Кабинетът прие конфликтът на интереси да не се установява еднолично

Бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси Филип Златанов, за който стана известно, че поне два пъти седмично се е виждал с Искра Фидосова, а тефтерчето му съдържаше указания за кои хора да се образуват преписки. 

© Надежда Чипева, Капитал

Бившият председател на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси Филип Златанов, за който стана известно, че поне два пъти седмично се е виждал с Искра Фидосова, а тефтерчето му съдържаше указания за кои хора да се образуват преписки. Председателят на комисията за конфликт на интереси да не може еднолично да се произнася по преписки, а случаите да се разпределят на петима членове, като един от тях да става докладчик по даден казус. Това са част от промените в закона за конфликт на интереси, които правителството прие по предложение на министерството на правосъдието. 


В мотивите е записано, че промените се налагат заради липсата на систематизирана регламентация на правомощията на Комисия за предотвратяване и установяване на конфликтна интереси. В действащия закон са посочени само правомощията на нейния  председател, а правомощията на самата комисия могат да се изведат по тълкувателен път от различни разпоредби. "Това доведе до недопустима подмяна на принципа на колегиалността с едноличното решаване от председателя на комисията на всички въпроси, свързани с нейната работа". 


Според вносителите заради липсата на уредба решенията на преписките "се извършваше въз основа на субективната преценка на председателя на комисията". 
През юли срещу бившия председателя на комисията Филип Златанов започна разследване, в хода на което прокуратурата представи извадки от тефтерчето му. В него имаше инициали на политици и записани поръчки за атаки срещу публични фигури. Златанов беше отстранен, а парламентът гласува временна комисия, за да проучи информацията за нарушения, извършени от него.


Промените предвиждат ускоряване на процедурата, като се премахва действащата практика комисията първо да решава дали има конфликт на интереси, след това актът да минава през две съдебни инстанции и едва ако бъде потвърден, тя да налага наказание, което пак да бъде проверено от два съдебни състава. Сега конфликтът на интереси и наказанията ще стават с едно решение, което след това ще минава през две инстанции в съда, а не през четири. 


Изрично се изброяват основанията, на които Комисията може да прекрати образувано пред нея производство. 


"За да се оптимизира дейността на Комисията, се създава длъжността заместник-председател. За да бъдат пряко ангажирани всички членове на Комисията с вземаните от нея решения, се предвижда определяне на докладчик по всяко образувано производство. С цел избягване на субективизъм, определянето на докладчика ще се извършва на случаен принцип чрез електронно разпределение", гласят още промените.


Предвижда се удължаването на 2-месечния срок за произнасяне на Комисията да става само с нейно решение – с не повече от 30 дни при случаи на правна или фактическа сложност. 


Уточнява се приложното поле на закона, като в понятието "лица, заемащи публични длъжности" се включват заместник-председателите на ВКС и ВАС, заместниците на главния прокурор, кметските наместници, обществените посредници и членовете на Консултативния съвет на Сметната палата. 

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK