Как Пеевски научава, че някой снима около имотите на семейството

Делян Пеевски в кулоарите на парламента

© Красимир Юскеселиев

Делян Пеевски в кулоарите на парламентаСамо двамата полицаи от VI РПУ - София са знаели кои хора са в екипа, снимал за телевизия Arte имоти, свързани със семейството на Делян Пеевски. Те са направили проверка на документите им в района на хотел "Берлин" и са видели и журналистическата карта на един от българите с тях. Това научи "Дневник" от Николай Стайков от NOresharski.com и политолога и блогър Иво Божков, който също е снимал за репортажа. Двамата са били с екипа на Arte по време на проверките от охраната и полицията. 


Малко по-късно единият от операторите получава обаждане и има натиск материалите да не бъдат предавани, излъчвани, настояване да ги покаже (чуждите медии обикновено наемат местни оператори, фотографи и техника - бел.ред.). 


Става въпрос за репортажа на медиата за България от петък (10 януари) в предаването Arte Journal, който разказва за корупцията, протестите и за Делян Пеевски, заради когото започват. В него се казва, че полицията е предала на Пеевски кой снима, показана е проверката от униформените (със скрита камера), както и охранителите, разпитващи ги какво правят. 
Защо снимате наоколо 


В материала на Arte е разказано за разследването, което NOresharski.com направи за имотите на депутата от ДПС и Николай Стайков коментира темата на фона на хотел "Берлин". Българският журналист обясни пред "Дневник", че първо са снимали именно там, като са били на улицата и на тротоара и не са влизали нито на паркинга, нито въобще са преминавали зад оградата на територията, на която е хотела. За това те са внимавали изрично. След първата проверка от охранител е дошъл друг, който също ги е разпитвал какво правят. Те казали, че снимат Витоша и след като е станало ясно, че са от чужда медиа бодигардовете са ги наблюдавали, докато си тръгнат.  


Сигнал до 112 ?!


Малко след това едната от колите, с които са били е спряна на ул. "Беловодски път" и после целият екип е проверен с изключение на чуждия журналист, като не е ясно защо това му е спестено. Полицаите са се представили и обяснили, че правят проверката по сигнал за тормоз от хотела, че са снимали без разрешение и са блокирали улицата (вероятно към патрулът е била подадена информация с какъв автомобил е екипът, за да бъде спрян именно той). 


Иво Божков разказа при проверката на документите дори се пошегувал да не предадат сега личните им данни на охраната на Пеевски, на което полицаят с усмивка отговорил "Как ще ги даваме, вие добре ли сте, това принципно ни го забранява закона". 


Полицаите уточнили, че сигналът е подаден на 112. Казали им още "за да не разбулваме кошера, квото е било, било. Сега като вземеме документите и ги запишеме, вие си отивате, отиваме да събереме на охраната данните". 


Охрана срещу снимки


След това екипът на Arte си тръгнал и на следващото място, където са отишли да снимат за Пеевски (на бул. Цар Борис III, № 159, където според сайта на ТВ7 е нейният офис и има и клон на КТБ) направо са били пресрещнати от охраната. Според Стайков тя е била предупредена. 


Иво Божков разказа, че докато е опитвал да снима там, двама мъже от охраната също са ги снимали с телефоните си и са ги питали какво правят (кадър от това се вижда в репортажа на Arte). 


Малко по-късно идва и обаждането до единия от операторите за искане на материалите и натиск за спиране на репортажа. Всичко това се случва на 7 януари в следобедните часове. 


Според Николай Стайков, екипът от Arte е бил шокиран. От чуждата медиа са потърсили NOresharski, заради темата с протестите и в разговора, заради кого стартира недоволството на хората са се заинтригували да научат повече за Пеевски и връзките власт-медии-бизнес. Стайков каза, че не са имали колебания да излъчат и разкажат видяното и пазят само анонимност на българите, с които са работили, за да нямат те неприятности. 


"Със сигурност не ме учуди случилото се толкова, колкото учуди немския журналист. Мислех си, че мутренските времена са останали в 90-те, но очевидно не е така. За съжаление, проблемите за които говорим и протестираме всеки ден не са измислени, а съвсем реални и то на една улица от нас", коментира Иво Божков в отговор на въпрос изненадало ли го е това, което им се случва. 


"Дневник" търси за коментар и Arte, както и информация от полицията и МВР. 

Емисията с новини на Arte, репортажът за България започва на 3:40 минута:Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK