Конституционният съд: Искането на президента за решението за отмяна избора на Пеевски е недопустимо (обновена)

Конституционен съд

© Юлия Лазарова

Конституционен съдКонституционният съд (КС) е приел, че питането на президента Росен Плевнелиев дали Народното събрание може да отменя свое решение за избор е недопустимо. Искането беше отправено от държавния глава в края на октомври по повод решението на парламента от 19 юни 2013 г., с което отмени решението си за избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.


Конституционният съд е приел становище по питането с мнозинство от осем от членовете на институцията срещу трима души "против", съобщи "Правен свят", позовавайки се на източници в съда.


В края на работния ден "Дневник" получи определението на съда, но до последно сайтът на институцията не работеше и то не на практика не беше обявено официално.
Решението е гласувано в отсъствието на съдия Кети Маркова. С особено мнение са останали трима от съдиите – докладчикът Анастас Анастасов, Благовест Пунев и Румен Ненков.


В първоначалния проект на Анастасов е било записано, че искането на президента е допустимо, а решението на парламента е противоконституционно, защото няма посочено, а и съществуващо законово основание Народното събрание да отмени по своя инициатива собственото си решение за избор на мандатна длъжност, когато избраният е встъпил в длъжност.    


Дори КС да беше гласувал проектът на решението, че парламентът не е имал констиционното право да отмени избора на Пеевски за шеф на ДАНС, от това нямаше да произтекат никакви проблеми за шефското кресло на сегашния председател, тъй като Пеевски е поискал да бъде освободен.  И парламентът е можел да гласува оставката му, вместо да си отменя решението за избора.


Гласуване на оставка обаче би означавало да се признае, че Пеевски все пак е заемал, макар и за малко, председателския пост в ДАНС, от което пък би произтекъл проблем с неговото депутатство - тогава той щеше да загуби депутатския си статут.


Какво казва КС


Според Конституционния съд ако решението на Народното събрание, с което то отменя избора на Делян Пеевски бъде обявено за противоконституционно, това ще доведе до възстановяването на Пеевски като шеф на ДАНС. Така ще се стигне до преразглеждане на друг казус, по който вече Конституционния съд се е произнесъл - а именно в несъвместимост ли е Пеевски като депутат, и като председател на агенцията.


"Възприемането на тезата, че Народното събрание следва да се произнесе по въпроса за оставка на Делян Пеевски след настоящото решение на Конституционния съд би довело единствено до изкуствено пораждане на ново искане за обявяването му в несъвместимост. Разбирането, че към този момент имаме двама действителни председатели на ДАНС и изборът на втория би бил законен,дори още да не е приета оставката на първия, е правно и логически непоследователно", пише в определението.


В него Конституционният съд се позовава на предишни случаи, в които парламентът отменя свои решения. "Четиридесет и второто Народно събрание застъпва разбирането на предходната легислатура и в Решението от 19 юни 2013 г. за отмяна на Решение от 14 юни с.г. за избор на Делян Славчев Пеевски за председател на ДАНС. С гласовете на всички присъствали в залата 128 народни представители Народното събрание, видно от мотивите на вносителите, приема, че избраното за председател на ДАНС лице не е встъпило в длъжност и поради това единственият начин да бъде открита нова процедура за избор на председател на ДАНС минава през отмяната на посоченото решение", пишат още в определението.


Пеевски не е искал да бъде шеф на ДАНС


В решението се посочва, че депутатите са се позовавали на откритото писмо, което Пеевски разпространи ден след избора му, в което уточняваше че не е встъпвал в длъжност (бел. ред. въпреки че същия ден в. "Преса" публикува интервю с него от кабинета му, а няколко часа след като беше избран се срещна с главния прокурор в качеството му на председател на ДАНС).


Според определението на КС от писмото ставало ясно, че Пеевски не иска да е председател на агенцията."Впоследствие тази негова воля е потвърдена от акта на оттегляне на оставката му като народен представител със заявление от 17.06.1013 г. Народното събрание е възприело същото по отношение на встъпването в длъжност и изобщо за несъвместимостта на народните представители".


В определението на КС е записано, че не може да бъде пренебрегнати правните последици от изразената от Делян Пеевски воля да не изпълнява функциите на председател на ДАНС, "валидирани от последващото оттегляне на оставката му като народен представител".


"Писмото на Делян Пеевски до медиите, последвано от юридическия акт на оттеглянето на вече подадената от него оставка като народен представител, постигат конституционосъобразния ефект на оставка от поста председател на ДАНС. Това е така, тъй като


нито Делян Пеевски е могло да бъде заставен да упражнява правомощия, които той не желае да упражнява, нито ДАНС е могла да бъде оставена без ръководство".


Според КС парламентът може да отменя свои решения, но това не може да се случва "неограничено и безусловно, като преценката за това трябва да бъде извършвана за всеки отделен случай". 


При тази преценка трябва да бъдат отчетени всички факти, довели до приемането на съответното решение, както и възможностите, с които Народното събрание е разполагало към онзи момент, за да реши един въпрос в съответствие с публичния интерес. При тази преценка не могат да се приемат за установени обстоятелства, които произтичат от последващи решения на Конституционния съд.


"Ако парламентът не беше избрал нов шеф на ДАНС - хаос и обществено напрежение"


В искането си президентът Росен Плевнелиев беше отбелязал, че с отмяната на решението си Народното събрание нарушава принципа за разделение на властите. КС не се съгласява с това, защото нито едно правомощие на орган на изпълнителната власт не е било накърнено.


В тълкуването си съдиите стигат и по далеч и отбелязват, че ако парламентът не беше избрал нов председател на ДАНС, това би довело до "хаос и обществено напрежение" (по същото време всяка вечер София беше блокирана от многохилядни протести с искане оставката на кабинета на Пламен Орешарски)


"От взетото решение за нов избор на председател на ДАНС не е била засегната, каквато и да е било конституционно защитена ценност. Точно обратното, евентуалното бездействие на Народното събрание в тогавашната обстановка би създало хаос и обществено напрежение. Така би се стигнало до парализиране на ДАНС и до блокиране на политиката на държавата по защита на националната сигурност и противодействието на престъпността", се уточнява в определението. Според съдиите това би противоречало на принципа на правовата държава. Затова и КС приема, че не може да се приеме, че оспореното решение на Народното събрание да бъде обявено за противоконституционно. 

Коментари (159)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Това не е първото недопустимо искане от страна на държавния ни глава за съжаление.

 2. 2 Профил на Безименен
  Безименен
  Рейтинг: 1316 Гневно

  на кой му пука.... в тази държава няма нещо, което да не е купено...даже гласували особенно мнение са зависими от олигархията ...... някой има ли нещо да каже

  Времето е наркотик, много от него убива.
 3. 3 Профил на kimik
  kimik
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Е как иначе, нали ще гътнат правителството ако гласуват нещо различно!

 4. 4 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  трагикомична ин-(про-)ституция!

 5. 5 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 627 Неутрално

  таа статия я писа министърката на културата нали?!

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  "...питането на президента Росен Плевнелиев дали Народното събрание може да отменя свое решение за избор, е недопустимо..."

  искането, питането все тая

 7. 7 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#4] от "хм":

  междудругото - ДА

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 8. 8 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1412 Неутрално

  То, че е допустимо е допустимо. Ама тогава прасчо става шеф на ДАНС. И ще се окаже, че има 2-ма шефове. И така да живей правото.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 9. 9 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#5] от "Øϰϰå Çҩßё":

  на спорта

 10. 10 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Хехехехе, що не кажете нещо за казуса, а се измъквате така бе мищоци...седи дома чети шок!

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 11. 11 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ангелина":

  Така е, ако Ламбо беше станал президент щеше да каже твърдо ЗБПГОМ на такива недопустими искания.

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  [quote#5:"Øϰϰå Çҩßё"]министърката на културата [/quote] Каква култура, искаш да кажеш на спорта... все тая де

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 990 Неутрално

  ЗБОГОМ< ЗБОГОМ исках да напиша.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Любопитно

  http://upload.wikimedia.org/wikipedia/ru/1/14/Opyat_dvoyka.jpg


  Сал едно не мога да си обЯсна - туй екипат Президентский ли е некадърен или нарочно го прават?
  По методичката на пловдивский Тотев?

  Щото КС отговаря на това което го питаш и както си го запитал.
  Т.е. въпросът и формулировката му предпоставят и отговора ...

 15. 15 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Според КС в България е допустимо съществуването на противоконституционна етническа партия, но горното искане на президента е недопустимо.
  Е, освен Конституционен, има и Божи Съд, на който всички, вкл. и другарите от КС, щем не щем, ше се явим.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 16. 16 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#9] от "extraCACA":

  тъй де, тя малко са й сбъркали министреството и аз затва така се оплетох

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 17. 17 Профил на georgi_val
  georgi_val
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някой да ми помогне да разбера какво е решил КС! - Кое е недопустимо - недопустимо е президента да задава такъв въпрос или е недопустимо НС да отмени свое решение?

 18. 18 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Това променя ли нещо?! Не.

 19. 19 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Очаквали ли сте от тази казионна организация нещо различно...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 20. 20 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Конституционен съд-отделение "Целесъобразност".

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2296 Весело

  [quote#14:"xm..."] КС отговаря на това което го питаш и както си го запитал. [/quote]
  тва бетер делфийския оракул бе

 22. 22 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#17:"georgi_val"]или е недопустимо НС да отмени свое решение? [/quote]
  Май това разбрах по- ясно. Другото е мъглявина и за мен. Но следва ли нещо от това решение на КС?

 23. 23 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Гневно

  Президент Плевнелиев е прав.Решението на КС ,че потвърждава решението на НС по случая Пеевски е безпрецедентен случай в историята на НС.Целта беше да се хвърли прах в очите на нас,излезлите на улицата с въпроса КОЙ?
  А защо КС играе по гайдата на БСП/БКП и ДПС е повече от ясно.Президентът пита,защото с това си решение КС създава прецедент за други подобни аморални решения,вкл. например сегашните опити Пеевски да се върне в ДАНС на бял кон.Ето това иска нашият президент да пресече като порочна практика!

  Tony
 24. 24 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 967 Любопитно

  Защо законите да могат да се тълкуват по няколко начина,а Конституцията да не може?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 25. 25 Профил на bonton
  bonton
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Борис Велчев, назначен от Плевнелиев за конституционен съдия, гласува срещу Плевнелиев. Комунистическа кръв вода не става, храни куче да те лае.

 26. 26 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#5:"Øϰϰå Çҩßё"]таа статия я писа министърката на културата нали?! [/quote]

 27. 27 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  [quote#14:"xm..."]Щото КС отговаря на това което го питаш и както си го запитал. [/quote]
  Това са въпросите на г-н Йонко Грозев, към които президентският екип добави, мисля, още един.
  А въпросите на г-н Грозев бяха отправени чрез президента, за да се натрие носа на юристите от ГЕРБ.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 28. 28 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Що ли му трябваше на Плевнелиев?Да му имам пиарите скапани и съветници

 29. 29 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#14:"xm..."]Сал едно не мога да си обЯсна - туй екипат Президентский ли е некадърен или нарочно го прават? [/quote] И аз съм хвърлена в смут, но по друга причина - това е ВТОРИ път обръщане към КС да каже, аджеба, какъв го играе Пеевски в момента. Добре, първия път глупаво попитали, сега пак глупаво попитали - та ние на един език ли си говорим тук, или какво? Доколкото знам "недопустимо" означава, че не може да се допусне до разглеждане по същество, или греша? Макар че вече звучи като в оная песен на Сигнал "... това е толкова недопустимо".

  Доброто е заразно
 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#27] от "дъждовита":
  Мерси.

 31. 31 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  [quote#29:"dogwoman"]Доколкото знам "недопустимо" означава, че не може да се допусне до разглеждане по същество[/quote]
  Точно това значи. Липса на правомощие от страна на съда да се произнесе по съответствието с КРБ по така поставения въпрос.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1321 Весело

  Да живее КС!!! Ураааааааааааааааааааа!!!
  /въодушевено и с апломб/

 33. 33 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 740 Неутрално

  т.нар конституционен съд, заедно с правителството, пармалента, останалия съд и медиите, е просто обслужващ персонал на мафията

  не случайно свинеевски бе класиран далеч преди всички "държавни мъже" в класацията за най-влиятелни българи

 34. 34 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  А Конституционният съд днес пак суспендирал Конституцията, ако е възможно повече де

 35. 35 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ОТ Проституционен съд какво друго може да се очаква?!

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 36. 36 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Весело

  [quote#31:"дъждовита"]Липса на правомощие от страна на съда да се произнесе по съответствието с КРБ по така поставения въпрос.[/quote] Благодаря за отговора... и кой тогава има правомощие? Над КС май е само Големия началник? Да се обърнем към Неофит, що ли?

  Доброто е заразно
 37. 37 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  [quote#29:"dogwoman"]глупаво попитали[/quote]

  ае стига бе... тея да не работят с перфокарти

 38. 38 Профил на metzanviolinov
  metzanviolinov
  Рейтинг: 492 Разстроено

  Чудесно. Вече си имаме прецедент. Оттук насетне НС могат да си отменят каквото решение си искат - и ако досега чистките при ново управление са ни били се стрували страшни, то вече абсолютно всеки може да бъде премахнат преди изтичането на мандата му, ако не слушка достатъчно.

 39. 39 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  До коментар [#30] от "xm...":

  Проблемът дойде от меренето на някакви неща, при условие, че и глухите разбраха, че Пеевски ще си остане депутат, тъй като вече сам се е отказал от ДАНС. Кой да го обясни на някои "специалисти"? Чудно ми е, защо отново никой не го изясни и на президента. Мисля си, че все още е обграден от хора, които целенасочено го подвеждат. На негово място бих сменила целия си екип.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Весело

  До коментар [#29] от "dogwoman":
  Е, да де.
  Нали и аз за туй са чеша по рЕпата.

  Е, по последиците и реакциите ша го познайме. Нема начин!

 41. 41 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Весело

  [quote#36:"dogwoman"]кой тогава има правомощие? Над КС май е само Големия началник? Да се обърнем към Неофит, що ли? [/quote]
  И Господ не може да ни помогне )))) Това е земята все пак, не Раят )))))

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 42. 42 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 642 Неутрално

  За да е допустимо, трябва да признаят собственото си грешно решение по казуса - е то е ясно, че няма как да стане ... така става НЕДОПУСТИМО.
  тъжен смях

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#29:"dogwoman"]И аз съм хвърлена в смут, но по друга причина - това е ВТОРИ път обръщане към КС да каже, аджеба, какъв го играе Пеевски в момента. [/quote]
  Така де, но си тънем в неведение, а висшите ни юридическите умове явно са в шок и ужас.

 45. 45 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Неутрално

  [quote#37:"extraCACA"]не работят с перфокарти[/quote] Ако работеха с перфокарти, поне щеше да има яснота. Може да е глуповата, но поне ясно връща отговор "да" или "не". А в момента единственото упражнение е да накарат да се чувства тъп всеки, който се опита да разбере какво говорят и какво имат "изподнапредвид".

  Доброто е заразно
 46. 46 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Комунистическият Съд приел, че да питаш и искаш в НРБ е недопустимо!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 47. 47 Профил на alex_p
  alex_p
  Рейтинг: 426 Неутрално

  аз също подкрепям, че питането е допустимо!

 48. 48 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  [quote#45:"dogwoman"]А в момента единственото упражнение е да накарат да се чувства тъп всеки, който се опита да разбере какво говорят и какво имат "изподнапредвид". [/quote]
  Щото КС е писал решенията си на "алгол" )) Правилна е тезата за перфокартите.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 49. 49 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Конституционният съд е най-висшият орган, правово каквото реши - това е, и да се плюнчим тука, нищо няма да се промени, решението е взето

 50. 50 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  [quote#45:"dogwoman"]"да" или "не". [/quote]

  или премигващ надпис "системна грешка"... и стелещ се наоколо дим

 51. 51 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  [quote#44:"danid"]Така де, но си тънем в неведение, а висшите ни юридическите умове явно са в шок и ужас. [/quote]
  Ммм ...
  Твърде спорно твърдение.

  В статията пише друго.
  Мнозинство от 8 (осем) гласа ...

 52. 52 Профил на zigi
  zigi
  Рейтинг: 165 Неутрално

  Поредна доза празнословие и пореден повод за някои хора да се направят на обидени госпожици

 53. 53 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ангелина": би ли посочила аргументи ако обичаш. Щото иначе звучи просто като пропаганда

 54. 54 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Тъй е то Йода като мълчи... И тез пишман Дарт вейдъровци си размахват фенерчетата...

 55. 55 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Кое, питането ли е недопустимо? Нещо не ми ставя ясно! Я уточнете моля!

  "Конституционният съд (КС) е приел, че питането на президента Росен Плевнелиев дали Народното събрание може да отменя свое решение за избор е недопустимо." WTF?
  То че този КС се омота до шия е логически противоречия е ясно, ама ...

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на ivanalex2
  ivanalex2
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Политиците казват: няма да отговарям на неудобни въпроси,. КС казва същото.

 58. 58 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#39] от "дъждовита":

  Аз щях да го сменя още,когато по време на първата му новогодишна реч прожектираха Монтана,вместо българска планина.Екипът му вече няколко пъти го дъни сериозно.

 59. 59 Профил на plf
  plf
  Рейтинг: 389 Неутрално

  До коментар [#19] от "Велислав":

  Аз не ама никак. Само се чудеш как ще си формулират мъдростта...

 60. 60 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  [quote#58:"fener"]Екипът му вече няколко пъти го дъни сериозно.
  [/quote]

  Йовчев е най-тежкото доказателство за това. Цялата президентска администрация трябва да напуска заедно с президента си. Без увъртания и шикалкавения. Ясно и просто.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 61. 61 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#22:"danid"] Но следва ли нещо от това решение на КС?[/quote]
  Няма решение! Питането е отклонено.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 62. 62 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#58] от "fener":

  наистина, съветници, пиари, много са зле

 63. 63 Профил на don_horhe
  don_horhe
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Конституционният съд - strike one, strike two, strike three - you're out!

 64. 64 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Не всяко искане е допустимо. Конституционният съд тълкува законите и ги сравнява дали са направени по калъпа на конституцията. Питане от рода "Може ли НС да отменя свои решения" звучи все едно въпроса на президента към КС е "Какви числа ще се падната в тираж № 5 на Тото2"?
  ---
  Примери много когато НС (а и други мандатни органи) отменят сами свои решения.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 65. 65 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1292 Весело

  Тоя съд съвсем стана за смях....

 66. 66 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#62:"mildoktora"]наистина, съветници, пиари, много са зле[/quote]
  Ми нали и Кристиан Такев се присъедини към отбора?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 67. 67 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#66] от "geo_19":

  аа, моля, моля, Таков е доста кадърен юрист, преподавал е на мои близки. Присъедини се наскоро, а и какво да ви кажа, правото у нас е тълкувателно

 68. 68 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Добре де, а вие какво очаквахте от един богат бизнесмен, който нито е интелектуалец, нито общественик, нито политик, нито разбира от обществени проблеми, но са го направили президент?!

  Но той не е виновен!

  Виновни са ония двамата, дето "работите" им са все такива - никакви!

  Вождът се готвеше да управлява като бай Тошо. Но, за щастие, БСП и ДПС + АТАКА му изиграха лоша шега.

  Сега ще не ще, може не може, Плевнелиев трябва да върши нещо, за което не е подготвен.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 69. 69 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Верно е, че питането беше направено преди Такев да се присъедини към отбора. Та в този смисъл ще е интересен и неговият прочит на отказа на КС.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 70. 70 Профил на Aldin Dimitrov Aldinov
  Aldin Dimitrov Aldinov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  На "Частният съд на Пеевски за нагаждане на Конституцията според нуждите на 33 годишния успял българин" му трябваха около три месеца, за да реши днес, че искането на президента, за обяваване на решението на парламента за оттегляне кандидатурата на свинчо за шеф на ДАНС е недопустимо за разглеждане в същия частен съд. Голямо двоумене ще да е било ....

  "Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 71. 71 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Решението на КС е скандално и зависимо.
  От друга страна пък друго ми прави впечатление: Росен много добре го играе опозиция. Май ще видим повторение на онзи ход с Путин и Медведев - Баце да се цани президентин, а Роската да се озове в ГЕРБ?

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 72. 72 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 507 Любопитно

  Но самото питане е юридически адекватно и логично. Лежи на сериозни и потвърдени факти.

  Кой ако не президента има пълномощното да попита КС?

  Кой ако не самата представителна власт, представляващия гражданите? Точно така...Кой...

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 73. 73 Профил на Tom Sawyer
  Tom Sawyer
  Рейтинг: 410 Гневно

  Такаааа! След като Мафията се сдоби с Държава, сега си има и Конституционен Съд. Щом вече стана НЕДОПУСТИМО дори и да питаш (бил той и президента)...........лошо другари - много лошо!

  Реформаторски миражи. Оставка! If you don`t want to Democracy, Democracy will come to you.
 74. 74 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 419 Неутрално

  [quote#70:"warlock"]искането на президента, за обяваване на решението на парламента за оттегляне кандидатурата на свинчо за шеф на ДАНС е недопустимо за разглеждане в същия частен съд. Голямо двоумене ще да е било ....[/quote]
  КС не е съд в общопознатия смисъл на думата. КС тълкева законите и неговите решения имат действие занапред, но не могат да се приложат с обратна сила. Решението за отмяна решението за избора е свършен факт и КС просто няма обект, който да изследва. КС не може да издава морални присъди от рода "Това което сторихте бе неправилно". Може да стане ако отмени някой закон действащ към момента на вземането на решението. Отмяната важи от сега за в бъдеще, но не и от момента на приемане на закона.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 75. 75 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3343 Неутрално

  До коментар [#67] от "mildoktora":
  Таков е по Гражданско право.
  Де го барате за такава тема да бил корифей?
  Па и Плевнелиев си го взе след като питаньето беше пласирано ...

 76. 76 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#75] от "xm...":

  всъщност, да, така беше

 77. 77 Профил на Aldin Dimitrov Aldinov
  Aldin Dimitrov Aldinov
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#74] от "geo_19":
  Питането на президента беше "Може ли народното събрание да отменя свое решение" нямаше общо с този казус, а принципно какво е редно и какво не. Кое му е недопустимото на това питане?

  "Против глупостта и самите богове напразно се борят" Айзък Азимов
 78. 78 Профил на Моди трий нищо да не остане!
  Моди трий нищо да не остане!
  Рейтинг: 568 Разстроено

  Всички за прасчо, прасчо сам за себе си! Ева на КС! Това са достойни хора, трябва да им се разлепят снимките из всички обществени тоалетни, та като има запек човек да го прокарва!
  Апропо тия ли са стожерите не ЮФ в СУ? Какви дари само се подковават... мъка

 79. 79 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 479 Весело

  няма такава държава =) пълен цирк!

  it comes from inside, just listen ...
 80. 80 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 578 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ангелина":

  Загрижила си се дали едно питане е допустимо или не, сякаш е някакво престъпление да поставиш въпрос, на който ти отказват отговор.

  А защо не казваш нищо за незаконните решения на Народното събрание?

  @)----,--'--
 81. 81 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  [quote#39:"дъждовита"]и глухите разбраха, че Пеевски ще си остане депутат, тъй като вече сам се е отказал от ДАНС.[/quote]
  ......
  Отказа се сам, но реди това прие, че даже и се закле. Излиза, че играта на "иди ми-доди ми" след поредната липса на решение на КС ще трябва да се закрепи направо в Конституцията. Честито!

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 82. 82 Профил на dievski
  dievski
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Българийо,Българийо....или май нема такава държава вече...Господ да я прости!

 83. 83 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  Парламента е сгрешил да видим какви ще са последствията за времето от-до днес

 84. 84 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  Поредната издънка на президентчо!! Там около него юристи няма ли??

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 85. 85 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#67] от "mildoktora":  Кажи му либерал или либертарианец и повече не се занимавай с него!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 86. 86 Профил на Udo Ulfkotte
  Udo Ulfkotte
  Рейтинг: 793 Весело

  Особени мнения на супер "независимите" конституционни съдии Анастас Анастасов, бивш депутат от ГЕРБ, завършил изключително "престижния" ПУЦ - Симеоново и Румен Ненков, чиито син е депутат от ГЕРБ. Три пъти ура за тез доблестни хора и долу всички останали!

  "Купените журналисти" ("Gekaufte Journalisten")
 87. 87 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 673 Неутрално

  И какво ще каже сега "радетелят за демокрация"?

 88. 88 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 550 Неутрално

  КС всякак вади парламента, чист от собствения му батак...
  Институционални нелепости до шия, а виновни няма...

 89. 89 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 673 Весело

  [quote#71:"Freedom of Speech"]Росен много добре го играе [/quote]

  Това е виц, нали?

 90. 90 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#84] от "boby1945":

  много зле са тия около него

 91. 91 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  [quote#81:"Скакауец"]Излиза, че играта на "иди ми-доди ми" след поредната липса на решение на КС ще трябва да се закрепи направо в Конституцията. Честито! [/quote]
  Не ми го казвайте на мен. Беше ясно още след първото решение по казуса "Пеевски", че тук няма да минат никакви правни хитринки. Румен Янков заяви, че става дума за "натиск" върху съдиите, включително чрез обещание за облаги. Яд ме е, че заради такива като Грозев, президентът трябваше да си "гърми патроните" и да задава въпроси, от които трябваше да излезе, че Пеевски е още депутат, тъй като липсва изрично решение на НС за прекратяване на мандата. Глупост голяма! Този въпрос беше оставен веднага без разглеждане. Въпросът на президентския екип пък беше свързан с възможността на НС да отменя собствените си решения. Е, какво да каже КС, че не може ли?! След като в КРБ не е предвидено нищо по този въпрос (а и няма как това да се случи), не може КС да си го измисля, нали? Ще прочетем, ще видим.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 92. 92 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#88] от "dimko":


  [quote#88:"dimko"]Институционални нелепости до шия, а виновни няма..[/quote]
  Виновни има, винаги има виновни...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 93. 93 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 426 Разстроено

  колко ли още беззакония ще се направят заради тази фекалиа?

 94. 94 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1791 Неутрално

  Недопустимо щото не ви изнася...

 95. 95 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1440 Гневно

  Някой може ли да обясни разбираемо на "простия" български народ:
  - КС е обсъждал "питането/искането" на президента ?
  - НС в правото си ли е бил да отменя взетото решение за назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС?
  - какво следва от това решение на КС?
  - нас за идиоти ли ни вземат?

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 96. 96 Профил на tagged18
  tagged18
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Почти всяко вето и искане на Плевнелиев се отхвърля. Просто няма силата, няма подкрепата на почти никой от влиятелните фигури в държавата. Даде обещания, че ще се бори за доброто на народа, а не може да го осигури. Виждаме какво се получава и как всеки си прави каквото иска. В момента президентския пост е безсилен и слаб, а това означава, че надеждите на народа се изпаряват.

 97. 97 Профил на mildoktora
  mildoktora
  Рейтинг: 374 Неутрално

  съветниците на Плевнелиев са слаби явно - защо му трябваше да гърми патрон?безсмислено

 98. 98 Профил на kalina_v
  kalina_v
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Е, то беше ясно, че с тези едва скалъпени мотиви няма да мине номера, ама явно просто да се симулира дейност. А и Пеевски не беше ли предложение на ГЕРБ?!

 99. 99 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2296 Любопитно

  "Най-куриозното обаче е, че становищата за недопустимост на искането ще бъдат мотивирани в три отделни становища, тъй като конституционните съдии, които поддържат генерално тази теза, имат съвсем различни, даже взаимоизключващи се мотиви за недопустимостта, научи "Правен свят". "


  В КС дали не биха могли да гледат на кафе белки оправдаят съществуването си?

 100. 100 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На 14 ноември миналата година Съдът вече прие, че искането на президента е допустимо, с изключение на един въпрос - от кой момент се прекратява мандата на народен представител в такава ситуация.
  След като вече са приели, че останалите въпроси са допустими и следва да се разгледат по същество, как така ще кажат, че не са? Има нещо неясно в цялата работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK