Една четвърт от проверените фойерверки в магазините не са безопасни

Една четвърт от проверените фойерверки в магазините не са безопасни

© Юлия ЛазароваОколо една четвърт от проверените фойерверки в търговските вериги не отговарят на условията за безопасност, показват резултатите от проверката на Агенцията за технически надзор, направена преди празниците, съобщава БНТ и разказва в репортаж как да разпознаваме опасната пиротехника и какви рискове крие тя.


Специалистите предупреждават гражданите да купуват само от специализирани магазини и да не се изкушават от измамно ниските цени на уличните търговци.


Преди да се снабдите с пиратки, винаги трябва да проверявате дали търговецът има разрешително, обяснява Мирослав Йотов, експерт ГД "Надзор на пазара". По думите му, когато купуваме на тротоара очакванията ни за безопасност трябжа да са много ниски.
На гърба на всяка безопасна пиротехника е редно да има поставен етикет, на който пише с латински букви CE, което значи европейско съответствие. До него трябва да има и специален код, името на продукта, модела, както и категорията и наименованието на производителя. Когато фоейрверките се внасят от трета страна, е задължително да се изписва и името на вносителя.


Укрепването на пиробатерията също е от значение. "Тя избухва на редове и тъй като има много голяма тяга, започва да се тресе. В този случай, ако не е добре укрепена, може да се обърне, в която си иска посока. Докато палят, хората се надвесват ниско, което е абсолютно забранено," предупреьждава пиротехникът Ивайло Атанасов. Съветът му е за да не пострадате, когато палите пироизделието, да се отдръпнете на безопасно разстояние.


Друг важен съвет е по-сериозната пиротехника да не се дава на деца, а възрастните да не забравят факта, че най-сериозните инциденти се случват в нетрезво състояние.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK