Ако не подпише споразумението за Реформаторския блок, "Синьо единство" ще се яви сама на избори

Главният секретар на "Синьо единство" Димитър Иванов, председателят Христо Панчугов и заместник-председателят Маргарита Бойчева

© Юлия Лазарова

Главният секретар на "Синьо единство" Димитър Иванов, председателят Христо Панчугов и заместник-председателят Маргарита БойчеваСиньо единство" ще се яви на следващите избори със или без Реформаторския блок, съобщи на пресконференция днес главният секретар на партията Димитър Иванов. Той уточни, че след събранието на гражданския съвет в понеделник, на което не беше гласувано предложението на лидера на ДСБ Радан Кънев за прекратяване на преговорите със "Синьо единство" по коалиционното споразумение за блока, разговори с партията му не са водени. Съветът заседавал и във вторник, и в сряда, преговорите между останалите формации продължавали, но до "Синьо единство" не стигала информация. Това показвало реалното желание на останалите партии за участие на "Синьо единство" в блока.


В събота националното представителство на "Синьо единство" трябва да вземе решение дали да се присъедини към споразумението, което останалите пет партии се очаква да подпишат в петък.


На пресконференцията заместник-председателят на формацията Маргарита Бойчева посочи, че има драматични разминавания по основните точки в споразумението и че намира формулата 4-3-3-2-1-1, по която ще се образува изпълнителният съвет на блока, за също толкова неприемлива, колкото формулата 3-5-8 на тройната коалиция, управлявала от 2005 до 2009 г. По неофициална информация в изпълнителния съвет, който ще е от 19 до 21 души, трябва да влязат 4 души от "Движение България на гражданите", по трима от ДСБ и СДС, двама от НПСД и по един от "Синьо единство" и БЗНС.
Бойчева посочи, че блокът има проблем с политическата си идентификация, и повтори тезата на основателя на "Синьо единство" и бивш председател на СДС Надежда Нейнски, че партиите в него имат различни идеологически линии – едни са десни, а други – либерални. Самата Бойчева поставила въпроса за идентификацията още в началото на преговорите, но останалите партии казали, че няма значение. "Ако правехме сладкарски цех, нямаше да има значение, но ние ще правим политика. Десни хора от десни правителства ще работят с хора, участвали в леви и либерални мнозинства и доказали, че тези мнозинства нямат воля за реформа", каза още Бойчева. В Реформаторския блок влиза формацията Меглена Кунева "Движение България на гражданите". Кунева беше министър по европейските въпроси от НДСВ в кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев от 2002 г. до 2006 г.


"На какво да стъпим, ако нямаме обща оценка за миналите управления и за европейското си политическо семейство? Това са неща, без които няма как да се прави политическо позициониране и да се гради доверие", каза още Бойчева.


Председателят на "Синьо единство" Христо Панчугов посочи, че Реформаторският блок е бил изграден на принципа на равнопоставеност, но когато се е стигнало до преговори за коалиция, отново разговорът се е свел до формирането на мнозинства в Реформаторския блок и до това коя партия ще успее да осигури по-добро представителство на собствените си членове. "Опитваме се да премахнем квотите и да запазим правилото на консенсуса за принципните неща", каза Панчугов и добави, че вземането на решения с консенсус, което се прилага в гражданския съвет към блока, е път към преодоляването на дългогодишните наслагвания в десницата, част от които е и партията му.


Напускайки СДС, си казахме нещо ясно – ние в коалиция на всяка цена няма да участваме, посочи Панчугов. Затова и партията му отказала да се яви на изборите през май 2013 г., когато след неуспешни преговори с ДСБ за коалиция "Синьо единство" не регистрира кандидатски листи.


По думите на Панчугов разминаването с останалите формации в Реформаторския блок е само едно – визията за самия блок. "На мен и на партията ми за втори път ни се случва да бъдем извадени от една общност, към която мислим, че принадлежим", каза той.


Панчугов прикани хората в "Синьо единство", които са на различно мнение за участието в блока, да имат смелостта да го отстоят на събранието в събота. В сряда Мартин Димитров и Петър Славов подписаха споразумение за сътрудничество с ДСБ от името на съюз "Единство" - неправителствената организация, създадена след разпадането на "Синята коалиция" от Димитров, Надежда Нейнски и депутатите от СДС Ваньо Шарков и Димо Гяуров.


Запитан как разчита медийните спекулации, че формацията му всъщност се ръководи от Надежда Нейнски, Панчугов каза, че официалното ръководство на партията носи цялата отговорност за управленските решения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK