Конституционният съд: Искането на президента за решението за отмяна избора на Пеевски е недопустимо (обновена)

Конституционен съд

© Юлия Лазарова

Конституционен съдКонституционният съд (КС) е приел, че питането на президента Росен Плевнелиев дали Народното събрание може да отменя свое решение за избор е недопустимо. Искането беше отправено от държавния глава в края на октомври по повод решението на парламента от 19 юни 2013 г., с което отмени решението си за избор на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.


Конституционният съд е приел становище по питането с мнозинство от осем от членовете на институцията срещу трима души "против", съобщи "Правен свят", позовавайки се на източници в съда.


В края на работния ден "Дневник" получи определението на съда, но до последно сайтът на институцията не работеше и то не на практика не беше обявено официално.
Решението е гласувано в отсъствието на съдия Кети Маркова. С особено мнение са останали трима от съдиите – докладчикът Анастас Анастасов, Благовест Пунев и Румен Ненков.


В първоначалния проект на Анастасов е било записано, че искането на президента е допустимо, а решението на парламента е противоконституционно, защото няма посочено, а и съществуващо законово основание Народното събрание да отмени по своя инициатива собственото си решение за избор на мандатна длъжност, когато избраният е встъпил в длъжност.    


Дори КС да беше гласувал проектът на решението, че парламентът не е имал констиционното право да отмени избора на Пеевски за шеф на ДАНС, от това нямаше да произтекат никакви проблеми за шефското кресло на сегашния председател, тъй като Пеевски е поискал да бъде освободен.  И парламентът е можел да гласува оставката му, вместо да си отменя решението за избора.


Гласуване на оставка обаче би означавало да се признае, че Пеевски все пак е заемал, макар и за малко, председателския пост в ДАНС, от което пък би произтекъл проблем с неговото депутатство - тогава той щеше да загуби депутатския си статут.


Какво казва КС


Според Конституционния съд ако решението на Народното събрание, с което то отменя избора на Делян Пеевски бъде обявено за противоконституционно, това ще доведе до възстановяването на Пеевски като шеф на ДАНС. Така ще се стигне до преразглеждане на друг казус, по който вече Конституционния съд се е произнесъл - а именно в несъвместимост ли е Пеевски като депутат, и като председател на агенцията.


"Възприемането на тезата, че Народното събрание следва да се произнесе по въпроса за оставка на Делян Пеевски след настоящото решение на Конституционния съд би довело единствено до изкуствено пораждане на ново искане за обявяването му в несъвместимост. Разбирането, че към този момент имаме двама действителни председатели на ДАНС и изборът на втория би бил законен,дори още да не е приета оставката на първия, е правно и логически непоследователно", пише в определението.


В него Конституционният съд се позовава на предишни случаи, в които парламентът отменя свои решения. "Четиридесет и второто Народно събрание застъпва разбирането на предходната легислатура и в Решението от 19 юни 2013 г. за отмяна на Решение от 14 юни с.г. за избор на Делян Славчев Пеевски за председател на ДАНС. С гласовете на всички присъствали в залата 128 народни представители Народното събрание, видно от мотивите на вносителите, приема, че избраното за председател на ДАНС лице не е встъпило в длъжност и поради това единственият начин да бъде открита нова процедура за избор на председател на ДАНС минава през отмяната на посоченото решение", пишат още в определението.


Пеевски не е искал да бъде шеф на ДАНС


В решението се посочва, че депутатите са се позовавали на откритото писмо, което Пеевски разпространи ден след избора му, в което уточняваше че не е встъпвал в длъжност (бел. ред. въпреки че същия ден в. "Преса" публикува интервю с него от кабинета му, а няколко часа след като беше избран се срещна с главния прокурор в качеството му на председател на ДАНС).


Според определението на КС от писмото ставало ясно, че Пеевски не иска да е председател на агенцията."Впоследствие тази негова воля е потвърдена от акта на оттегляне на оставката му като народен представител със заявление от 17.06.1013 г. Народното събрание е възприело същото по отношение на встъпването в длъжност и изобщо за несъвместимостта на народните представители".


В определението на КС е записано, че не може да бъде пренебрегнати правните последици от изразената от Делян Пеевски воля да не изпълнява функциите на председател на ДАНС, "валидирани от последващото оттегляне на оставката му като народен представител".


"Писмото на Делян Пеевски до медиите, последвано от юридическия акт на оттеглянето на вече подадената от него оставка като народен представител, постигат конституционосъобразния ефект на оставка от поста председател на ДАНС. Това е така, тъй като


нито Делян Пеевски е могло да бъде заставен да упражнява правомощия, които той не желае да упражнява, нито ДАНС е могла да бъде оставена без ръководство".


Според КС парламентът може да отменя свои решения, но това не може да се случва "неограничено и безусловно, като преценката за това трябва да бъде извършвана за всеки отделен случай". 


При тази преценка трябва да бъдат отчетени всички факти, довели до приемането на съответното решение, както и възможностите, с които Народното събрание е разполагало към онзи момент, за да реши един въпрос в съответствие с публичния интерес. При тази преценка не могат да се приемат за установени обстоятелства, които произтичат от последващи решения на Конституционния съд.


"Ако парламентът не беше избрал нов шеф на ДАНС - хаос и обществено напрежение"


В искането си президентът Росен Плевнелиев беше отбелязал, че с отмяната на решението си Народното събрание нарушава принципа за разделение на властите. КС не се съгласява с това, защото нито едно правомощие на орган на изпълнителната власт не е било накърнено.


В тълкуването си съдиите стигат и по далеч и отбелязват, че ако парламентът не беше избрал нов председател на ДАНС, това би довело до "хаос и обществено напрежение" (по същото време всяка вечер София беше блокирана от многохилядни протести с искане оставката на кабинета на Пламен Орешарски)


"От взетото решение за нов избор на председател на ДАНС не е била засегната, каквато и да е било конституционно защитена ценност. Точно обратното, евентуалното бездействие на Народното събрание в тогавашната обстановка би създало хаос и обществено напрежение. Така би се стигнало до парализиране на ДАНС и до блокиране на политиката на държавата по защита на националната сигурност и противодействието на престъпността", се уточнява в определението. Според съдиите това би противоречало на принципа на правовата държава. Затова и КС приема, че не може да се приеме, че оспореното решение на Народното събрание да бъде обявено за противоконституционно. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK