След оставката - накъде? или какво споделиха преподаватели, студенти и протестиращи

 Аулата на Софийския университет беше пълна за дебата, който продължи около два часа и трийсет минути.

© Ранобудните студенти

 Аулата на Софийския университет беше пълна за дебата, който продължи около два часа и трийсет минути.Ранобудните студенти, Протестна мрежа и преподаватели, подкрепящи студентите организираха дебат в Аулата в четвъртък по темата "След оставката - накъде?". В дискусията участие взеха Ивайло Динев (един от организаторите на окупацията на Софийския университет "Св. Климент Охридски"), Антоанета Цонева от Протестна мрежа, доц. Даниел Смилов, политолог и специалист по конституционно право от Центъра за либерални стратегии. 


Специален гост на събитието беше д-р Том Джунс, експерт по история на Централна и Източна Европа, с публикации за българското протестно движение и окупацията. 


"Дневник" публикува обобщението от антрополога Васил Гарнизов, който беше модератор на дебата в частта, в която публиката можеше да задава въпроси:
Като цяло по време на дискусията бяха направени някои недоопределени изказвания, но бяха формулирани и ясни тези. Изказванията се ситуираха по две оси:
- тайминг
- степен на организираност


Оттук и двете основни питания
- тактическо и краткосрочно действие или стратегическа и дългосрочна ориентация
- запазване на неформалния характер на протеста, формализиране на гражданското участие или политическо институционализиране


Основни дилеми на езика на революцията:
- еднократно революционно действие, което приключва с оставката и отваря вратата за дългосрочен граждански контрол, обучение, възпитание и общо взето просветителска работа
- неколкократна революция: оставката запазва бдително гражданското общество, което е готово за нов революционен акт при непромяна на статуквото
- перманентна революция: след оставката избори – след изборите протест – след протеста нова оставка


1. Оставката не е самоочевидна, за нея трябва да се работи, натискът не бива да се отслабва
Критика на тезата на властта, основно от страна на Даниел Смилов, че оставката не е необходима, защото не променя нищо, защото не е налице политическа алтернатива, защото изборните резултати ще бъдат близики или същите. Основният аргумент в тази критика е, че дори резултатите и партиите да са същите – партиите ще бъдат променение и различни в следствие на гражданския протест. Посланието, че натискът не трябва да се отслабва, е подкрепено и от други изказвания и се приема радушно от аудиторията. 


2. Оставката е начало, а не край
Повечето от изказалите се заявиха, че оставката не е краят, а началото на процес.
Управляващите вероятно ще направят опит да прикрият смисъла на оставката с други мотиви – ранобудните, преподавателите и протестна мрежа не трябва да го допуснат. Трябва да се помни, че оставката е подадена под натиска на активно протестиращите граждани, движени основно от морално възмущение и принципно неприемане на статуквото. Оставката е началото, протестните движения да не се отказват, защото съществува опастност от деморализиране, загуба на енергия и готовност за контрол върху политическия процес (Том Джунс).


3. Оставката не променя нищо, защото истинският проблем е глобален 
Дебатът тук е ирелевантен и разочароващ. Огромната световна икономическа криза е истинският проблем и там трябва да е съсредоточен дебатът и съпротивата (единствено в изказването на Мария Иванчева) – най-слабо защитената и най-слабо подкрепената теза в дискусията.


4. Оставката е необходима, но не изисва никаква промяна в гражданската активност
Оставката не изисква и не предполага каквато и да е промяна във формата на гражданската активност – нито партийно организиране, нито гражданско самоорганизиране. Протестът има неформален характер и всеки опит за повишаване на неговата степен на организираност поражда вътрешни конфликти. В никакъв случай да не се пристъпва към по-високо ниво на организиране, било на гражданска мрежа, било на политическа организация. Тезата е почти единствено застъпена в изказването на Цветозар Вълков и не среща особено одобрение или подкрепа в аудиторията. Освен него Косьо от ранобудните също се противопостави на потенциална промяна в организацията на протеста.


5. Оставката отваря вратата за дългосрочна бавна и просветителска работа
Еволюционна, дългосрочна, просветителска гражданска теза, разчитаща на висока доза идеализъм. Задачите са дългосрочна, граждански и в общи линии просветителска – възпитание, образование и промяна на ума. Освен Ивайло Динев, подобни изказвания направиха студентка от ранобудните, учеща в Германия, както и Явор и Калин от "Бъди промяната" – в този случай с акцент върху дългосрочната работа по пряката демокрация. Има изказвания, според които е необходима нова етика или нов морал, и тъй като обществото е в състояние на пълен разпад, това трябва да е дългосрочната ориентация на гражданската активност. Един от вариантите на Том Джунс е в същата посока: стратегически и дългосрочен граждански натиск за прозрачност, напр. Чрез създаване на Гражданска телевизия по украински образец. Като цяло тезата предизвиква умерен ентусиазъм.


6. Оставката изисква спешни политически действия
Трябва да се действа бързо, трябва да се избере политически начин за действие и политическо представителство. Дълосрочният еволюционен подход е губещ. Просвещението е вътрешно противоречиво. Тезата е основно застъпена в изказването на Александър Кьосев, но присъства – под една или друга форма - и в други изказвания. Допуска го в един от своите сценарии и Том Джунс – гражданска депутатска листа. Един от изказалите се прецизира – имаме спешна нужда от участвие в евроизборите, друг наблегна на това, че сме в състояние на война, че еволюцията е твърде бавна. Асен Генов постави въпроса за търсене на политическо представителство през и чрез Интернет. Иван Бедров пряко подкрепи Александър Кьосев: време няма, постоянният протест изтощава, идеята за перманентна революция се проваля и спешно трябва да се обмисли политическата алтернатива. Студентката, която критикува Даниел Смилов, смята, че ако се прави нова партия, трябва да се търси различна конструкция в сравнение със съществуващите партии. 


7. Нов политически субект може и да е необходим, но невъзможен
Основната функция на протеста е, че създава перспективи, защото са нарушени базови правила на политическото състезание и демокрацията. Но страната не може да бъде управлявана с протести. Няма време за създаване на нов политически субект. Тезата, че отлагането на оставката до появата на нов политически играч, е губеща. Новите политически персони не променят нищо. Важни са стандартите, а не персоните; протестиращите да мислят структурите и да отстояват принципите. Протестиращите трябва да притискат партиите да се обновяват и да работят за реформа на партийната система: възможно е обновление в център-ляво, възможно е и обновление в център-дясно, но не се изключва и сценарият на лошата цикличност. Тезата е застъпена основно от Даниел Смилов и среща умерено одобрение. Донякъде съвпада с рабирането на Том Джунс за протестите като битка за прозрачност и отчетност на управляващите. Критикувана остро от студентка от ранобудните, според която сегашните партии са непроменими и нереформируеми. От друга страна, тезата е подкрепена от един от изказалите се: да се откажем от лидерите и да се насочим към принципите, да се работи за нови политически модели на прозрачност. Частично е подкрепена от изказал се, според който нов субект се изгражда за няколко изборни цикъла. В заключителното си изказване Даниел Смилов отново потвърди тезата си реформиране на съществуващите политически партии, както и съмнението си в потенциала на нов субект, но все пак уточни, че вратите за това не са затворени.


8. Оставката предполага изграждане на гражданска организация
Укрепване на съществуващите мрежи, създаване на мрежа от граждански клубове за натиск и консултации; или предлагане на граждански листи за участие в изборите, а избраните депутати да се откажат от възнаграждания и субсидия, като ги даряват за каузи (Том Джунс). Нов политически субект не е необходим, защото хоризонтът му е само 4 години, докато гражданският субукт е за предпочитане, тъй кеато е с по-дълъг хоризонт (Кирил Радев). Моя милост критикува накратко тази теза, тъй като тя е теза на статуквото: не е работа на гражданите да влизат в политиката, да стоят отвън, да контролират и протестират, но не и да се организират политически.


9. Създаването на партия и гражданското организиране не са алтернативи, а се допълват.
В заключителната си част Антоанета Цонева отново постави въпроса как се превръща протестния потенциал в политическа промяна. Нейният отговор е, че партийното и гражданското организиране не трябва да се мислят като алтернативи: след оставката е необходимо да има и нова партия, и нова гражданска организация на протестната среда.


10. Избрани афоризми, независимо от тезата, която подкрепят:
- Ако протестиращите влязат в парламента, кой ще протестира (Ивайло Динев)
- Първо да се научим да спазваме всички правила – да си дупчим билетчето в трамвая (судентка в Германия)
- Докато умните се наумувал, лудите се налудуват (Александър Кьосев)
- Възможно ли е след изборите г-н Пеевски отново да е на първия ред (Даниел Смилов)
- Представете си протестът от двете страни на оградата на парламента – вън и вътре (Том Джунс)
- Движение – не, течение – да!
- Оставката е здравословна за подаващия я (Петър Миланов)
- Страната не може да бъде управлявана с протести (Даниел Смилов)
- Тезата, че гражданинът е гражданин само извън властта и политическата система е теза на онези, на които сега искаме оставката (моя скромна милост)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Вместо неизвестният на никой, освен на част от най - най - най прогресивното човечество Том Джунс да си бяха извикали известният Том Джоунс и с него да си бяха спретнали една коледна веселба, белким брадатите се бяха поизбръснали. По би било адекватно в навечерието на Коледа.

 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Оставката е начало, а не край!

  Да бъде!
  Чакам промяна от 25 години...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Началото на процес? Добре!
  Айде стартирайте го тоя процес, че ми се измори процесора...

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Тезата, че гражданинът е гражданин само извън властта и политическата система е теза на онези, на които сега искаме оставката (моя скромна милост)
  ======================================
  Такава теза няма, нещо скромната милост не е разбралА. Всеки гражданин има солидна правна основа на принадлежност на дадена държава. Бежанците например които не са граждани на България са лишени от дадени права, от които българските граждани не са. Не виждам кой сериозен политик може да твърди че някой е гражданин извън властта, т.е. извън държавата.

 8. 8 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Слаби тези и слаби дискутиращи - реални последици и реална подкрепа може да се намери, ако ясно бъде обявено, че целта е не просто оставка, но съд за национално предателство, конфискация, лустрация и в този дух - всичко това, разбира се, изложено като план, с детайли и законови основания. Планът и детайлите са лесни, стига да има воля за такава цел. Воля няма. Целта скоро няма да бъде постигната. Протестът стана аморфен заради липсата на кураж и перспектива.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#5:"briket"]А сега те целувам навсякъде!!! :* ... и те искам!!! [/quote]
  май брадатите са те поискали преди това. Гледам сте на еднакво интелектуално и сексуално ниво.

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2872 Весело

  "бяха направени някои недоопределени изказвания, но бяха формулирани и ясни тези" - таймингЪТ е важен, все по-добър да става!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на andimo
  andimo
  Рейтинг: 581 Неутрално
 13. 13 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  #Кой предостави аулата на университета на тези хора?

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Въртележка в безпътицата не е намиране на път! Управление на риска, се нарича, когато нещата са на зле, но всяко следващо правителство е по-лошо от предишното, дали да дърпаш дявола за опашката и да искаш поредно завъртане на политическата въртележка! Със старите играчи! Които показаха... какво НЕ могат! Не могат да постигнат нито икономически растеж, нито налагане на закона! Това може да се каже и за сегашните-нито ще наложат закона над себе си или олигарсите, нито ще постигнат растеж!
  Въртележка в безпътицата не е намиране на път!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#11:"bscatam"]Защо обиждащ хората ч-----ка. [/quote]

  Брикет, това ти ли си???

  Дай и другите профили, та да та знам...

  Удри минуси в несвест

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 17. 17 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#15:"bscatam"]Гербер върху тъпанар. И да ме банвате за винаги пак ще останете герберски примитиви.[/quote]
  Не, прекалявате! Дневник са независима медия Не се шегувам! Ето и вие свободно си изказахте мнеието, а още сте "жиф'..така да са кажи. Извинети са веднага, ако обичати..Скандално й вашто поведение..

 18. 18 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Само празни приказки, а паразитите в парламента си правят каквото си решат. С приказки нищо не се постига, не го ли разбрахте вече над 20 години бе хора. Истинска революция трябва, не дебати и разтягане на локуми. Прост народ ейййй

  Да живее България и българският народ.
 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Егати тъпите червени подлоги. Как може да постват толкова неадекватно...
  Единият, без изобщо да е чел статията се опитва да ни прокара някаква си негова измислица, а другият пък съвсем е излязъл от релси с тъпите си въпросчета. Третият сигурно още му избиват младежките пъпки по лицето.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Не разбрах след оставката какво следва?

  Между другото - има много правописни грешки. Редактирайте!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#16] от "Γαλλα":
  Изпуснат трол от тролея.
  Само дебнат да се появи подобна статия и почват да заработват.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 23. 23 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2835 Неутрално

  ехеее, по прозрачно на къде . ми замислете се най елементарно . точно тези бетонират бруталната част от сега управниците . ама , поне за секунда асимилирайте действията на ранобудните . по учебник . на първа линия ....(медицински термин за диагноза) , брадати , с демократична кауза .... сценката не сме ли я гледали?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 24. 24 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Самоцитирам се:

  "Тук-там седесари и десебари некви се препират, дали ДСБ става, дали СДС става. И докато за всички е ясно, че СДС не става, то нещата с ДСБ не изглежда да са съвсем ясни на некои от тъмните алабаши. А в действителност отговорът е даден отдавна. Невербално, но съвсем еднозначно беше показано, че и от ДСБ не става, когато Иван Костов си събра бохчата и даде път на младите да просперират."

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  [quote#8:"hhhuuunnnn"]Воля няма. Целта скоро няма да бъде постигната. Протестът стана аморфен заради липсата на кураж и перспектива.[/quote]
  Ми организирай го ти тогава. Тъкмо по-бързо ще постигнем целта.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#19] от "Храбър":
  "Третият сигурно още му избиват младежките пъпки по лицето."
  Това го написахте като се видяхте в огледалото, или като прочèтохте това, което сте написали?
  Всъщност няма никакво значение...

 27. 27 Профил на Враждебен дух от яката вяра
  Враждебен дух от яката вяра
  Рейтинг: 524 Неутрално
 28. 28 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  "Основни дилеми на езика на революцията:
  - еднократно революционно действие, което приключва с оставката и отваря вратата за дългосрочен граждански контрол, обучение, възпитание и общо взето просветителска работа
  - неколкократна революция
  - перманентна революция"

  Подобен коктейл от глупости скоро не бях чел. Тия дори не са наясно какво значи думата "революция". Не разбират, че "революция" означава "бърза промяна". Под понятието "революция" те разбират насилствените действия, а всъщност "революция" е самата промяна.
  Без да говорим, че идеята за "контрол, обучение, възпитание и общо взето просветителска работа" след революцията може да се окаже извадена едно към едно от учебник по марксизъм-ленинизъм.

 29. 29 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Единствено верно беше предложението на Костов - не предсрочни избори, а програмен кабинет с няколко ясни и точни задачи, и тогава избори!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Тези се вземат много насериозно!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Любопитно

  И тия се потънаха в паралелен свят. Ще полагат основи на теоретичната революция. Няма място за подобна неадекватност. Станишев и Местан си имат конкуренция в нищоговоренето. И сигурно си умират от смях...уууфф. Аман от теоретици! Къде отидоха истинските мъже? Да "зарадват" Станишев по-реално...щото му е крайно време.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 32. 32 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  От дискусията имам чувството, че тия се канят да дадат нов живот на комунистическите идеали. В годините на зората на комунистическото движение в България сигурно са се водили подобни дискусии за революцията, възпитанието на масите след революцията, промяната на умовете.

 33. 33 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#22:"ПАВЛА - SorryLol"]Изпуснат трол от тролея. [/quote]
  Тоя си е паднАл на главата...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 34. 34 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#30:"boby1945"]Тези се вземат много насериозно!!![/quote]
  Вземат се насериозно, плещейки в същото време глупости от рода на "оставката не е САМООЧЕВИДНА".

 35. 35 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#21:"briket"]Радвам се, че се запознавам с теб сега!!! [/quote]

  Неее брикет, ти не се запознаваш с мен сега.
  Знаеш много добре, че ако кажа, ше ми цел*ваш подме*ките

  ШЩ

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 36. 36 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Демонстрация на пълна интелектуална безпомощност. Мъкааа - в главите им е пълна пустота, а участието в дебата ги принуждава да кажат нещо. Това ражда дискусии като описаната по-горе. И като помисля, колко хора гледат с надежда и упование на протеста и го смятат за някакво ново начало, надявайки се, че това са "будни" хора, интелектуален елит. Тъжно ми става като си помисля, че може да се случи отново това, което вече сме виждали - посредствени хора да стигнат до върховете на държавното управление, носени на гребена на революционната вълна.

 37. 37 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#36:"teridan"]надявайки се, че това са "будни" хора, интелектуален елит. [/quote]
  Бе нали ги скиах по телевизията - две думи на кръст не могат да вържат? Па особено единият с тегавото мъчене на българската реч..не знам откъде му е дошло на ум, че може да бъде "лице" на протеста, ама по скоро ми прилича на току-що минал курс по лечение на дислекция.

 38. 38 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 687 Весело

  [quote#36:"teridan"]И като помисля, колко хора гледат с надежда и упование на протеста и го смятат за някакво ново начало, надявайки се, че това са "будни" хора, интелектуален елит.[/quote]
  Все по-малко хора се намират в подобна илюзия

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 39. 39 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#37] от "Култура ми Бойко":

  Развеселява ме мисълта, че след революцията тия юнаци ще ми водят просветителска и възпитателна работа.

 40. 40 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Сметка без кръчмар.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 41. 41 Профил на Президентът на Галактиката
  Президентът на Галактиката
  Рейтинг: 409 Весело
  Уууууу на ЦСКА

  Непознаването на нещо води до неговото отричане, или до приписването на качества, неотговарящи на същността му!
 42. 42 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ясна е работата!

  След като и тоя от сектата е бил поканен, то срещата се е превърнала в радикално-либерална, либертарианска вечеринка.

  Цитат:

  "... доц. Даниел Смилов, политолог и специалист по конституционно право от Центъра за либерални стратегии."

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 43. 43 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Организаторът на тази дискусия е намерил най-сигурния начин да убие протеста. Нищо не може да го дискредитира по-сигурно от излагането на показ на ума на "будните", "красивите" и "интелигентните". Отвориха уста и разсеяха всяко съмнение... Никаква външна кампания не може да постигне такъв ефект.

 44. 44 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Весело

  Сега разбирам защо създадоха лаборатория за Костов. Ми да се позабавлява човека! Я колко кандидати за политически "лабораторни мишки" са се запътили към капана...на "лудостта на величията". Луи дю Фюнес ряпа да яде в едноименния филм..Тия разсмиват повече!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Либертарианецът съвсем се е олял на вечеринката.

  Не само, че Пеевски ще е отново на първия ред, но ще е политически още по-силен.

  В крайна сметка не е извършил нищо лошо.

  Цитат:
  "- Възможно ли е след изборите г-н Пеевски отново да е на първия ред (Даниел Смилов)"

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 875 Неутрално

  [quote#44:"Кремена"]Тия разсмиват повече![/quote]
  Подобна публикация ми изглежда странна, защото Дневник до момента яростно подкрепя протеста. Осмиването на интелекта на "будните" е много по-ефикасен от полицейските палки, а материала по-горе прави точно това. Станат ли протестиращите за подигравка - това е краят.

 47. 47 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 524 Весело

  Явно са го ударили на приказка.

 48. 48 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 596 Неутрално

  #46
  "Подобна публикация ми изглежда странна, защото Дневник до момента яростно подкрепя протеста."
  Явно някой от Дневник е решил че с това пропагандират протеста но явно в случая важи израза вместо да изпишат вежди изваждат очи.

 49. 49 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1723 Весело

  "- перманентна революция: след оставката избори – след изборите протест – след протеста нова оставка"

  Тиа са направо троцкисти!

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/5b/PermanentRevolution.jpg

  http://en.wikipedia.org/wiki/Permanent_revolution

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 50. 50 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Умувайте,но като гледам посоката на умозрението ви,скоро успех няма да постигнете.
  Но пък и отчитането на дейност си е някаква дейност-оправдават се едни сумички.

 51. 51 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#46:"teridan"]Станат ли протестиращите за подигравка - това е краят.[/quote]
  Верно. Затова ли откак бат Бойко зеха го земат на подбив и нещата в ГЕРБ дръпнаха назад? Тоест, когато го разбраха какво ренде е всъщност?

 52. 52 Профил на Dimitar Atanassov
  Dimitar Atanassov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Университетът е територия на особена чувствителност към всеки абсурд. И този случай го доказва - тъкмо в СУ се събраха смислените хора и се изказаха конструктивните мнения.
  Този дебат напълно обезсили и без това безпочвените обвинение, че окупацията била друг тип задкулисие, че някой все пак управлявал недоволството. "По-добре недоволен човек, отколкото доволна свиня!".

  http://dimitaratanassov.wordpress.com/2013/12/20/unsat-hum-satis-pig/

 53. 53 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Много се говори и много се анализира в тази държава. Куче, което много лае не хапе, а лае от страх да не му направят нещо.Това е изпускане на пара в свирката на локомотива, вместо да го задвижи. Очевидно е, че правителството на олигархията няма никакво намерение да пада, само защото някой им казва истината в очите или протестира. Те направо ни хапят. Ще паднат само, когато и ние ги ухапем т.е. когато направим така, че да нямат възможност да обслужват едновременно апетититите на олигархията и да залъгват простия си гласоподавател с 5 лв. намаление сметката за ток и една година по ранно пенсиониране. Тези подаяния + печеленето на следващите избори обаче са възможни само докато имат пари в бюджета, който ние пълним с ДДС, данъци,акцизи за бензин,цигари и алкохол. От една похарчена заплата от 1500 лв около 1000 лв(с осигуровките) в крайна сметка влизат в бюджета на правителството,с който то после ще си купи изборите от безработни, цигани и пенсионери. Ето как протестирам аз - пестя всеки възможен лев. Ще ги харча тогава, когато с данъците ми няма да плащат на полицаи да ме бият по главата. Защо не пробвате и Вие! Въпрос на себеуважение е да не плащаш на биячите си!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 54. 54 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  - Първо да се научим да спазваме всички правила – да си дупчим билетчето в трамвая (сТудентка в Германия)
  ----
  В едно от есетата спечело една от наградите на конкурса на ранобудните имаше епизод как автора на есето бяга от контрольорите по градския транспорт защото пътувал без билет като протест срешу системата... Момичето учащо в Германия е придобило немско възпитание и прави недвусмислен намек.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK