Съдебният съвет ще се заеме с изработването на единни критерии как да наказва магистрати

Съдебният съвет ще се заеме с изработването на единни критерии как да наказва магистрати

© Анелия НиколоваРаботна група от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) и експерт ще изработят критерии за това как  да наказват магистрати, решиха днес членовете на съвета на последното си заседание за 2013 г.


Предложението беше на председателя на етичната комисия към ВСС - Васил Петров. Необходимостта от такива критерии е належаща от много отдавна, но досега съвета не правеше нищо по въпроса.
Едва след решението на ВАС по делото на съдия Снежана Чалъкова, с което съдът отмени наложената й дисциплинарна санкция - намаление на заплата.


В решението ясно беше записано, че без огласени критерии за натовареност на съдиите е невъзможно  ВАС да упражнява контрол за законосъобразност на наложените от ВСС наказания.
Предложението си Петров мотивира и с препоръките от последния доклад на Европейската комисия от миналата година, както и с решенията на Върховния административен съд.


В работната група ще влязат членовете на съвета Галя Карагьозова, Юлиана Колева, Румен Боев, Светла Петкова и Юлия Ковачева, както и експертът Деница Захариева.


Юлия Ковачева, която преди това е била съдия в отделението във ВАС, което разглеждаше дела срещу решения на съвета по тези дисциплинарни производства, първоначално не беше включена в състава на групата. Тя беше предложена от друг член на съвета - Галя Карагьозова, която заяви, че Ковачева е най- компетентен човек по въпросите за дисциплинарната практика, а освен това е и съпредседател на Гражданския съвет, който трябва да е в течение на дейността на работната група.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK