"Зелените": Реформаторският блок най-вероятно няма да увеличи и с един човек ЕНП (коригирана)

Свилен Овчаров

© Юлия Лазарова

Свилен Овчаров* Началото на статията е коригирано с точен цитат на 7 януари


"Чисто юридически ние не можем да участваме в коалиция, каквато тръгнаха да правят Реформаторският блок за евроизборите, за да им помагаме на тях да увеличат групата на християндемократите в Европарламента с един човек. Те най-вероятно и това няма да успеят да направят."


Това заяви на пресконференция в неделя Свилен Овчаров, член на ръководството на "Зелените", предаде радио "Дарик" и dariknews.bg.
"Ние не можем с нашите гласове да помагаме на християндемократите - това е нелепо", каза още той и добави, че това ще бъде нарушение на правилата на Европейската зелена партия, на която "Зелените" са членове.


Формацията разкритикува и проектите за Наказателен и Изборен кодекс, както и новите назначения в Министерството на околната среда и водите. 


"Зелените" се обявиха против назначенията в регионалните инспекции по околна среда и води и националните паркове. Според тях това са политически назначения, които ще облагодетелстват определени корпоративни кръгове. 


Свилен Овчаров посочи, че новият Наказателен кодекс предвижда намалени наказания за жестокост към животни. Той изрази и недоволство от това, че не е отпаднал текст, който позволява да се повдигне обвинение за организиране и провеждане на нерегламентиран протест. Този текст не се е прилагал до момента и затова е редно да отпадне, смята Овчаров. 


Овчаров отново е заявил, че "Зелените" са напуснали Реформаторския блок, защото обединението прераснало в предизборна коалиция. Те не искали да участват в такъв формат.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK