Днес изтича крайният срок за номиниране на главен инспектор на ВСС

Днес изтича крайният срок за номиниране на главен инспектор на ВСС

© Анелия НиколоваВ 18 ч. изтича крайният срок за внасяне на кандидатури за главен инспектор на Инспектората на Висшия съдебен съвет.


Междувременно вчера най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите разкритикува в писмо процедурата за избор и изрази подозрение, че той е предварително договорен между партиите.От съюза призовават партиите да обявят мотивите за определянето на твърде краткия четиридневен срок за внасяне на кандидатурите, а "представителите на парламентарно представените партии и коалиции да оповестят налице ли е предварително формирано съгласие между тях за избиране на определен кандидат".


На 19 декември депутатите приеха правила за избора и дадоха само четири работни дни за предлагане на номинации в деловодството на Народното събрание. В първите три от тях не беше внесена номинация. Самият избор на главен инспектор  трябва да се проведе до 27 февруари след публично изслушване на кандидат.
Преди депутатите да излязат в зимна ваканция един от обсъжданите варианти в парламента беше номинацията на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Веселина Тенева. Тя среща подкрепата на ДПС, БСП и ГЕРБ.


Веселина Тенева беше председател на състава по делото (заедно с Юлия Ковачева, Таня Вачева, Иван Раденков и Даниела Мавродиева) срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган за хонорара му за хидровъзела Цанков камък.


За да бъде избран главен инспектор, е нужно мнозинство от две трети от депутатите, или минимум 161 гласа. С това мнозинство разполагат само БСП и ГЕРБ, но левицата едва ли ще пренебрегне коалиционния си партньор ДПС. Затова управляващите търсят подкрепата и на ГЕРБ, а депутати от опозицията коментираха пред "Дневник", че кандидатурата на съдия Тенева е приемлива за тях.


Мандатът на предишния главен инспектор Ана Караиванова изтече още в началото на тази година, но Караиванова така и не подаде оставка до октомври месец. Нито предишният, нито настоящият парламент до този момент успяха да постигнат консенсус около нейния наследник и не обявяваха процедура.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Значи мандатът на предния главен инспектор е изтекъл в началото на 2013 г.,а сега за три работни дни трябва да се състоят номинации и да се направи избор с мнозинство 2/3ти от депутатите ... цяла година спали - накрая "юруш на маслините" ... ? Що ?

 2. 2 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#1:"pavelsilistra"]Що ? [/quote]
  Щото живеем в България.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 3. 3 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 866 Весело

  [quote#2:"КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ"]Щото живеем в България. [/quote]
  Вярно ... пък аз да взема да търся някаква логика .. То и депутатите не им е лесно .. ти смятай на Бъдни вечер и на Коледа депутатите ни стават и лягат с тревожната мисъл "Кой да бъде новият главен инспектор в България" .. не могат да се отпуснат хората .. важно решение за съдебната ни система има да вземат ... седят пред коледната трапеза, бучат коледната пържола с вилица, обаче задълбочено мислят те за правилната номинация за главен инспектор

 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Jura vigilantibus non dormientibus prosunt -
  [quote#0:"Дневник"]Днес изтича крайният срок за номиниране на главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет ?[/quote]Мандатът на Ана Иванова Караиванова - Давидова изтече през януари 2013 г., а оставане на длъжността след изтичане на срока е нарушение на Конституцията и на Решение № 13 от 15.12.2010 г. на КС по к. д. № 12/2010 г. Крайният срок за номиниране на главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет е изтекъл още в края на миналата година. Народното събрание съгласно чл. 44, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) избира главен инспектор не по-късно от един месец преди изтичането на техния мандат. Предложенията за кандидати за главен инспектор се правят от народните представители не по-късно от два месеца преди провеждането на избора пред комисията на Народното събрание. Предложенията се придружават от подробни писмени мотиви и се правят, при условие че е налице предварително писмено съгласие на кандидата. Към предложенията се прилагат и документи, определени от комисията, свързани с изискванията за несъвместимост, юридически стаж, кариерното израстване на кандидата и завършено висше образование по специалността "Право" - чл. 44, ал. 3 от Закона за съдебната власт. Народното събрание е длъжно да се отучи от вредния навик да игнорира закона. Nemo censetur ignorare legem, т.е. никой да не се учи да игнорира закона, с оглед на правната сигурност и възможността да се подсигури правоприлагането.

 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Главният инспектор се избира от Народното събрание с мнозинство две трети от народните представители за срок от пет години.
  [quote#4:"Гневник"]Мандатът на Ана Иванова Караиванова - Давидова изтече през януари 2013 г.[/quote]
  Мандатът на Ана Иванова Караиванова - Давидова е изтекъл на 28 Декември 2012 г. Мандатността е основен принцип на конституирането и функционирането на органи на публичната власт, което е съобразено с разделението на властите и правовата държава. Конституционното понятие мандат е установен период от време, в който орган на публичната власт осъществява правомощия, предвидени в Конституцията или в закон. Правният режим на мандата на органите на публичната власт се определя от конституционни и от законови норми. Народното събрание съгласно чл. 44, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) е било длъжно да избере нов главен инспектор не по-късно от 28 Ноември 2012 г. Аргументът „никой не може да черпи права от неправомерното си поведение” е логически израз на един от основните принципи на правото - Nemo ex suo delicto meliorem suam conditionem facere potest. Абсурдно е да се смята, че на практика Народното събрание може да черпи права от неправомерното си поведение - Народното събрание да не спазва срокове и процедури, да се договаря за нов главен инспектор и когато и когото му скимне да си го избира...
  РЕШЕНИЕ ЗА ИЗБИРАНЕ НА ГЛАВЕН ИНСПЕКТОР В ИНСПЕКТОРАТА КЪМ ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
  Издадено от Народното събрание Обн. ДВ. бр.113 от 28 Декември 2007г.
  (Обновен: бр. 113 година 2007 )
  Народното събрание на основание чл. 132а, ал. 1 и 2 от Конституцията на Република България и чл. 42, ал. 2 и чл. 46 от Закона за съдебната власт
  РЕШИ:
  Избира Ана Иванова Караиванова-Давидова за главен инспектор в Инспектората към Висшия съдебен съвет.
  -------------------------
  Решението е прието от 40-то Народно събрание на 19 декември 2007 г. и е подпечатано с официалния печат на Народното събрание.

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#5:"Гневник"]Народното събрание съгласно чл. 44, ал. 1 от Закона за съдебната власт (ЗСВ) е било длъжно да избере нов главен инспектор не по-късно от 28 Ноември 2012 г.[/quote]
  Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната. Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие. Гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите.
  На първото заседание народните представители полагат следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#0:"Дневник"]Мандатът на предишния главен инспектор Ана Караиванова изтече още в началото на тази година, но Караиванова така и не подаде оставка до октомври месец. . [/quote]Мандатът на Ана Иванова Караиванова - Давидова е изтекъл на 28 Декември 2012 г. и не е нужно, а и тя не може да подаде оставка, защото мандатът й е прекратен по силата на непосредственото действие на конституционната норма.

 8. 8 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 822 Неутрално

  [quote#6:"Гневник"]Република България е правова държава.[/quote]
  Тц! Не съм баш сигурен.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 9. 9 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#3] от "pavelsilistra":

  Ние пък ще мааме сирене с дупки и червено вино Шомбертан Гранд Крю Еритие Латур 2006 ++++++++++++++

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 10. 10 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 2016 Любопитно

  Не е ли нарушение на конституцията закъснелият избор?Вярно ,че "народните избраници"от управляващото мнозинство имаха много по-важни дела на дневен ред.Не говоря за изпълнение на предизборни обещания.Откога чакам минимална заплата от 1000 лева,но по-важно беше за всеки да бъде създадена комисия/участието се заплаща с нашите пари/,да се разследва всяка крачка на правителството на ГЕРБ/не твърдя,че във всичко са били на ниво/.Има ли санкции за това нарушение, за кого и какви?

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Типично шумкарско действие - в последния момент, по тъмно, в неработни дни, по празници. Герб, БСП и ДПС.. Вечна дружба!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  [quote#11:"Тони!"]Типично шумкарско действие - в последния момент, по тъмно, в неработни дни, по празници.[/quote]

  И ако коминът е запушен...ше се изнижат през задния вход...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1825 Неутрално

  Гледам, тази статия е старателно избягвана и от комуноидите и от герберастията. Може би щото са решили да насочат дружните си усилия да громят лошия Костов в друга статия, може би защото тук става напълно видима четворната коалиция, може би защото от цялата случка става видна и пълното отбягване на медиите от този проблем..

  Що тъй бре, комуноидо-милиционери?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Голям срам ще е , ако ГЕРБ съучастват в избора на тази

 15. 15 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тони!":

  По-просто казано, продължение на преврата от Томина неделя...

 16. 16 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#14] от "daam":

  Не е до срам, Колега, просто ще падне завесата ...

 17. 17 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#10:"doroteus"]Не е ли нарушение на конституцията закъснелият избор?[/quote]

  До коментар [#10] от "doroteus":Не! Тежко нарушение е на Закона за съдебната власт от страна на 41-вото Народно събрание сформирано според резултатите от парламентарните избори в България, проведени на 5 юли 2009 г.
  41-вото Народно събрание избра 87 правителство на България с мандат на политическа партия „Граждани за европейско развитие на България“ (ГЕРБ), но не избра главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK