Вигенин: От активните отношения между София и Москва печели и целият ЕС

Кристиан Вигенин

© © European Parliament - Audiovisual Unit]

Кристиан ВигенинРусия е стратегически партньор на България и София разчита руската страна да е по-активна в развитието на контактите, заяви българският външен министър Кристиан Вигенин в интервю за ИТАР-ТАСС. По думите му от активните отношения между София и Москва печели не само България, а и целият Европейски съюз.


Русия е стратегически партньор на ЕС. Москва води преговори, за да сключи с ЕС споразумение за сътрудничество и партньорство, смекчаване на визовия режим. Тези въпроси са важни и за България, затова активно участваме в дискусии по тези теми, полагаме усилия да съдействаме за ускоряване на този процес, казва министърът.


Вигенин откроява в двустранните връзки конкретните стъпки с цел засилване на българското консулско присъствие в Русия, развитие на икономическото сътрудничество, подпомагане на българския бизнес в търсенето на партньори в Русия, а на руския - в България.
"Правили сме и ще правим всичко, което зависи от нас. Според нас отношенията с Русия не бива да се формират въз основа на остарели идеологически стереотипи. Сега живеем в различен свят и поддържаме други активни отношения помежду си, от които печелят и България, и Европейският съюз", казва още външният министър.


Русия е ключов партньор за България - също като САЩ, макар това партньорство да лежи в друга плоскост, добави той. "В различни периоди по идеологически причини ту едно, ту друго правителство се опитваше да блокира отношенията с Русия; днес това е минало. Обаче трябва да е абсолютно ясно, че България има ангажименти и като членка на ЕС, и като членка на НАТО, но това в никой случай не значи, че трябва да прекратим отношенията с Руската федерация", отбелязва той.


"Нещо повече - тази година се навършват 135 години от установяването на дипломатически отношения между нашите страни. И много се надявам министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, ако има такава възможност, да посети България и с това също да даде важен знак за развитие на контактите между двете страни. Подобно посещение, ако не се лъжа, не е имало вече от шест години", добавя Вигенин.


През април в София предстои заседание на междуправителствената комисия за търговско-икономическо и научно-техническо сътрудничество, отбелязва той. Според него се очаква срещата да потвърди готовността на България да развива двустранните контакти и да осъществява глобални проекти.


"Подобни заседания на междуправителствено равнище не бяха организирани вече доста отдавна", посочва българският министър. "Вярвам, че срещата ще отправи и до руския бизнес, и до политическото ръководство на Русия ясни послания, че България има желание да развива контакти, да реализира съвместни глобални проекти", допълва той.


"Конкретно - проекта "Южен поток". Ще видим също как стоят нещата с друг голям проект, който временно е спрян - изграждането на АЕЦ "Белене". Ще покажем на българското общество, че няма пречки активно да работим с Русия", каза Вигенин.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK