Шефът на Държавната агенция за бежанците: Определенията на ООН са морално остарели

Председателят на агенцията за бежанците Николай Чирпанлиев

© Анелия Николова

Председателят на агенцията за бежанците Николай ЧирпанлиевОпределенията на Върховния комисариат на ООН за бежанците видимо са с дата 2013 г. т.е. са морално остарели. Преди нова година единствените претенции, които имаше по отношение на бежанците, бяха свързани с центъра в Харманли, но към момента абсолютно всички там са в нови условия. Във всички останали центрове ситуацията е нормална.


Това коментира пред "Дневник" председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев след като по-рано днес беше оповестено становище на Върховния комисариат на ООН за бежанците, в което се настоява Европейският съюз да спре да връща в България търсещи убежище чужденци, тъй като тук те са заплашени от "унизително" отношение и "нечовешки" условия.


"Преди пет минути от Харманли се върна комисия с участието на заместник председателя на агенцията. Тя беше в центъра, защото там имаше представители именно на Върховния комисариат на ООН, както и на български хуманитарни организации. Те констатираха, че към момента в Харманли има настанени бежанци в сграден фонд, който е реновиран изцяло, в двойни легла със съвсем нови матраци, одеала, чаршафи и няма нито един човек на пода", обясни Чирпанлиев. 
По думите му Агенцията работи постоянно, включително в събота и неделя, за да изпълнява спешните мерки, разписани от Европейската комисия и разпоредени от министър-председателя на България. "Към ден днешен се придължаме стриктно към тях. Дори имаме реплика от ЕК, че към този момент се справяме неочаквано добре с поставената задача", коментира Чирпанлиев. Двете основни направления са социалните условия за хората, търсещи закрила и организацията за производство за даване на статут във всички центрове, уточни той.


От понеделник в центъра в Харманли ще има условия целият процес по даването на статут да се осъществява на място, обяви ръководителят на ДАБ. "Създадохме съответните технически възможности, за да работят там нашите регистратори и интервюисти, там ще им снемат отпечатъците, там ще се извършва цялата процедура. Това е за което те мечтаеха през последните три месеца и то започва да се случва", обясни той. За да се забързат процедурите се назначават и нови служители - десетима са били наети днес, посочи още той.


На въпрос дали и отбелязаните проблеми с недостига на провизии и здравни грижи вече не са валидни, Чирпанлиев обясни, че от един месец на територията на центъра за бежанци в Харманли работят "Лекари без граница", които финансирали създаването на лекарски кабинети на мястото. Там са и линейките на регионалната спешна помощ, а в Хасковската болница е определено крило с 50 легла, където ще бъдат лекувани чужденци от центъра при необходимост или в екстремни ситуации. 


"Мисля, че българската държава може да се справи с този проблем. Вече правителството е това, което трябва да вземе отношение", коментира Чирпанлиев във връзка с настояването на ООН за тримесечен мораториум на Дъблинската конвенция.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK