Заплахата "затвор за снимки" според юристи обслужва само властта

Вътрешния министър Цветлин Йовчев по време на вечеря на 14 декември, на която беше блокиран от протестиращи студенти.

© Велко Ангелов

Вътрешния министър Цветлин Йовчев по време на вечеря на 14 декември, на която беше блокиран от протестиращи студенти.Проектът за нов Наказателен кодекс, представен на интернет-страницата на Министерството на правосъдието, предизвика остри възражения на юристи, особено с новия член 146, която предвижда наказание до 1 година затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхно съгласие.


Юристи: Цензура и репресивна норма


Новото предложение* е ограничаване на правото на информация и на практика означава цензура, а българската конституция забранява цензурата, коментира тази сутрин пред БиТиВи адвокат Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация".
Адвокат Николай Хаджигенов пък определи проекта като "тоталитарна промяна и откровена репресивна норма, насочена срещу гражданите". Кашъмов припомни, че и сега всеки гражданин може да поиска по съдебен път обезщетение за нерегламентирано снимане и записване, но наказателна отговорност няма никъде, "дори в Централна Азия няма такова законодателство". Много корупционни скандали са били разкрити именно благодарение на записи, затова ограничаването на възможността да се снима и предвиденото наказание ще доведат до задушаване на обществения дебат и вече няма да се вадят на показ мръсните ризи, коментира Кашъмов.


Правото да не бъдеш сниман, ако не желаеш, е записано в конституцията, но


по сега действащия Наказателен кодекс то не е дефинирано като престъпление


За поправката предупреди преди два дни адвокат Свилен Овчаров, известен като съдебен защитник на природозащитните организации.


Според досегашната съдебна практика, ако си на обществено място – каквито са площадите, където се провеждат протести например, и не се противопоставиш изрично, се приема, че не е забранено да бъдеш сниман, обяснява юристът.


Забраната е правило, позволението - изключение


Наистина в предложения нов текст на чл. 146 фигурира и алинея 3, която казва: "Когато деянието по ал. 1 или 2 (снимането и записването - бел. ред.) е извършено при публични прояви на лицето, деецът не се наказва." Това обаче едва ли ще потуши споровете на юристите и притесненията на медиите, тъй като наказателната отговорност остава, ако лицето, което снимаме, пък било то и политическа и публична фигура, не е на публична проява и не е съгласно.


Значи няма да има наказание, ако е снимано лицето "при публични прояви", дори не е казано "на публично място", а при "публични прояви", които обичайно означават изнасяне на лекция или реч, обърнаха внимание юристи на думата. А Александър Кашъмов коментира пред "Дневник": "Забраната е превърната в правило, а позволението - в изключение, при това - спорно."


Проблем без съмнение ще се появи на площадите по време на митинги и шествия, където хиляди граждани снимат със смартфоните си, но докато те все пак са по-трудно установими, медийните репортери ще усетят най-силно репресивния характер на новата разпоредба, разсъждават юристите.


Дори в българския НК от 1951 г., в който се предвиждало смъртно наказание за разгласяване на държавна тайна, е нямало подобен текст, каза още пред БиТиВи Александър Кашъмов. Според адвокат Хаджигенов мярката обслужва властта, защото само тя ще фотографира и записва регламентирано и по този начин ще остава само нейната версия, без коректив. "В протестната  нощ с белия автобус пред парламента именно благодарение на снимащите хора е станало ясно какво се е случило", добави юристът.


Досега вносителите от правосъдното министерство не са коментирали тази разпоредба. За проекта предстои обществено обсъждане. При представянето му беше обяснено, че той отговаря на всички евронорми.


Ограничените права на публичните фигури


Въпреки конституционните гаранции за неприкосновеност на личното пространство Европейският съд за правата на човека в Страсбург е изградил устойчива практика, според която правото на публичните фигури като политици, депутати, министри и други вземащи важни решения длъжностни лица е стеснено и се различава от правото на редовия гражданин. Две решения и на българския Конституционен съд - от 1996 и 2012 г., също определят като ограничено правото на публичните фигури, именно с цел да бъдат обществено известни техните действия, припомни Александър Кашъмов. Тези решения на КС със сигурност ще влязат сред аргументите за и против новата разпоредба, които ще се разгорят в публичното обсъждане на проекта.


Проблем с новата ограничителна разпоредба в НК може да се появи според юристи и заради сега съществуващата практика да бъдем снимани почти навсякъде - пред и във държавни и частни институции и офиси, банки, магазини, фирми, на които само е изписано уведомление, че сме снимани, но ще липсва условието в новия чл. 146 за необходимостта от нашето съгласие.


*От проекта за нов Наказателен кодекс:
Фотографиране, филмиране, записване

Чл. 146. (1) Който противозаконно фотографира, филмира, записва или подлага на друго подобно действие другиго без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, се наказва с лишаване от свобода до една година, с пробация или с глоба.
(2) Когато деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице в нарушение на службата или на функцията му, наказанието е лишаване от свобода до две години и лишаване от право по чл. 60, ал. 1, т. 1.
(3) Когато деянието по ал. 1 или 2 е извършено при публични прояви на лицето, деецът не се наказва.

Коментари (111)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Няма никакво значение какво пише в новия Наказателен кодекс, който предлагат от правосъдното министерство, важното е, че той не се прилага еднакво за всички.


  Той се прилага в България съобразно финансовото състояние и политическото покровителство, което има даден човек. Така бившият шеф на НСС и политик от ДСБ Атанас Атанасов коментира инициираните промени. Според него просто министър Зинеида Златанова е решила да покаже, че е министър.

  Проблемът не е в законите, а в тежката корумпирана съдебна система. Ако там не се направи промяна, нищо няма да се случи. Там се реализира кадрова търговия от години. Пробутват се хора, които после да изпълняват нарежданията на определени кръгове и лобита. Ето ви пример – ако съдебната система работеше Орешарски днес не трябваше да бъде премиер, а в затвора. При тройната коалиция той даде поръчка за милиони от пътния фонд без търг на Братя Галеви и Черепа (бизнесмена Васил Божков, б.р.) . Прокуратурата покровителства този политик, посочи генералът. Той обяви, че е против смъртното наказание, но не и против отпадането на доживотната присъда. В новият проект за наказателен кодекс съществува и текст според който, ако в интернет се появи снимка или клип от протестиращи, то те могат да бъдат осъдени.

  Работа на институциите е да защитават сигурността на хората и да пазят имуществото им. Но реално през последните 6 месеца МВР не се занимава с това, а следи хората по протестите и ги разработва, атакува управляващите зам. председателя на ДСБ.

 2. 2 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 515 Любопитно

  ТаЗи "промЯна" май е от перЦето на копел€то Волен !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 3. 3 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Този закон ако мине, ще има яко дърпане на уши от Брюксел.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Не може наглио журналисти да нахлуват в частен имот и да снимат, въпреки изричната забрана от страна на сниманите!
  АКо ще да са престъпници -никой няма правао да ги снима особено ако са изразили изрично такова желание!
  Вчера даваха по телевизията пак как журналисти нахлуват да разпитат някакви цигани.С какво право??
  Има си съд да ги съди!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  нашите политици са безсрамни. това е факт.
  Само този текст показва спешната нужда от нов парламент.

 7. 7 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 853 Весело

  Да се предвиди затвор за снимки на дървета и храсти без изричното им съгласие.

 8. 8 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Мдам. След "затвор за снимки" идва "каторга за рисунки". За карикатури - направо разстрел.
  Да му мислят художниците, ако някой реши да рисува МС и в този момент премиерът е на прозореца.

  "Я з москалями не балакаю!"
 9. 9 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 635 Весело

  във връзка с "ограничаване правото на информация" и "практическото налагане на цензурата" ще е интересно как същите юристи коментират член 591 от Проекта за Наказателен Кодекс на Република България

  Je suis дани кирилов
 10. 10 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  А изселване няма ли да има ?
  ОСТАВКА !!!

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Новият НК трябва да има само един член:

  Чл.1 / единствен/ . Който направи, каквото и да е, в ущърб на БСП-ДПС-Атака, се наказва с лишаване от свобода до живот, а ако е снимал Сидеров на плажа-със смърт!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 550 Весело

  До коментар [#7] от "teridan":

  Особено ако дървото е орехово.

  "Я з москалями не балакаю!"
 13. 13 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Сигурно трябва в случая да се намери златната среда. Няма как да бъдат забранени снимки във всички случаи, но пък и има журналисти, нагли като конски мухи, на които изрично някой им казва, че не иска да бъде снимван, че не иска да дава изявления и интервюта, че не иска да разговаря и те се врат и му натискат микрофона в устата. Същото се отнася и до задържани, които полицията развежда пред журналисти като панаирджийски мечки, за да бъдат снимани, когато те ясно показват, че не искат да ги снимат.

 14. 14 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 458 Неутрално

  и това ако не е презастраховане, че ще бъдат щракнати на неправилното място, в неправилната компания...ц ц ц

 15. 15 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3964 Неутрално

  Случайно ли е, че тази идея се е зародила след снимките от палуванията на Волен?

 16. 16 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тая мярка малко севернокорейска ми стои. Стана неудобно да снимаме народните представители по хотели и плажове ли?
  #ОСТАВКА

 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  Как стои въпроса със сателитните снимки?

 18. 18 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#17:"Доби ВеЛкоВ - лафтивист"]Как стои въпроса със сателитните снимки?[/quote]

  Тия ще се разменят и търгуват между разузнаванията срещу военопленници...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 19. 19 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  Съгласен съм, че нямат право да нахлуват в частен имот и да снимат. Но , ако ситуацията се развива на обществено място?

 20. 20 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Следващата стъпка е затвор за неодобрени новини. Или пък за новини, съобщени от друга медия, която не е част от Прас прес ТВ Радио груп!
  ДОКОГА?!?!?!

  НАРОДЕ??????

 21. 21 Профил на bfm
  bfm
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Добре де, в такъв случай за какво служат охранителните камери? А камерите на КАТ?

 22. 22 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 458 Гневно

  Това е краят на разследващата журналистика...

 23. 23 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  БСП пуска в действие целия си репресивен апарат!
  Ако може да върне и жителството ще е най-добре.

  Няма начин как да не се снима защото на практика има много за снимане и за показавне от мурафетите на управляващите.

  Та за убийство ще има потупване по рамото, а за фотографиране - затвор? Такова законодателство и в Афганистан няма.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 24. 24 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Следаващата фаза е, снимките на величията се проверяват от партииния секретар и ако не ги хареса се унищожават а на фотографа се дупчи талона за право на фотография.
  при повече от 3 провинения отива в Белене за превъзпитание

  Birds of a feather flock together.
 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#5:"Γαλλα"]Еха...представям си ситуацията...Болен се бие до кръв с пасажери на Летище Варна...възмутен гражданин снима ситуацията и я публикува...след две седмици, възмутеният гражданин влиза в затвора по бързата процедура,[/quote]
  Гражданинът няма право да я публикува ситуацията.Може да я даде на следствените органи, но не може да я .разпространява по телевизии и медии

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1813 Весело

  Жална им майка на Гугъл!

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 27. 27 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1451 Весело

  М. Чудесно.
  Значи да затворят всички нацвъкали камери навсякъде и ме снимат вън и независимо моето съгласие.
  Остава единствено да се уточни терминът "противозаконно".

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#19:"gerotheone"]Съгласен съм, че нямат право да нахлуват в частен имот и да снимат. Но , ако ситуацията се развива на обществено място? [/quote]
  Къде? На улицата пред дома ти?
  Абе виж сега, конституцията забранява да се снима без изрично съгласие.Като кажеш "моля не снимайте" нямат право да те снимат и това си е!
  А не да ти препречват пътя и да не можеш да се качиш в колата сии после да циврят как били ударени милите те, "журналисти"

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#21:"bfm"]Добре де, в такъв случай за какво служат охранителните камери? А камерите на КАТ? [/quote]
  ЗА обезпечение на сигурността. При това винагио трябва да има уведомление за това, че се снима.
  И най-вече: тези снимки се изпозлват само за охранителни цели и за следствието, а не за размахване по медии!

  В Русия съм! В Русия съм!
 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#22:"Никола Николов"]Това е краят на разследващата журналистика...
  [/quote]
  Шо да е краят?
  Следствие и вина само със снимки ли се доказват?
  ДОкументи, експертизи, нещо такова?

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1813 Весело

  [quote#28:"Веселин Дечев"]Абе виж сега, конституцията забранява да се снима без изрично съгласие. [/quote]

  Тц, не позна!

  Конституция на Република България, чл. 32, ал. 2: Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 32. 32 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 907 Любопитно

  КАТ ще искат ли нашето съгласие за снимка,а паяка преди да вдигне колата ще искали

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 33. 33 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 1011 Весело

  Мдааа, най-добре е поправката да гласи, че управляващите МОГАТ да бъдат единствено възпявани в репортажи, фотографирани с деца и симпатизанти (но предварително подбрани, че онези дето ги докараха на Орлов мост, на хора не мязаха) и естествено - кинематографирани по подходящ начин - ВС има един такъв предизборен клип - с бойко рап парче за фон и ВС и един каяна се млатят някъде къде морето...

  PHILIP
 34. 34 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#31:"Хриси"]Тц, не позна!

  Конституция на Република България, чл. 32, ал. 2: Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи. [/quote]

  Когато гражданин каже на журналистите "моля не снимайте"-те трябва да спрат да снимат.Ясно и точно!
  Независимо дали са от "Господари на ефира" или някой друг цирк.

  В Русия съм! В Русия съм!
 35. 35 Профил на bfm
  bfm
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#29] от "Веселин Дечев":

  Когато се качвам в колата, аз знам, че могат да ме снимат. Когато тегля пари от банкомат, също знам, че ще ме снимат. Ако реша да ставам народен представител, също ще знам, че могат да ме снимат. НЕ си спомням някой да ме е уведомявал.
  А има и още нещо, което забравяш, че тези записи, направени без съдебно разрешение, могат да си ги въртят в следствието като евъргрийн, защото в съда те нямат стойност.

 36. 36 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 997 Гневно

  Съвсем наскоро подобен закон бе приет от руската Дума. Там отидоха още по- далеч и забраниха публикуване дори на документи уличаващи в корупция, без съгласието на собственика!!!
  Както се казва- правильной дороги идете, товарищи!

 37. 37 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#35:"bfm"]Когато се качвам в колата, аз знам, че могат да ме снимат. Когато тегля пари от банкомат, също знам, че ще ме снимат. Ако реша да ставам народен представител, също ще знам, че могат да ме снимат. НЕ си спомням някой да ме е уведомявал. [/quote]
  ВИнаги в охраняваните зони има надпис "обекта е под видеонаблюдение"
  И второ тук става думи за арогантните журналисти, които притискат жертва или заподозрян :"ама как застреля сина ви", "ма мъчно ли ви е" и прочие терор.

  В Русия съм! В Русия съм!
 38. 38 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1813 Весело

  До коментар [#34] от "Веселин Дечев":

  Да, но ако искат да те снимат на улицата, у кръчмата, в самолета, варненския плаж, или на друго публично място, изобщо не са длъжни да те питат искаш ли, или не. Особено ако си депутат, министър или друга публична личност, особено на избираем пост. Мога да те снимам и аз, в качеството си на гражданин, с телефона си, примерно.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 39. 39 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#25:"Веселин Дечев"]Гражданинът няма право да я публикува ситуацията.Може да я даде на следствените органи, но не може да я .разпространява по телевизии и медии
  [/quote]

  Ти чуваш ли се и кой ше ми забрани да си използвам фотоапарата и интернет-платформа, качена на новозелански сървър...???

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 40. 40 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  Колкото по-бързо се разкарат тия от властта - толкова по-добре за България. Тоталитаризмът се завръща.

  ОСТАВКА !

 41. 41 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#38:"Хриси"]Мога да те снимам и аз, в качеството си на гражданин, с телефона си, примерно. [/quote]
  Нямаш право.Член 32 от Конституцията.
  Особено ако ти кажа "не снимай"

  В Русия съм! В Русия съм!
 42. 42 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1898 Неутрално

  Чикаго: - 24, усеща се - 40. София: 2014, усеща се 1989...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#39:"Γαλλα"]Ти чуваш ли се и кой ше ми забрани да си използвам фотоапарата и интернет-платформа, качена на новозелански сървър...??? [/quote]
  Ми то заради това държавата е на такова дередже!
  Закона е врата в полето и се изпълнява само като имаш изгода!

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на bfm
  bfm
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#37] от "Веселин Дечев":

  На колко банкомата си видял такъв надпис? Защото аз ти гарантирам, че на всеки има работеща камера.
  И второ, трето и петдесет и трето - този закон не е в защита майките със застреляни синове, целта му е съвсемн друга, всички много добре го знаем. Приятен ден!

 45. 45 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1813 Любопитно

  До коментар [#41] от "Веселин Дечев":

  Абе, малоумен ли си, прост ли си, какъв си?! Виж внимателно какво пише в тоя прословут член! Особено в Алинея 2. Колко пъти да ти го пействам от сайта на Парламента?!
  Чл. 32.
  (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
  (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

  Ако изрично не ми кажеш, че не искаш да те снимам, мога да те снимам, колкото си искам. И дори не съм длъжна да те питам, ако се намираш на публично място.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 46. 46 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#45:"Хриси"]Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание[/quote]
  И как си довел до мое знание?

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 47 Профил на liksen
  liksen
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Как пък от целия кодекс журнастутките, не юристи, видяха само този текст, който най им пасва на воайорските мераци. Никой не забелязва, че новият проект преписва почти дословно сегашния кодекс от 1968 г.
  Иначе за публичните фигури има практика на Европейския съд, но и за обикновените граждани също, които макар и престъпници, са нападани от медиите като хиени, а тежките престъпници с власт са прикривани зад камерите.

 48. 48 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  Всички от анс сме гледали предавания, когато някой журналист търчи подир хора, снима ги и ги разпитва, въпреки многократното призоваване да не се снима!
  Вие как бихте се почувствали, ако някой позвъни на вратата ви, пъхне крак за да не може да затворите и тръгне да ви разпитва нещо си? А после излезе, че сте престъпник, понеже сте наранили чувствителното краче на милия журналист?

  В Русия съм! В Русия съм!
 49. 49 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Щом им плащаме трябва да са през цялото време открити за всички.

 50. 50 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Или - законът може да важи само за личностите в частния сектор.

 51. 51 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Конституция на Република България, чл. 32, ал. 2: Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

  Ами значи тези от "Господари на ефира", "Скрита камера"и т. н. са си направо за затвора!

 52. 52 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#37:"Веселин Дечев"]ВИнаги в охраняваните зони има надпис "обекта е под видеонаблюдение"
  И второ тук става думи за арогантните журналисти, които притискат жертва или заподозрян :"ама как застреля сина ви", "ма мъчно ли ви е" и прочие терор.[/quote]
  Ако някой те е снимал въпреки твоето изрично нежелание можеш да го съдиш за нанесени имуществени или неимуществени вреди. Снимащият все така си е нарушил закона.

  При текущият законопроект реално се криминализира фотографирането и/или записването, което отваря вратичката за използване на закона като маша за справяне с неудобни журналисти, граждани и прочее.

  ...
 53. 53 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  естествено, че този закон би бил противоконституционен - то така трябва да се забранят всички снимки

  ОСТАВКА

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 54. 54 Профил на Адриана Димова
  Адриана Димова
  Рейтинг: 796 Любопитно

  И к`воооо!? Край и на комиксите ли!??
  ...
  Поредното малоумно "изобретение" на травестита...
  Интересно ми е, не ги ли е страх!?
  Целно дразнят и ... може да бъдат уцелени...по невнимание от някого на когото му писне окончателно.

  Не причинявай другиму това, което не искаш да се случи с теб!
 55. 55 Профил на prx15601314
  prx15601314
  Рейтинг: 333 Неутрално

  снимки ще има и в случай на приемането на закон.ще се публикуват а източника - неизвестен, анонимен или чрез измислен профил в соц.мрежи пак ще се намерят начини.българите сме изобретателни

 56. 56 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Чл. 32.
  (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

  Спомням си един случай на самоубийство и как журналистите окупирваха дома и притесняваха родителите с въпросите си! Хората казваха, че не искат да ги снимат, но камерата си вървеше! Този екип нарушава ли закона??? И има ли морал понякога в журналистиката?

 57. 57 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#56:"SStan"]Спомням си един случай на самоубийство и как журналистите окупирваха дома и притесняваха родителите с въпросите си! Хората казваха, че не искат да ги снимат, но камерата си вървеше! Този екип нарушава ли закона??? И има ли морал понякога в журналистиката?[/quote]
  Никой не си спомня и един случай някой да е съдил журналисти или медии за нанасяне на неимуществени вреди (пр. морални) за подобно нахално, неморално и незаконно снимане...

  ...
 58. 58 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#56:"SStan"]Спомням си един случай на самоубийство и как журналистите окупирваха дома и притесняваха родителите с въпросите си! Хората казваха, че не искат да ги снимат, но камерата си вървеше! Този екип нарушава ли закона??? И има ли морал понякога в журналистиката?[/quote]
  Никой не си спомня и един случай някой да е съдил журналисти или медии за нанасяне на неимуществени вреди (пр. морални) за подобно нахално, неморално и незаконно фотографиране...

  ...
 59. 59 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#56:"SStan"]Спомням си един случай на самоубийство и как журналистите окупирваха дома и притесняваха родителите с въпросите си! Хората казваха, че не искат да ги снимат, но камерата си вървеше! Този екип нарушава ли закона??? И има ли морал понякога в журналистиката?[/quote]
  Никой не си спомня и един случай някой да е съдил журналисти или медии за нанасяне на неимуществени вреди (пр. морални) за подобно нахално, неморално и незаконно снимане...

  ...
 60. 60 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Този проектозакон противоречи с точки от поне два закона:

  Закон за Авторското Право и Цродните му Права, където е записано че не е нужно разрешение за снимки на публично място.

  и Закона за Частната Охранителна Дейност, където е регламентирано записването с охранителни камери без искане на разрешение.

 61. 61 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Никакви забрани. Никакви табута.
  Учудвам се само, как управляващите непрекъснато вдигат удобни топки на торните бръмбари - любители на посрани гащи.
  Не отнемайте хляба на журналистите. Нахранете ги.
  Не забравяйте, че трябва да плюскат и юристите. Пожалете ги.

 62. 62 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#56:"SStan"]Чл. 32.
  (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

  Спомням си един случай на самоубийство и как журналистите окупирваха дома и притесняваха родителите с въпросите си! Хората казваха, че не искат да ги снимат, но камерата си вървеше! Този екип нарушава ли закона??? И има ли морал понякога в журналистиката?[/quote]

  В случая си прав. Не знам защо това семейство не е повдигнало дело срещу журналистите.

  Но в статията се говори за снимане на обществени места. По дефиниция, не може да имаш претенции за личен живот на публично място.

 63. 63 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#51:"SStan"]Ами значи тези от "Господари на ефира", "Скрита камера"и т. н. са си направо за затвора!
  [/quote]
  Правилно!
  А защо не са?
  Отплащат ли се някак си на задкулисието в съдебната система?

  В Русия съм! В Русия съм!
 64. 64 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Стига с тези екзотични глупости от новия НК!

  Не разбрах те ли, че се предвиждат до 5 години лишаване от свобода за запис на носител на авторско право? Всяко ксерокс-копие което направи студент от учебник ще го вкарва в затвора, всяка свалена в компа статия или материал от журналист, учен или обикновен човек ще е повед за арест.

  Обръщам се към журналистите тук!
  Няма ли да поставите този въпрос, при положение, че всички сте бъдещи затворници, дори само за това, че сте копирали и сложили в преводачката някоя статия? С всяко сваляне на материал за да напишете нещо ще вършите престъплениие, а ни занимавате със снимки на политици?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 65. 65 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#25] от "Веселин Дечев":

  Верно ли? И що да не може?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 66. 66 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#62:"alighieri"]В случая си прав. Не знам защо това семейство не е повдигнало дело срещу журналистите. [/quote]
  Щото малко му е мъката, че да се разправя и с разни идиоти години наред!

  В Русия съм! В Русия съм!
 67. 67 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#62:"alighieri"]По дефиниция, не може да имаш претенции за личен живот на публично място. [/quote]
  В конституцията така ли пишеше: "на обществено място..."

  В Русия съм! В Русия съм!
 68. 68 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 407 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  Важните думи в Конституцията са "освен в предвидените от закона случаи"

  Тези случаи включват: охранителна дейност, снимки на публично място и т.н.

 69. 69 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#67:"Веселин Дечев"]В конституцията така ли пишеше: "на обществено място..."[/quote]

  Това го пише в ЗАПСП (Закон за авторското право и сродните му права)

 70. 70 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#68:"alighieri"]Тези случаи включват: охранителна дейност, снимки на публично място и т.н. [/quote]
  Снимката на публично място в смисъл на панорама? Или човек на фона на публично място?
  Според мене може да се поспори сериозно

  В Русия съм! В Русия съм!
 71. 71 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  Ако тези цигани ти бяха обрали къщата и ти си ги снимал, но те пък те осъдят заради това, няма да мислиш така, нали?!Ако си толкова плиткоумен, че с този проектозакон се цели да нямаш дори и най-малкото доказателство, че , например Волен Сидеров, те е напсувал или ударил, значи си просиш подобна случка.А в съда и изобщо пред обществото, депутатът или силните на деня, ще те смачкат с любезното съдействие на подкупната съдебна система.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 72. 72 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#71:"salvador"]Ако тези цигани ти бяха обрали къщата и ти си ги снимал, но те пък те осъдят заради това, няма да мислиш така, нали?![/quote]
  СНимки от охранителни камери не са забранени.
  [quote#71:"salvador"]с този проектозакон се цели да нямаш дори и най-малкото доказателство, че , например Волен Сидеров, те е напсувал или ударил[/quote]
  Подобни снимки никога не са се приемали от съда за доказателство.

  В Русия съм! В Русия съм!
 73. 73 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#70:"Веселин Дечев"]Снимката на публично място в смисъл на панорама? Или човек на фона на публично място?
  Според мене може да се поспори сериозно [/quote]

  В закона за дефинирани като "портретни снимки", т.е. снимки в които се различава самоличността на субекта.

 74. 74 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#48] от "Веселин Дечев":

  Нищо не ти пречи да ги осъдиш после.Идеята на този текст не е да спре подобни случаи, /защото с него нито "Шок", нито "Уикенд" и подобни им вестници и жълти предавания ще си отидат/ а да могат хора, като теб и мен - снимащи полицаи или политици на обществено място, например протест или митинг, да ни сплашат, малко понабият, пък и вероятно осъдят, законово.И не за друго, а защото сегашните управляващи не искат да се разделят с властта за нищо на света и колкото по-дълго са в нея, толкова повече тоталитаризъм терор налагат.
  Журналистите са служебни лица и там по друг закон ги гонят.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 75. 75 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#74:"salvador"]сегашните управляващи не искат да се разделят с властта за нищо на света и колкото по-дълго са в нея, толкова повече тоталитаризъм терор налагат. [/quote]
  това никога не може да стане.Снимки на обществена фигура на обшествено място, особено по време на публична проява няма как да се ограничат законово

  В Русия съм! В Русия съм!
 76. 76 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#72] от "Веселин Дечев":

  Не става въпрос за доказателство пред съд, а обществено.Едно е някой да каже, че е бит, но съвсем друго е да видиш, че наистина е така, нали?!

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 77. 77 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2173 Неутрално

  [quote#76:"salvador"]Не става въпрос за доказателство пред съд, а обществено.Едно е някой да каже, че е бит, но съвсем друго е да видиш, че наистина е така, нали?! [/quote]
  Принципно е така. Би било защитата да не важи в случаи на заснемане на нарушение на обшествения ред

  В Русия съм! В Русия съм!
 78. 78 Профил на salvador
  salvador
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#75] от "Веселин Дечев":

  С подобни закони много лесно ни водят натам - към не дотам далечните социалистически години, на мир и равенство.Ако не си бил роден тогава - късметлия си.Ако си живял пък и си бил от по-равните - ясно защо толкова ревеш.А ако си бил покорна главица и примиренческа душица -какво изобщо те интересува този казус - живуркай си кротичко.

  Комунистите са опасни за нашето здраве!!!
 79. 79 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1191 Весело

  До коментар [#11] от "lz2":

  ++++++++++++++"Браво", само така. "Ние с кръв сме я взели и с кръв ще я дадем" /власта/!!!!

  А що се отнася за Сидеров - оставям го на вас, аз взимам Деничка...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 80. 80 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1191 Весело

  Той, Болен да има късмет да се появи тук, където съм....Няма да ходя на работа, но такава фотосесия ще му извъртя, че....Пък нека да дойдат тук и да ме съдят по КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ ЧЛЕНОВЕ...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 81. 81 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Точно в момента тече едно предаване по телевизията за снимките за предполагаемия убиец на момичето край Белослав. Пресата е гръмнала и е публикувала въпросните снимки и сега момчето се е обадило, че си е вкъщи и няма нищо общо със случая. Някаква отговорност все пак трябва да има, и то не само за снимки, но и за лъжливи публикация, които могат да преобърнат живота на човек само защото някой вестник е решил да си търси читатели със сензации.

 82. 82 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#25:"Веселин Дечев"]Гражданинът няма право да я публикува ситуацията.Може да я даде на следствените органи, но не може да я .разпространява по телевизии и медии [/quote]
  Да бе, много удобно!
  Органите могат да манипулират снимката или видеото или просто да го унищожат ако им е удобно. А могат и да го пазят в сейфа например за изнудване. Не случайно такъв вариант бе показан в сериала "Четвърта власт".

 83. 83 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 464 Весело

  [quote#42:"mitko11"]Чикаго: - 24, усеща се - 40. София: 2014, усеща се 1989...[/quote]
  Май по-скоро 1950?

 84. 84 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 464 Весело

  Браво, другари, от Комисариата, пардон от Министерството на Право??съдието! Това е стъпка в правилна посока, другари, но не е достатъчна. Къде се крие основния проблем, другари? Крие се в империалистическите западни, а и източни корпорации като Апъл (западна), Самсунг (източна), Нокия (западна, купена от соросоида Гейтс), НТС (източна) и пр. и пр. Не сте ли се замисляли защо няма наш съветски, пардон, рускофедерейски смартфон, бе, другари? Та как така всеки ще си снима както, където и който му падне, и най-вече някои отговорни другари в деликатни моменти? Е, някои източни другари се пообъркаха малко и те произвеждат, ама в братски Китай Интернетът се контролира от Партията, другари? Трябва да се забранят тези империалистически оръжия - смартфоните, а също така и интернета, както направиха другарите в братска Северна Корея. Някой да е чувал за протестиращи там? Или някой да е видял снимка на другаря Ким (или как му беше името), в деликатна ситуация по интернет, като на другаря Сидеров? Не, другари, не е и няма да види, щото в братска Корея интернет има само другаря Ким (или как му беше името), а ако някой се опита да го снима ще стане на храна за кучетата (буквално, те не си играят да влагат преносен смисъл)...

 85. 85 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#3] от "СДС":

  По скоро няма да има!
  Брюкселските зелки са в режим на борба за кокала и раздаване на привилегии и пари с новия парламент и еврокомисии и едно 12 месеца не ги търси да се занимават с "фотография"!!! След туй ще се забрави....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 86 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 521 Разстроено

  До коментар [#37] от "Веселин Дечев":Как точно стигнахте до извода, че става дума само за журналисти? Поне от изнесения проект такова указване няма! Или това са нЕкакви нови опорни точки!
  Нали се сещате какво следва от снимките направени на Сидеров по най-нашумелия скандал! Те така или иначе не стават за съда, но биха имали, при липса на наказателно преследване, морално-етичен ефект. Не да слушаме глупости от трибуната на митинг, чиято цел е съвсем друга!

  Sic transit..
 87. 87 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Нищо няма да постигнат с тази глупост. Само ще настървят хората да снимат. Можеш да снимаш когото си поискаш и след това публикуваш в Интернет.

  подпис
 88. 88 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#42:"mitko11"]Чикаго: - 24, усеща се - 40. София: 2014, усеща се 1989...[/quote]
  Супер се е получило - направо като за подпис

  dnevnik са част от статуквото!
 89. 89 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#13] от "teridan":

  Като не иска да бъде сниман - да не се показва. Обирджиите носят черни маски. С твоето предложение ще предпазиш абсолютно всички извършили някакво престъпление. Предавания като "Господари на ефира" и "Хрътките" ще станат невъзможни. Смешно е да има затвор за снимане и е смешно да има забрана за снимане.

 90. 90 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До който и да е коментар от "Веселин Дечев":

  Бате ти колко си прооооост! Да се задавиш дано с мизерните комунистически тоталитарни левчета дето са ти дали да защитаваш уроди!

  dnevnik са част от статуквото!
 91. 91 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#81] от "teridan":

  Има и се нарича "клевета". Всеки може да съди друг по този член. Вземи се запознай със законите преди да коментираш. А момчето очевидно е получило право на отговор и журналистите са се изложили в този случай.

 92. 92 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#4] от "Веселин Дечев":

  Разбира се, че имат право да ги снимат. Ако не крият нищо няма от какво да се страхуват.

 93. 93 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1418 Весело

  [quote#90:"pepi1442"]Бате ти колко си прооооост![/quote]
  Ти па си проз гербироооост

 94. 94 Профил на Ariman
  Ariman
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Прекрасен текст, нужно е ограничение за следенето и записването, стига се до произвол с правото на информация, кой се интересува от министъра в тоалетната?!

  Човекът е мярка за всички неща.
 95. 95 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1455 Весело

  До коментар [#90] от "pepi1442":

  Що кълнеш кат дърта баба?
  А дано те цунка жаба!!!!

 96. 96 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1596 Любопитно

  [quote#8:"Инспектор Стрезов"]След "затвор за снимки" идва "каторга за рисунки". За карикатури - направо разстрел[/quote]

  А за комикси в "Дневбик" ?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 97. 97 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#95] от "Доби ВелКоВ - лафтивист":

  След ония венец,дето беше готов да го навиваш,
  жабата дето цунка,направо изби всичките ми риби.

 98. 98 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 407 Неутрално

  [quote#81:"teridan"]Някаква отговорност все пак трябва да има, и то не само за снимки, но и за лъжливи публикация, които могат да преобърнат живота на човек само защото някой вестник е решил да си търси читатели със сензации. [/quote]

  ОК, обаче не виждаш ли че има разлика между акта на заснемане на снимките, който искат да криминализират и акта на използването им.

 99. 99 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 571 Неутрално

  [quote#95:"Доби ВелКоВ - лафтивист"]Що кълнеш кат дърта баба?
  А дано те цунка жаба!!!![/quote]
  Значи си призна, че си взел стинките от БКП да пишеш колко било хубаво да вкарваш хората в затвора за снимки а продажна душицо??????

  dnevnik са част от статуквото!
 100. 100 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 571 Весело

  [quote#96:"Jessika"]А за комикси в "Дневбик" ? [/quote]

  Шшшшшшшшт - тихо, че не се знае знае ли се

  dnevnik са част от статуквото!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK