Просветното министерство е пратило на агенцията за детето случая с момчето, което не ходи на училище

Снимката е архивна

© Цветелина Белутова, Капитал

Снимката е архивнаМинистерството на образованието е изпратило доклад до Агенцията за закрила на детето по случая с 12-годишния Божидар Маринов, който никога не е ходил на училище по желание на майка си. Миналата седмица се разбра, че момчето е спечелило грамота от състезание по информатика, но властите са му я отнели, защото то никога не е било ученик.


Според държавния експерт в просветното министерство Силвия Кънчева в началото на март миналата година се е провело национално състезание по информатика във Велико Търново. "Децата участваха в пет възрастови групи - А, В, С, D и E", казва тя в интервю за сайта Offnews и добавя, че Божидар е бил регистриран от учителка от Смолян във възрастовата група D - за шести клас, с други ученици, обучавани в частна фирма "Телерик".


Това не било олимпиада, както каза майката на момчето миналата седмица, а било национално състезание в един кръг, като дори е нямало ограничение за участие, освен да бъдеш ученик. "Заради разрастването на академията "Телерик" вече имаме определени квоти, защото не можем да осигурим толкова компютри, но миналата година нямаше квоти. Всеки можеше да подаде заявка и да участва в национално състезание", посочва Кънчева.
Момчето е спечелило състезанието в неговата група, в която са участвали 30-ина деца от цялата страна. При писането на грамотите е поискано от майката на Божидар да даде име на училището, където учи той. Според Кънчева тогава учителката, която го е регистрирала, е казала: "Не знам, трябва да извикам майка му. Ето, тя е тук, ще ви обясни, защото детето е обучавано по чуждестранна програма."


Думите на майката пък били, че детето й още няма клас, защото се обучавало от нея вкъщи по системата Class USA. Кънчева поискала да й изпратят всички документи по електронната поща, за да може да се установи на какви приравнителни изпити трябва да се яви Божидар. Майката обаче предпочела да го обучава сама вкъщи.


Вместо документи Кънчева получава имейл от адвокат Виктор Костов, който заплашил, че ще направи постъпки да спрат България от участие в международната олимпиада, ако министерството не допусне Божидар, защото той бил заличен от списъка неправомерно. Тя му отговорила, че правилата на олимпиадите се определят на национално ниво.


От министерството са изпратили писмо до Регионалния инспекторат по образованието в Смолян, за да направят проверка. Отговорът на началника му Иван Муцевски след проверката описва ситуацията много подробно. От него се разбирало, че това момче е родено през 2001 г. в Добрич. Няколко години след неговото раждане родителите се разделят. Майката и момчето се преместват в Смолян, където там за него се грижат майката, бабата и дядото. За това дете се установява, че не е ходило на училище нито един ден. Майката е записала, че той ще се обучава вкъщи по семеен план по американската система.


Според конституцията образованието е задължително до навършване на 16-годишна възраст.


От просветното министерство вероятно ще наложат глоба на семейството, която е в размер до 200 лева при първо, и до 250 при повторно нарушение. Засега майката, която работела като високоплатен програмист, нямало да прати детето си на училище и от министерството очакват да плати глобите. Друга санкция по закон е спирането на социални помощи, които и в момента семейството не получава, заради високите си доходи.


Отделно просветното ведомство се е свързало и с Агенцията за закрила на детето, като е изпратило доклад. Целта е специалисти да се срещат със семейството и да убедят майката да промени решението си. Според Кънчева няма вероятност за отнемане на родителските права, защото законът предвиждал подобна мярка при "негледане на детето", а Божидар бил облечен, нахранен и очевидно не е подложен на домашен тормоз.


Според експерта Божидар няма никакви образователни перспективи нито в България, нито в чужбина, защото всеки университет иска диплома за завършено средно образование, което момчето няма как да получи с домашно обучение. "...Знаете много добре, че всички големи университети искат не просто дипломи, а дори препоръки от самото училище, искат да видят в какви социални дейности са се включвали кандидатите, как се представят в обществото, в което живеят, имат ли доброволческа дейност, искат да го видят като човек, не само успехите му", посочва Кънчева.


По думите на експерта това е първият й подобен случая от 2001 г., откакто работи в министерството.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (225)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1025 Гневно

  Каква закрила за детето, вие луди ли сте?
  Оказва се, че майката е изучила детето на ниво по-високо от това, което могат да постигнат средностатистическите учителки, вие ще й съсипвате живота ли??!!

  Fail with honour then succeed by fraud
 2. 2 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 541 Неутрално

  И защо да не може да взема приравнителни изпити, без да е ходил в училище?
  Ако съумее да научи всичко, без да си губи времето там между остарели програми и остаряла материална база, добре. На изпитите ще се види - или знае, или не знае.

  Ма май трябва да се пазят едни работни места, че ако всеки почне така ...

 3. 3 Профил на kas.
  kas.
  Рейтинг: 1467 Разстроено

  От министерството си мислят, че репресия му е майката. Насила хубост не става.

  Животът е като руло хартия - дълъг е, но го хабиш за задници
 4. 4 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  "Според експерта Божидар няма никакви образователни перспективи нито в България, нито в чужбина,"

  Дрън-дрън. Детето ще си държи приравнителни изпити към някоя Европейска държава с качествено образование, ще си вземе диплома и така ще кандидатства в университет.

  Fail with honour then succeed by fraud
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  [quote#2:"deltalink"]И защо да не може да взема приравнителни изпити,[/quote] Аз мисля, че може? Като "частен ученик" май му се викаше едно време? Тези ще са пълни идиоти, ако съсипят живота на майката и детето! Пълни идиоти!

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на blame
  blame
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Не разбирам какъв е проблемът! Законът вменява на родителя да се грижи за детето и майката се е погрижила, както е намерила за добре. Като се има предвид какви зверилници са училищата, според мен умно е постъпила.
  Но въпросът е принципен. Не трябва да е задължително ходенето на училище, а образованието. Какво пречи на края на съответното ниво децата, които не желаят да посещават училище, да се явяват на приравнителни изпити? В крайна сметка дипломата удостоверява, че знаеш, а не че си посещавал някое школо.

 7. 7 Профил на tochka87
  tochka87
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Не искат в България да има интелигентни хора и деца. За това целта е да ходят на училище да зубрят и да не могат да мислят самостоятелно

 8. 8 Профил на Chievo
  Chievo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дано момчето да намери поле за изява в България, въпреки усилията на институциите да го спънат с бюрокрация.

  Единственото нещо, което ме притеснява в случая, е дали момчето е развило и някакви социални умения, не ходейки на училище. Дано да не го чака суров сблъсък с реалността, когато дойде време.

 9. 9 Профил на lokes
  lokes
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#6] от "blame":

  Защото "Експертите" , ги интересуват повече "мъртвите души" по училищата , заради които се отпускат бюджетите .
  Никой вече не му пука за образование , важното е деца да има , деца = пари = материал .

 10. 10 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":
  Те са си такива и ще им съсипят живота,освен ако няма силна обществена реакция....

 11. 11 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  До коментар [#2] от "deltalink":
  [quote#2:"deltalink"]И защо да не може да взема приравнителни изпити, без да е ходил в училище?
  Ако съумее да научи всичко, без да си губи времето там между остарели програми и остаряла материална база, добре. На изпитите ще се види - или знае, или не знае. [/quote]

  Предлагате училището да не е задължително, а дали родителите са се справили в образованието да разбираме от резултатите от изпитите!?

 12. 12 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  олелеее ... тая Кръстева, да вземе да се прекръсти и да скочи в най-близкия водоем!
  Жалки бюрократи, изедници на човешки съдби!
  И за какво по-точно ще ги съдят - за всички посочени по-горе коментари, че детето е изучено и възпитано много над средностатистическите български деца, че не получават (а и не са искали) помощ от държавата, не са плащали рекет учебници???
  Познаването на тая “експертка“ от мон по изискванията на ВСЕКИ университет и компетенциите й са явно на кота Монголия, Афганистан и Приднестровска република ...
  То бива излагация, ама това надхвърля всякаква поносимост!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 13. 13 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Просветното министерство тъй като всичките му начинания цъфнаха и вързаха, особено с циганската грамотност, вместо да даде евентуално възможност на тази майка да поеме шефство над някои други деца, започна пак да тегли локуми, които се плащат от данъкоплатците.

 14. 14 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Имаше една мисъл не помня на кого:
  "За умни хора като мен няма нужда от университет. Но усилията да получим диплома са по-малки от усилията да убеждаваме мнозинството че не се нуждаем от нея."

  Образователната система може да е посредствена, но съобразяването с нея поне на някакъв минимум е по-прагматично от бунтарството.

 15. 15 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#1] от "issunbōshi":


  Това е България. Чиновници, които с години си бъркат в носа и не са свършили работа за 5 пари, не милеят за страната и не проявяват и грам инициатива или съпричастност, но получават заплата, и които появи ли се нещо, където може да се руши, се хвърлят през глава, къде само за да симулират, че работят, къде евентуално за рушвет.

 16. 16 Профил на Todor
  Todor
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Страхотно! Защо толкова ги е страх чиновниците от умните деца, които не ходят на училище?! Защото все повече ще се отказват, училища ще се закриват, ще намаляват делегираните бюджети и директорите няма да могат да грабят.... Няма да коментирам какви знания се придобиват в училище сега...

 17. 17 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Да покрие всички изпити, които се налагат, едва ли ще е проблем, да получи диплома и готово. Какъв е проблемът да се яви на приравнителни изпити не разбирам.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  [quote#11:"svoboden"]Предлагате училището да не е задължително, а дали родителите са се справили в образованието да разбираме от резултатите от изпитите!?[/quote] Защо, както е в момента, кога разбираме резултатите? Всекидневно и всекичасно, нали? Затова функционално неграмотните стават все повече с всяка година.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  Дрън дрън в наи-лошия случаи оже да вземе едно GED в САЩ първите 2 години в университета, аиде нема нужда ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  [quote#15:"evkalipt"]Това е България. Чиновници, които с години си бъркат в носа [/quote]Миналата година из американската преса се обсъждаше аналогичен случай с германско семейство,което искало да обучава децата си в къщи по собствена програма.Не само,не е им било разрешено,но и ги заплашили със сериозни санкции.Семейството решило да се пресели в щатите и да потърси там закрила и образователни възможности.Случаят е стигнал до Върховния съд:
  German Homeschool Family Takes Asylum Case to US Supreme Court
  http://www.christianpost.com/news/german-homeschool-family-takes-asylum-case-to-us-supreme-court-106514/

 21. 21 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#17] от "mnogosamkrasiva":

  Проблемът е, че освен знания, нашето Министерство на образованието иска и хорариум, т.е. проспани и пропиляни часове по предмета, за да допусне някого до приравнителния изпит. Представете си колко чиновници и учители ще останат без работа и доходи, ако образованите родители почнат сами да се грижат за образованието на децата си.

 22. 22 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1347 Неутрално

  Държавата не иска ти да си умен, финансово и интелектуално независим. Тя иска да си тъп, покорен, посредствен и зависим. Да бъдеш материал, да бъдеш крепостен селянин в 21-ви век.

  Това важи за образование, частен бизнес, изкуство, политика и всяка една сфера от живота.

  Евала на майката, че възпитава детето си да бъде гражданин и християнин, а не животно. На такива майки се е крепяла и се крепи България.

  Шапки долу пред г-жа Маринова, пред такива жени можем само да се възхищаваме.

  Пожелавам и успех в битката!

 23. 23 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Проблемът е ясен - в България няма закони относно домашното обучение, приравнителни изпити, голям избор на предмети и т.н.
  Доколкото знам задочно може ученик да учи само след 8 клас и то поради определени причини и след разрешение.
  А за да се регламентира това законово трябва да има натиск от обществото, ей така няма да стане.

 24. 24 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#21] от "tims":

  До колкото знам има някакви изпити, които, ако ги покриеш ти зават диплома за завършен еди кой си клас. Това е нормално, защото има някаква база знания, която определен ученик трябва да знае. Иначе, ако е много добър математик, но не знае кой е Вазов, то би било просто жалко.

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 25. 25 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  [quote#18:"dogwoman"]както е в момента, кога разбираме резултатите?[/quote]Кои точно резултати "разбираме"?Че едно дете, чиято майка,висококвалифицирана програмистка,успяла да подготви синаи за състезание с 30 деца от възрастова група 6 клас и то по само по програмиране?Какви са резултатите му по други,"излишни" предмети като литература например,не е ясно.За социализацията отделно..Миналата година нашумя случая с убиеца на дечицата в щатите.И той се оказа голям талант областта на компютрите.От Уол стрийт джърнъл бяха дошли да питат преподавателя му от местния университет,дали било вярно ,че" младежът бил гений, както се говорело...".

 26. 26 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Всички говорят за приравнителни изпити, а пък едно време имаше за такива случаи изпити като частен ученик. Тези изпити покриват задължителните норми, според които полученото образование отговаря на определена степен. Т.е. може семейството да го обучава на каквото си иска и колкото си иска, но трябва да вземе изпитите по предметите и съдържанието одобрени от държавата.

  Едва тогава може да вземе легална диплома, която да ползва там, където се изисква ценз.

  Иначе ако продължи така, колкото и да е умен и изучен, няма да може да вземе дори шофьорска книжка!

  И това, че е спечелил състезание по информатика (при майка програмист) без да е ходил на училище нищо не значи. И аз така печелих като малък без да съм учил дори в училище информатика.  @)----,--'--
 27. 27 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#1] от "issunbōshi":

  Колко е добре майката е обучила детето си ще се види от изпитите, на които ще се яви за да получи диплома, ако го направи. От многото приказки останах учуден, че няма възможност да учиш по собствена програма и да се явавяш на изпити. Мислех си, че болни деца и такива учили в чужбина се водят изключение и специално са описани в закони, правилници и наредби. А се оказа, че май всеки има такава възможност.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 28. 28 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden":

  най-вече ще се разбере по това дали си намерят работа/университет в някой момент, не мислиш ли?

  Какво лошо има в това? Училището е добро да вади най-онеправданите деца от мизерията, но ужасно спъва най-талантливите.

 29. 29 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 602 Любопитно

  Няма проблем момчето да завърши като частен ученик или в някаква индивидуална форма, държейки приравнителни изпити в края на всяка година. Имах такъв съученик, който беше преместен в домашна или както се нарича форма на обучение.

  НО майката е извадила напълно детето си от системата и то де факто не е ученик. Тя не е пожелала да запише сина си в каквато и да било форма на обучение, която се предлага от образователната система. И това е същността на проблема - той не е ученик под никаква форма докато не е към някое училище, което да проверява периодично познанията му.

  Много хора смятат, че майката се е справила отлично щом детето й печели състезание, сякаш това е върховният критерий. Ние нямаме никаква информация дали момчето има дори основни познания по който и да било друг предмет, така че не бързайта да я възхвалявате.

  Доколкото майката е програмист е нормално да се занимава със сина си и да го обучава в професията си. Това не я прави компетентна да му даде средно образование.

 30. 30 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 537 Весело

  Тъй-тъй..трябва да ходи на училище та да го вкарат в утъпкания коловоз на зомбирането...

 31. 31 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  [quote#23:"alextan"]Проблемът е ясен - в България няма закони относно домашното обучение, приравнителни изпити, голям избор на предмети и т.н.
  Доколкото знам задочно може ученик да учи само след 8 клас и то поради определени причини и след разрешение. [/quote]
  Явно днес е ден на Конституцията. Уж тъничка книжица, пък никой не я е чел, май
  Чл. 53.
  (1) Всеки има право на образование.
  (2) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
  (3) Основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. При определени от закона условия образованието във висшите държавни училища е безплатно.
  (4) Висшите училища се ползват с академична автономия.
  (5) Граждани и организации могат да създават училища при условия и по ред, определени със закон. Обучението в тях трябва да съответства на държавните изисквания.

  Та така. Задължително и толкоз!
  Е, детето било умно, семейството добро ... ама лексът е такъв.
  Има логика, че ако оставят родители да си обучават сами децата ... сещате ли се какво ще настане сред циганската популация? Едно 90% ще си стоят напълно законно в къщи и ще "учат" от мама, тате, бате и кака. И на всичкото отгоре ще трябва и да им се плаща за това, вместо на учителите.
  Един ученик в София годишно е около 1000 лева бюджет, по провинцията, поради по-малката концентрация ученици в едно училище - и повече.

 32. 32 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Министерство на образованието трябва да бъде закрито и да се създаде Министерство на ученето.
  В нашия случаи имаме доста образование, но твърде малко учене.
  Това важи особено за периода след 4-ти клас. Конкретният случай е доста добра илюстрация, че "държавната" намеса е контра-продуктивна.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#6:"blame"]Не трябва да е задължително ходенето на училище, а образованието.[/quote]Добре казано. "Образование" и "Училище" не е едно и също.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 34. 34 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 896 Неутрално

  Основната причина да ги мачкат според мен е да не поискат още хора така да отглеждат децата си.На тях не им трябва учен електорат.Колко циганчета не ходят на училище,а не се спират помощите им,т.е. закона не се спазва.Системата в училище е остаряла,а промените са я влошили още повече.В момента децата ни буквално биват осакатявани,вместо развивани.

 35. 35 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Просто държавата трябва да въведе задължителни изпити на края на всеки клас. Който иска нека се обучава у дома. Който иска нека ходи на училище. Но всички се явяват накрая на годината на изпит.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 36. 36 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#16] от "Todor":

  Напротив,коментирай!Много е важно да се коментира.Защото учителите много добре виждат каква е работата,но не смеят да се обадят.По-креативните се справят,но повечето подвиват гръб и изпълняват каквото им се каже,колкото и да е идиотско,по социалистически.

 37. 37 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  А дали "училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително" означава непременно "обучение в държавно или общинско училище"?
  [quote#31:"xm..."]Има логика, че ако оставят родители да си обучават сами децата ... сещате ли се какво ще настане сред циганската популация?[/quote] Ти да не мислиш, че в момента е различно????? Поне половината не си пращат циганчето на училище, в училищата мамят социалните, щото иначе ще им паднат бройките, социалните мамят всички останали, щото много им дреме! И на цялата тази хубост се оказа един самотен 12-годишен нарушител на Конституцията...

  Доброто е заразно
 38. 38 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#0:"Статията"]"Божидар бил облечен, нахранен и очевидно не е подложен на домашен тормоз"[/quote]

  [quote#0:"Статията"]"санкция по закон е спирането на социални помощи, които и в момента семейството не получава, заради високите си доходи"[/quote]

  И сега какво правим? За пръв път от много време се радвам, като гледам чиновниците насрани и без лостове за изнудване.

  [quote#0:"Статията"]"...Знаете много добре, че всички големи университети искат не просто дипломи, а дори препоръки от самото училище, искат да видят в какви социални дейности са се включвали кандидатите, как се представят в обществото, в което живеят, имат ли доброволческа дейност, искат да го видят като човек, не само успехите му"[/quote]

  Аха, пропуснала е да опише в кои държави се искат, защото в (Н)РБ не съм чувал за такъв университет, за сметка на това сме чували за няколко унверситета, които май е завършил целият политически "елит". И ако поискаме да видим "социалните дейности където са се включвали кандидатите, как се представят в обществото, в което живеят, имат ли доброволческа дейност, искат да го видят като човек, не само успехите им" ще останем с впечатление, че им липсват не само първите 7 години, а изобщо цялото образование.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 39. 39 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Младежът може да се явява на изпити и в повече от едно училище.
  Например - в едно езиково и в едно математическо. Или в едно художествено или едно хуманитарно и едно спортно. Законът го позволява. Само трябва да си избере едно училище за основно. При второто ще се явява само на профилиращите го (училището) учебни предмети.

  Ще се явява като частен ученик - с индивидуални протоколи за всеки изпит, на който се явява.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 40. 40 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1679 Неутрално

  Нови форми на обучение в средното образование - дистанционно, комбинирано, задочно и вечерно обучение, ще бъдат въведени в гимназиите.

  Това предвижда националният план за изпълнение на европейската гаранция, който трябва да реши проблемите с младежката безработица. Планът е одобрен от правителството в края на миналата година.

  Гимназиите трябва да започнат да предлагат новите начини на обучение от 1 февруари 2014 г. Те ще са насочени към деца, които отпадат от нормалното обучение, но трябва да получат образование, за да могат след това да си намерят работа. За учениците в новите форми на обучение училищата ще получават същия делегиран бюджет, какъвто е и за редовно учещите.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 41. 41 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Разбира се,че въпроса ще се реши в полза на детето,но засега му правят номера, да не би примера да се последва и да останат училищата без ученици.

 42. 42 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 591 Неутрално

  [quote#2:"deltalink"]И защо да не може да взема приравнителни изпити, без да е ходил в училище? [/quote]

  Зашото майката никога не е поискала подобно нещо. Тя е тази, която е решила детето да не ходи на училище ВЪОБЩЕ - дори и като частен ученик. За да вземеш такива изпити, първо трябва да заявиш желание да го сториш.

  Моралът не е порок!
 43. 43 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#1] от "issunbōshi":

  Колко добре е изучено детето може да се разбере само след като положи съответните изпити. За сега е ясно, че е ученик на Телерик. Спред мен те а не майката са в основата успехът по информатика.

  Моралът не е порок!
 44. 44 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  "От просветното министерство вероятно ще наложат глоба на семейството, която е в размер до 200 лева при първо, и до 250 при повторно нарушение" - Срам, срам срам.....Училищните директори прикриват хиляди кръшкачи заради делегираните бюджети....В горните класове почти не се ходи на училище.

 45. 45 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#29] от "nemeria":

  Склонна съм да се съглася с вас. Когато искаш да вървиш срещу системата, следва да го правиш интелигентно и отговорно, особено ако го правиш ЧРЕЗ ДРУГИГО, в случая детето си. Не да го използваш като средство. Ако е има чалъм да се явява като частен ученик - редно е да се явява. И ако толкова вярваш в домашното образование, да правиш официални стъпки за неговото регламентиране. /Ако майката е правила това, моля да бъда извинена - нямам информация/.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 46. 46 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#40] от "ISTORIK":

  А какво се предвижда за основното образование?

 47. 47 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  [quote#37:"dogwoman"]Ти да не мислиш, че в момента е различно????? Поне половината не си пращат циганчето на училище, в училищата мамят социалните[/quote]
  Да, съгласен.
  Но разликата е в това, че със сигурност процентът е по-малък, а и все нещо закачат, дори когато мамят.

  Докато ако го узаконят, па и им прехвърлят полагащият се на ученика бюджет, което е неизбежно - е, тогава ще настане веселбата!
  Техникумът на тате как се крадне жица! Бате води практиката, а кака осигурява часовете по полово възпитание
  Другият вариант е да разчиташ на социални и инспекторатите да ги контролират. Тези същите, които и сега си участват в маменето, но в по-малък мащаб.

 48. 48 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#44:"dobrich"]Училищните директори прикриват хиляди кръшкачи заради делегираните бюджети.[/quote]

  Това също е безспорен факт.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 49. 49 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  До коментар [#29] от "nemeria":

  Поддържам твоето мнение.

  [quote#29:"nemeria"]Много хора смятат, че майката се е справила отлично щом детето й печели състезание, сякаш това е върховният критерий. Ние нямаме никаква информация дали момчето има дори основни познания по който и да било друг предмет, така че не бързайта да я възхвалявате. [/quote]

  И е възможно този случай да е едно щастливо изключение, т.е. детето наистина да получава необходимите знания от майка си и по останалите предмети. Това обаче не отменя задължението периодично да се явява на изпити в училище за проверка на знанията му. Защото в повечето подобни случаи става дума за немарливи родители, които не ги е еня, че децата им не ходят на училище.

  Важно е в случая просветното министерство да действа конкретно, да разледа случая индивидуално, а не да прилага сляпо написаните на книга правила.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 50. 50 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#40:"ISTORIK"]За учениците в новите форми на обучение училищата ще получават същия делегиран бюджет, какъвто е и за редовно учещите.[/quote]Което е малко нелепо. Ако семейството е образовало детето защо трябва училището да вземе образователната субсидия?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 51. 51 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#41:"dedo pepo"]Разбира се,че въпроса ще се реши в полза на детето,но засега му правят номера, да не би примера да се последва и да останат училищата без ученици.[/quote]Ами засега го спират от участие в международна олимпиада.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 52. 52 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#47] от "xm...":

  Това значи ли,че отново трябва да се съобразяваме с тях.Писна ми вече,честно!

 53. 53 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Любопитно

  "Момчето е спечелило състезанието в неговата група"

  СВОЯТА.

  Дневник, предлагам ви съвсем сериозно да си направите курс по елементарни правила в българския език за всички от списващия екип. Можете да го направите под формата на избрани норми на правописа и граматиката - убедена съм, че има достатъчно професионални българисти, които могат да го направят, в най-синтезиран вид, с посочване на най-чести грешки, а разходите ще си струват. Към това можете да сложите автоматична проверка на правописа, каквато е налице при писането на съобщения от потребители.

  Вече за редакторска намеса няма да говоря - явно това е висш пилотаж...

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 54. 54 Профил на az_sam
  az_sam
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Леле, колко зомбита тука - не може една жена програмистка да е по-добър учител от човек завършил това и то във всички специалности - иначе на всички програмисти щяха да им издават и дипломи за педагози - "по всичко". Не мога да разбера защото толкова много хора от форума така подценяват учителската професия и смятат, че нея може да е върши всеки. Още повече има закон, който трябва да се спазва. И да попитам един въпрос към всички които имат деца - Вие бихте ли си дали детето на тази жена да го обучава ? - аз не ...

 55. 55 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  "Кънчева поискала да й изпратят всички документи по електронната поща, за да може да се установи на какви приравнителни изпити трябва да се яви Божидар."

  Приравнителните изпити са само за частни ученици. Трябва всички - както частни, така и редовни ученици - да се явяват на едни и същи изпити. Иначе няма как да има равнопоставеност.

  Решението е просто - външното оценяване да се провежда всяка година, а не само 2 пъти за срока на цялото средно образование.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 56. 56 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  До коментар [#52] от "fener":
  Мисля, че се налага, ако ще се пише закон за масова употреба.

  Сега покрай тоя случай мернах информация, че такива имало около 200 деца. Общо.
  Един випуск хлапета са грубо 50 000.
  Съотношението се набива в очи, нали?
  Дори ако се отпуши възможността, то надали ще скочи бройката стократно. Те сега се бият за места в детските градини хората, че ходят на работа родителите и не могат да го гледат хлапето - хеле пък да водят пълноценно обучение.

  Е, тогава, например, може да се направи някаква наредба, подзаконова, с по-строг подбор, тестове и тем подобни.
  Та да отсее негодното. Което си е и в интерес на детето, че не всеки родител може да му осигури необходимото.

 57. 57 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#35:"Николай Николов"]държавата трябва да въведе задължителни изпити на края на всеки клас. Който иска нека се обучава у дома. Който иска нека ходи на училище. Но всички се явяват накрая на годината на изпит.[/quote]Всъщност, най-голяма съпротива на едно такова решение няма да направят частните ученици, а държавните училища понеже така ще стане ясно какво (не) са научили техните ученици.

  За това са и тези искания за "приравнителни" изпити, които да се държат само от частните ученици.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 58. 58 Профил на az_sam
  az_sam
  Рейтинг: 381 Неутрално

  И още един въпрос за размисъл - колко от хората коментиращи срещу министерството като се замислят сега, смятат, че би било много по добре за тях вместо да са ходили на училище някога, да са били на домашно обучение ...... според мен правилното е да се протестира/коментира качеството на образованието, а не дали да се ходи на училище или не ......

 59. 59 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 812 Неутрално

  На фона на нарастващата неграмотност, малолетни майки и ромчета, които с какви ли не похвати се опитват поне да ги накарат да стоят в училище, този случай остава човек да се чуди защо просветното министерство не е в състояние да приоритизира своята "загриженост".
  Това, че детето учи в къщи, съвсем не означава, че то не общува с други деца.
  Иначе аз съм за спазване на закона, но си мисля, че този случай показва необходимостта той да бъде направен по-гъвкав. И без това при цялата му сегашна строгост резултатите непрекъснато се влошават, та явно има нещо тотално сбъркано в системата.

 60. 60 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#1:"issunbōshi"]Оказва се, че майката е изучила детето на ниво по-високо от това, което могат да постигнат средностатистическите учителки[/quote]

  Всъщност, нищо такова не се оказва. Детето разбира от компютри и програмиране, говори английски и толкоз.
  Без диплома това дете няма абсолютно никакъв шанс за развитие в живота, а като прибавим и тоталната му изолация и неспособност за социализация, не ми се мисли какъв живот ще живее.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 61. 61 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Майката програмистка сигурно добре е обучила детето си ....по програмиране.
  Но каква е ползата от това, ако детето не знае български, история, география, физика, химия ? Дали може да се каже, че е образовано?
  Затова именно училището е задължително. След училище има достатъчно време да си прави програми.
  Отделно, не е вярно че фирмите не се интересуват от дипломи.
  Предполагам има разни складове за алкохол, интернет клубове, където може да се почне работа и без диплома. Но питайте някоя голяма фирма (ХП, Оракъл, САП, Майкрософт) дали ще го вземат без диплома... едва ли.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 62. 62 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  [quote#2:"deltalink"]И защо да не може да взема приравнителни изпити, без да е ходил в училище? [/quote]

  Ами, в статията ясно си пише, че учителката е предложила на майката да и изпрати необходимите документи и тестове, по които детето да положи приравнителни изпити, а майката е накарала адвоката си да и се обади и да и се кара.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 63. 63 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 1958 Любопитно

  "Божидар Маринов, който никога не е ходил на училище по желание на майка си..." - БРАВО и на двамата, показали разликите в методиките, с които толкова пари, по всевъзможни проекти, потъват в БГ образованието! Вместо да направят реални изводи, закърнелите чиновнически мозъци ще травмират доказалите правотата си с резултат!?!

  Коментиране на анализираното, вече...
 64. 64 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 932 Неутрално

  До коментар [#24] от "mnogosamkrasiva":

  Майката го обучава по американска образователна система и съм сигурна, че не отговаря на обема и вида на материала, изучаван в нашите училища. Освен ако не го е занимавала допълнително с литература и български език поне.

 65. 65 Профил на deltalink
  deltalink
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "svoboden":

  А сега като се мляскат по цял час пред учителката в час, като се натискат по коридорите, като десетокласници не знаят какво е аквариум и вивариум, като на израза "венец неръкотворен свил" питат "само не разбрах, защо му е свил венеца?", като дънкат по цял ден енергийните напитки и се бият, и като цялото това нещо се води "задължително", каква е точно ползата?

  Не, не смятам, че училището може да стане незадължително, защото няма толкова съзнателни родители да се заемат внимателно с децата си. Но и това, което е в момента, е една дървена система, остаряла, от която полза много няма. Трябва да се търси някакво решение. Издразни ме фактът, че някакви си дървени правила могат да спъват развитието на едно явно умно дете, отклонило се от "правилната" линия.

 66. 66 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#59:"heliana"] явно има нещо тотално сбъркано в системата[/quote]

  Раздават се дипломи и свидетелства за завършен клас на конвейр, а учениците масово не ходят на училище, за учене да не говорим.... За да се променят нещата, МОН трябва да помисли какви мерки да се предприемат, за да ходят учениците редовно в час, да бъдат дисциплинирани и едва тогава да се мисли за нови програми и учебници!..........

 67. 67 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  [quote#64:"ikar_01"]не отговаря на обема и вида на материала, изучаван в нашите училища[/quote]

  Обема и вида на материала е безумен, създава много странни и все странни личности...

 68. 68 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  [quote#61:"iSiktir"]Но каква е ползата от това, ако детето не знае български, история, география, физика, химия[/quote]

  А дали всички ученици, които изучават тези предмети в училище, ги знаят?

 69. 69 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#60:"VenRus 2008 #Нова година - нов премиер!"]Без диплома това дете няма абсолютно никакъв шанс за развитие в живота, а като прибавим и тоталната му изолация и неспособност за социализация[/quote]В друга статия пишеше, че детето участва в кръжоци, така, че има социализация. А дипломата (особено българската) не му дава абсолютно нищо. Бул Гейтс, Цукърбърг, Лари Елиът (основателя на "Оракъл" и много други милиардери и милионери са среднисти, Шон Паркър (съ-основател на "Напстер" дори и средно образование няма. Всъщност, Гейтс получи почетна диплома наскоро, ама това е друга тема.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 70. 70 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#61:"iSiktir"]Майката програмистка сигурно добре е обучила детето си ....по програмиране. Но каква е ползата от това, ако детето не знае български, история, география, физика, химия ? [/quote]Да не би да иската да кажете, че децата, които ходят в училище са образовани по тези предмети? Хайде да не припомняме за един известен продукт на българското образование - Златка Черната.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 71. 71 Профил на smeshko
  smeshko
  Рейтинг: 221 Весело

  "Експерти" - повече няма смисъл да се говори. Вместо да измислят как детето да си покрие условията да взимане на диплома (то е ясно, че учи достатъчно), те веднага решиха да правят пречки на жената. Много се наопаки в тази държава.

 72. 72 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#68:"dobrich"]А дали всички ученици, които изучават тези предмети в училище, ги знаят?[/quote]

  Какво предлагате господине - да се закрият училищата тъй като децата там нищо не са научили?
  Или всеки да взима сам решение дали детето да ходи на училище?
  И в двата случая се върви към Африка, не към Европа.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 73. 73 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Със същата злоба МОН да бяха се сезирали за армията необразовани римляни в тая държава. Да им спрат помощи и глоби. Бати злобарите. Роб в собствена държава.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 74. 74 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Гневно

  До коментар [#72] от "iSiktir":

  Предлагам да се оздрави системата, като се вземат под внимание мнението на даскалите! В МОН трябва да да работят хора с учителски опит, а не разни чиновници, които познават училището от ученическите си години....

 75. 75 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#70:"Николай Николов"]Да не би да иската да кажете, че децата, които ходят в училище са образовани по тези предмети[/quote]

  Тези ученици, които не са образовани по тези предмети, нямат нищо общо с тези ученици, които печелят злато на олимпиади.
  Тоест, за конкретния случай - да, щеше да се отрази добре на това умно дете да учи повече предмети.
  Дори литературата е важен предмет за един програмист, за да може добре да обясни идеята си пред колегите. За да може да борави с повече от 100 думи речник... за да не го възприемат като идиот и т.н....

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 76. 76 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1234 Весело

  [quote#75:"iSiktir"]ученици, които печелят злато на олимпиади[/quote]

  хехехехе....Как елементарно манипулирате. Учениците, печелещи медали на олимпиади са обучавани по специални програми от университетски преподаватели и не са продукт на масовото обучение....Средното ниво в българското училище е отчайващо ниско и от година на година става по зле: Само да припомня, че при първото световно сравнение през 1995 г. българските ученици бяха 5-и в света по природни науки и 7-и по математика. Сега България е на 47-о място по математика от 65 страни.

 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#75:"iSiktir"]Дори литературата е важен предмет за един програмист, за да може добре да обясни идеята си пред колегите. За да може да борави с повече от 100 думи речник... за да не го възприемат като идиот и т.н....[/quote]Аз програмист с ограничен речник не познавам - а познавам много. Много от тях са интровертни и не особено общителни, но иначе нямат проблем с речника. Докато хора с беден речник и проблеми с логическото мислене (т.е. не стават за програмисти) колкото щеш. Според PISA такъв е всеки втори български ученик.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 78. 78 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#69] от "Николай Николов":

  Ок, аз съм съгласен, че има хора, основали легендарни фирми без да имат висше образование.
  Но ако нямаш диплома има 2 варианта - или излиташ силно нагоре, или излиташ силно надолу.
  Аз наприер не бих поел такъв риск за детето си.
  Ако то е ракета (като Бил Гейтс или Лари Елисън), то само ще се махне от университета.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 79. 79 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#77:"Николай Николов"]Аз програмист с ограничен речник не познавам - а познавам много[/quote]

  А те имат ли диплома за средно образование?

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 80. 80 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#34:"fener"]Основната причина да ги мачкат според мен е да не поискат още хора така да отглеждат децата си.[/quote]И аз мисля, че това е идеята. Имам приятели, които са висшисти в София и мислеха със свои познати да направят нещо като колектив и да образоват децата си заедно - всеки родител води някакъв предмет, но се отказаха защото ги е страх от санкции. Ето това е основната цел на законодателството - да запази статуквото - колкото и да е неудовлетворително.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 81. 81 Профил на nonsens2
  nonsens2
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Тия льохмани забравиха, че още по времето на тяхното "минало незабравимо" имаше частни ученици! Гнусове!!!

 82. 82 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#76] от "dobrich":

  Офф, ти не ме разбра.
  Ученик, който печели злато по математика, означава че е умен и все някак ще се развие и по литература, история и география.
  Тоест училището му е от полза, няма да остане проста пръчка и да не може да каже 2 думи.
  Учениците които излизат неграмотни, са съвсем друга категория.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 83. 83 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Пример как една щура и безотговорна майка опропастява живота на детето си. "Стой, мама, вкъщи, да не те лъхне малко външният свят, а и другите деца едни такива лошиии..."
  Това си е насилие над детето, защото то не може да се противопостави на майката. Именно затова държавата чрез Конституцията е поела ангажимента да осигури образование на децата до 16-годишна възраст. Но в случая не може да го изпълни...

  'Let light surround you' Dream Theater
 84. 84 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Дрън-дрън,какви глупости само! Абе в това министерство на "образованието" един нормален ли няма?!?
  Изпращане на служители от Агенцията в дома на детето по наглост, безочие и войнстваща посредственост съответства само на наглото изказване на "Атака", че от френското посолство трябвало да им се извинят, разбираш ли...

  ОСТАВКА НА БОКЛУЦИТЕ, ОКУПИРАЛИ И ОБРАЗОВАНИЕТО!

 85. 85 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#79:"iSiktir"]А те имат ли диплома за средно образование?[/quote]А Златка Черната има ли?

  То е все едно да питате дали има глава. В България всеки, може да вземе диплома за средно образование. Тя е, на практика, изпразнена от съдържание като мерило за знанието. Разликата е, че вместо децата да сидят повечето време в училище за да се отчете хонорар може да се опитат научат нещо полезно. Държавата просто не трябва да пречи, а да постави частни ученици и "нормални" такива при равни условия - нека всички държат изпити на края на всяка година.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 86. 86 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#26:"MyTwoCents"]Всички говорят за приравнителни изпити, а пък едно време имаше за такива случаи изпити като частен ученик. Тези изпити покриват задължителните норми, според които полученото образование отговаря на определена степен. [/quote]
  Частен ученик, индивидуален план на обучение само след навършване на 16 години. Дотогава децата трябва да са в училище.

  'Let light surround you' Dream Theater
 87. 87 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#28:"ungeheuer"]най-вече ще се разбере по това дали си намерят работа/университет в някой момент, не мислиш ли? [/quote]
  Ама как си го представяте Вие и някои коментиращи това? Всеки кандидат-студент трябва задължително да представи диплома за завършено средно образование. А това дете ще трябва да издържи изпити за всички предмети и всички класове? Даже и това не знам дали е възможно, защото той не е отпаднал от системата за образование, а НИКОГА НЕ Е БИЛ В НЕЯ.

  'Let light surround you' Dream Theater
 88. 88 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#37:"dogwoman"]А дали "училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително" означава непременно "обучение в държавно или общинско училище"?[/quote]
  Естествено, че не. И във всяко акредитирано от МОН частно училище.

  'Let light surround you' Dream Theater
 89. 89 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#85] от "Николай Николов":

  Не познавам Златка Чернева.
  Вижте, зададох въпроса, защото твоите познати програмисти на какво дължат богатия си речник - на това, че са програмисти или на това, че в средното си образование са учили литература?
  Аз залагам повече на второто.
  Прочее, изобщо не мога да си представя човек, който не е ходил на училище. Може ли да говори, не може ли? Предполагам, че ще бъде меко казано "много странен" и резултатите, както вече казах, ще бъдат много странни - голям успех или голям провал.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 90. 90 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#39:"ISTORIK"]Младежът може да се явява на изпити и в повече от едно училище.
  Например - в едно езиково и в едно математическо. Или в едно художествено или едно хуманитарно и едно спортно. Законът го позволява. Само трябва да си избере едно училище за основно.[/quote]
  И да ходи там до 16-годишна възраст. Първите 5 години той ги е пропуснал.

  'Let light surround you' Dream Theater
 91. 91 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#58] от "az_sam":

  Именно. Никой от коментиращите тук родители, сигурна съм, няма да спре детето си от училище, защото знае от какво го лишава. Ама колкото да си чешат езиците... Никоя крайност не е добра.

  'Let light surround you' Dream Theater
 92. 92 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#61] от "iSiktir":

  ++++++++++++++++++

  Сивито не е само да вписваш спечелени олипмиади. Първо гледат къде си завършил етап по етап, препоръки от преподаватели, после стажове и т.н.

  'Let light surround you' Dream Theater
 93. 93 Профил на ariel28
  ariel28
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#64:"ikar_01"]Майката го обучава по американска образователна система и съм сигурна, че не отговаря на обема и вида на материала, изучаван в нашите училища. Освен ако не го е занимавала допълнително с литература и български език поне.[/quote]
  Разбира се, че не отговаря. Всички учебници и учебни помагала са написани по приограма на МОН с подробни указания. Давала съм вече пример с Американския колеж, където се получават американска и българска диплома, защото се учи и по двете програми комбинирано, по български и американски учебници.

  'Let light surround you' Dream Theater
 94. 94 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#56] от "xm...":

  Не мисля че ходенето в клас с преобладаващ брой циганчета ще бъде голяма социализация?

 95. 95 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 967 Неутрално

  [quote#6:"blame"]Какво пречи на края на съответното ниво децата, които не желаят да посещават училище, да се явяват на приравнителни изпити? В крайна сметка дипломата удостоверява, че знаеш, а не че си посещавал някое школо.[/quote]
  Просто трябва родителят да подписва декларация, че:

  - Поема отговорността детето да учи вкъщи.
  - На края на всяка година детето се явява на изпити за дадения клас, като по-слаб успех(даже 4 примерно) значи задължително от другата година без право на повторно искане за домашно обучение да се започне училище с година назад, т.е. класа със слаб успех.
  - При получени социални плащания през годината на домашно обучение дължи обратно парите без никаква защита освен минимума от един-два стола, по една дреха и т.н. При липса на пари- принудителен труд за държавата на родителя.

  Така хем, който може, ще си учи децата вкъщи, хем няма да има злоупотреби, а децата ще имат валидни дипломи.

  Иначе в момента майка учи детето си далеч от стандартите, то в България просто няма знания, по късмет има насоки в областта на майката. Но не може да се защитава с прецедент на успял домашен ученик врата хора да съсипват децата си- какво става, ако ромските гета обявят децата си за частни ученици по чужда програма? До 16г обучението трябва да е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО! Първо децата нямат сами израстването да си определят съдбата и стават жертви с това, че губят правото си да намерят нишата си, второ държавата няма нужда от професионални безработни.

  Който не може да учи детето си едновременно на всички предмети от училище, трябва да му даде шанса то само да намери силата си- биология, език, информатика, математика, химия и т.н., а не да го насилва в избраното от себе си, или да го осакатява направо интелектуално.

  А и социален контакт на дете само в СКАЙП(Тук вече тая майка си е много съгрешила пред сина си според мен.) не е никакъв урок за това после детето да се наложи в група, да има социални контакти. Представете си момчето на 30 при мама и познанства само от интернет, стресирано от всяка форма на жив контакт или отделяне от майка си. Как ще израстне самостоятелен човек, как ще има свое семейство?

 96. 96 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 509 Неутрално

  [quote#7:"tochka87"]Не искат в България да има интелигентни хора и деца. За това целта е да ходят на училище да зубрят и да не могат да мислят самостоятелно [/quote]

  Абсолютно точно! Най-големият враг на социализма и всякакви други колективистки тирании е именно свободомислещият човек.

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 97. 97 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Доколкото можах да видя от кадрите по някаква телевизия, майката е религиозна фанатичка, не ми се вярва "образованието" му в къщи да е много качествено. Това, че е спечелил състезание по програмиране за малки деца - това нещо не трябва да ви впечатлява чак толкова, че да се нахвърляте като матросовци в защита.

  Birds of a feather flock together.
 98. 98 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#77:"Николай Николов"]Докато хора с беден речник и проблеми с логическото мислене [/quote] Тия са програмни мениджъри дбжанъм

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 99. 99 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 896 Неутрално

  До коментар [#61] от "iSiktir":

  Ще го вземат и още как.Хората се интересуват да им се върши работа,не от общата култура.Ако детето има постижения на олимпиади и конкурси,това им е достатъчно.

 100. 100 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  [quote#89:"iSiktir"]Вижте, зададох въпроса, защото твоите познати програмисти на какво дължат богатия си речник - на това, че са програмисти или на това, че в средното си образование са учили литература? Аз залагам повече на второто. [/quote]Всеки да обясни за себе си. Аз моя речник съм го получил от четене на литература - 95% от което няма връзка с материала в училище. Логическата грешка, която допускат феновете на казионната образователна система е, че ученето е възможно само в нейните рамки. По-глупава (и вредна) заблуда трудно мога да си представя.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK