ВСС няма да се занимава с имотните сделки на Тенева, били "строго лични имуществени отношения"

Единственият кандидат за главен съдебен инспектор Веселина Тенева, след като беше изслушана от етичната комисия на съвета. Пред журналисти тя заяви само, че е представила документи.

© Анелия Николова

Единственият кандидат за главен съдебен инспектор Веселина Тенева, след като беше изслушана от етичната комисия на съвета. Пред журналисти тя заяви само, че е представила документи.Етичната комисия към Висшия съдебен съвет (ВСС), която днес изслуша единственият кандидат за главен съдебен инспектор Веселина Тенева (съдия от Върховния административен съд ВАС), прецени че няма нарушения на етичния кодекс на магистратите, съобщиха от пресцентъра на съвета.


Според членовете на комисията ставало въпрос за "строго лични имуществени отношения". Освен това съдия Тенева редовно подавала декларациите си пред Сметната палата. 


Тенева беше в комисията по нейна молба, а поводът беше публикуваната от сайта "Бивол" информация за странни сделки с четири имота между нея и майка й Марийка Тенева на обща стойност над 130 хил. лв.
Между 2004 и 2008 г. Тенева е получила от майка си четири имота дарение. Странното в случая е, че двата апартамента в София и един в Бургас, както и теренът във вилна зона "Росенец" са купени от Марийка Тенева от собствената й дъщеря. Впоследствие тя й ги дарява. 


В съобщението разпратено от етичната комисия не се коментира откъде възрастната жена е имала пари и каква е била целта на дарението.


Без коментар остана и излязлата по-рано днес информация, че съпругът на Тенева - Георги Георгиев е участвал в изгодни заменки на апартменти, собственост на общинска фирма "Софийски имоти" ЕАД и дъщерното й дружество "Заводпроект" ЕООД. Тенева досега не е коментирала публично изнесените данни.


Отново без отговор на въпроса Кой?


Тенева излезе от съвета час и половина след пристигането си, като единственото й изявление беше, че е е дала подробни отговори и се надява те да бъдат отразени в протокола на комисията. Впоследствие тя не отговори на въпросите на "Дневник" как се е стигнало до номинацията й и кой я е предложил.


Вчера председателят на правната комисия в Народното събрание и един от вносителите на кандидатурата на Тенева, Четин Казак изпита силни затруднения да отговори конкретно на същия въпрос и заяви, че номинацията е съвместна между БСП и ДПС.


"Няма партия, която едностранно да е предложила тази кандидатура. Тя идва след обсъждане на ръководството на двете политически сили", заяви още Казак.


Тенева беше номинирана след изключително краткия срок даден за това от парламента, който в предпоследния ден преди ваканцията на депутатите, приеха правила за процедурата, за която досега от парламента не проявяваха активност. Мандатът на предишния главен инспектор - Ана Караиванова изтече още през миналия януари, но оттогава процедура не беше обявена. Караиванова подаде оставка едва през октомври, след изявление на министъра на правосъдието Зинаида Златанова.


Малко след това председателят на парламента Михаил Миков обяви, че процедурата ще започне, когато партиите се договорят за определен кандидат. 


За да бъде избран главен съдебен инспектор са необходими гласовете на две трети от депутатите, или минимум 161 гласа. Това означава, че изборът на Тенева ще бъде възможен, само ако бъде подкрепена и от депутати от ГЕРБ. Преди ваканцията "Дневник" научи, че кандидатурата на Тенева е била приемлива за бившите управляващи. В събота бившият вътрешен министър и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че ще поискат удължаване на срока за номиниране.


Още в деня на гласуване на правилата в пленарна зала, Веселин Вучков предложи по-дълъг срок за номиниране, но това не беше прието.


Краткият срок и процедурата беше силно разкритикувана от седем неправителствени организации, сред които и най-голямата магистратска - Съюза на съдиите. Според тях изборът е предварително договорен и е необходима нова процедура.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK