Посланик Дьо Кабан: Сидеров е заплашил жената, защото е французойка и член на френското посолство

Ксавие Лапер Дьо Кабан каза, че все още не е решил дали ще приеме евентуално извинение от Волен Сидеров.

© Велко Ангелов, Капитал

Ксавие Лапер Дьо Кабан каза, че все още не е решил дали ще приеме евентуално извинение от Волен Сидеров.Нашата служителка е била атакувана в самолета от Волен Сидеров, защото е французойка и е член на френското посолство. С такова впечатление е останал френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан след разговор с обижданата от лидера на "Атака" Стефани Дюмортие, каза дипломатът по БНТ.


Според него всичко е започнало, след като спящата жена се е събудила от силен шум, идващ от групата на "Атака", и е поискала обяснение.


"Този депутат е казал, че като депутат имам право да провери нейната самоличност и това е големият проблем, защото не е полицай", поясни посланикът. По-късно по Би Ти Ви той добави, че Стефани Дюмортие е заговорила на словашки, защото не знае добре български, но е живяла в Словакия. Това пък дало основание на Сидеров да я нарече лъжкиня и шпионка.
Промяната в официалната позиция на посолството, в която първо беше посочено, че Сидеров е бил в нетрезво състояние, а после този пасаж липсваше, посланикът обясни с техническа грешка. Той добави, че няма доказателства за верността на това твърдение, но не го изключи като вероятност.


В отговор на въпрос дали Сидеров е бил провокиран от директора на "Алианс франсез" във Варна Ксавие Лапер дьо Кабан отвърна, че има хора, които много лесно се провокират и си мислят без основание, че хората ги провокират.


Дипломатът смята, че е нормално Волен Сидеров да отиде в посолството и да се извини, защото се случва, когато човек е нервен, да направи грешки. До момента обаче лидерът на "Атака" не е поднесъл извиненията си, но има много извинения от обикновени хора.


"Срещал съм се със Сидеров преди 20 години като аташе по печата, когато той беше главен редактор на "Демокрация". Не помня точно какво ми каза, за какво си говорихме, но ми остана чувството, че не искам да се срещам с този човек отново", припомни си Ксавие Лапер дьо Кабан. По Би Ти Ви дипломатът добави, че при тази тяхна среща Сидеров е бил много нервен.


В отговор на въпрос дипломатът каза, че Франция няма проблеми с ромите от България, а от Румъния.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK