Най-скъпото за Махер от Саракеб

Махер иска да продължи към Западна Европа

© Георги Кожухаров

Махер иска да продължи към Западна ЕвропаИсторията на Махер от сирийския град Саракеб може да се чете като геополитически преглед на арабския свят днес. Срещнахме го в лагера в Харманли, където бяхме малко преди Коледа, говорихме си с бежанците и ги помолихме да ги снимаме с най-скъпото нещо за всеки от тях в момента. 


Цялата фотоистория може да видите тук, а това е кратък разказ за големите премеждия на един бежанец от Алепо до Харманли. 


36-годишният мъж е работил в Алепо в една от големите хотелски вериги като управител на ресторант в престижната стара част на града. Разказва ни, че е
посрещал крале и президенти


Арабин е. Родното му място става свидетел на едни от най-ожесточените битки между режима и опозицията в началото на гражданската война, когато все още тя не е инфилтрирана от ислямистите.


Хотелът в Алепо е взривен и Махер решава да бяга заедно с жена си, която е от Молдова, и двете деца. Пристигат в Египет. Настаняват се в крайбрежния град Александрия. В началото всичко е добре - записват децата на училище, започват да строят живот наново. Околните проявяват съчувствие към трагедията на Махер и се държат добре с него. "Всички ме поздравяваха и бях приятел с всички", казва мъжът. Той говори изискан арабски, от който личи, че е високообразован и има широк поглед към нещата. Дори и в калните условия на Харманли поддържа спретнатост и чистота в малката каравана 2х2 метра, където живее с още един човек. Пита ни дали имаме


бръснарски ножчета - едни от най-търсените стоки в лагера


Надеждите за достоен живот в Египет на Махер бързо се провалят. Месецът е юли, когато военните осъществяват преврат срещу президента Мохамед Мурси от "Мюсюлмански братя". Всички сирийци бързо са брандирани като поддръжници на ислямистите и отношението към тях рязко се променя. "Не искаха да ми продават хляб в магазина. Всички ме гледаха, сякаш аз съм виновен за нещо", спомня си Махер. Решава, че вече не може да живее тук и отива в либийския град Бенгази. Там обаче Махер се натъква на нови проблеми.


По това време източната част на Либия обявява автономия. Това не се харесва на централните власти. Многобройните въоръжени групировки също се опитват да делят петролния пай помежду си. В тази атмосфера на несигурност, а понякога и престрелки по улиците, сириецът и жена му остават само 20 дни. "Дъщеря ми е русичка и привличаше внимание от далеч. Беше ме страх да я пускам навън", казва Махер. Заминават за Турция.


Събираните цял живот средства обаче са на привършване. Притеснявайки се, че децата ще изпуснат важни години в училище, Махер прави генерално пълномощно на жена си и тя заминава за Молдова с децата. На летището "Ататюрк" той среща група сирийци, които отиват към България. Тръгва с тях и се опитва да мине през КПП-то от турска страна, но не е допуснат. "Излязох и се замислих какво да правя.


Нямах нищо за губене


и просто отидох на 20 метра встрани и влязох в България. Видях граничен полицай и отидох да го поздравя."


Следват няколко седмици в ареста в Елхово и лошо отношение, за които Махер предпочита да не си спомня. От малко повече от месец е в Харманли. Поддържа връзка с жена си и децата по интернет. Показва ни няколко кредитни карти, на които е получавал заплатите си. Сега това обаче са безполезни пластики, тъй като сирийските банки не работят или са запорирани. Махер иска да продължи към Западна Европа, където да работи и да изпраща пари на семейството си в Молдова.


Най-скъпото нещо за него са снимките на двете му деца. С тях го и заснехме.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Разстроено

  Кой и защо разбута арабския свят????
  Отговорът е един - САЩ, защото искат да наложат своя хегемон в света!!! Според мен, това е световна глупост, на която трябва да се противопоставим всички. Днес нивото на общественото мислене е ЕКОЛОГИЯТА - как да запазим чистотата и многообразието на Природата ! Защо обаче не мисли как да запазим етническото, политическото и културното многообразие на Обществото? Защо всички трябва да бъдем като американците? За мен е очевидно, че причините са чисто икономически от страна на американския хегемон!!!

 2. 2 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  В нито една дума няма логика. Женен за молдовка той, който е имал и спестявания е могъл безпрепятствено да замине за Молдова и да достави сигурност на семейството си. Защо е имало нужда да ходи в горещите точки на войната - Египет, Либия. Този, който е писал тази история е преследвал единствено и само манипулативно изкривяване на истината. Не е задължително терористът да е неграмотен и необразован, а въпросният Махер, проследявайки траекторията която е изминал, говори че си е чист ислямист, почти сигурно джихадист и в никакъв случай не е сириец.

 3. 3 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Впечатли ме часта от разказа чу за Египет. Човек може да си направи интересни изводи.

 4. 4 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 582 Любопитно

  До коментар [#1] от "Дедо Либен":
  [quote#1:"Дедо Либен"]Кой и защо разбута арабския свят????
  Отговорът е един - САЩ, защото искат да наложат своя хегемон в света!!! Според мен, това е световна глупост, на която трябва да се противопоставим всички. Днес нивото на общественото мислене е ЕКОЛОГИЯТА - как да запазим чистотата и многообразието на Природата ! Защо обаче не мисли как да запазим етническото, политическото и културното многообразие на Обществото? Защо всички трябва да бъдем като американците? За мен е очевидно, че причините са чисто икономически от страна на американския хегемон!!! [/quote]
  Браво Дедо Либене!Тези твои разсъждения са изключително правилни и много ми харесват,поради което ти сложих един голям"плюс"!Продължавай в същия дух!
  Не знам обаче "демократичните"соросоидни сили как ще реагират на тях,но хич да не ти пука!
  Много здраве и на Хаджи Генчо,пожелавам ти да станете сватове и дълги години със здраве да си пиете вашите вина на разменни начала!

 5. 5 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 999 Неутрално

  До коментар [#2] от "baxter":

  Извинявай,ти била ли си
  в Молдова?
  Молдовските бесарабски
  българи искат да се изселят
  в България,а този арабин да
  отиде там.
  Той си казва,"Целта ми е З,Европа."

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 6. 6 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 582 Любопитно

  До коментар [#3] от "drago62":
  [quote#3:"drago62"]Впечатли ме часта от разказа чу за Египет. Човек може да си направи интересни изводи. [/quote]
  Това което разказва този"високо-образован"ресторантьор-
  ислямист(защото той е такъв)нищо не е!Аз ако тръгна да разказвам за Египет ще гледаш в захлас и ще ти падне шапката!
  Египет е невероятна страна!Там имаш чувството,че времето е спряло-пренасяш се в някакъв друг свят-този от приказките на
  Шехеразада,Малкия Мук,Аладин и вълшебната лампа,Али баба и четиридесетте разбойници и Синбад Мореплавателя!
  Няма друга такава държава!Невероятна страна!Прекрасна!
  Но египтяните макар и в по-голямата си част мюсюлмани-
  страшно мразят ИСЛЯМИСТИТЕ-ШАРИАТЦИ!Този от горната статия пак е минал само с "не даване на хляб",спокойно са можели да му счупят кокалите от бой и да го хвърлят,или в Нил,или в морето,или някъде в пустинята!
  Макар,че това,че уж не са му давали хляб на тоя,според мен е абсолютна лъжа!Кой знае какво е правил,какви ги е говорил и с какво се е занимавал,за да се отнесат така с него!Египтяните са изключително любезни,весели,гостоприемни и същевременно много любопитни,любознателни и отворени към Света хора!

 7. 7 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1121 Любопитно

  До коментар [#2] от "baxter":

  Съпруга молдовка, какво му пречи да отиде там...!? Поне ще е на спокойствие със семейството си. Но той си го казва в прав текст - иска на Запад, пътят минава през България, не през Молдова...

  Избрал е кокошката, която може да има утре, не иска яйцето, което е в ръцете му.....Всеки има право на избор !!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 8. 8 Профил на Орлин Данев
  Орлин Данев
  Рейтинг: 582 Любопитно

  До коментар [#2] от "baxter":
  До коментар [#3] от "drago62":
  До коментар [#5] от "ambrozia":
  До коментар [#7] от "yu22":
  -----------------------------------
  А на вас прави ли ви впечатление,че този шариатец(защото той е такъв)е изпратил жена си и децата си на едно място,а той отива на друго?(Целта му е да се добере до Западна Европа,както сам казва)Ама питате ли се защо?
  Ами,за да се свърже на Запад с други ислямисти,Западът да ги охрани,угои и обучи!След това да ги въоръжи и да се върнат обратно в размирните си държави и да продължат терористичната си"борба"за налагане на Шариата!

 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Махер прави генерално пълномощно на жена си и тя заминава за Молдова с децата.
  ****************************

  А той защо не е заминал с тях? Така де, едва ли ще е проблем, след като официално е женен за молдовка и тя има семейство там?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#5] от "ambrozia":

  В Молдова няма война, когато човек иска да спаси семейството си търси сигурното място, а не отива в огнището на войната, като в Либия например. Сигурна съм че всяка дума от тази история е преиначена.

 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#7] от "yu22":

  Той спокойно можеше да отиде от Сирия в Молдова и от там да търси и прави своя избор. В тази история няма логика. Защо е трябвало да избира точно пътят на ислямистите - Египет по времето на Мурси, Либия, която е дори по опасна от Сирия и Турция. Защо е тръгнал по този път. От разказа аз не получих логичен отговор.

 12. 12 Профил на wafikhabib
  wafikhabib
  Рейтинг: 419 Неутрално

  гаден джихадист сигурно е от хората на терориста нидал алгафари

 13. 13 Профил на s1lv3r
  s1lv3r
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#2] от "baxter":

  Ти знаеш ли какво е в Молдова бе пич? България ще ти се стори рай!

 14. 14 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  [quote#13:"s1lv3r"]Ти знаеш ли какво е в Молдова бе пич? България ще ти се стори рай! [/quote]

  Стига глупости! Молдова може и да не е рай, но там война няма, пък и семейството на жената на този сириец е от там. Няма логика да изпрати жена си и децата си там, а той да се замота из Европа. Ако искаше да стигне до Западна Европа, щеше да му е по-лесно през Молдова, щото като женен за молдовка, без проблеми щяха да им издадат документи, с които да може да стигне където си иска.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 15. 15 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Вчера варненка, прибрала семейство сирийци, днес сълзлива история, за някакъв оставил жена си и децата, а тъгуващ за тях.
  Гьобелсовата пропаганда бледнее пред опитите да но представят, какви кротки и хрисими хора налазват страната ни.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  До коментар [#15] от "Bullet":
  Ако си нямаш работа можеш да прегледаш всички статии по темата "Бежанци" и няма да намериш една критична статия към тях. Във всички те са представени като някакви ангели небесни, които трябва да носим на ръце.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Любопитно

  Това, че този на снимката е арабин е ясно, обаче не казва на кого симпатизира и защо след като жена му е руса в Египет са го взели за ислямист, какъвто е и най-вероятно?

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 18. 18 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#5:"ambrozia"]Молдовските бесарабски българи искат да се изселят в България, а този арабин да отиде там. [/quote] Много ясно - защото са българи. А арабинът е логично да иска да си седи някъде на Арабския полуостров, а не "целта му да е Европа".
  [quote#5:"ambrozia"]Той си казва,"Целта ми е З,Европа."[/quote]

  Една българка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK