70 години от деня, в който София спря да бъде град

Въздушна снимка от бомбардирането на София. В центъра е храм-паметникът "Св. Александър Невски".

© US Airforce

Въздушна снимка от бомбардирането на София. В центъра е храм-паметникът "Св. Александър Невски".Косата й е сиво-бяла и лицето й е набраздено от бръчки, но лицето й се оживява, когато си спомня онзи Великден с майка с в Пловдив: "Бяхме в къщата и тътенът от бомбите беше много силен. Помислихме си, че бомбардират Пловдив. Но като погледнахме навън, разбрахме, че грешим - бомбардираха София."


Тя се навежда напред, издава брадичка и размахва ръце: "Къде е Пловдив, къдете е София?", разказва Клайв Левиев-Сойър в статията си в Sofia Echo, посветена на бомбардировките срещу българската столица.


Двата града са на 140 км един от друг, но разрухата, причинена от съюзническите бомбардировачи в епизода от детството, който жената си спомня в репортаж на Националната телевизия на 10 януари 2011г., е толкова ярък, все едно, че бомбите са падали над втория по големина български град.
Преди 70 години бомбардировките срещу София от британски и американски самолети от антифашистката коалиция, започнали през ноември 1943г., достигат кулминацията си. Те продължават до април 1944г.


След нападението от 10 януари остават между 1300 и 1700 загинали, хиляди са евакуирани, а разрушенията - особено в историческия център на София - са толкова големи (броят на унищожените и повредените сгради в цялата кампания надхвърля 12 000), че градът е променен завинаги.


Някои казват, че това е донесло и някои ползи за бъдещото градоустройство. Но навремето някои са смятали, че градът изобщо няма да се възстанови.


След като се опитва да запази неутралитет, България се присъединява към Оста през март 1941г. и през декември по настояване на Адолф Хитлер обявява "символична война" на САЩ и Обединеното кралство. Борис Трети отказва да обяви война на СССР, но българската армия участва в окупирането на Югославия и Гърция.


След решението от 1941г. срещу България има въздушни нападения, но те са несравними по мащаб с кампанията от 1943-1944г.


През втората половина на 1943г. ситуацията на европейския боен театър се променя значително, а Съюзниците започват мащабни бомбардировки на стратегически промишлени обекти, както и на цивилни цели със задача да деморализират населението.


София се оказва на пътя на бомбардировачите по две причини. Съюзническите бомбардировки на петролните полета в Плоещ в Румъния започват от 1942г., но се засилват през 1943г. със завземането на нови летища в Италия. Целта е да не стигат горива от Плоещ до нацистката армия и Германия, а понеже България е на пътя на самолетите обичайна практика е било да се изхвърлят срещу София или други градове неизползваните бомби. В цялата операция участват основно САЩ и Великобритания, но също и екипажи от страни като Австралия, Нова Зеландия, Канада и Южна Африка. Някои от тях лежат във военното гробище в София, свалени от българската зенитна артилерия и изтребители.


Решението за въздушна кампания срещу България е взето на 19 октомври 1943г. на заседание на британския Върховен съвет по отбраната под председателството на премиера Уинстън Чърчил.


На 13 ноември е първата вълна директни атаки срещу София с 91 самолета B25, Wellington и Blenheim.


Следващата вълна идва 11 дни по-късно, когато 60 бомбардировача B24 Liberator се целят основно в района на жп гарата.


През декември име три налета - отново срещу жп гарата, летището и центъра на столицата. До края на 1943г. от тези нападения са загинали поне 110 души от София и над 300 сгради са разрушени.


Най-лошото идва на 10-11 януари.


Първо минават 143 американски B17, а през нощта ги следват 44 британски Wellington.


Вира Бритън, кореспондентка в Анкара на лондонския Evening Standard, пише на 15 януари: "Още две такива бомбардировки ще заличат София от картата, казват хора, пристигнали днес от България. Центърът на столицата е почти разрушен, София вече не е град."


Репортажът допълва, че е невъзможно да се оценят жертвите, тъй като много тела са останали затиснати под руините. "Големият им брой се приписва и на това, че хората не са били предупредени навреме за въздушна атака."


В действителност, София никога не е била защитена в достатъчна степен и героичната съпротива и саможертва на летци като Димитър Списаревски и Стоян Стоянов не може да промени този факт.


Станкомб Смит, който изпращал репортажи за операциите на Кралските военновъздушни сили, казва, че "София беше любима цел".


"Погледната отгоре, тя винаги беше осветена като мрежа на паяк, която угасва, когато започваха да падат първите бомби. Случваше се да попаднеш на радио предаване, тъй като националното им радио винаги работеше. Понякога пускахме бомбите, а Радио "София" все още излъчваше."


В книгата си той допълва, че защитата на града винаги е била слаба и "нощната дейност на изтребителите беше винаги почти пренебрежима".


Историкът Ричард Крамптън посочва, че малка и компактна, София винаги е била лесна мишена.


Отчет на американската 450-та група бомбардировачи за атаката срещу София от 17 април 1944г. в секцията "съпротива на врага" пише, че изтребителите "не бяха агресивни" и стреляли от около 1000-1200 метра. В този налет на 39 самолета B24 е пострадал само един.


Това всъщност е нападението, известно в България като "Черният Великден".


На 30 март 1944г. е едно от най-разрушителните нападения. Целта е центърът на София. Над града преминават около 370 американски бомбардировача, но този път жертвите не са толкова многобройни, тъй като много хора са се евакуирали от града. Разрушенията обаче са големи - около 3575 сгради.


Бомбардировките от 1943-1944г. унищожават някои прочути сгради и повреждат част от днешните забележителности на София, включително Народния театър "Иван Вазов", Народната библиотека, БАН, Софийския университет, Природонаучния музей... Днес някои от тях са възстановени в предишния ми вид, други са променени при реставрацията.


По ирония на съдбата оцеляват трите основни храма - катедралата "Александър Невски", Синагогата и джамията "Баня башъ" от ХVІ век. Именно този 17 април 1944г. е "Черният Великден", за който си припомня жената от репортажа на БНТ.


Като изключим човешкото страдание, крайната равносметка е около 12 000 разрушени сгради и над 40 000 бомби, пуснати от американците над София. (Снимки от това време може да видите на сайта "Изгубената България")


Целта е била да се деморализира населението и властта с идея България (по това време тя се управлява от регенти след смъртта на цар Борис Трети през август 1943г.) да капитулира и напусне Оста. Премиерът Добри Божилов, който е на власт от септември, започва тайни преговори със Съюзниците.


Паметна плоча на загиналите американски летци има до посолството на САЩ в София, скромен паметник има и за българските летци. Преди няколко години общинският съветник Вили Лилков предложи с мемориал да бъдат почетени и невинните жертви на бомбардировките. Общинският съвет в София единодушно одобри доклад на инициативан граждански комитет за паметника едва през ноември 2013г. Инициаторите на идеята се опитват тя да не бъде представяне като отговор на плочата пред посолството и че паметникът няма да бъде контрапаметник. Предстои провеждане на конкурс и определяне на място.

Коментари (379)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Да, за съжаление след бомбардировките през ВСВ, София никога не възстановява своя Виенски блясък. След войната се строи хаотично, архитектурата изменя на стила на града, от села и паланки приижда Сульо и Пульо, има цели панелни гета....

 2. 2 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Доста познавателен текст, за тези, които нямат познание за събитията.

  Но Дневник, моля ви, вземете един коректор. Тук дори не става дума за правописни, а за съвсем елементарни печатни грешки, с ато таз инапример. Просто вадят очите, оправете ги.

 3. 3 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 730 Неутрално

  А след девет месеца ще се навършат 70 години от деня, когато България престана да бъде държава.
  Тъй като червените разбойници узурпираха властта на върха на руските щикове.
  И от тогава до сега не са я изпускали.

 4. 4 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 471 Разстроено

  Нека си спомним и за бойците дали живота си да запазят София от летящите крепости, като капитан Димитър Списаревски!!!
  И това че сме съюзници сега, изобщо не означава че съм съгласен да има паметник на загиналите американски летци! Не е чак такова геройство от тях да бомбандират, малка и незащитена София...

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  Много бомбандирани градове има. Но София така и не успя да намери управление, което да върне чудесния ѝ до тогава облик. Жалко.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#1] от "dobrich":

  Не само се строи хаотично, но и реконструкцията се върши едно към гьотере. Достатъчно е да припомним как е прецакана оригиналната акустика на Народния театър.

  В този ред на мисли, малцина днешни софиянци знаят, че първоначалната идея за "триъгълника на властта" - там където сега са Президентството, Министерският съвет и административната сграда на Парламента (бивш партиен дом) - та там е трябвало да бъде построен завод с пушещи комини, като символ на индустриализацията на страната...

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Весело

  Благодарим ти САЩ за бомбите! За целта направихме паметник

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Девет месеца по-късно, след 09.09.1944 България престана да бъде държава. После българите престанаха да са народ. И така едно по едно.

  Няма шики-мики.
 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Чудесна статия за напълзяване от червените тролове, сега ще има громене на империализма от тутраканската Селищна система.

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#8] от "Диверсификация на корупцията и излишните проекти":

  Няма паметник, стига комунистически глупости.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1300 Любопитно

  Защо има паметници на съюзника на САЩ и Англия от ВСВ- а именно СССР. Много тънка е разликата. Или вече ще бутаме альошовците заели центровете на големите градове?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 13. 13 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони!":

  И е така, и не е. В частта, в която се съгласявам с теб - давам пример. Сградата на Софийската опера, чиито параден вход кой знае защо е откъм уличката Врабча... Пълна архитектурна недомислица.

  Но има и друго. Лазходи се по "Мария Луиза" или по "Дондуков" - много неприятни места, но е пълно с прекрасни сгради, някои дори - шедьоври, на които им трябва просто един хубав ремонт.

 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  alehandro77, не съм съгласен с твоето мнение, че не трябва да има паметник на загиналите американци. Както и нашите, така и те са изпълнявали заповеди. Войникът, а още по-малко загиналия, не е виновен за цялата трагедия. Не забравяйте написаното от Вазов "мъртвият не ни е враг". В този смисъл това, че посолството е почело паметта на загиналите си граждани не е нещо обидно. България не им е издигнала паметник, както и те няма да сложат плоча с имената на нашите загинали летци, воювали срещу техните и причинили жертвите.

 15. 15 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3338 Неутрално

  "Преди няколко години общинският съветник Вили Лилков предложи с мемориал да бъдат почетени и невинните жертви на бомбардировките."

  Предлагам да се демонтира Паметника на Съветската армия и там да се издигне внушителен Мемориал на невинните жертви от гражданското население на София по време на войната. Докато съветската армия не е дала реално жертви на наша
  територия, освен някой друг застрелян от собствените си комендантски мародери,жертвите на деморализиращите бомбардировки са реални и значителни. Тогава и русофоби и русофили ще останат доволни от компромисното решение.

 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  До коментар [#13] от "8th_ball":

  Прав си, все още има чудесни сгради. Облика обаче изчезна, София вече 70 години се развива на парче, а не като цяло. А и от десетина години е и мъртъв град - няма живот.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#14:"stedim"]Не забравяйте написаното от Вазов "мъртвият не ни е враг"[/quote]

  Дебелянов

 18. 18 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  [quote#1:"dobrich"]Да, за съжаление след бомбардировките през ВСВ, София никога не възстановява своя Виенски блясък. [/quote]Чак пък Виенски блясък.. Със сигурност е била по-добре от бетонното гето, което е в момента, но нека не преувеличаваме.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 19. 19 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 832 Неутрално

  [quote#16:"Тони!"]А и от десетина години е и мъртъв град - няма живот.[/quote]

  Ето това е истинският проблем. Но той май засяга цялата страна. Просто хората са се капсулирали вкъщи, на работа и в транспорта между тях. Не, че няма живот, но не е този, който подобава на един такъв град и на една такава страна.

 20. 20 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Николов":

  Поне в центъра ....

 21. 21 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Българското посолство в САЩ да сложи паметник на загиналите българи!

 22. 22 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  [quote#8:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Благодарим ти САЩ за бомбите! За целта направихме паметник[/quote]Паметникът на американските пилоти е малко нелеп. Ако беше паметник на всички - български пилоти, американски и загинали цивилни - разбирам, но така е нелепо.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 23. 23 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#14] от "stedim":

  Да вдигнем и един паметник на башибоука при Шипка, а ?
  В случая български самолети не са бомбандирали Лондон или Ню Йорк, български войски не са участвали във войната с/у англичани, американци или руснаци. Не трябва да има паметници за подобни събития.

 24. 24 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  "Станкомб Смит, който изпращал репортажи за операциите на Кралските военновъздушни сили, казва, че "София беше любима цел - погледната отгоре, тя винаги беше осветена като мрежа на паяк"

  Което идва да покаже, че немарливостта на българската държавна машина не е започнала на 9.9.44-та година.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 25. 25 Профил на Софиянец
  Софиянец
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Баба ми от Видинско като дете е виждала сиящото небе над София тази нощ....Какъв ужас...

 26. 26 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2587 Любопитно

  "тътенът от бомбите беше много силен" - само че, защо НИЕ българите не успяваме да усетим ТЪТЕНЪТ, който винаги съпътства приобщаването ни към която и да е "велика" държава?!? Колкото и да ни бомбандират, тъпчат, продават, унижават, пак ГИ "обичаме"... И паметници ИМ издигаме... А, БЪЛГАРИ са се жертвали само и единствено за БЪЛГАРИЯ...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 27. 27 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#22] от "Николай Николов":

  Това е спорно. Въпрос на решение. Аз не съм бил на много такива места, знам че ги има, но първото, което видях е поредицата паметници край украинския град Полтава. Те са около 10-на паметника, сега не ми се рови за бройката, всеки може сам да си го намери. Та там има паметник на Петър Първи (нали той разбива край Полтава шведите), има всякакви паметници, но има и военен паметник на загиналите в битката шведски войници. При това винаги е бил добре поддържан.

 28. 28 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Ще ви разкажа една родова история. От лятото на 1943г.
  http://www.mediapool.bg/phorum/index.php?showtopic=289&st=1020
  http://oshte.info/004/000105/01/2401/03.htm
  Прашасало крайдунавско село, притихнало в жегата. Под асмите, в сянката на клюмналите овошки, са останали само старците. Всички селяци от тъмни зори са „на къра”, което ще рече по нивите, из градините, сред лозята, при пладнуващите стада.
  ... Прочее, всяко лято работните ръце са кът, но тази година съвсем не достигаха. Война. Мъжете на селото бяха мобилизирани. Славната 9-та Плевенска пехотна дивизия беше настанена в Скопие. От редките писма, които цялото село четеше от ръка на ръка, се разбираше, че мобилизираните строят железопътна линия, че при тях е спокойно, че Титовите партизани са далече и никакви не се чуват. Всяко огнище и всяко сърце беше притихнало в тревога за своите „мъжки”...
  Баба Елена беше проводила таман три от своите „мъжки” във войската – синът й Любен беше мобилизиран с другите мъже от село, а внуците Кольо и Фильо служеха във Въздушната на Н.В. Войска. Единият като летец–изтребител, а другият – като механик.
  Този ден беше досущ като другите и не съвсем.
  По пладне от юг се разнесе бавен, нарастващ тътен, който постепенно премина в грохот. Това не изненада никого – американски бомбардировачи летяха на север, към румънските петролни полета и напоследък често летяха над Свищовско. Види се, използваха за ориентир големия завой на Дунава и очертанията на остров Белене. После правеха завой на 12:10 към Плоещ. Всеки път малки групи от български изтребители завързваха бой с армадата с явна задача да разстроят реда й преди завоя. Райхът береше душа при Курската дъга и охраната на румънския петрол беше отслабнала. Безстрашните българи се хвърляха по двойки или четворки срещу 100-150 тежковъоръжени бомбардировачи и сред ураган от картечни куршуми сваляха по някой четиримоторен „Либърейтър”. Над Крушовене беше паднал един двумоторен „Локхийд-Лайтнинг”, някъде към Санадиново бяха заловени скочили с парашути американци... В лозята на хълма Горчивка се беше разбило едно наше момче. Неговият „Месершмит–109G” се беше врязал на четири метра в земята и летецът, овъглен, здраво стискаше щурвала...
  Баба Елена, едра, кокалеста, мълчалива жена, цялата в черно, беше вдовица от предишната война с пет деца на ръцете*. Беше ги отхранила с неимоверен майчин героизъм и беше на почит с пословичното си трудолюбие и порядъчност. Над селото се носеше тътенът на армадата, а бабата тихичко кълнеше:
  - „...Господ да ва убие, колко майчици ша зачерните...”
  ... Всички видяха, че нещо стана във въздуха – два блестящи Месершмита, бързи като оси, се врязаха в армадата напряко на строя и запалиха един четиримоторен - първо се видяха облачета, после ясно се чуха бумтежи, а осите се гмурнаха нанякъде.
  - „..Божкее!...Пази ги...Божкее!” - Баба Елена със свалена черна забрадка се кръстеше с ръка, свита в юмрук.
  След минути двете блестящи оси налетяха отново... На фона на равномерния моторен тътен ясно се открояваше воят на форсирания Даймлеров двигател. Този път пукотевицата беше по-силна - види се, армадата ги очакваше. Още две облачета с пламък преминаха в бяла диря и се чу гръм.
  - „Удариха ги!...Удариха ги!... Що са навирате там бе, момчета!” – викаше Белия Гочо. Чуваше се невъобразима пукотевица. Във въздуха се гонеха няколко дузини самолети, проблясваха с крила, описваха широки кръгове и ревяха неистово.
  Боят не продължи дълго. Стотиците мотори на армадата теглеха бавно и неотклонно на север. Двата български изтребителя, явно изпълнили задачата, а по-скоро привършили мунициите, с тържествуващ рев и с поклащане на крилата преминаха ниско над селото.
  - „Ура-а-а!” – викаха децата, покачени на сухия орех.
  - „, Що са радвате бе, дяца, не е на убаво!”- сгълча ги баба Елена, но с цялото си същество благодареше на иконата за избавлението на малките самолети с хиксове на крилата.
  ...Не щеш ли, някое от децата викна:
  - „Вижте! Вижте!” – във въздуха висяха няколко бели точки – парашути. Лека-полека наедряваха, но вятърът бавно ги отнасяше на юг, към Стежерово и по-далече. Една самотна точка, навярно скочил по-късно парашутист, се беше отделила по-на север и бавно се уголемяваше – сигурно щеше да падне оттатък селото, към Правия камък.
  Всички се втурнаха натам.
  ... А там, на земята, беше паднало и лежеше настрани едно момче. Слабичко, ниско подстригано, в жълтеникави дрехи. Усмихнато някак виновно. Наобиколиха го с любопитство. Момчето извади от един голям джоб на ръкава едно картонче и с усилие зачете:
  - „ Аз съм ... сержант Марк О`Риордан от ... армията ... на ... Съединените....”
  - „Ма-амка ти амириканска-а...” викна му, задавен от яд Белия Гочо и срита момчето в ребрата сред писъците на жените.
  Баба Елена сама не разбра как скочи като орлица и с тежката си ръка удари Белия Гочо по врата. Другите жени го изблъскаха настрани и загрижено се наведоха над момчето. Баба Елена го погали по челото, по мъченически стиснатите очи, прокара ръка по острата четина на главата.
  - „Маминото...Какво ти е, момченце? Боли ли та нящо? Дайте `одъ** бе!
  Момчето се размърда, отвори очи и нещо проломоти:
  - „...Уота...”
  - „...`Одъ иска, `одъ дайте!” – командваше баба Елена.
  След като пийна вода от овчарското бардуче, момчето се отпусна. Усмихна се някак мъченически. После извади от безбройните си джобове „ей такива шукалади” и ги подаде на децата, както по-късно разказваха.
  Сети се пак за картончето от джоба и го зачете провлачено на чуждия нему език:
  - „ Аз ... съм ... сержант Марк О`Риордан ... от ... армията на Съединените Щати на Америка. Тук съм по ... заповед ... на моя президент. Вие трябва ... да ме предадете на ... официалните ... власти.”
  - „А-а, Марко са казваш! Хубаво де, туй лесна работа!”
  Но Марк не можеше да се изправи. При падането си беше ударил лошо крака – не беше преценил разстоянието до земята. Сега всяко помръдване го караше да вика..
  Старците вдигнаха момчето на ръце и го понесоха към село. Настаниха го у баба Елена, на широкия чардак, на миндера току под асмата. Повикаха баба Дамяна - полусляпа стогодишна жена, която умееше да намества извадено от ябълката, навехнато, разместени и дори счупени кости по добитъка. Баба Дамяна приседна на миндерчето и с напевния си глас започна да му хортува нещо на момчето, че щяло да му мине като на кутренце. Взе в скута си ударения Марков крак и започна да го разтрива. После внезапно нещо дръпна, нещо изпука, а горкият Марко изрева с все сила. Баба Дамяна усмихнато му рече:
  - „Готовичко си, момченце....да пишеш на майка ти, че вече си добре. При добри хора си, кушлаче!”...
  Че беше попаднал при добри хора, Марк го разбра без съмнение. Баба Елена зашета около него, закла пиле, изтъркаляха от мазата едра студена любеница. Селяните се надпреварваха да носят плодове, питки, готвено ядене – „За Марко!” Момчето беше им станало някак необяснимо симпатично. Дали че беше такова младичко, почти дете, дали заради широката му усмивка с искрящо бели зъби, дали заради неговото неразбрано ломотене, примесено често с думичката „Мам”.
  Първите три дни от своя плен задокеанският пленник на Царство България прекара на чардака на баба Елена, сред усмихнати и загрижени хора.
  Тези хора сякаш бяха забравили, че този същият сержант Марк О`Риордан, картечар на горната кула на четиримоторния „Либърейтър”, яростно обсипваше с дъжд от тежки, половин инчови куршуми от своята картечница „Броунинг” - внука на баба Елена - офицерския кандидат Никола Парашкевов, който порази бомбардировача с втората атака на своя „Месершмит”...
  Грамадният самолет беше улучен в единия двигател. От своята палуба Марк беше усетил разтърсването, с ужас беше видял пламъците, облака пушек и панически се беше втурнал по стръмната стълбичка в тъмния търбух на бомбардировача. Корпусът на самолета беше изрешетен от попаденията на изтребителите. Навсякъде имаше кръв. В тъмното Марк се спъна в безжизненото тяло на бордния радист Виенявски. Свит в неестествена поза, беше останал приведен над своята картечница другият картечар – чернокожия Хари. От десетчленния екипаж бяха живи само четирима...
  ... Последното, което Марк чу, беше викът на Капитана:
  - „Скачай, Марк! Ще гръмнем!”

  * Мъжът на баба Елена, Митьо (Димитър) Парашкевов, загива през есента на 1912 г. Няколко български конника, сред които и той, прогонват само с появяването си турската войска от гръцко село край Солун. Селяните посрещат радостно освободителите, черпят ги щедро и...после българите се оказват отровени.
  ** `одЪ (свищовски диалект) - вода

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 29. 29 Профил на Minddestruction
  Minddestruction
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Брат на баба ми е сжалил 1 Б25. След 9.9 са крили, но после американците станали врагове и той получил апартамент на Гурко, ходил съм му на гости.

 30. 30 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 769 Любопитно

  Как и защо станахме съюзници на фашистка Германия? Кой е виновен?

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 31. 31 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Западняците и в частност американците и британците отдавна са разбрали един прост факт около българската народопсихология - колкото повече го удряш българина и се еб.ваш с него, толкова повече той те заобичва. Не случайно сред доста от българските мъже битува следния ритуал - първо се напият, после напсуват жената, след това я набият и накрая - нае.ат! Като резултат тя ги заобичва до гроб! Ако нямаше бомбардировки над София и толкова жертви, днес американофилите и англофилите щяха да бъдат далеч по-малко. Някой на това му викат "стокхолмски синдром", други - "подуенски синдром"....

 32. 32 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#30] от "КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ":

  Въпросът ти явно е риторичен, щото историците и доднес спорят. Лично според мен, който като историк съм само любител, България просто е била пред безизходица. Т.е. страната ни е могла да избира между участта на България и участта на Югославия (с оглед на края на незавършилата още война).

  Немците са на Дунав и искат отговор - или ще минем безпрепятствено, или ще ви премачкаме. Наблизо няма англичани (още по-малко американци по това време), Франция е окупирана, СССР е пръв съюзник на Райха. Ако ти си държавник, какво би направил?

  Даваш ли си сметка, че спасяването на евреите е възможно именно поради факта, че сме били в съюзни отношения с Райха? Иначе изобщо нямаше да ни питат, ами барабар с тях щяха да ни горят в пещите.

 33. 33 Профил на koiot
  koiot
  Рейтинг: 555 Неутрално

  [quote#5:"Режисьор на Дублажа"]да. шибаните англичани и американци. винаги са били против България[/quote]
  Да точно така си е прибави към тях и руснаците,безспорен факт е,че единствената велика сила която е с нас е Германия.

  писнало ми е от левичари
 34. 34 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  България никога не е уцелвала "правилната политическа конфигурация"!
  Тези грешки ги изкупуваме и до днес...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 35. 35 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Николов":

  Със сигърност е по-добра от селото ти. Дори и сега !

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 36. 36 Профил на avalon2468
  avalon2468
  Рейтинг: 435 Неутрално

  хораааа---и едните и другите са ни използвали защото НАШИЯТ манталитет им позволява....това е истината----в нито една държава от блока не се е случвало подобно нещо....проблема ев нас бе хораааааааааа.....ние сме чудо....най-лошите хора живяли в тази част....

 37. 37 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#33] от "koiot":

  не винаги ! има изключения. за германия съм абсолютно съгласен .

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 38. 38 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#13] от "8th_ball":

  Защото сградата на операта всъщност е сграда на БЗНС, не е направена за опера.

 39. 39
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 40. 40 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тони!": Това, че не знаеш за нещо, не значи, че то не съществува :P
  http://www.segabg.com/article.php?id=633034 ->там има снимка
  текста е от там http://news.ibox.bg/news/id_768501285
  Паметник на американските летци, загинали в небето на България през Втората световна война, беше открит днес пред посолството на САЩ в София.

  Паметникът е дарен от Стародавната и почитаема масачусетска артилерийска рота.

  Да помнят е това, което живите дължат на мъртвите, заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в речта си пред гостите на церемонията.

  От форума на news-a
  Следва откриването на паметник на загиналите османски герои пред турското посолство.

  Той отбеляза, че с откриването на паметника се изпълнява дълг. Какво по-подобаващо признание за тези мъже от това, че сега, на тази церемония, ние стоим рамо до рамо като съюзници, посочи посланик Ворлик.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 41. 41 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  [quote#13:"8th_ball"]Сградата на Софийската опера, чиито параден вход кой знае защо е откъм уличката Врабча... Пълна архитектурна недомислица. [/quote]

  Тази сгада не е строена за опера. Тя е дом на земеделите! За- това там стои и ограмната статуя на Ал Стамболийски!!! Учи де!!!!

 42. 42 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Един от митовете, които се разпространяват напоследък, е че България е нямало как да не се включи в съюза с Германия, иначе щяла да бъде прегазена. Германците се славят като хора на честта и достойнството, те нападаха и воюваха през Втората световна война само срещу държави, които са водили войни срещу тях или съседи, присвоили германски територии. Защо не нападнаха например една Турция, която реши да запази неутралитет, въпреки че от стратегическа и военна гледна точка Турция бе много по-важна от България? Защото Турция беше съюзник на германците през Първата световна война- това е простия отговор. Дори Германия да беше решила да окупира България поради стратегически съображения, които де факто не съществуваха, щеше да се получи най-много нещо като варианта с Дания. Мнозинството неграмотници във форума сигурно не знаят, че Дания бе окупирана от немците поради стратегически съображения ( за да се избегне използването и като база на английските подводници и флот) без нито един изстрел. Датското правителство продължи да си функционира, краля на Дания продължи да си бъде държавен глава, а премиера им играеше голф с германския военен комендант. Видимо германско присъствие нямаше.

 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  [quote#0:"статията"]По ирония на съдбата оцеляват трите основни храма - катедралата "Александър Невски", Синагогата и джамията "Баня башъ" от ХVІ век.[/quote]

  Само глупак може да приеме горното твърдение като...."ирония на съдбата"! Очевадно е, че бомбардиращите са подхождали избирателно....т.е. пазели са забележителностите (според тях) на града!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  [quote#23:"Индиана"]В случая български самолети не са бомбандирали Лондон или Ню Йорк, български войски не са участвали във войната с/у англичани, американци или руснаци. Не трябва да има паметници за подобни събития.[/quote]
  Не бе, само дето сме окупирали половин Югославия и половин Гърция барабар с няколко острова.
  Да не мислиш, че там са ни посрещали с хляб и сол, особено в Гърция???

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 45. 45 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  Обявили символична война.Много лошо потвържедение на:"Внимавай какво си пожелаваш,може да се сбъдне".

 46. 46 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#38] от "ikar_01":

  О, не. Това не. Цялата сграда е строена 1947-1953 година, по проект още от 1920-те. И понеже преди това на мястото е имало сграда на БЗНС, са им отделили едно крило - за спазване на традицията, може би. Но първоначалният проект е предвиждал вход откъм "Раковска", а сградата на БЗНС изобщо не е била планирана - към това време земеделците са имали апетити към други сгради в София за партийна централа.

 47. 47 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Относно паметници на загинали - възхищавам се от това, което е написано на паметника на загиналите при Галиполи през първата световна. Паметникът е общ за загиналите от всички страни:
  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/71/Attaturkswords5.jpg

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 48. 48 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#41] от "Вели":

  Отговорих, преди да си писал. Тази сграда е строена именно за Опера, след бомбардировките от 2-етажната къща на БЗНС е останала само 1 дупка.

 49. 49 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#18] от "Николай Николов":

  Да, и аз мисля, че има склонност да се идеализира София преди бомбардировките. Мисля, че те и последващото възстановяване не са причина градът да е доста невзрачен.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 50. 50 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1937 Неутрално

  Тъжна история. За съжеление не сме успяли да запазим неутралитет и сме изяли шамарите. Но още по-тъжния момент е че дори и да го бяхме запазили СССР пак щяха да ни завладеят и унищожат. Между другото САЩ са предлагали на всички страни завладяни от СССР пари за възстановяване по плана Маршал. Ние сме отказали, този път по заповед на Сталин.И въпреки това Американците са пращали мляко на прах и други провизии за БЪлгария след 9ти.
  А като говорим за паметници нека не губим и правилната переспектива. Американците са направили един единствен, малък паметник на летците си загинали над България в борба с Фашизма. Комунистите направиха стотици грамади на Съветската Армия, която не само че не е дали дори и една жертва в България но и ни пороби вече 70 години. За стотиците паметници на партизани въобще да не отваряме дума. Къде са паметниците на загиналите от комунистическия тероризъм в църквата Св. Неделя - цялото ни висше офицерство е загинало! От тогава в България няма офицери а само шапкари и лентяи. Къде са паметниците на изтезаваните по комунистическите концлагери?
  Аз подкрепям идеята на дадена по-нагоре - да се махне поне грозния памерник на Червената арния от София и на негово място да се направи красив паметник с нормални човешки размери на жертвите дадени в София ... а защо не и на хилядите Български войници загинали на Драва в Унгария. Къде има паметник на тези герои и защо няма?

  California Über Alles
 51. 51 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#40:"Диверсификация на корупцията и излишните проекти"]Следва откриването на паметник на загиналите османски герои пред турското посолство. [/quote] 
  ами при положение че има паметник на съветската армия, не би било проблем да вдигнем и някой паметник на османлиите.
  на мястото на петокрилницата пред НДК, за да се мерят по ръст с оня на другите окупатори.

  zenrus.ru
 52. 52 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#47] от "Athanatos":

  +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 53. 53 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  [quote#43:"Храбър"]бомбардиращите са подхождали избирателно...[/quote]

  Професионалисти...имало е умисъл и мисъл...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 54. 54 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Добре, че бяха русите, та да ни измъкнат и от тая каша. Иначе територията ни щеше да се опъне като заешка кожа върху картата.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 55. 55 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  #44, хайде да бъдем малко коректни по отношение на събитията.
  България окупира една малка част от Югославия - Вардарска Македония ( без най-западната и част, окупирана от италианците), както и западните покрайнини заедно с Пирот ( исторически един български град). От Гърция са окупирани Беломорска Тракия ( българска теротория до края на Първата световна война, анексирана впоследствие от гърците), плюс малка част от Източна Егейска Македония, където исторически е преобладавало българското население. По-голямата част от Егейска Македония заедно със Солун е окупирана от германците. Така че къде са тук половин Югославия и половин Гърция?

 56. 56 Профил на S.P.Q.R.
  S.P.Q.R.
  Рейтинг: 381 Неутрално

  [quote#31:"kirsner"]Ако нямаше бомбардировки над София и толкова жертви, днес американофилите и англофилите щяха да бъдат далеч по-малко. [/quote]
  Също така ако не бяхме 45 години официално изтривалката на москва, рублофилите щяха да бъдат в пъти по-малко, да не говорим за плодовете на българосъветската дружба като др. станишев и останалите министър-председатели със съветски паспорти

  zenrus.ru
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#42] от "kirsner":

  Ох...с моите пет диоптъра, докато те изчета мина половин час...но, да, прав си!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 59. 59 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  [quote#4:"alehandro77"]И това че сме съюзници сега, изобщо не означава че съм съгласен да има паметник на загиналите американски летци![/quote]

  Това е единствената точка, по която съм съгласна с иначе улавите националисти.
  Също така смятам, че чучелото с шпагина и альоша в Пловдив трябва да бъдат взривени.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 60. 60 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  #56, абсолютно съм съгласен, казаното от мен важи във всички посоки.

 61. 61 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Паметна плоча на загиналите американски летци има до посолството на САЩ в София"

  Това е цинизъм. Все едно в Дрезден да издигнат паметник на разрушителите му.

 62. 62 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Баща ми е един от ранените при една от бомбардировките, След което семейството се премества в едно село близко до София.
  О т него знам, че града е бил напълно беззащитен, а ужаса за хората - неуписуем

 63. 63 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  #56, абсолюно съм съгласен, казаното от мен важи във всички посоки.

 64. 64 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мастър Йода":в ушите ти още кънти Аврора

 65. 65 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Няма оправдание решението на Великобритания и САЩ за масивните бомбардировки над цивилни обекти в София. България не е била включена практически във военни действия срещу съюзниците, убити са около 3 хил. невинни хора, стотици са ранени и осакатени.

 66. 66 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#27:"8th_ball"]Та там има паметник на Петър Първи (нали той разбива край Полтава шведите), има всякакви паметници, но има и военен паметник на загиналите в битката шведски войници. При това винаги е бил добре поддържан. [/quote].....................................................................................
  Мога само да го потвърдя.И от други съм го чувал..
  Апрапо,виждал съм военни гробища на немски войници и офицери от ВСВ до Ст.Петербург(тогава Ленинград).Бяха поне толкова добре поддържани,колкото и тези на руските войници.Последно съм гледкал с очите си възрастни немци(предпоследно бях в Ст.Петербург 1998),които отиваха с цветя на гробището на баща си поне веднъж на няколко години.И те винаги оставаха с добри впечатления от човешкото отношение към загиналите....
  PS!В тоя смисъл съм твърдо да има паметник и на американските летци.И да бъде добре поддържан.Няма да ни падне нито самочуствието,нито ще обеднеем,но пък е от доста голямо значение за мравните опори на нацията и държавата.  Антиседераст
 67. 67 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 86 Неутрално

  [quote#45:"chicago514"]

  Обявили символична война.Много лошо потвържедение на:"Внимавай какво си пожелаваш,може да се сбъдне". [/quote]

  Чикаго-то - новата ти родина бомбардирала бившата ти родина. И ти като бившо българче оправдаваш новата си родина, нали така ?

 68. 68 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 86 Неутрално

  [quote#66:"usb"]PS!В тоя смисъл съм твърдо да има паметник и на американските летци.И да бъде добре поддържан.Няма да ни падне нито самочуствието,нито ще обеднеем,но пък е от доста голямо значение за мравните опори на нацията и държавата. [/quote]

  Ми то затова останахте 300 души членска маса.

 69. 69 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  [quote#54:"Мастър Йода"]Добре, че бяха русите, та да ни измъкнат и от тая каша.[/quote]
  Как ще обясниш написаното в пост # 43?
  Колкото до руснаците, вече 45 + 25 години резултатите от "руското измъкване" са очевадни. Съжалявам, но такива "грижи" не щем.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 70. 70 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1556 Любопитно

  До коментар [#43] от "Храбър":

  Грешиш. Никаква избирателност няма. Бомбардировките се извършват от височина 6000-7000 метра, при скорост от около 400 км/ч с неуправляеме бомби /тогава само такива е имало/ с голям коефициента на разсейване. От така височина тези няколко храма изглеждат като точици дори във визьорите на много модерният тогава бомбоприцел "Норден". Нито е можело да ги удариш целенасочено, нито е можело да ги опазиш. Никой и не се е опитвал да прави подобни неща. Бомбардировките в такива условия са "по площ". А там вече каквото се случи. И още нещо - тези храмове са покрити със златни или медни кубета. Това са отлични отражателни повърхности за тогавашните бомбови радари, с които съоръжени Б-17 и Б-24. Така че са блестяли като идеални ориентири на екраните. И независимо от тази им ценност заради споменатите условия пак е било невъзможно да ги опазиш, дори и да искаш. Не идеализирай сегашните ни съюзници.
  Би трябвало да благодарим на Господ за оцеляването на храмовете!
  !

 71. 71 Профил на С С К
  С С К
  Рейтинг: 637 Неутрално

  На вниманието на Тони
  На вниманието на А БЪ В

  бомбаРдират

  По-добре да си здрав и богат,отколкото беден и болен.
 72. 72 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1074 Разстроено

  Прадядо ми е загинал при бомбардировката на 10-ти януари. Съдба!

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 73. 73 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 86 Неутрално

  [quote#50:"Pontif"]

  Тъжна история. За съжеление не сме успяли да запазим неутралитет и сме изяли шамарите. Но още по-тъжния момент е че дори и да го бяхме запазили СССР пак щяха да ни завладеят и унищожат. Между другото САЩ са предлагали на всички страни завладяни от СССР пари за възстановяване по плана Маршал. Ние сме отказали, този път по заповед на Сталин.И въпреки това Американците са пращали мляко на прах и други провизии за БЪлгария след 9ти.
  А като говорим за паметници нека не губим и правилната переспектива. Американците са направили един единствен, малък паметник на летците си загинали над България в борба с Фашизма. Комунистите направиха стотици грамади на Съветската Армия, която не само че не е дали дори и една жертва в България но и ни пороби вече 70 години. За стотиците паметници на партизани въобще да не отваряме дума. Къде са паметниците на загиналите от комунистическия тероризъм в църквата Св. Неделя - цялото ни висше офицерство е загинало! От тогава в България няма офицери а само шапкари и лентяи. Къде са паметниците на изтезаваните по комунистическите концлагери? [/quote]

  После като ви казва човек, че сте бивши българи и, че даже един албански циганин няма да ме дойде в главата да напише подобно нещо за Албания се обиждате...

 74. 74 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#43] от "Храбър":

  Ти малоумен ли си?!!! По време на нощни бомбардировки?!!! С концепцията за бомбомятане от 43-та?!!! При активен притивозенитен обстрел?!!!

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 75. 75 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4541 Разстроено

  Тъжна годишнина...! Жалко за всички тези невинни цивилни българи станали жертва на британците и американците!

  П.П.
  Жалко за всички избити цивилни граждани по време на ВСВ... те са били милиони! И в интерес на истината, всички страни във войната са избивали цивилни граждани по време на войната... германците са го правили, японците също, британците, американците, руснаците също... войната е най-гадното нещо на света!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 76. 76 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3341 Неутрално

  [quote#70:"AzDebil"]И независимо от тази им ценност заради споменатите условия пак е било невъзможно да ги опазиш, дори и да искаш. Не идеализирай сегашните ни съюзници.
  Би трябвало да благодарим на Господ за оцеляването на храмовете! [/quote]
  Глупости! Сам обясняваш видимостта на гореспоменатите храмове: "...Така че са блестяли като идеални ориентири на екраните...."
  Ако е така, то защо точно те не са били оцелени?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 77. 77 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#70] от "AzDebil":

  Тоя наистина понятие си няма какво точно е написал. Половината от самолетите просто са се освобождавали от бомбения си товар наслуки.

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Дневник, днес е ден на възпоменание на ЖЕРТВИТЕ, а не на палачите. Вие не само разказвате за бомбардировките от името на британци, вие само на тях давате думата.
  Къде са многобройните гласове на българи, които са ни разказали за лично преживяното под бомбите? Къде са репортажите от българските вестници и радио от 1944? Защото тогава е имало и български журналисти с българска гледна точка, нали? Къде най-накрая е оценката на българските историци, не мислите ли, че и тя струва поне толкова, колкото тази на Ричард Крамптън?
  Защо така в моето съзнание веднага изпъкват "Бомбите", видяни през детските очи на Вера Мутафчиева, писмата на Яна Язова, оцеляла в подземието на Съдебната палата, предсмъртните записки на известния отофаринголог проф. Белинов, водени дни наред под развалините, където умира затрупан, спомените на летците, които излитат самоотвержено срещу многократно превъзхождащ ги противник, лекарите, които не напускат Александровската болница, защото не могат да изоставят пациентите, кметът арх. Иван Иванов, който сам леко ранен обикаля да дава указания на спасителите, защото е най-добре запознат с архитектурния план на града, мемоарите на царица Йоанна, която посещава ранените, на Ана Каменова, изгубила цялото си бащино семейство в един миг, на толкова много българи, които са ни разказали за страданията си от първо лице?
  Защо в съзнанието ви първо възникват впечатленията на чужденци? И то тъкмо днес?

 80. 80 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#32] от "8th_ball":

  Това е вярно. Но големия проблем настъпва с обявяването на войната на УК и САЩ. Война в която очевидно не можем и нищо да направим.
  Немския натиск ли е бил много силен, заплаха за сваляне на правителството и окупация ли е имало?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 81. 81 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4541 Весело

  [quote#32:"8th_ball"]СССР е пръв съюзник на Райха.[/quote]

  Хахаха... виж ти, а аз си мислех, че пръв съюзник на Райха е Италия и Япония, а то от твоите думи било СССР! Ей, в тоя форум винаги можеш да научиш нещо ново...!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 82. 82 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#43] от "Храбър":

  Да бе. Прочети каква е точността на тогавашните бомбардировки. За това и ефективността им дори и срещу големи заводи е била нищожна. И се е наблягало на градовете. Все нещо се уцелва. Какво си е чист късмет.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 83. 83 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  [quote#74:"Мастър Йода"]При активен притивозенитен обстрел?[/quote]Както статията казва противовъздушната защита не е била особено енергична, но иначе сте прав - храмовете са се съхранили по-скоро по изключение.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 84. 84 Профил на Мастър Йода
  Мастър Йода
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  [quote#34:"Γαλλα"]Тези грешки ги изкупуваме и до днес... [/quote]

  Какви са изкупните цени?

  Аз не остря моливи, аз руша империи!
 85. 85 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1556 Любопитно

  До коментар [#76] от "Храбър":

  Глупости за втори път. Обясних ти защо. Посмали малко с преклонението. Ако не ти харесва отговорът ми за Господ приеми, че е било чист късмет да не ги Уцелят. НО не се заблуждавай за някакви "хуманетарни" подбуди към някакви забележителности на врага. Тогава сме били пар екселанс - враг.
  !

 86. 86 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#61] от "ambros":

  Ако мислиш, че в Германия няма американски и английски паметници от тогава много се лъжеш.
  Абе сидерчетата, що не прескочите малко из европата? Глейте само да не метате кифтета из самолетите следвайки партийната традиция.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4541 Любопитно

  До коментар [#80] от "Цецо":

  В този ред на мисли, според теб България не е трябвало да се присъедини към Тристранния пакт и да става съюзник на нацистка Германия!? Така ли? Ако, е така, то поне по-този въпрос ние сме на едно мнение.... според мен България не трябваше да става съюзник на Германия по време на ВСВ.

  П.П.
  По време на ПСВ също не трябваше да се присъединяваме към тях, а трябваше да запазим неутралитет...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1556 Любопитно

  До коментар [#77] от "Мастър Йода":

  Общо взето да.

  !

 89. 89 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#81] от "Иво":

  И какво получава райхът от Италия и Япония? Военен блок. А от СССР получава стомана, петрол, въглища, желязо, храни.... При това чак до 1 юли 1941.

 90. 90 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#81] от "Иво":

  Ми така си е. Братските социалистически страни са в активен обмен. Поделили са си централна Европа, СС и КГБ обменят ценен опит и "технологии". Търговията е в разцвет.
  Е малкия мустак вече се е усетил, че големия мустак смята да го изиграе по бандитски, но официално още се обичат.
  Италия? Послушковска не много важна страна. Само главоболия. Япония? Че тя е на майната си. Дори план за съвместни действия няма.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4541 Любопитно

  [quote#89:"8th_ball"]И какво получава райхът от Италия и Япония? Военен блок.[/quote]

  Мислиш ли? Аз не съм толкова навътре в темата, но предполагам, че Италия и Германия са си помагали една на друга икономически и търговски по време на войната... с Япония не вярвам, защото е твърде далеч от Европа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 92. 92 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#83] от "Николай Николов":

  Имай предвид, че сравнението е спрямо немската ПВО.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 93. 93 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  [quote#92:"Цецо"]Имай предвид, че сравнението е спрямо немската ПВО.[/quote]И румънските, унгарските и хърватските такива.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 94. 94 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#87] от "Иво":

  Ми не. Алтернативата е била война и окупация или предаване и окупация. С всички произтичащи екстри. Като изхода е щял да бъде същия. Проблемът ни идва с тази война.
  Но нямам представа каква алтернатива са предлагали немците в случай на отказ.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 95. 95 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#91] от "Иво":

  Ама най-вече Германия на Италия. Ако Италия беше останала неутрална на Германия май щеше да и е по-лесно.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 96. 96 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  До коментар [#93] от "Николай Николов":

  Те пък са имали едно ПВО... Е в Румъния сигурно е имало и немска. Както и в Унгария. Поне заради петрола.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 97. 97 Профил на 8th_ball
  8th_ball
  Рейтинг: 832 Неутрално

  До коментар [#91] от "Иво":

  Че с какво толкова да си помагат? Какво могат да си предложат, дето в едно военно време да не е дефицит? Но към казаното от мен в предишния пост бих напомнил, че Райхът и СССР към това време имат и успешни съвместни военни действия - Полша, Прибалтика - малцина знаят, но немски части са помагали на руснаците при окупацията на Литва. Общи геополитически планове, абе изобщо - дупе и гащи. До юни 1941.

 98. 98 Профил на wxq03574427
  wxq03574427
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#86:"Цецо"]Ако мислиш, че в Германия няма американски и английски паметници от тогава много се лъжеш. [/quote].............................................................................
  Пълно е.Има стотици,ако не и повече

  Антиседераст
 99. 99 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  Предполагам, че днес президентчето ви е ходило да поднесе цветя пред паметника на американските войници и е роннало две-три сълзи....хлъцнало е 5-6 пъти от скръб и умиление, па е дръпнало една прочувствена дитирамба......Тва за него е е един от най-светлите дни, и пада на коленца пред новите си господари още сутрин рано......хлъц...хлъц........чак и АЗ са умилих от милата гледка.......президентчето на колене пред паметника, с два бели карамфила и рони сълзи....едриииии......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 100. 100 Профил на Туриста
  Туриста
  Рейтинг: 381 Неутрално

  уважаеми Дневник,

  можеше да намерите оцелели софиянци от тези бомбандировки да ви разказват за преживяното.

  паметника на американските летци да си го пазят в посолството. а плашилото до Орлов мост направо в русия понеже червените не са дали никакви жертви при нахлуването в България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK