Калфин: Твърдението, че 29 млн. българи и румънци ще залеят Острова са глупости

Евродепутатът от БСП Ивайло Калфин отправи видео обръщение към британските граждани да не се боят от имигрантска вълна от България, съобщиха от пресцентъра му.


По поводотпадането на ограниченията за работа на българи в ЕС от 1 януари 2014 г., Калфин като член на Европейския парламент се обръща към британските граждани, за да успокои насажданите измислени страхове.


"Българите не са много в Обединеното кралство. Те работят, плащат данъци и вноски към британската социална система. Някои политически партии, главно националисти ви плашат, но трябва да знаете, че това е твърде далеч от фактите и от реалността", казва Калфин във видеото, разпространявано чрез Ютюб.
"Твърденията, че 29 милиона българи и румънци ще атакуват Великобритания са просто глупости. Не само защото сборът от населението на България и Румъния е по-малък, а и защото официалната статистика показва друго", казва Калфин.


Българският евродепутат цитира статистика, според която на 600 безработни само един е българин. Едва 148 българки вземат майчински в Обединеното кралство. В същото време българските и румънски студенти внасят в хазната 30 милиона британски лири под формата на такси за обучение и засвоята издръжка.


"Всички тези данни показват, че българите са във Великобритания, за да учат и да работят, а не да използват социалната система на страната", казва Калфин вобръщението.


В началото на месеца той изпрати открито писмо на британския премиер Дейвид Камерън, с което протестира срещу националистическото говорене, чиято жертва са българскитеграждани във Великобритания.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK