Съдът позволи на Алексей Петров да пътува в чужбина

Съдът позволи на Алексей Петров да пътува в чужбина

© Анелия НиколоваСофийският градски съд уважи молбата Алексей Петров да пътува до Австрия за лечение. Той имал назначени изследвания в клиника. Съдия Румяна Ченалова обясни, че на Петров многократно е било позволявано да пътува, той винаги се връщал навреме и не пречел на хода на делото.


През ноември миналата година магистратите разрешиха на Алексей Петров да замине за Сърбия, за да приеме поста председател на балканската федерация по карате. Малко по-късно на подсъдимия беше разрешено да замине да се лекува в австрийска клиника.


Днес съдът заседава три часа по делото "Октопод", по което обвиняеми са Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов и Янко Попов, които според прокуратурата са участвали в организирана престъпна група, занимаваща се основно с рекет и изнудване. Подсъдими са още и Кирил Топалов и бившият прокурор Цеко Йорданов.
Разпитан беше свидетелят Пламен Дешев - прочетени бяха показанията му от 2010 г., защото той не си спомнял данните, съобщи агенция "Фокус". Дешев давал пари назаем на Христо Найденов няколко пъти - последния път около 50 000 лева. Найденов не ги е върнал навреме и започнал да се крие. Дешев е завел дело срещу него и го спечелил, след което си получил част от парите.


Разпитан беше и друг свидетел – от 2000 до 2003 г. Владимир Георгиев бил съдружник в събирателно дружество, занимаващо се със селско стопанство. Друг съдружник е бил Христо Найденов, той се занимавал със счетоводството. След финансови затруднения мястото на Владимир Георгиев във фирмата заел Николай Русинов, управител на зърнобаза.


Друг свидетел е Людмил Йолов, който е бил началник на 2 РУП в Плевен. Той обясни, че се е пенсионирал през 2003 г. и е участвал в таксиметрова фирма ЕТ "Снежанка Чинкова - Мирела" на Николай Динков. Йолов е дал пари на фирмата за купуването на 13 автомобила. Друг полицай - Венцислав Георгиев, теглил кредит и също дал пари за фирмата. През 2006 г. Йолов разбира, че Динков е прехвърлил фирмата на Миглена Захариева. На заседанието бяха прочетени показанията на Йолов по делото от 2010 г., че през 2006 г. е присъствал на среща между Захариева, Георгиев и Динков, на която Динков е обещал да върне парите на Георгиев.


Свидетел по делото е и Миглена Захариева, придобила фирма "Снежанка Чинкова - Мирела". Тя обясни, че познава бегло Николай Динков от 2005 г., който е бил колега на брат й. Динков я е помолил да обезпечи негов кредит за няколко месеца чрез ипотека на жилището, в което Захариева живее и е собственост на свекърва й. По думите на Захариева кредитът на Динков е бил много голям, защото за погасяването му е имало ипотеки и на други апартаменти. Според Захариева брат й не е имал участие във фирмата и не е придобивал печалба от нея, но с изтеглен кредит като физическо лице е помогнал на Динков чрез пари. Впоследствие Захариева разбира, че почти никаква част от кредита на името на фирмата не е била погасена. През януари 2006 г. с решение на съда в Плевен тя придобива фирмата, защото Динков не е имал възможност да се издължи. По-късно установява, че всички автомобили в таксиметровата фирма са придобити с лизингови договори, в счетоводната бланка на фирмата не е вписано задължение към трети лица.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK