Прокуратурата разследва неизвестен извършител в скандала със Сидеров (допълнена и видео)

Волен Сидеров

© Анелия Николова

Волен СидеровПрокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на длъжностно лице - полицай.


Късно снощи се разбра, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров и придружаващи го шестима мъже и три жени са влезли в конфликт с други пътници на летище "Варна" в края на редовен полет от София.


Всичко е започнало в самолета, където Сидеров се скарва с жена, която се е оказала директорката на "Алианс франзес" във Варна и аташе по въпросите на сътрудничеството в областта на френския език Стефани Дюмортие (името й беше съобщено първо в блога на Иво Инджев), заявиха още от прокуратурта. Двамата са влезли в спор. Той продължава в автобуса, който отвежда пътниците до терминала, където млад мъж се опитва да предотврати разрастване на скандала със Сидеров. В резултат младежът е ударен в лицето. Разследването ще уточни дали полученият удар е от страна на Сидеров или някой друг.
След това се е намесил служител на реда, който е бил в униформа и също получава удар в лицето с юмрук, но успява да предотврати разрастване на боя.


Няма данни граждани да са провокирали инцидента, съобщиха още от прокуратурата.


Според разказа на очевидци на случилото се пред "Дневник" по време на самия полет от София до Варна Сидеров непрекъснато се разхождал по пътеката между редовете седалки, притеснявал е стюардесите, опитвал се е да влиза в контакт с екипажа. Това е станало досадно на пътниците и Дюмортие, която притежава дипломатически паспорт и статут, му е направила забележка. Това е станало повод той да избухне й да й поиска да се легитимира. Тъй като той се е държал невъзпитано, младежът, който по-късно е пострадал, се е опитал да защити дамата, при което е започнала схватка още на борда на самолета и е продължила по-късно на терминала на летището.


Според изнесената от прокуратурата информация депутатите от "Атака" са искали от гражданина да се легитимира, отправяли са обидни реплики и са показвали картите си на народни представители.
Досега са разпитани 22-ма свидетели, като показанията им сочат, че лидерът на "Атака" Волен Сидеров безспорно е взел участие, съобщиха още от прокуратурата. Главният прокурор Сотир Цацаров е формирал екип от трима прокурори и седем разследващи полицаи. До края на деня ще стане известно дали прокуратурата ще поиска имунитета на Сидеров. С него са били още съпартийците му Деница Гаджева и Десислав Чуколов. Те все още не са били разпитани. 


Назначена е експертиза, която да покаже на каква стойност е и увреден мобилен телефон. Не са назначавани експертизи дали някои от участниците е употребил алкохол. Предстои да се извърши и разпознаване. Разследването по случая продължава.


Предупреждение от лятото


Народните представители имат имунитет, заради който не могат да бъдат задържани. Това не важи, когато те са заварени да извършват тежко умишлено престъпление. През лятото по повод тогавашното поведение на Сидеров, главният прокурор заяви: 


"Конституцията разрешава при заварено престъпление лице, което е народен представител, да бъде задържано. Няма да си играем на имунитети и възбуждане на наказателно преследване. 
Ако това продължава или се покрият принципите на квалифицирано хулиганство, господин Сидеров ще бъде задържан", заяви тогава Цацаров.


Прокуратурата ще определи дали има извършено престъпление в случая, коментира пред държавното радио вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Той съобщи, че полицаят не е тежко пострадал при вчерашния инцидент. "По въпросния инцидент още от вчера вечерта и цяла нощ са извършвани необходимите следствени действия, под ръководството на прокуратурата. Извършени са всички необходими действия, които трябва в началото на всяка една такава проверка да бъдат направени. Иззети са записите, снети са обяснения от свидетелите, така че аз и там вярвам, че съвсем скоро ще стане ясна обективната истина какво точно се е случило", каза Йовчев.


Снети са обяснения от екипажа на самолета, всички свидетели, които е било необходимо, са разпитани, иззети са записите от охранителните камери по съответния ред. Съвсем скоро и там ще има яснота какво точно се е случило и това дали има извършено престъпление, допълни Йовчев.


Около 300 души се събраха на организирания в 12 ч. от "Атака" протест в центъра на Варна срещу областния управител  Иван Великов. По непотвърдена информация за участие в протеста са пристигнали хора от Бургас, Добрич и Шумен. Пред сградата на областната администрация има изградена сцена.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK