Прокурорът Роман Василев ще бъде предложен за заместник в Националната следствена служба

Роман Василев

© Надежда Чипева, Капитал

Роман ВасилевЗаместник-градският прокурор на София Роман Василев ще бъде предложен за заместник-директор на следствието, съобщи новият директор на Националната следствена служба Евгени Диков пред БНР.


Диков искал да се възползва от опита на Василев.
След избирането му Диков обяви, че ще обяви нова структура и свои заместници скоро, но предпочита да се довери на колеги от Националното следствие, а не на прокурорите от градска прокуратура.


Евгени Диков беше избран за шеф на Националното следствие в сряда, след като близо шест месеца беше и.д. градски прокурор на София. Той беше предложен от главния прокурор Сотир Цацаров да заеме поста, след като Николай Кокинов беше отстранен, а впоследствие и уволнен, заради записите на разговори от Банкя между него и бившия министър-председател Бойко Борисов и предишния министър на земеделието.
Името на Роман Василев също се появява в разговора - според Кокинов той и Василев "били хора на Бойко" и затова били атакувани от президента Росен Плевнелиев. Впоследствие именно Василев заместваше Кокинов до избирането на и.д. градски прокурор.

Преди време Василев беше включен в екипа прокурори, които проверяваха сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за нерегламентирано подслушване в МВР, както и проверката в електроразпределителните дружества.

Василев стана известен с репликата си при ареста на бившия военен министър Николай Цонев през април 2010 г. " "Тъй като сте си абсолютен престъпник [...], колеги [по адрес на полицаите], както за всеки един престъпник - както трябва. Долу на земята, на колене!" За това той беше наказан с порицание от ВСС.

Преди време "Медиапул" писа, че Василев е позволявал да разпорежда с подписа си СРС вместо вътрешния министър Цветан Цветанов. Пример за това е от 2010 г., когато по разследването срещу бившия военен министър Николай Цонев, той е поискал от Сотир Цацаров (тогава председател на окръжния съд в Пловдив), като е написал в искането за прилагане на СРС, че Тенчо Попов (подсъдим заедно с бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров за корупция) ще предаде подкуп в Пловдив и за това иска разрешение именно от съда там.

Впоследствие стана ясно, че никога не е имало данни, че подобно нещо ще се случи в Пловдив, а Роман Василев просто е заблудил Цацаров за да вземе по-лесно разрешение за подслушване от него.

Въпреки явното признание на Цацаров, че Василев е нарушил брутално закона и че е негов подчинен, Сотир Цацаров каза,че "засега" няма да предприема нищо срещу него, защото щяло да излезе, че е "лично".

След като журналистът от "Медиапул" Борис Митов публикува исканията за СРС-та и разрешенията за тях, от държавното обвинение светкавично го привикаха на разпит, за да разберат кои са източниците му. Те го заплашиха с образуване на дело за изнасяне на държавна тайна.

Денонощие след това, прокуратурата извърши проверка, от която стана ясно, че Василев не е нарушил закона. Той е бил  подведен от агентите на ДАНС, а така или иначе е съгласувал всичко с неназован зам.-главен прокурор. След като прочел всичко това, Цацаров отказал да приеме оставката на Василев.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK