Правосъдният министър била готова да отстъпи за наказателната отговорност за снимане без съгласие

Правосъдният министър била готова да отстъпи за наказателната отговорност за снимане без съгласие

© Юлия ЛазароваСклонна съм да се откажа от текста в новия Наказателен кодекс, който забранява нарушаване на личното пространство чрез снимане. Това каза пред "Нова телевизия" правосъдният министър Зинаида Златанова.


Записаната в проекта за нов Наказателен кодекс (НК) разпоредба предвижда наказание до 1 година затвор, пробация или глоба за фотографиране и записване на хора без тяхно съгласие. Текстът предизвика остри възражения на юристи, според които става въпрос за ограничаване на правото на информация, на практика въвеждане на цензура  и "откровена репресивна норма", насочена срещу гражданите. Правото да не бъдеш сниман, ако не желаеш, е записано в конституцията, но по сега действащия Наказателен кодекс то не е дефинирано като престъпление. 


"При такъв широк консенсус от страна на медийната гилдия срещу този текст, бих била склонна да се откажа от него", каза днес Златанова. По думите й медийните съюзи и много медийни организации са внесли писма, при такава силна е единодушна реакция тя била склонна да се откажа от текста.
Допълни, че й е много интересно каква ще е реакцията срещу друг текст в проекта за нов Наказателен кодекс, с който, по думите й, за първи ще се преследва цензурата. Цензурата е определена като престъпление, за което може да се носи до 4 години затвор. Златанова обясни, че ако журналист например иска да публикува даден материал, но главният му редактор или собственик на медията го цензурира, тогава журналистът трябва да подаде оплакване в прокуратурата и да докаже цензурата. "Колкото по-малко се възползваме от правата си, толкова по-зле ще живеем", отговори Златанова на въпроса как на практика ще се прилага закона.


Тя оправда друг спорен текст от новия проект за НК с действащи разпоредби. "Български гражданин, който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на Републиката, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години", гласи чл. 305, алинея 3 в предложения текст.  Текстът е добавен в глава 21 - "Престъпления против републиката", конкретно към частта "Престъпления против външната сигурност", в която са описани престъпленията "Враждебно действие", "Предателство" и "Шпионство". 


Това съществува и сега, вижте член 105. Не само това, но и в момента наказанието е от 5 до 15 години, с предложените текстове се намалява двойно, заяви Златанова. 


Посоченият от нея действащ текст обаче гласи: 
"Чл. 105. (1) Който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, ако не е извършил деяние по предходния член, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
(2) Деецът не се наказва, ако доброволно се разкрие пред органите на властта."


Тоест в действащите разпоредби ясно се посочва, че престъпление е да служиш на чужда държава или организация като шпионин, докато в редакцията на текстове е записано "който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на Републиката". 


Председателят на Българския Хелзинкски комитет Красимир Кънев вече определи новият вариант на разпоредбата като опасен и мракобесен, защото предвижда сурови наказания на произволна основа, тъй като са неясни понятията в цитираната разпоредба. Обезпокоително е, че не е ясно нито какво означава чужда организация, нито - под чужд контрол, не е уточнено и кое се смята като вреда на Републиката, посочи той.


От 593 текста в проекта за нов Наказателен кодекс, обект на критика са по-малко от 5-6, тоест 1%, очете министър Златанова.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Абе я Оставка веднага, некадърници с некадърници!

  zenrus.ru
 2. 2 Профил на Blaster _
  Blaster _
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Отвратителен начин на управление. Първо предлагат някаква абсолютна глупост, а после като я отменят се чувстват като герои.
  И така цял мандат.

 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 895 Неутрално

  Брей,да не повярваш,колко
  е добричка и послушна.
  Бих посъветвал всички
  да си отварят очите за други
  подобни текстове промъкнали
  се ей така,на принципа,"ако мине".

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА Радев - ОСТАВКА
 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  "бих била склонна да се откажа от него"... думите съвсем не са всичко, но говорят много, особено с богатата глаголна система на българския език. Като например "Бил съм се бил напил и щял съм бил да се бия". А това със затвор за цензура от главния редактор е абсолютно смехотворно. Всеки, който поне е влизал в редакция, знае, че нещата не работят по този начин.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Правосъдният министър да си вземе чантичката и тихичко да си върви у дома - некомпетентност, скудоумие и малоумие до степен за хоспитализиране.
  Както са тръгнали, следва връщане на чл. 1 за ръководната роля на партията, връщане на пионерските връзки, руската телевизия в петък и лагерите за несъгласните с властта.
  Оставка и затвор!

 6. 6 Профил на kimche
  kimche
  Рейтинг: 418 Неутрално

  За половин година станахме свидетели на най-големите извращения и безнаказаност за тях от най-наглото правителсвто ,което някога сме имали.Марш от там ве

  В България властва беззаконието!
 7. 7 Профил на Shkembechorba
  Shkembechorba
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Такъв закон би бил първа стъпка към възстановяване на диктатурата.

  Има логика управниците да бъдат снимани непрекъснато, защото те боравят с власт и средства, дадени им от гласоподавателите, които се явяват техен работодател.
  Затова трябва да бъдат постоянно под контрол. Докато в нормалните държави за висши държавници наказанията са по-строги, за да служат за пример, при нас за тези хора наказания няма. Наказанията са хората извън властта.
  На това се казва диктатура!

 8. 8 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Този текст е толкова нелеп и звучи сякаш е скалъпен за да прикрива такива случки като снимките на Волен от Варадеро.

 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  "бих била склонна да се откажа от него"

  хъ... "да се откажа"?
  беее, я оставка

 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Не е ли възможно просто ясно да се посочи кога и къде не може да бъде сниман човек? Аз също съм против снимки в нечий дом, например, или на място, което поне смяташ, че не е публично... иначе става пълен "Биг брадър", срещу което определено се противопоставям.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Aaaaaa, била готова! Гледай ти!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 489 Весело

  "Председателят на Българския Хелзинкски комитет Красимир Кънев вече определи новият вариант на разпоредбата като опасен и мракобесен, защото предвижда сурови наказания на произволна основа, тъй като са неясни понятията в цитираната разпоредба."

  Дам. Тоя има да подскача. Нал работи в антибългарска органзация. В ущърб на държавата. Закончето си е точно срещу такива мракобесници.

 13. 13 Профил на getso
  getso
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Каквото и да каже Златанова,
  пак няма да се хареса на нЕкои...
  Търкаляйте си топчето!..

 14. 14 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 376 Неутрално
 15. 15 Профил на alighieri
  alighieri
  Рейтинг: 376 Неутрално

  КОЙ предложия новия НК?

 16. 16 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  Би трябвало да се квалифицира като хулиганска проява...действието снимане на хора без тяхно съгласие.

 17. 17 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Е това означава, че всяка телевизия не трябва да излъчва репортажи - нали все пак на заден план винаги има минувачи, автомобили и водачите им, хора в градския транспорт и т.н. Щом трябва да се иска разрешение, то това означава, че медийте нямат право да се снимат репортажи или прилагат снимков материал от масови мероприятия. Ще се слуша само радио значи!

 18. 18 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Гневно

  Тая и Конституцията не я бръсне за .... или не е чувала за разделението на властите!
  Текстовете на НК не зависят от нея, а от депутатите. Тя е само организатор на неговото изпълнение!

 19. 19 Профил на xpc
  xpc
  Рейтинг: 418 Неутрално

  От много неща в проекта за НК трябва да се откаже, иначе се превръщаме в типична пост-съветска диктатура.

 20. 20 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 514 Весело

  Как ще отстъпва бе? Напред смело! Никакви снимки, рисунки и дялане на камък дори!
  Ще ми работят за неоколониалистически - империалистически компании, като Кока-Кола и Макдоналдс, вместо да възстановят ТКЗСтата...

  Защо още не са сформирани отрядите СМЕРШ, а?  "Я з москалями не балакаю!"
 21. 21 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#17:"alex_p"]медийте нямат право да се снимат репортажи или прилагат снимков материал от масови мероприятия. Ще се слуша само радио значи! [/quote]
  само радио, при това само предаванията на волгин.
  всички останали медии ще бъдат забранени по смисъла на новия закон

  zenrus.ru
 22. 22 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Аз си мислех, че Бойко Борисов не управлява държавата вече, но се оказа по-лошото Борисовщината е станала и се развива. Имах си аз наказателния кодекс да е само с глупости като тези за снимането и Путинския текст. В случая текста за цензурата е нещо добро, но е изключение, което доказва лошото качество на продукта, който май е работен 10 години и сега е изхвърлен на боклука и заменен със Златановата нелепост. Един политик, когато гостува в предаване трябва да обяснява как ще се решават проблемите и да отговаря за нелепостите, които върши той и колегите му, а не да бъде хвален за минималната работа, която е свършил. Тези правила ги утвърдии Борисов, но всеки политик до момента ги е ползвал с удоволствие.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 23. 23 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#16] от "xalikarans":

  Да се снима минувач или чакащ някого човек в заден план, когато се снима репортаж или взима снимков материал за вестник си е ОК. Да забранят единствено взимането на интервю насила (дори евентуално с това за съжаление да отпаднат така и Боби Ваклинов, Касиков и т.н. от Господари на ефира). В Никоя страна от ЕС, поне до колкото знам и където съм бил, не е забранено снимането на когото си поискаш! По вашата логика (не че няма да се измисли и компромис за службите) трябва да се забрани и заснемането на престъпници по време на незаконна сделка, защото аджаба агентите на ДАНС или МВР няма да са питали преди това престъпниците дали им позволяват да бъдат заснти... айде сиктир и глупостите

 24. 24 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  1. Пробутваме една купчина скандални закони.
  2. Народа надава вой.
  3. Отстъпваме от едно малко нещо след "тежки" преговори.
  4. Останалите минават.

 25. 25 Профил на mvv
  mvv
  Рейтинг: 367 Гневно

  путинизацията върви по план, не си губят времето тези наглеци

 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1396 Весело

  А затвора за ползване на пиратски софтуер някой ще коментира ли? Вкарването на този текст не е ли под влияние на чужди организации?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 27. 27 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1521 Неутрално

  Не виждам какво му е на досегашния вариант, че трябва да се променя.
  Освен, ако някой не използва скандалната промяна, за да я отмени и в последствие никой да не се загледа в останалите промени.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 28. 28 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  Чудя се дали не са ползвали тактиката "Пеевски" в този случай - пускат текста без обсъждане и ако мине - мине, ако не "ние сме много демократични" (ма верно ли бе ))) ) или Пеевски е решил от него да мине ( след като медиите не искат). Все пак управляващите от 2007 -ма насам за медии признават само тези под опеката на "Прас-прес".

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 29. 30 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не трябва да се отстъпва, а текстовете трябва да се прецизират и да се реши дали да са в НК или другаде. Но в Германия имало такива текстове: http://www.blitz.bg/news/article/243331

  Освен това трябва да се въведат наказания за разпространение, както има и в Германия (за ползване), и за неспиране разпространението въпреки искането на засегнатата страна! Може би преди всичко наказанията трябва да са именно за разпространение повече, отколкото за правене на снимки. Също и за неунищожаване на вече направени незаконно снимки!

  Смисълът на законите е да въвеждат добър ред и справедливост. Това обаче в момента не е налично. Как обикновеният човек може да се защити ако някой започне да го снима и след това да качва кадрите в Интернет и Youtube? По никакъв начин! Да кажем, че заснетият иска да остане анонимен - значи, първо, той не може да заведе дело, защото това означава личните му данни да бъдат предадени на лицето, което целенасочено иска да му навреди, което го е снимало или е качило кадрите в Интернет, а това означава да се навреди на жертвата още повече - по още два начина! Първият - чрез простото изтичане на лични данни в публичното пространство (които засегнатият иска и има право да бъдат тайна), което атакуващият може и се очаква да направи, и второ - с разкриването на данните за атакуваното лице то става уязвимо за физическа разправа (и от други лица, не само този, който е заснел и разпространил кадрите)!

  Youtube например е в списъка на рекетьорските сайтове, които предизвикват самоубийства и самонаранявания заради Интернет тормоз или преследване. Youtube ще откаже да изтрие кадрите докато не получи съдебно решение от калифорнийски съд. Такова едно решение ще струва на засегнатата страна $50 000 съгласно тарифите в САЩ. Ако лицето няма толкова пари, ще трябва или да си продаде жилището и да остане на улицата, или да се откаже от завеждането на дело. Както се вижда, проблемът е много по-голям - той е международен с епицентър "цивилизования свят"!

  Ето, че дотук няма никаква защита за жертвата на подобни деяния.

  Да удариш политическия си противник е целесъобразно, но не е ли най-големия политически противник този, който се занимава с крадене на информация, каквото по същество това е, и навлизане в личния живот на хората - а по правило това са тайните служби? Тези, които ще те снимат в спалнята или в банята. Но също и недоброжелатели, които ще те снимат в ситуация като пияния преподавател в университета. Или на купон, на който си се напил и враговете ти са се изгаврили с теб и са те заснели. Всичко това е навлизане в личното пространство и неслучайно в Конституцията е забранено. Смята се, че папараците са виновни за смъртта на принцеса Даяна, видя се и до какво състояние доведоха Бритни Спиърс преди години. Освен това - с подобни средства ще се хване някоя дребна риба, която не взима серозни мерки да се предпазва. Големите играчи и най-големи престъпници няма да бъдат хванати, защото те добре се пазят. Следователно обществото нищо не печели от това, че някой е показал снимки на Сидеров - това нещо го правят всички, но обществото остава с грешното впечатление, че го прави само той.

  Не би трябвало да има деление между обикновените хора и публичните личности. Не вярвам Сидеров да е станал публична личност от добро, защото е желал да го снимат и дават по телевизията. Направил го е, защото това е единствения начин да постигне целите, за които се бори. Защо тогава човек трябва да бъде наказван още веднъж за това, че е станал публична личност против желанието си?

  Аз съм за това да има дебат и изложих своите аргументи. При демокрацията е прието да се защитава личността дори и обществото да губи - например, смята се, че е по-добре да има 100 виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора. Защо тогава се приема за нормално невинни жертви да бъдат обект на навлизане в личното пространство, медиен тормоз и преследване? Затова аз съм на мнение, че защитата на личното пространство трябва да се увеличи. Не само никой не може да бъде заснеман без съгласието му, но и кадри с него не могат да бъдат разпространявани без неговото съгласие, вкл. и след смъртта му.

 30. 31 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 404 Неутрално

  "Склонна съм да се откажа от текста в новия Наказателен кодекс, който забранява нарушаване на личното пространство чрез снимане. "

  Не думай. Всъщност - този закон няма да мине. Чугуните опипват почвата дали ще се вдигне шум. Иначе много им се ще да си крадат на спокойствие, без снимки, коментари и статии за кражбите им. Ако не им понася публичният живот - да сдават кокала. На опашка желаещи колкото щеш.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 31. 32 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Да се чуди човек да се смее ли и да плаче.

 32. 33 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 663 Неутрално
 33. 34 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 663 Неутрално

  В държавата, в която депутатите бият, всичко е възможно.

  Жалко за децата ни!

 34. 35 Профил на Лимонетко
  Лимонетко
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Абе това женско ли е, или така се облича???

 35. 36 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Аз пък "съм склонна" да си мисля, че тези прекрасни текстове от НК, за които става дума по-горе носят безспорният почерк на нашата министърка на правосъдието.
  От снощи гледам нейната снимка и не ми излиза от ума колко много е загубил Милош Форман, че не я е срещнал, за да й предложи ролята на старшата медицинска сестра Милдред Ратчид във филма "Полет над кукувиче гнездо".
  Не че Луиз Флечър (нали я помните?!) не е получила "Оскар" за главна женска роля, не че филмът не се е наредил всред 600 най-добри филма за вечни времена, но можеше да бъде в първата тройка, ако беше нашето момиче.Защото то е родено за това. Родено!
  Освен това името (Зинаида) говори за родствена връзка със една северноазиатска страна-благодетелка на нашото Отечество.

  The best way out is always through Robert Frost
 36. 37 Профил на rachonka
  rachonka
  Рейтинг: 367 Любопитно

  А дали е готова да си подаде оставката? Че нещо не разбрах!

 37. 38 Профил на anonymousx
  anonymousx
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#7] от "Shkembechorba":

  Не би трябвало да има деление между обикновените хора и публичните личности. Не вярвам Сидеров да е станал публична личност от добро, защото е желал да го снимат и дават по телевизията. Направил го е, защото това е единствения начин да постигне целите, за които се бори. Защо тогава човек трябва да бъде наказван още веднъж за това, че е станал публична личност против желанието си?

  Ето, например, GlobalLeader много пъти е казвал, че предпочита да не става публична личност. От това обаче обществото ГУБИ, защото той има съвършена политика, която ако се приложи, ползите за обществото ще бъдат огромни. Той обаче казва, че за него е по-важен личния му живот и, че ще направи партия чак след 20 години, когато ще му е все едно. Стои си вкъщи и не ходи "в гората", за да не прави подобна саможертва. Това обаче е явна загуба за обществото.

  А той не ти е слуга, нито ти - негов работодател. Той може да ти помогне ако ти искаш вкл. и като му осигуриш условия за защита на личното пространство.

 38. 39 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2064 Неутрално

  До коментар [#36] от "Realistka":Поредна подмяна. Вчера един адвокат (мисля, че Свилен Овчаров) каза, че работна група включваща учени от СУ и всякакви истински експерти са работили близо 10 години върху нов Наказателен кодекс и това, което е представила Зинаида няма нищо общо с техния проект.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 39. 40 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#10] от "dogwoman":
  Абсолютно сте права.
  Впрочем, понеже гледах въпросното интервю, Златанова говори много убедително е тази посока /в статията е леко фризирана/
  Тя показа европейската директива, въз основа на който се предлага въвеждането на въпросния текст, както и самия текст.
  Той се отнася само за снимки в т.н. лично пространство на човек, но не и за снимки на обществено място. Самата Златанова обясни, че вече на много публични места вече има камери, и там не може да бъде релизирана такава забрана, даже и да бъде въведена.
  Целия този шум около въпросното предложение, вероятно не е случаен. И цели да развърже ръцете на хора с нечисти намерения, главно жълти медии, както да се нагнети манипулативно, допълнително напрежение в обществото

 40. 41 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Тя не става за министър, но още не смее да си го признае !!!! МА КАКО, ТО СЕ ВИЖДА ОТ КИЛОМЕТРИ, НЕДЕЙ ДА СЕ СВЕНИШ !!! И ВЗЕМЕТЕ С ТОЗИ ДО ТЕБЕ НАЙ-СЕТНЕ ЕДНО ДЪРЖАВНИЧЕСКО РЕШЕНИЕ - ПОДАЙТЕ СИ ОСТАВКАТА И НЕ СЕ МЪЧЕТЕ С НЕЩА, КОИТО НЕ РАЗБИРАТЕ !!!!!!!!!!!!!

 41. 42 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 376 Неутрално

  патка!

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 42. 43 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#36] от "Realistka":
  Нещо по същество, за въпросния текст ще кажете ли?
  Не - защото въобще не знаете за какво става дума.

  Верно било, че склерозата и критическата /особено в комбинация/ били страшно нещо.
  Щом говорите за външния вид, и за името /щото никой не си избира името сам / на човек, а не обелвате НИТО една дума за същноста на проблема - просто сте неспасяема.
  Още повече, на фона на папагалското говорене на много хора ..

 43. 44 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  За ,кой ли път - проба "грешка" ? Със сигурност ,не случайни и не предварително не обмисляни.Ако мине ,или по-точно да се поддържа напрежението.
  Това дето се случва с Волен във всеки случай не е случайно .Те искат кръв и със сигурност знаят защо ,но искат кръвта на невинни хора - чисто в техен стил с дълга история.

 44. 45 Профил на Рали
  Рали
  Рейтинг: 11 Любопитно

  Смешна държаа - смешни решения!

  За склоняване към проституция, намалиха наказанието (поправка Ванко 1). За някаква си снимка - 1 година затвор.

 45. 46 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 973 Неутрално

  законодателство не е бащиния и всяка калинка/марокански скакалец да си го прекроява както му е угодно.

  хеле пък такива преходни превратаджийски правителства, подкрепени от 20% (от цигани, червени разбойници и изтрещеняци).

 46. 47 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тя била склонна?
  Аре мерси, от теб да мине, колко благородно...
  #ОСТАВКА!

 47. 48 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  [quote#4:"dogwoman"] Като например "Бил съм се бил напил и щял съм бил да се бия". [/quote]
  Един майстор на фотошоп може да те изтипоса как кормиш червени бабички как ще се защитиш в съда?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 49 Профил на lil.brain
  lil.brain
  Рейтинг: 662 Любопитно
 49. 50 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Противниците на нормата ще реагират, ако видят в нета снимки да детето си или свои в неудобни пози? Напр. съседът или ревнив съученик/чка снимали по време на секс?
  Между другото в Бразилия сенатор Ромарио (местният д-р хонорис кауза Стоичков) е внесъл закон за лишаване от свобода до 3 години при разпространение на подобни снимки, а ако съдържат сексуален елемент присъдата не може да е условна. Законът е във връзка със самоубила се ученичка след разпространяване на такива снимки.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 51 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#39] от "Gopeто":
  [quote#39:"Gopeто"]Поредна подмяна. Вчера един адвокат (мисля, че Свилен Овчаров) каза, че работна група включваща учени от СУ и всякакви истински експерти са работили близо 10 години върху нов Наказателен кодекс и това, което е представила Зинаида няма нищо общо с техния проект. [/quote]
  Това е една много съществена подробност. Изключително важна. Благодаря Ви, че я доведохте до знанието на читателите на "Дневник", които до момента достигат числото 1500!

  The best way out is always through Robert Frost
 51. 52 Профил на pruch
  pruch
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#50] от "др. Иванов":

  А как биха реагирали онези озовали се с лопата в ръка да копаят Белене,защото са си снимали птички докато депутатът в кадър си е броил подкупа?

  Не се бори с прасе. Накрая и двамата ще се окаляте, но на него това ще му хареса!
 52. 53 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#52] от "pruch":

  Тази мъдрост не я разбрах?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 53. 54 Профил на pruch
  pruch
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#53] от "др. Иванов":

  Именно.

  Не се бори с прасе. Накрая и двамата ще се окаляте, но на него това ще му хареса!
 54. 55 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Гневно

  Поредната Ви грешка,навярно е волна,или продиктувана под натиск!И то не от ЕС,а чисто нашенски,защото в България всичко е наопъки,като в "Алиса в огледалния свят".
  Искаме ОСТАВКА!

  Tony
 55. 56 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#22:"Gopeто"]Аз си мислех, че Бойко Борисов не управлява държавата вече[/quote]
  правилно мислиш.
  държавата я управлява контра-българската тройна коалиция на бсп/дпс и атака

  zenrus.ru
 56. 57 Профил на followed
  followed
  Рейтинг: 470 Гневно

  Грозна, но за сметка на това безмерно нагла...

  Оставка, незабавно!!!!

 57. 58 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  И аз да бях толкова грозен като нея и аз щях да забраня снимките

 58. 59 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3586 Гневно

  Въпросът е къде мислеха до сега!? Просто произведоха още един неудобен за тях въпрос.

  КАКВО ИМАХТЕ ПРЕД ВИД, КОГАТО СЪЗДАДОХТЕ ТОЗИ ПАРАГРАФ?

  О С Т А В К А !

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 59. 60 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Никой не те пита склонна ли си или не! Това е нещо, което 99% от хората са съгласни да отпадне. Като цяло работата на министъра не е да дерибейства и да обяснява на какво е склонен и на какво не, а да ИЗПЪЛНЯВА, това което искат хората!

 60. 61 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Турски баЗар !
  Дай ми кон ... за коКошка !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 61. 62 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Като се замисли човек, колко много българи зад граница са с двойно гражданство, винаги могат да скалъпят основание да бъдат обвинени, че са се "поставили в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служат във вреда на Републиката".

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 62. 63 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Склонна да се откаже?! О, какво благодеяние! Значи пробваш да прокараш мракобесие, а после милостиво обявяваш, че хайде от теб да мине..., а стадото трябва да ти е дълбоко благодарно за това?!

 63. 64 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Най-демократично според мен би било:
  докато са официално на работа, дори и служебно в друга държава, щом им се плаща с парите от нашите данъци, няма как да има забрана да се фотографира . Когато са си по домовете или някъде в отпуска могат да поискат от въпросният вестник да не публикува направените снимки ! Все пак всеки има нужда от частен живот.

 64. 65 Профил на k.walther
  k.walther
  Рейтинг: 521 Весело

  До коментар [#62] от "Jessika":

  Особено тези ,които не "слушкат" !!!

 65. 66 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Правосъдният министър била готова да отстъпи за наказателната отговорност за снимане без съгласие".
  Чи и да ни отстъпи, с тази физионома, ще я разберем! Ми ни жилай госпожата да бъде снемана, лицету кът ней за снимки ...

 66. 67 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Глупост след глупост. Че има нужда от произвола на журналята има. Снимат и изтипосват какви ли не снимки. Една приятелка наскоро се случи по работа да трябва да обикаля с Део по магазините (във връзка с коледно парти на фирмата където работи и той щеше да е водещ). На следващия ден из жълтите вестници големи снимки на двамата и заглавия - "Део изневерява, с красивата брюнетка обикаляха моловете и си говореха сладко сладко и тн" Нали се сещате, че приятеля на момичето не беше никак очарован в първия момент, а ако е за нещо по-сериозно иди обяснявай, че нямаш сестра. Та идеята ми е - има нужда от по-сериозна закрила срещу свободията на нагли репортери търсещи сензация и публикуващи непроверена инфромация или откровени лъжи. Текстът на нормата обаче действително е слаб и има нужда от много изчистване и прецизиране. Според мен всъщност няма как с една норма да се уреди въпросът. Трябват няколко текста които уреждат изключения от правилото (то има но е също толкова неясно колкото самата норма), както и квалифицирани състави когато от неправомерното фотографиране/заснемата и използването на снимката са произлезли сериозни вреди за лицето (например момчето, което преди 2-3 дни беше набедено за убиеца на Хюлея, а мога и други примери да дам).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 67. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 68. 69 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#67] от "bludniq_sin":

  Мчи тя снимката кво е виновна? Снимката си е снимка и ако не е минала през фотошопа, отразява съвсем обективно лицата и средата. Сега, какво творческия колектив или конкретен гений е изписал под снимката е съвсем друга работа. Дали е написал, че това е убиеца на Хюлия или, че това е брюнетката, с която Део изневерява /изключваме вероятността снимката да запечатва подобни събития/, за това си има текстове в НК - клевета се нарича. Така че заснемането само по себе си, без оглед на други обстоятелства, не е толкова обществено опасно, че да налага да бъде криминализирано.

 69. 70 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  До коментар [#69] от "potrebitel1":

  Чакай малко сега - някой питал ли я е нея иска ли да бъде снимана? Още повече някой питал ли я е може ли да използва снимката с лицето и и да я разпространява (било то онлайн, било то в печатна или телевизионна медия) и освен това да прави печалба от това? Няма значение, че не е пипана снимката. Факт е че е заснето без нейното знание и без съгласието и. Какво пишат после е друга тема действително - до колко е клевета е друг въпрос. Човек съобразява поведението си, външния си вид и действията си като цяло с обстановката в която се намира преценяйки я. Фактът че някой те снима без знанието ти и без позволението ти реално представлява един фактор от обстановката с който ти не си запознат и с който не можеш да се съобразиш. Например целувайки приятелката си в някакво кафене с 4 човека вътре аз не съобразявам че някой от тях може тайно да ме снима с телефона си. Аз съм съгласен те да ме виждат как я целувам (просто пример давам), но не съм съгласен това да се заснема така че да остави следа (на електронен носител в този случай). Абе изобщо то един заснет крадец от скрита видеокамера в дома ми не може да бъде осъден тъй като записът не се ползва с доказателствена сила в наказателния процес тъй като нарушавал конституционните права на крадеца да не бъде снимам (и защото не е заснет по правилата на НПК) та обикновените хора ли да нямат защита от посегателства?

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 70. 71 Профил на block
  block
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Кратък преглед на ватенката

  Ватенката и историята
  Доказателство за богоизбранноста на Родината за ватенката се явява близостта и с Русия. Ватенката до прегракване е готов да доказва, че „златотканата опора на съществуванието” на България а именно Русия е спечелила най много войни, има най невероятните оръжия и безрезервно е поддържала KLETA MAJKA BALGARIQ поне от 3-4 хил. години. Харесва конспирациите и Никола Николов (блестящ но ментално нестабилен конспиролог) Поради липсата на лични постижения Ватенката се гордее с колективните такива – художествена гимнастика, синхронно плуване и вдигане на тежести.
  Ватенката и чужбината
  Любовта си към KLETA MAJKA BALGARIQ Ватенката изразява чрез ожесточено плюене по всички страни и нации (без руската) в които не чувства сродни души (Северна Корея, Иран ... Венецуела?) които отдавна са притиснали до стената световното еврейство, гейовете и са забранили всичко което може да се забрани. За Европа и Америка основно се информира от Алфа Скат производните и дори от в-к Дума. В Америка и Европа живеят хора които искат да натрапят на гордия руски (което значи и на гордия български народ) употребата на наркотици, еднополовите бракове, касовите бележки и пушенето на открито. Не харесва сирийските бежанци защото не искат да живеят при Башар и идват за да конвертнат села и паланки в уахабизъм и глобализъм...
  Ватенката и политиката
  В политиката ватенката като правило е консервативен – той смята, че в страна е нужно да се въведе Ред™ посредством забраната на всичко до което може да се докопа държавната ръчица – книги, музика, танци, секс, кока кола, евреи, гейове, банки, интернет, гмо, писатели, бизнес, айпадите и хоровото пеене. За кражба и корупция по мнението на ватенката ртябва да се разстрелва на място, което не му пречи да бута двайсетачки на катаджиите или да се пробва да придърпа нещо от работата. А ако е държавен чиновник да си иска подкупчета и да си бърка в носа вместо да работи. Ватенката уважава йерархията и силната ръка и за това кумири са му Сталин и Путин (и Хитлер но това ватенката само тайничко на себе си го признава). Международните отношения смята, че са същите като в банда или затвор – агресивните страни и авторитарни политици ги счита за „стабиУни” (например много от червенознаменните тука си падат по Ердоган.. ) а по малките и нормално държащи се за „меки китки” и заухави.
  Генезис на ватенката
  Корените на ватенковата менталност безусловно лежат в смеска от патриархалност, славянофилство или прабългарофилство (там зависи по кво си пада конкретната ватенка) и отново – безспорна любов към Русия като „златоткана опора на съществованието” на KLETA MAJKA BALGARIQ. Но с увереност можем да твърдим, че разцвета на ватенката получава по времето на соц урбанизацията – хиляди довчерашни селски жители пристигат в града като донасят със себе си патриархалният морал с ясното разграничение на свои и другоселци, принципът „да не се излагаме пред чужденците” произлязъл от „ да си остане между нас си” като при това са загубили всякаква връзка с традиционните селски добродетели като гостоприемство и трудолюбие. В съзнанието на ватенката на мястото освободеното от „село мое ненагледно” се намества Държавата а на мястото на другоселците – целият останал свят за което доста е помогнала Желязната завеса и безумните нива на антизападна пропаганда.

 71. 72 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 418 Неутрално
 72. 73 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#50:"др. Иванов"]

  Противниците на нормата ще реагират, ако видят в нета снимки да детето си или свои в неудобни пози? Напр. съседът или ревнив съученик/чка снимали по време на секс? [/quote]
  Или как Болен заповядва на мутрите си да бият хората, затова си има съд макар че в България няма съд за хората на Цацаров.
  На Болен Сидеров от шмъркане всичко в черепната му кутия е станало на пихтия, той е обществено опасен а е усновата на правителството на Станишев и Доган.

 73. 74 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 470 Неутрално

  гнусна, гнусна ... чак правосъдна министърка станала

  it comes from inside, just listen ...
 74. 75 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Правосъдният министър била готова да отстъпи за наказателната отговорност за снимане без съгласие..

  - И да отстъпваш , и да не отстъпваш ..
  - станахте за смях !!!
  - Скъсайте си дипломите , за нищо не ставате
  - Присъствате във властта,...
  само за аванта, заплати и бонуси ..
  - ОСТАВКА , некадърници !!!

  urkobozambo
 75. 76 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 446 Гневно

  Кой ли те пита тебе МОМЕ. Освен за Господари на ефира за друго не ставаш.

 76. 77 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1308 Весело

  “който се постави в услуга на друга държава или на чужда организация, или на организация под чужд контрол, за да й служи във вреда на Републиката"

  ‘баси глупостта.
  Този член откровено репресира Дарт Вейдър!

  I Want To Believe
 77. 78 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 690 Весело

  Гъвкава... в кръста

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 78. 79 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Преди малко написах за Буруджиева, но важи и за тази - душите им в услуга на дявола са се изписали на лицата на тези жени. Това няма как да се прикрие. Ако сте гледали интервюта в двете, още по-ясно става това, което пиша.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 79. 80 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Не мога да не обърна внимание върху очебийния факт, че най-големите глупости в политиката се правят от жени - ето няколко от най-вредните (според мен):

  Татяна Буруджиева
  Мая Манолова
  Зинаида Златанова
  Искра Фидосова
  Татяна Дончева
  Цецка Цачева

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 80. 81 Профил на futurika
  futurika
  Рейтинг: 418 Гневно

  Правосъдният министър не спря да доказва, че е не друго, а само едно голямо недоразумение, както и повечето й колеги в този нефелен кабинет. Оставка!

 81. 82 Профил на Nikola Georgiev
  Nikola Georgiev
  Рейтинг: 411 Неутрално

  а тая кифла министърката коя е да отстъпва каквото и да е ?????

 82. 83 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Гъ...ка, коко ка.....ко, ко ко ко ко кудкудяк

 83. 84 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#72] от "Не съм платен мразя ви безплатно":

  Омразата не е добра чядо, с омраза няма да ги изгоним тия свини, не забравяй да гласуваш чядо и своите близки миряни агитирай за гласуване, сега или никога, въпросът е на живот и смърт, Амин,
  А този кокошкарник и тази кокошка и петелът до нея, ще си отговарят по реда за пъклените дела, Дядо Боже бави, но не забравя, чядо, амин.

 84. 85 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#68] от "janso":

  Ако вие ми отговорите на въпроса в кои други държави, смотаните политици пишат всеки пет години нов НК, че във Великобритания не са пишали нов НК от преди повече от двеста години, в САЩ нещата стоят така, каквото пише в Пенал Код го пише, решаваща и то много е практиката, т.е. решенията на съдилищата по отделните казуси и да тези решения се обсъждат, но тук става въпрос за вторично право. Що се отнася до десетте поправки, които давът духут на цялата ситема, те са влезли в сила през 1789 година и не са променяни досега. Германският Наказателен Кодекс е на основата на пруският от 1851 година.......имате ли повече въпроси. Иначе на обсъждане се подлага всичко, което се променя, както и практиката на съдилищата, това е част от демокрацията,

 85. 86 Профил на Не ви вярвам !!!
  Не ви вярвам !!!
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#84] от "lancelott":

  Аз и всичките ми познати гласувахме за Бойко Борисов и отново за него ще гласуваме, само дето вече няма да има файда Станишев и Доган отново ще купят циганските гласове и ние отново ще бъдим без перспектива да се връщаме в България.

 86. 87 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  За мен, този " нов" кодекс не е нов и не е добър! Той просто повтаря стария, като дори смекчава присъдите. Т.е, злото ще продължи да си се вихри и дори ще е по-спокойно! Не мислете за респект!

  goblenka
 87. 88 Профил на bpl58397717
  bpl58397717
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#86] от "Не съм платен мразя ви безплатно":

  стига глупости, Станишев и ко са бита карта, смисъл от България винаги има, разбира се, не забравайте да вярвате в България, ние българите сме хора, само у дома, ще си вземем домът от мизерниците, само полека с емоциите и не забравяйте да гласувате, всички, всеки глас ние нужен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK