"Амнести интернешънъл": България е посрамена заради отношението си към бежанците

В лагера в Харманли

© Reuters

В лагера в ХарманлиАмнести интернешънъл" (Amnesty International) приветства позицията на Върховния комисариат на ООН за бежанците, призовал страните-членки на Европейския съюз да спрат връщането на бежанци обратно в България до април 2014 г., съобщава организацията на сайта си. България е посрамена заради отношението си към бежанците, коментират от организацията.


По-рано днес пред "Дневник" председателят на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев заяви, че определенията на Върховния комисариат са морално остарели, щом са с дата 2013 г. По думите му ситуацията навсякъде е "нормална".


"Позицията на Върховния комисариат показва позорното отношение към бежанците в България", каза Барбора Чернушакова, представител на "Амнести интернешънъл" за България, на интернет страницата на организацията.
"Бежанците в България, включително мнозина бягащи от войната в Сирия, са държани при ужасни условия, понякога с месеци. Те нямат достъп до храна, хигиенизиране или основна медицинска помощ. Те са застрашени от своеволно задържане, често продължително се отлага на регистрацията им като хора, търсещи убежище и редовно са лишени от достъп до честна и ефективна процедура за даване на убежище", допълва тя.


"Позицията на Върховния комисариат на ООН трябва да се разглежда като сериозна критика към провала на България да осигури адекватен достъп до храна, подслон и медицинска грижа за бежанците. В следващите три месеца България трябва да вземе спешни мерки, за да подобри ужасяващите условия", казва още Чернушакова.


"Този три месечен период преди следващата оценка на Върховния комисариат на ООН е възможност за българските власти и за Европейския съюз, заедно с неправителствени и междуправителствени организации, да работят заедно, за да подобрят условията и процедурите за даване на убежище", препоръчва още представителят на "Амнести интернешънъл".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK