Ивайло Калфин: Не съм предател

Ивайло Калфин

© Надежда Чипева, Капитал

Ивайло КалфинИвайло Калфин се обърна към лидера на БСП Сергей Станишев и към социалистите с обяснение защо е решил да се оттегли като ръководител на българските социалисти в Европейския парламент и да създаде "друга алтернатива за предстоящите европейски избори". В писмо, публикувано в блога му, евродепутатът заявява, че не е предател и че хората му дават доверие, за да направи живота им по-добър, не за да е верен.


В началото на писмото си Калфин моли кандидатурата му да бъде изтеглена от партийните процедури за съставяне на листа за евроизборите през май, като подчертава, че решението му е продиктувано от принципни съображения, които вече е споделил със Станишев.


Евродепутатът се обръща и към съмишлениците си с молба да прочетат аргументите му и след това да го съдят. "Не се сърдя дори на най-острите мнения. Не съм наивен и зная с какво се заемам и какви са рисковете, които поемам", пише той.
"Дневник" публикува пълното писмо на Ивайло Калфин:


"Уважаеми другарю Станишев,


Моля моята кандидатура да бъде изтеглена от по-нататъшните партийни процедури за съставяне на листата за предстоящите през май избори за Европейски парламент.


Решението ми не се дължи на процедурни причини. Бих искал единствено да спомена, че строгото прилагане на утвърдените критерии не би позволило издигането на моята кандидатура. Приемам преценката на Националния съвет като безпартиен да не участвам в обсъждането на критериите, по които се издигат кандидати за членове на ЕП, в подготовката на предизборната платформа за следващите избори, както и в изработването на подробен, аналитичен и публичен отчет за дейността на представителите на Коалиция за България през приключващия мандат на ЕП. Благодарен съм за високата оценка, която получих за досегашната си  дейност в разговори с Вас и други членове на ръководството през последните седмици. Искам ясно да подчертая, че нямам никакви претенции и допълнителни очаквания към заявеното от Вас виждане за евентуалното ми място в бъдеща листа.


Решението ми е продиктувано от принципни съображения. Вече имах възможност да ги изложа пред Вас. Моля Ви да съдействате те да станат достояние на партийните членове и партийните организации, много от които издигнаха моята кандидатура отново и към които изпитвам дълбоко уважение и респект.


Скъпи другари,


Преди да изречете тежките думи и оценки за


решението ми да не участвам в листата на БСП,
а да създам друга алтернатива за предстоящите
европейски избори
,


ви моля да се спрете за момент и да се опитате да приемете аргументите за едно много трудно, но дълбоко премислено и направено с абсолютно убеждение действие. Надявам се да го направите така, както и аз съм приемал вашите аргументи, критики, очаквания, изисквания към БСП и нейното участие във властта.


Всички ние сме емоционални в политиката. Искаме политиката да промени живота ни към добро, разчитаме, че когато БСП е в управлението, то върви правилно, когато сме в опозиция се борим да се върнем отново на власт. И така вече 25 години. Равносметката е лоша. Обществото ни продължава да е разделено, животът на много хора, вместо да се подобри, става по-тежък. Защо? Защо все повече от нашите сънародници губят доверие в политиката и политиците и търсят непрекъснато нови лица и нови партии, въпреки че и новите се оказват още по-бързо намразвани? Защо преди 20 години в българския парламент имаше авторитетни, доказали се, обичани хора, макар и от различни партии, а днес трудно изброяваме имената на 15 - 20 народни представители дори от нашата собствена парламентарна група? Защо българските граждани, включително социалистите, не вярват на институциите?


Моят отговор е следният: защото


страната ни непрекъснато сменя
посоката и се движи много бавно напред


Защото нямаме национални приоритети, национална кауза, защото не сме обединени и консолидирани зад една цел. Защото много политици и партийни лидери направиха от политиката бизнес, докато накрая станаха зависими от бизнеса. Защото чувството за онеправданост и цинизъм във властта обзема все повече българи. Можем ли да кажем, че само другите са виновни, а ние не сме? Каква е цената на компромисите, които се правят заради коалиции, заради бизнесмени с много власт и пари, заради лични конфликти и амбиции? Днес управлението връща ли доверието на хората? Имаме ли чувството за прозрачност, безпристрастност, за това, че държавата върши основната си функция – да защитава интересите на всички български граждани – в националните граници и извън тях?


Можем да продължаваме така още. Докато силата на демографския срив трайно ни превърне в слабо и разделено общество – на малко богати и много бедни. Докато още едно поколение се загуби в прехода и трудно преживее старините си. Докато много образовани и активни хора предпочитат да изберат друга страна от свободния европейски трудов пазар. Но може и по някакво чудо да се събудим. Да определим националните си цели и да наложим на сменящите се политици да ги спазват. Да не позволяваме на политиците да правят каквото си искат, а за каквото са изпратени. Да се опитаме да си планираме живота за 10 - 15 години напред. Да прочистим политиката и да върнем доверието в институциите. За мен е важно да върнем самочувствието и на тези, които се определят като леви.


Зная, че всички сме съгласни по тези неща. Говорим ги по избори, пишем ги по предизборни програми. И колкото повече ги говорим и пишем, толкова повече става обратното. Докато политическите думи се превърнат в клишета. Наред с положителните социални мерки, настоящото управление допусна и допуска тежки грешки, които задълбочават недоверието на хората.  Като активен участник в политиката през последните години, аз имам отговорност за това състояние на нещата. За мен политиката и социалдемокрацията са кауза, а не начин на препитание. Ако си търсех топло място, аз щях да се скрия в партийната листа, да шушукам за проблемите, вместо да говоря високо за тях, да правя ежедневни компромиси с доверието на хората, които са ме избрали. Винаги съм мислел, че хората ми дават доверието си, за да променя живота им, а не за да бъда верен на партийното ръководство, дори когато имам критики към него. Да, аз съм издиган и избиран от членовете на БСП за депутат, за министър, за кандидат за президент. Във всеки един от тези мандати аз съм работил с всички сили и цялото си сърце за БСП – за членовете и хората, които подкрепят БСП. Навсякъде съм постигал резултати, които са видими и измерими. Навсякъде съм бил честен и всеотдаен в това, което съм правил. Не успях обаче да променя страната по начина, по който си представях.


Днес пред мен има две възможности. Първата е да се откажа – както направиха много честни хора, които се занимаваха с политика през последните десетилетия. Готов съм на това, но след като се убедя, че съм изчерпал всяка възможност за промяна.


Втората възможност е да направя още един опит. Да се постарая да убедя тези, които са готови да се борят за левицата и за страната, че има начин за промяна.


Аз не съм предател


Предатели са тези, които бързо забравят обещанията, които са дали пред хората, и гузно си крият мненията зад партийната дисциплина и коалиционните особености. Предатели са тези, които не се смущават от факта, че БСП и левицата въобще, вече близо 20 години не могат да претендират за самостоятелно отговорно управление. Тези, които дори и в коалиция отказват да я направят публична, за да запазят достойнството на партията и нейните членове. Те са истинските предатели.


Партийното единство не е мантра. То е необходимо, за да даде възможност за провеждане на ясна политика. Когато единството води до трайно свиване на избирателната подкрепа и до все по-тежки коалиционни компромиси, тогава очевидно има проблем.


На тези, които се опасяват за единството, бих отговорил с въпроса дали единството или авторитетът и електоралната тежест на левицата е по-важно. Българските граждани имат право на избор. Никой не може да претендира за монопол върху тяхното представителство. Алтернативата, която аз защитавам е социалдемократическа. Основен политически опонент ми е ГЕРБ и десницата. При успех и двете листи – на АБВ и БСП, ще работят в една и съща парламентарна група в Европейския парламент – тази на социалистите и демократите.


Скъпи другари,


След като прочетете аргументите ми, вече можете да ме съдите. Не се сърдя дори на най-острите мнения. Не съм наивен и зная с какво се заемам и какви са рисковете, които поемам. Длъжен съм да вложа това, което имам – авторитета, изграден заедно с вас, в една важна за мен кауза – увеличаване на доверието в левицата и връщане на авторитета на българската държава.


С уважение,
Ивайло Калфин"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Панайот Панайотов
  Панайот Панайотов
  Рейтинг: 1272 Весело

  Да прав е - Станишев е такъв !

  Fun is just point of view.
 2. 2 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  Естествено , че Не си предател !

  да предадеш предатели не е предателство

  както и да убиеш убиец не е убийство !

 3. 3 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 524 Неутрално

  не мога да се съглася с твърдението му, че не е предател, но всеки носи сам личната отговорност за действията си и поема по пътя, който си е избрал, това е въпрос на личен избор.

 4. 4 Профил на moloko_
  moloko_
  Рейтинг: 631 Неутрално

  И Калфин не е стока,помним го как се изявяваше като министър от тройната коалиция.Но е много добре,че най-накрая има надежди монопола в ляво на БСП на бъде разбит.

 5. 5 Профил на msc
  msc
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Ами те са още на ниво "Другарю". Останалото е излишно!!!

 6. 6 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Шамарче за Предцедателя на ПЕС.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Другаря Кутев друго смята. А другарката Боруджиева може и да те застреля в гръб, по пример от баща си.

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1235 Весело

  "Уважаеми другарю..."

  тези все още се реят из духовните простори на СССР

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 9. 9 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 810 Разстроено

  "Уважаеми другарю Станишев"

  Разчувствувах се... въпреки всичките неволи, те остават верни другари!

  Венцеремос!

 10. 10 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1717 Весело

  Стигнах до "уважаеми другарю Станишев" и се отказах да чета

  Norman Granz е гласувал за Румен Радев на балотажа през 2016 г.
 11. 11 Профил на дурак
  дурак
  Рейтинг: 581 Весело

  [quote#4:"moloko_"]Но е много добре,че най-накрая има надежди монопола в ляво на БСП на бъде разбит.[/quote]

  БСП има не само монопол в ляво !

  за съжаление има Монопол в БГ

  хората-верващи на т.н. опозиция - зачената в грях

  осигуряват баланса на избори

 12. 12 Профил на Къти
  Къти
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Другари, пратете го в Сибир, заедно с Гоце!

  Всичко, за пресъпленията на ядрената мафия единствено и само тук: http://gikotev.blog.bg
 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Другари червени избиратели, преди да се нахвърлите като хиени, спазвайки опорните точки на др. Кутев, по-добре помислете и застанете зад морала и прогресивните гласове в собствената ви партия!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на Холдън Колфийлд
  Холдън Колфийлд
  Рейтинг: 1363 Весело

  Калфин предлага нормалност като алтернатива на ненормалността, извираща от кликата на С.Станишев, А.Кутев, М.Михов, М.Манолова и т.н. Напълно нормално ...

 15. 15 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Тия "другари" явно са някаква паравоеннизирана структура, която ако не спазваш тайните им правила си предател или враг или не знам какво още име се случва в главите !? Това нещо въобще няма и идея да защитава някакви други интереси, освен тези на организацията...
  Много лошо, това е БСП (ДС)!

 16. 16 Профил на encor3
  encor3
  Рейтинг: 794 Неутрално

  До коментар [#7] от "virakocha": Имаш предвид другаря "Върховен ПЕС" ли ?

 17. 17 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Весело

  [quote#5:"msc"]Ами те са още на ниво "Другарю". Останалото е излишно!!![/quote]

  Мани, нема такъв цирк.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 18. 18 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 547 Неутрално

  ПЕСа днес много шамари отнесе и от първанов и от калфин и от кой ли не. Като гледам как са насъскани всички червени коментатори, направо сме си във война...

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 19. 19 Профил на mapuhcku
  mapuhcku
  Рейтинг: 452 Неутрално

  "Уважаеми другарю Станишев" ииииииии спрях да чета.

 20. 20 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  В писмо, публикувано в блога му, евродепутатът заявява, че не е предател и че хората му дават доверие, за да направи живота им по-добър.."
  Само това е достатъчно, за да преценим, че този човек е заставен да стори това си деяние. Защото всички знаем, че е умен човек. А всеки умен човек е наясно, че не може всичко да стане с магическа пръчица и хоп = от гладни да станеме сити за един миг. Мафията се е раздвижила и "събужда" спящите си клетки Но...ний, правовернити комунета с октомврийски червени дупета, ще изпълним геройцки завета: Ни крачка назад! Туй йе завета на партизанската ни геройска чета!

 21. 21 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 524 Неутрално

  С болните си мозъци "винаги верните на Станишев" другари не могат да проумеят, че са ОПРОТИВЕЛИ и на собствения си електорат!!!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Камарилата около СС трябва да бъде свалена от Старицата...

 23. 23 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#14:"Ерофеев"]Калфин предлага нормалност като алтернатива[/quote]

  Не очаквам нормалност от човек, който казва: "Който не обича Русия, не обича България".

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално
 25. 25 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3176 Весело

  Не си член ,затуй не си и ренегат !!!

  Но ако сцепиш зомбитата на две - направо те провъзгласявам за герой на социалистическия труд !

 26. 26 Профил на Амбразурчик
  Амбразурчик
  Рейтинг: 484 Весело

  колко Петилетки ви трябват
  на празните "закачалки за шапки"

  за да разберете че участвате
  в "Уговорен мач" ??

 27. 27 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ясно е че, не си предател. Другарският съд в БСП те изкарва такъв. Сутринта другаря Кутев се изпусна в гащите пред Нова че, без Атака кворума отива в канала, което означава избори. После разбира се побърза да си избърше задника. И Първанов, Петков са много нелицеприятни със същата ми нетърпимост, ама СтаниГей се оказа едно бедно и алчно момченце интересуващо се единствено от пари. Доган си го е преценил - върти си го на малкият пръст, докато с Първанов няма да му е толкова лесно.

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 28. 28 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#21:"mlu666"] "винаги верните на Станишев" другари не могат да проумеят, че са ОПРОТИВЕЛИ и на собствения си електорат!!![/quote]
  Абе..кат гледам, БСП води, па не знам кой на кого е "опротивел" Докато има ГЕРБ, БСП ще става все по-силна. Защото сега комунистите оприличават тази организация като мафиотска и народът е съгласен с тази оценка.

 29. 29 Профил на sashobal
  sashobal
  Рейтинг: 722 Неутрално

  "Уважаеми другарю Станишев..."

  "...Скъпи другари..."

  WTF?????????????????????????????

  Никога повече комунисти и отрочетата им във властта!!!
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Хубави думи. Само че аз вече отдавна не вярвам само на думи. Все пак трябва да призная, че е удоволствие да се чете интелигентно написан текст.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Весело

  За всички колеги, които съвсем разбираемо са се отказали да четат текста след обръщението Уважаеми другарю Станишев", кратко резюме:

  Калфин не се обръща към Станишев. Обръща се към потенциалния електорат с едно премерено емоционално-прагматично изявление, в което добре балансира вътрешния идейно-етичен конфликт и призива на дълга на политика.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 32. 32 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 912 Неутрално

  И защо го е адресирал до уважаемия другар СерГейчо-да пише направо на Моника и да се разберат-Хохегер и на него ще изпрати от ония"нашите"парички двойно препрани -няма даже да му праща-открива му сметка в Австрия и само му дават една картичка да си тегли до насита.

 33. 33 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  Кога блоговете станаха място за решаване на партийни проблеми?Калфин го е страх да се изправи на пленум на БСП който предстои,така отстрани е даже жалко.

 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Весело

  "... преди 20 години в българския парламент имаше авторитетни, доказали се, обичани хора..."

  хах, ма то и сега сте все авторитетни и доказали се бе другарьо... я виж др. Параванов... само дет баламите които ви се връзваха поизмряха а нови на хоризонта не се задават

 35. 35 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Тия хора се карат още на "другарю и другарке"... има ли нужда от повече коментар?

  А къде е другаря Сергея в цялата работа? Излязоха Кутев, Йотова, Буруджиева, Дърева, Вигенин, Гуцанов и всички други от кликата, викаха, плюха (Веднага лепнаха едно л...но по Първанов че е в задруга с Борисов), все едно че последния е панаирджийска мечка с която плашат електората.

  Къде е Станишев????? Някакво изявление от него? Да не се е скрил под полата на Моника Йосифова? Тази жена поне фамилията смени ли си я?

 36. 36 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 459 Неутрално

  [quote#28:"Култура ми Бойко"]Абе..кат гледам, БСП води[/quote]


  БСП са замръзнали от години на едно и също ниво. Това че, ГЕРБ губи все повече, не означава че първите качват! Но ние за ВАС си знаем - все печелите!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 37. 37 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 772 Неутрално

  "Уважаеми другарю Станишев,"

  Няма нужда да се чете по-надолу.

 38. 38 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1543 Весело

  [quote#31:"doneva_a"]Обръща се към потенциалния електорат с едно премерено емоционално-прагматично изявление, в което добре балансира вътрешния идейно-етичен конфликт и призива на дълга на политика. [/quote]

  накратко "е ся вече въ оправих"

 39. 39 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1486 Неутрално

  хората му дават доверие, за да направи живота им по-добър, не за да е верен. - добре казано!

 40. 40 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  И ти ли, Бруте...
  Като се има предвид, че не му е за първи път- би могло да се очаква.
  Въпросът е с какъв акъл комунетата го сложиха кандидат за президент, при положение, че най-вероятно Стефан Данаилов щеше да спечели...

 41. 41 Профил на bfm
  bfm
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Уважаеми другарю Станишев..."

  Искрено се надявам това да е написано с ирония, защото просто не мога да допусна, че в която и да било европейска държава, членовете на управляващата партия се наричат помежду си "другари", поне не и в 21век.

 42. 42 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не е предател в никакъв случай ! Що се отнася до неговите констатации за политическото лицемерие и политическата импотентност, това се отнася и за други партии . Човек умен, интелигентен , с европейски опит е " опасен" и затова се измислят прозвища : " предател", " неблагодарник", "кариерист"...,както беше в миналото. Хората ще го разберат, разбират го и на върхушката , но не им изнася – малки са.

 43. 43 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#31:"doneva_a"]Калфин не се обръща към Станишев. Обръща се към потенциалния електорат с едно премерено емоционално-прагматично изявление, в което добре балансира вътрешния идейно-етичен конфликт и призива на дълга на политика. [/quote]

  БСП по скоро прилича на мафиотско-терористична организация отколкото на партия, така и се държат членовете, няма как този акт да не бъде разчетено като нещо друго освен като предателство.

 44. 44 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#41:"bfm"]Искрено се надявам това да е написано с ирония, защото просто не мога да допусна, че в която и да било европейска държава, членовете на управляващата партия се наричат помежду си "другари", поне не и в 21век.[/quote]

  Никаква ирония не е. Съвсем сериозно е. Така си се обръщат един към друг.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 45. 45 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Весело
 46. 46 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#30] от "dogwoman":

  вярно е, наистина е интелигентно написано.

 47. 47 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#43:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]няма как този акт да не бъде разчетено като нещо друго освен като предателство. [/quote]

  От хардлайнерите и опортюнистите да. Но доста от привържениците на "социалистическата идея", които се отвратиха от действията на ръководството след изборите м.г. не счита така. Тази част се счита предадена от Станишев и сие и обвинява ръководството на партията в това, че е компрометирало структурата.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 48. 48 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  Вярвам им точно на йота.
  Всички са вперили очи в евровота, защото там е келипира - тук вече всичко затъва надолу.
  Защо това разцепление не стана преди 1 месец?
  Може би защото Болен не си беше сътворил гафа още, с който отдалечи още повече избиратели от тройната коалиция.
  Реформаторския блок и те същите - не се събраха, за да облекат исканията на протестиращите в политическо облекло, ами се обединиха, когато е време да се пишат листи.
  Нямам думи просто!

 49. 49 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Не им вярвам, нито на другарството, нито на "искреното" писмо. За мен това са постановки.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 50. 50 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Всички свързани с тази партия са предатели и българоненавистници

 51. 51 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Хубаво писмо, с много верни констатации. Само дето не вярвам, че точно политическа сила начело с Първанов ще работи за една истинска национална кауза и възвръщане на доверието в държавните институции.

 52. 52 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1599 Неутрално


  "Уважаеми другарю Станишев..."

  Искрено се надявам това да е написано с ирония, защото просто не мога да допусна, че в която и да било европейска държава, членовете на управляващата партия се наричат помежду си "другари", поне не и в 21век."

  И в Германия социалдемократите така се обръщат един към друг, на "геносе", традиция било.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 53. 53 Профил на Sioux
  Sioux
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#10:"nv"]Стигнах до "уважаеми другарю Станишев" и се отказах да чета[/quote]

  И аз така...

 54. 54 Профил на gvt
  gvt
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Започва взаимното оплюване сред лапачите, наричащи себе си "социалисти". В театрален мелодраматичен стил като разбира се постоянно се замярат със светлите социалистически идеали Ех другарчетата това най-добре го могат Яне Янев и другите креатури на Борисов за мокри поръчки ще гледат ще се учат и ще си водят записки.
  Най -странното е как ЕНП признава Борисов за десен след като отсега обяви, че ще се съюзява с руската подлога и основен консуматор на комисионни в рубли - Първанов.

 55. 55 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  [quote#41:"bfm"]не мога да допусна, че в която и да било европейска държава, членовете на управляващата партия се наричат помежду си "другари"[/quote]

  Германските социалдемократи също така се наричат.

  Гербаджийски корумпари, посрамихте България! Приравнихте ни с банановите републики!
 56. 56 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 935 Неутрално

  На конгреса ще има ли мъмрене и другарски съд?

 57. 57 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Разстроено

  При успех и двете листи – на АБВ и БСП ще работят в една и съща парламентарна група в Европейския парламент – тази на социалистите и демократите.
  Пу-пу,пепел ти на езика!!!! Точно от това ни е най страх!

  Дневник-токсичният сайт
 58. 58 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Само отбелязвам! От думата ДРУГАРЮ....ми настръхва косата

  Дневник-токсичният сайт
 59. 59 Профил на Abaddon
  Abaddon
  Рейтинг: 409 Весело

  Дано около Станишев има тоалетна.

  It is the nice place.
 60. 60 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#46] от "bette":вярно е, наистина е интелигентно написано.
  Е,то бая народ ги умее интелигентните писания,ама кво от това? Да не говорим за Станишев,дето е супер интелигентен!.... Ама то май от такива най-да се отвратиш!

  Дневник-токсичният сайт
 61. 61 Профил на Ивайло Московски
  Ивайло Московски
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Много Хитър ход от Страна на КОМУНИСТИТЕ. Привидно разделяне и 'прочистване' на партията с името Ивайло Калфин за да не бъде загубен нито един глас, от разочарованите и излъгани избиратели които сега много елегантно ще се пренасочат към Новата-Стара 'Партия'. Поздравления !!!!!!!!!!!

 62. 62 Профил на Sorilea
  Sorilea
  Рейтинг: 409 Весело

  Поне е написал в коя парламентарна група ще бъде АБВ. После да не кажете , че не сте разбрали или някой ви е излъгал

 63. 63 Профил на dv r
  dv r
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Повтарям, това не е разцепление, тези две групировки ще си гласуват заедно. Затова да е ясно, за който и от тях да гласуваш, гласуваш за Доган. Да не се правят избирателите им на неразбрали. ДПС и БСП и АБВ са едно и също нещо.

 64. 64 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 571 Неутрално

  "Уважаеми другарю Станишев,... "
  защо е необходими да бойкотираш стандартното обръщение към мъж.... не знам. Не може ли "Хер" или "Мистър" или "Мосю"....

 65. 65 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2349 Весело

  Свалям му шапка!
  Иска се доста кураж за да напишеш такова нещо.
  И можене разбира се!
  Трябва да си признаем с ръка на сърцето, че не са много BG политиците, които могат да се изразяват така.
  В ГЕРБ, “ич”!

  I Want To Believe
 66. 66 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Тюх, другарю Калфин, добре, че не сме в едни други времена, че щеше да последваш Трайчо Костов например, или щеше да посетиш Беляне,(не АЕЦ-а, а една отдавна изградена структура на остров Персина).
  Нали знаеш, че партията е права, дори когато греши, а да не говорим когато лъже, измекярства, предателства и потъпква всякакви демократични принципи, под лицемерният параван, че вече били цоцолисти, а не мръсни комунета.
  Ха дано това да е началото на поставянето на цоцолистите, там където им е мястото, в историята, или най - малкото в смотаното кюше и да си седят там в ундурма с турските подлоги.
  Ха дано, ама.... е ще видим.

  ура и да живей!!!
 67. 67 Профил на daria_vip
  daria_vip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Оснвният проект,майката на всички проекти на ДС колеги БСП се разпада на по малки парчета за да усвои и последният неразбрал в България ,че всичко ,всякога в тази държава откъм политически проекти винаги е принадлежало на ДС незвисимо какви прдставления се играят в театъра. Куневици,Костоваци,Царе и Монарси,Червени,Зелени ,Сини и Герберасти всичко до един да ПРОЕКТИТЕ НА БИВШШАТА ДС
  отскоро започна роенето колеги с Рефорематорски и тн. блокове ...но Вълка козината (името) си мени -Нрава НИКОГА !!!

 68. 68 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3630 Неутрално

  Той не е предател ,просто е комунист!
  Не вярвам отдавна на нито една тяхна дума!

  klimentm
 69. 69 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Много стойностни и съдържателни послания. Но как да им повярвам, ако зад него стоят Първанов и Румен Петков?!

  Да приемем, че успеят да Свалят Станишев. Какво следва? Изпълняване на предизборните обещания. Тоест, изграждане на Белене, премахване на плоския данък, данък богатство... От трън та на глог.

 70. 70 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 581 Неутрално

  БРаво, много силна статия. Честно казано не бях чел по-силно нещо от ляво от доста време. Сега остават делата, делата и пак делата! Само така се възстановява доверие. А БСП и СТанишев - те вече са история!

 71. 71 Профил на nando
  nando
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "страната ни непрекъснато сменя
  посоката и се движи много бавно напред "

  Извинявам се, но това след 2007 година и приемането ни в ЕС и НАТО ми звучи като заявка, че Калфин се противопоставя на СМЯНА НА ПОСОКАТА НА БГ към Евразийския съюз(както планират СТанишев и Волен). За мен цялата статия е наръчник за това КОЛКО СТРАШНИ НЕЩА стават в момента в България.

 72. 72 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  седерастите и герберастите пак продължават да плюят вместо да подкрепят тези напъни на другарите да се самоунищожат до поносими граници а тогава идва бареков на власт

 73. 73 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Време за празнуване

  Десети ноември 1989-та се случи на десети януари 2014-та. По най-нов стил. Или в стила на модерните в наши дни катарзиси. Все едно, важното е, че се случи. След близо четвърт век упорито неслучване. Народът още търка гуреливи очи, а дясното не смее да се провикне триумфално – че то, зер, освен ГЕРБ, читаво дясно не остана. А пък ние, членовете и симпатизантите на ГЕРБ, сме пожарникари. И мутри. И милиционери. И сме глупави. И не можем да викаме. А и не обичаме. Да викат ония, които мълчаха, докато СДС се превръщаше в придатък на БСП. Ако не ги е срам. Ама и те не викат. Може пък да ги е досрамяло най-накрая. Кой знае.

  Аз си викам вътрешно. И за тези, които не викат. Но понеже знам, че от викане файда няма, се хванах и да го напиша. Нищо, че не съм интелигентен като поддръжниците на другаря Костов.
  БСП се разцепи. Няма значение какво мантруват шаманите от Позитано. Столетницата се пропука неочаквано, шумно и зрелищно. Поминуващите в подножието й люде замръзнаха в ступор и впериха удивени погледи в клатушкащите се комично по върховете палячовци, които до вчера изглеждаха като несменяеми и всевластни господари на клетата ни Родина. Платените анализатори и политолози тепърва ще ни обясняват за пъклените планове на Борисов, Сорос, Гоце и световния империализъм. Всуе. Истината е друга и е крайно време да бъде казана.
  Всъщност, тя вече е казвана многократно, но вече настъпи момента да бъде и чута.

  БСП отдавна не притежава потенциала да управлява страната. Не и в съвременните условия на европейска интеграция. Не и по правилата на ЕС. Целият кадрови потенциал на тази ретроградна болшевишка структура е съставен от откровени некадърници и рафинирани мошеници, които могат да управляват единствено и само в условия на корупция, рушветчийство, шуробаджанащина и тотално изкривена и подвластна на тях медийна среда. Бъдете сигурни, че ако назначат когото и да било от ръководството на БСП, в която и да било западна компания като обикновен служител, мениджмънта ще го изхвърли на втората седмица. Кадровият проблем стои на първо място в класацията на факторите, които ще сринат БСП. Прехвалените им експерти могат да минават за такива само до прага на Брюксел. Прекрачат ли го, веднага лъсва тоталната им неспособност да се справят дори с най-елементарния управленски проблем. Нека си дадем сметка за разликите в отношенията с Европейската комисия при сегашното и предишното управление.

  На второ място в списъка с фактори, които ще доведат до срив в левицата, е новосформиралото се гражданско общество. С този позавехнал от злоупотреба термин трябва да боравим внимателно. Противно на всеобщото схващане, че „гражданското общество“ представлява някаква колоритна тълпа от тъпанджии и свирачи на бели рояли по площадите, гражданското общество всъщност е обобщен термин за събуденото гражданско съзнание, за възвърналите своята чувствителност сетива на отделния гражданин по отношение на основните морални категории не в личен, а вече в обществен план. Тук задължително трябва да отбележим изключителната роля на кабинета Борисов за стимулирането и поощряването на тези процеси. Нито една обществена реакция, по нито един обществен въпрос, не беше оставена без внимание от изпълнителната власт по време на предишното управление. Тук само напомням АКТА, шистовия газ, закона за горите, протестите на майките. Да, именно на протестите на майките беше отговорено с напълно адекватно и зряло политическо решение – няма да ви раздаваме пари на калпак, а ще ви построим детски градини. Подкрепям това решение на 100%. Това е разумната държавническа позиция, но няма да аргументирам това тук, тъй като е доста встрани от темата.
  И така, гражданите най-после разбраха, че съществува маниер на управление, при който обществото има думата и може да влияе върху решенията на изпълнителната и законодателната власт. Това играе ключова роля днес, нека не го забравяме и отдадем дължимото на истинския демократ – г-н Бойко Борисов!

  Третият фактор, който руши трайно и необратимо левицата, е европеизацията на страната. Във всяко едно отношение. Като започнем с достъпа до информация посредством Интернет, който намалява драстично ефективността на традиционните медии, използвани като правило от мафията за манипулация на общественото мнение и стигнем до навлизащите в страната западни компании, които лека-полека променят разбиранията на хората за основни понятия като труд, дисциплина, правила на поведение. Можем да бъдем сигурни, че разликата между разбиранията на един работник в „Кока Кола“ и един, работещ за някой местен феодал в провинциален цех за безалкохолни напитки, е стряскаща. Но с течение на времето икономическата конюнктура ще принуди местните феодали сами да се променят. Това са процеси, които няма как да бъдат избегнати.

  В случая с БСП промяната неслучайно идва от вътрешен за тях човек, при това на много висока позиция, нееднократно заемал важни постове и получавал номинации за още по-високи такива. Работата в европейския парламент и в Европа като цяло, няма как да не те промени, освен ако не си от котилото на тоталните некадърници като Йотова, която дори след един мандат в европарламента, продължава да използва лозунги и клишета от времето на Брежнев. За Калфин е ясно, че БСП в сегашния и вид е пациент в будна кома. Илюзия е, че тя може да бъде държана в това състояние безкрайно дълго време. Въпреки привидно оптимистичните прогнози на охранените партийни социолози, само глупак може да вярва, че след тоталния провал на сегашното управление, БСП може да вземе процентите, които им вещаят. Настроенията вътре в столетницата са като в събуждащ се вулкан, а оголеният задник на Станишев неубедително затиска устието на кратера, с надежда лавата вътре да се успокои. Всуе. Изригването е неизбежно, пораженията ще са грандиозни и нищо чудно изглеждащото днес предателство на Калфин и Първанов да се окаже спасителния ход, който все пак ще позволи на БСП да оцелее. Със сигурност обаче няма да оцелее в днешния си уродлив, сталинистко-мафиотски вид. А това е добре за България.

  Затова днес е време да ликуваме, но и време да умуваме. Особено второто. И още по-особено всички демократи, десни, прогресивно мислещи хора – трябва да мислим как да продължим напред, без да допускаме нова уродлива структура да заеме мястото на сегашната - БСП.
  Видяхме какво могат викащите. Нека вече дадем възможност да ни покажат, какво могат мислещите. ГЕРБ и Борисов ни показаха какво могат. На мен ми хареса. Бих извикал без притеснение – келнер, още две от същото. Време е за празнуване!

  http://kerkenez.blog.bg/politika/2014/01/14/vreme-za-praznuvane.1228252

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 74. 74 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  ТОВА ПОВЕДЕНИЕ е само едно ново трансформиране на червената върхушка на управленските и партийни кадри, една маневра за укрепване на позициите, чрез създаване на ВТОРИ ФРОНТ, който увеличава шансовете им за победа в европарламента и не за друго, а за да намърдат туловища под неговото пълно с благини виме.

  ЧРЕЗ КАЛФИН прозират идеите на ГОЦЕ и сие. МУТИРАЛИ ПОСТ И НЕОКОМУНОИДНИ ЛИЦА, ФАКТОРИ СТРЕМЕЖИ И ЖЕЛАНИЯ ЗА ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА БЮРОКРАТИЧНО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ТЕНДЕНЦИИ ОТ НОВ ТИП ЗА ОБЛАДАВАНЕ НА НОВ РЕСУРСЕН ИЗТОЧНИК КАКЪВТО Е И САМИЯТ ЕВРОПАРЛАМЕНТ.

 75. 75 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Да се разцепят, се очакваше още след обявяването на кандидатурата на Пеевски. Но аз лично очаквах, че ще се разграничат по-млади социалисти, неомърсени и уж да кажем, са някакви идеали.(Но те имат ли такива?)

  А ето, разцеплението идва от ''старите'', които вместо да си чакат пенсията, се точат за избори. Тези, които имат опит, не действат емоционално, това е добре премислен ход, някаква алтернатива на вътрешнопартийна борба. Понеже Станишев с неговата кауза се бетонира, другарите намериха друг начин да покажат несъгласие. Ако Станишев беше подал оставка, нямаше да се случи това.

  Както казваше Кокинов в записите, не мога да разбера кой от кои е, но ще си проличи в близко време.

 76. 76 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#73] от "avatar":

  Другарят Борисов е представител само на вътрешната червена мутромутация от неокомуноиди, като мислене, поведение и управление, която е предназначена само и единствено за вътреупотреба, тя е само за местна консумация поради невъзможноста да бъде представена в Европа по адекватен начин.

  Треторазрядните комуноперсони на ГЕРБ са хората чакащи нарежданията да се случат, но не и да ги произведат, поради липса на състоятелни възгледи как това да стане.

 77. 77 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  Другарят Калфин е един човек изцяло заразен с прилепчивият вирус на ПОСТ и НЕОКОМУНОИДНОСТА не по-малко от другарите Първанов и Станишев.
  Те са заедно от другата страна на барикадата и са готови на всичко за да запазят позициите си на апологети на трансформиран неокомунизъм преминал през престъпният стадий на пост интеграцията му с мутрогенезисното развитие на самите корени на БКП и БСП(к) през всичкият фалш на измамният "преход".

 78. 78 Профил на avatar
  avatar
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#76] от "convince":

  Опитала си се да кажеш нещо? Не ти се е получило, пробвай пак!

  ГЕРБ отново ще спаси България, РъБъ са проект на ДС
 79. 79 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#64] от "lalleen":

  Значи обръщението "другар" се използва дори в западноевропейските социалистически (соцалдемократически) партии, когато става дума за партиини дела.

  Например германските социалдемократи на партийни събрания се обръщат с "геносе"

  Дори навремето в ГДР думата "геносе" се използваше само при партийна работа, а във всекиденевието се ползваше "хер" или "фрау".

  Само в СССР, Бълграия и Румъния бяха заменинили "г-н/г-жа" изцяло с "другар/другарка"

 80. 80 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  До коментар [#67] от "Seola":

  С това мислене хубаво си се подредила в редиците на стотиците хиляди промити мозъци, подложени на обработка с комунохимикалите разредени с чиста чешмяна вода, за да не предизвикат внезапен шок или летален изход на матряла изведнъж.

 81. 81 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#55] от "cinik":

  Доколкото знам навсякъде социалистите се обърщат помежду си с "другар", когато са на събрание или си пишат помежду си.

  Навън обаче използват "г-н / г-жа" - демек ако Калфин и Станишев са при Кеворкян -> ще се обръщат с г-н, ако са на Бузлуджа -> тогава са другари.

 82. 82 Профил на Nikolay Cankoff
  Nikolay Cankoff
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Калфин вече е политически труп.
  Веднъж лепнат етикета "Предател" не може да се забрави лесно, защото НИКОЙ, ама НИКОЙ не обича предателите.

 83. 83 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#57] от "kashpirovska":

  а на мен от Кашпировски ми настръхва косата. а вие в КГБ как се обръщате едни към други, на Диър Бонд и Диър Чапман

  и още, готвите ли се за нашествието на извънземните?

 84. 84 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#60] от "kashpirovska":

  овцо, трай ма

 85. 85 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 810 Неутрално

  До коментар [#60] от "kashpirovska":

  извънземните да ви дойдат на гости дано,

  ама не с мир, кгбейски посерковци такива

 86. 86 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#73:"avatar"]всички демократи, десни, прогресивно мислещи хора[/quote]

  Много са ти объркани категориите, бе, другарю ... а, пардон, вече не искаш да ти казват другар.
  Тези, които си изброил, са в три различни групи в европарламента.

 87. 87 Профил на stoqn8386
  stoqn8386
  Рейтинг: 409 Неутрално

  естествено че калфин не е предател напротив предатели са станиша местан и сидеров

 88. 88 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 581 Весело

  До коментар [#35] от "bono_vox":

  Талпите почнаха да вибрират в критичния честотен диапазон...

 89. 89 Профил на zlatediki
  zlatediki
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Калфин бе един от малкото останали читави хора в БСП, които сериозно трябва да се замислят дали Станишев е най-добрия вариант за лидер на партията. Въпреки, че бе протеже на Първанов, който го издигна за лидер когато стана президент, Станишев явно се притесни от авторитета на Първанов когато му свърши президентския мандат и го натири в ъгъла. Ето защо сега трябва да поеме отговорността за отлива на гласовете за БСП за Евроизборите, тъй като Калфин има добър имидж и авторитет и неминуемо много симпатизанти на БСП ще го подкрепят за евродепутат от листата на АБВ, тъй като са се отвратили от игрите на Станишев, който предложи Пеевски за шеф на ДАНС. Добър ход на Калфин и добър ден за българската демокрация !

 90. 90 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3618 Неутрално

  До коментар [#89] от "zlatediki":

  Ивайло Калфин не е член на БСП,може би затова е читав.

 91. 91 Профил на bibian
  bibian
  Рейтинг: 753 Весело

  Не си, не си бабиното, карай 'се така.

  以其终不自为大,故能成其大。~~ 老子
 92. 92 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Я, феновете на Гоце и Калфин се събрали на предизборна агитация.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 93. 93 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 8 Весело

  Според мен човека е преживял катарзис , но другарите му го плюят

 94. 94 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  глупости ,глупости ,другари и другарки

 95. 95 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2639 Весело

  Къде е уважаемия другар Иванов да се изкаже, темата по разцепване му е до болка позната. От няколко месеца като врачка вещае разцепването на ГЕРБ, ама собствените му другари така подло го изненадаха...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 96. 96 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Скъпия другар Калфин с още по скъпия Първанката, нова скъпа гимнастика......

  chavo64
 97. 97 Профил на perperikon
  perperikon
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Голяма манипулация. Всъщност БСП играят изтъркания номер с доброто(Първанов) и лошото ченге(Станишев), за да приберат гласовете на множеството разочаровани от БСП. След изборите обаче ще се прегърнат и ще кажат - "Ние, двете крила на БСП заедно имаме повече гласове от опозицията, затова ще продължим да Ви управляваме до второ пришествие, без значение, че помежду си се караме, кой да захапе по-голям кокал". Обидно е,че в БСП имат толкова ниско мнение за интелигентността на народа си. Това е панически ход пред тежка загуба.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 98. 98 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1177 Любопитно

  [quote#28:"Култура ми Бойко"]Абе..кат гледам, БСП води[/quote]
  Води в какво, ушанка? Едно време водеше в обирите на селски мандри и взривяването на църкви, сега викаш е малко по-различно със задкулисните мафиотски кръгове, а?

 99. 99 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1177 Весело

  [quote#0:"Калфин"]Уважаеми другарю Станишев,
  Скъпи другари,[/quote]

  Ох, просълзих се ... За още по-голяма автентичност обаче трябваше да започне с "Дарагой таварищ Сергей Дмитриевич".

 100. 100 Профил на Кибик
  Кибик
  Рейтинг: 8 Весело

  Голяма манипулация. Всъщност БСП играят изтъркания номер с доброто(Първанов) и лошото ченге(Станишев)
  До коментар [#97] от "perperikon":

  Хмм , според мен си се ритат сериозно по кокалчетата , ей така по другарски , както само те си могат

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK