Татяна Дончева напусна БСП

Снимката е от 21 април 2010 г., когато Татяна Дончева обяви гражданското си движение 21.

© Красимир Юскеселиев

Снимката е от 21 април 2010 г., когато Татяна Дончева обяви гражданското си движение 21.Бившият депутат и дългогодишен член на БСП Татяна Дончева е подала заявление за напускане на партията на 9 декември. Това потвърди пред "Дневник" председателят на районния съвет на БСП в Красно село Петър Апостолов, където членува Дончева.


Той обаче уточни, че има проблем с официалното обявяване на информацията, защото бившият депутат не е плащала членски внос от две години, а според устава на партията, ако не си плащаш вноската повече от една година - отпадаш автоматично.


Заявлението на Дончева е по текста от устава - по собствено желание пред основната партийна организация, което се констатира на събрание. Тя не е посочила мотиви за напускането си, не е говорила и с Петър Апостолов. "Дневник" опита да я попита защо напуска БСП, но тя отказа коментар.
Решението й не е изненада, защото още през юли Дончева анонсира, че "до есента в лявото политическо пространство ще бъде създаден нов политически субект", а на сегашното ръководство на БСП предрече съдбата на Иван Костов. "Започнали сме да работим върху нещо, което да приключи отношенията ни с "Позитано" по цивилизован начин, така че да се погрижим за тази част на левицата, която не иска да бъде обвързана с олигархия. До септември - октомври ще се извършат организационните упражнения, за да покажем субекта", каза тогава тя и допълни, че в основата на новата формация ще е инициираното от нея през април 2010 г. "Движение 21".


През септември Дончева обяви, че до края на годината ще е готова със собствен политически проект, а след това окончателно ще напусне БСП. Засега Дончева не е коментирала развитието на проекта си, но според неофициална информация се очаква в началото на следващата година "Движението 21", което учреди през април 2010 г., да прерасне в партия. Бившият депутат обяви преди три месеца, че в политическия й проект няма да участва президентът от 2002 до 2012 г. Георги Първанов, който имал други планове за политическото си развитие.


Заедно с Дончева заявление за напускане на БСП са подали и още 8 младежи от "Клуб 65" в организацията "Красно село". Сред тях са Симеон Славчев, който преди две години покани Георги Първанов да възстанови партийното си членство там, както и Георги Кардашев, който миналата година се кандидатира за председател на Младежкото обединение в БСП, но не успя.


Петър Апостолов коментира пред "Дневник", че се опитал да говори с младежите за мотивите им да напуснат и да им обясни, че членството в една лява, социална партия е повече от това да бъдеш издигнат за общински съветник или друг публичен пост.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK