Съюз "Единство" замества "Синьо единство" в Реформаторския блок (допълнена)

Зам.-председателят на ДСБ Петър Москов, Найден Зеленогорски от ръководството на ДБГ и председателят на СДС Божидар Лукарски на пресконференцията днес

© Надежда Чипева, Капитал

Зам.-председателят на ДСБ Петър Москов, Найден Зеленогорски от ръководството на ДБГ и председателят на СДС Божидар Лукарски на пресконференцията днесСъюз "Единство", в който влиза бившият председател на СДС Мартин Димитров, остава в Реформаторския блок и запазва членовете си в структурите на блока. На свое заседание в понеделник гражданският съвет е решил единодушно, че съюзът запазва хората си в блока, в регионалните структури и в самия съвет, обяви на пресконференция днес зам.-председателят на ДСБ Петър Москов.


Така съюз "Единство" замества партията "Синьо единство", ръководена от Христо Панчугов, която напусна обединението през декември, след като отказа да подпише коалиционното споразумение, подкрепено от останалите пет партии. Формацията беше сред основателите на Реформаторския блок и имаше политически представители в гражданския съвет.


В средата на декември Мартин Димитров и председателят на съюза Петър Славов подписаха споразумение с ДСБ, което гарантира "гражданска квота" на организацията сред бъдещите изборни кандидати на ДСБ. Официалният им мотив беше, че има опасност партията "Синьо единство", в която влизаха и членовете на съюза, да напусне реформаторското обединение и така да стане причина за ново разделение вдясно. На пресконференцията днес Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите" обяви, че някои местни организации на "Синьо единство", сред които разградската, вече са заявили желанието си да останат в блока. Очаква се да я последват варненската, сливенската, плевенската и други, разказаха членове на съюз "Единство".
Пред "Дневник" Мартин Димитров разтълкува решението на гражданския съвет от понеделник като признание на споразумението с ДСБ от останалите 4 партии в блока. От ръководството на "Синьо единство" обаче смятат документа за нелегитимен, защото не е съгласуван с членове на управителния съвет на съюза, в който Димитров не влиза.


На пресконференцията днес Найден Зеленогорски каза още, че предстои обновяване и разширяване на гражданския съвет, а до десетина дни ще станат известни и говорителят, и изпълнителният съвет на блока от 21 души.


Още през следващата седмица блокът ще отправи официална покана за обща среща към всички партии, неправителствени и браншови организации, които са заявили, че настояват за незабавна оставка на правителството, обяви Петър Москов. Целта била реформаторското обединение да реализира приоритетите си за 2014 г. - да работи за оставка на кабинета и предсрочни избори заедно с вота за европарламент през май, кратък мандат на следващото правителство и свикване на Велико народно събрание за приемане на нова конституция. Поканата ще включва ГЕРБ, но според Москов движението на бившия телевизионен водещ Николай Бареков "България без цензура" не отговаряло на условията.


На пресконференция по-късно депутатът от ГЕРБ Владислав Горанов посочи, че партиите в център-дясно са естествен партньор на формацията му, но дебат по темата в ГЕРБ все още нямало. Във всеки случай поканата не трябвало да става през медиите. Горанов увери, че партията му е готова да води разговори, при това не непременно в централата на ГЕРБ. И добави, че във формацията на Бойко Борисов обсъждат възможностите за промени в конституцията и дори, ако се наложи, нова конституция, но за момента нямали единна позиция. Във всеки случай по-скоро имало нужда от промени, отколкото от изцяло нов основен закон.


От края на месеца Реформаторският блок влизал и в кампания за евроизборите. Целта е не по-малко от четирима евродепутати, или около 18% от вота, каза Москов и изчисли, че при около 2 млн. гласували това са около 450 хил. души, колкото била подкрепата за обединението според проучванията в момента. "Гласуването за блока означава вот против това управление. Висок резултат за него означава качествено нова нагласа към управлението", добави зам.-председателят на ДСБ. А Зеленогорски определи планираната подкрепа като слаба, но постижима, и посочи, че това е само първата стъпка, тъй като партиите са се събрали не за да влязат в парламента, а да управляват страната, за да се постигне нормално ниво на развитие.


В петък предстои кръгла маса с браншовите организации за обсъждане на мерките за реформа в правосъдната система, обявени от блока, в средата на ноември. В края на януари пък ще бъдат представени необходимите мерки за административна реформа, обяви председателят на СДС Божидар Лукарски. Блокът обявявал и конкурс за лого, отворен за всички желаещи, а за победителите били планувани награди.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK