тоалетни,[/quote] За да поясним на непътувалите скоро дотам: сградата няма тоалетни, но е почти превърната в такава. Срам и позор.

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ха, ха Миков ойде ти рейтинга.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2638 Весело

  До коментар [#8] от "Танас":


  [quote#8:"Танас"]Ха, ха Миков ойде ти рейтинга. [/quote]
  ==========

  Не си прав !
  Той винаги е имал висок рейтинг ,
  НО с отрицателен знак !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2638 Разстроено

  До коментар [#3] от "Депутат 241":

  Прочети това и се хвани за главата !

  "" Grigor Lilov

  ЩЕ СЪСИПЯТ ЛИ И ОГРАБЯТ БАНКИТЕ?
  • Форсираха промени в Закона за кредитните институции.
  • Въвежда се узаконен банков произвол. Хората с кредити дори нямат право на информация!


  На 20 ноември правителството прие промени в Закона за кредитните институции и ги внесе в парламента за гласуване.
  Връх на наглостта е следното, записано в мотивите на кабинета на Орешарски:
  „в случая на България процесът води до либерализиране на някои пруденциални разпоредби спрямо установеното досега по-консервативно местно надзорно третиране на банките от страна на БНБ”.
  Накратко – контролът върху банковата система, гаранциите срещу риск и ликвидни кризи, срещу фалит и т.н. вместо да бъдат запазени - ще бъдат намалени или елиминирани.
  Наглостта е, че европейското законодателство въобще не изисква подобни мерки, както твърди правителството. Родните управници се аргументират чрез Директива 2013/36/ЕС на Брюксел. Който се интересува, може да я прочете оттук – от официалния вестник на Европейския съюз:
  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ%3AL%3A2013%3A176%3A0338%3A0436%3ABG%3APDF

  В резюме аз ще анализирам специфичния й „прочит” у нас. Ето казва се казва например в директивата:
  „Настоящата директива следва да се чете заедно с Регламент (ЕС) № 575/2013 и заедно с него следва да образуват правната рамка, уреждаща банковите дейности, надзорната рамка и пруденциалните правила за кредитните институции и инвестиционните посредници”.

  Но в решението на родния кабинет обаче го няма регламент ЕС 575/2013, с който задължително и съвместно директивата се прилага + измененията в регламент 648/2012/ЕС за капиталовите изисквания. Тук-там само се споменава регламент 575 и то като рядко изключение - например при придобиване на наша банка от чужда и при процедури за надзор или отнемане на лиценз.
  Липсват и др. атрибути на европейското законодателство, с което по същество „траспонирането” (въвеждането) на европейското законодателство у нас е опорочено и изкривено до неузнаваемост.

  Какво се променя:

  1. Хората, взели пари като кредит от банките, остават без всякаква защита, а банките ще могат да си правят с тях каквото си искат (далеч повече, отколкото го правят сега)
  Със законопроекта на правителството отпадат членове, които задължаваха финансовите институции да предоставят предварителна и последваща информация за условията по кредитите, за общо дължимата сума за целия им период, за начина на формиране на лихвите, кога се променят и т.н. Давам пример – отпада чл. 58, където те са формирани, а в алинеите на чл. 59, където се казва, че банките публично обявяват условията по депозитите и кредитите, правят го ясно и разбрано и при поискване дават допълнителна информация, навсякъде отпада израза «и за кредитите». И т.н., и т.н.

  2. Отваря са пролука за нахлуване на всякакви «калинки» в управлението на банките: например чрез новия член 10а, алинея 5: «в състава на Управителния съвет (Съвета на Директорите) и на Надзорния съвет се включват лица с РАЗНООБРАЗНА квалификация и професионален опит, съответстващи на спецификата на осъществяваните дейности и основните рискове...».
  Например се включва поредния Ицо Салфетката (келнерът Христо Александров от фалиралата навремето Агробизнесбанк), понеже банката е кредитирала заведения за хранене или пък има ведомствен стол за персонала си.

  3. Либерализират се правилата за собствен капитал и капиталови буфери. Отпадат понятия като кредитен, позиционен, валутен риск,, риск по сетълмента, операционен и т.н. Отпада изискването да поддържат поне 10 млн. лв. акционерен или собствен капитал.
  Накратко – сегашните нормативи, на които трябва да отговарят финансовите институции, значително се либерализират или премахват въобще

  4. Отпада изискването в чл. 43 (той се отменя изцяло) за формиране на провизии по обезценките и лошите кредити.
  Официално това се обяснява с различни буфери, но те съществуваха и досега, при това в по-голям обем, отколкото ще бъдат в бъдеще. Т.е при лошо развитие банката ще има по-малки възможности да се спаси и да запази парите на клиентите си.

  5. Досегашните забрани или разрешителни режими за голяма експозиция (отпускане на даден кредит, който надвишава например 10 или 15% от капитала на банката) изчезват или просто се размиват
  Т.е. ръководството на банката с единодушие може да гласува и кредит в размер на 100% от капитала й за лицето Х, което им е приближено.

  6. Маха се забраната банката да влага повече от 10% от капитала си в някое дъщерно дружество или общо до 50% от капитала в няколко такива фирми.
  Това е пряка и прекрасна възможност при нашите условия за източване на финансовите институции и преливането на парите им във фирми на „свои хора”.

  7. Когато банка е част от група или финансов холдинг, тя дава информация за
  настъпилите в тях променив срок до 30 дни след края на календарната година.
  По този начин може да се укрият промени върху собствеността на банката (настъпили например в началото на годината, които ще се обявят чак следващата година), които влияят на нейната надеждност. Кому е нужна старата информация, когато би било и вече късно за реакция??!!! Това крие риск и за депозантите, сложили там парите си на влог. Отпадането/влизането на нов ключов за групата и структурата акционер е гобална смяна в структурата на собствеността и крие голям риск.

  А това е самият проектозакон:
  http://parliament.bg/bills/42/302-01-44.pdf """

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 11. 11 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2638 Любопитно

  До коментар [#3] от "Депутат 241":

  Извинявай !
  Ето и линк :
  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=505422106240400&set=a.144293872353227.29987.100003178455564&type=1&theater

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 12. 12 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Весело

  -И сигурно,първата поръчка ще е от ГЕРБ!

 13. 13 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2532 Неутрално

  Успех. Дано да е обективна.

 14. 14 Профил на anonymous_
  anonymous_
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много хубаво. Колкото повече независими агенции има, толкова по-добре.

 15. 15 Профил на 2014г.
  2014г.
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Хубав бизнес. Винаги ще има поръчки. Без хляб няма да останат, а когато наближат избори жътвата ще е изобилна.
  И с оркестрите е така.
  Може да си завършил Консерватория, но като ти кажат в ресторанта да свириш чалга - свириш чалга.
  И доволните клиенти те шарят по челото с двайсетачки.

  Па, нека си разправят ония, че музикант и социолог къща не хранят...

 16. 16 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Лидия Йорданова атакува уволнението й в съда."

  Дневник, не "й". СИ. СИ.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 17. 17 Профил на vasco
  vasco
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Още конкуренция на социологическите тролове е добре дошла. Стрес-тестът за продажност ще е дали ще почнат да "побутват" Бюреков в проучванията (както Кънчо, Кольо, Бухал, ИМП и т.н. отвратяги)

  "....а сенките раждат чудовища, нали, г-н Пеевски?"
 18. 18 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чардо":

  Тези промени си звучат направо страшничко...
  И много познато от 1996-та и съветника на Жан Виденов - проф. Иван Ангелов (Иванчо Катастрофата), на който последната му банкерска задача беше да декапитализира Балканбанк.
  Отивам да си всема шомпола!

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 19. 19 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2638 Весело

  До коментар [#18] от "Депутат 241":


  [quote#18:"Депутат 241"]Отивам да си всема шомпола! [/quote]
  Стягай джепането !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK