Стажантите да работят на трудов договор, предлага кабинетът

Стажантите да работят на трудов договор, предлага кабинетът

© Георги КожухаровДоговорът за стажуване да получи статута на особен вид трудов договор, предвижда промяна в Кодекса на труда, която правителството предлага на Народното събрание да приеме. 


Промяната е мотивирана с нуждата да се подкрепи младежката заетост. Според проектозакона младежи, завършили поне средно образование и без стаж и опит, ще могат да се назначават на трудов договор с условие за стажуване. Такъв договор ще може да се сключва само веднъж с едно лице и за срок между 6 месеца и 1 година.  


Стажантът ще работи под надзора на наставник, с когото работодателят ще сключва допълнително споразумение към трудовия договор. До две седмици след приключването на стажа фирмата ще издава на младежа препоръка. 
Сред предлаганите промени са и няколко улеснения за бизнеса, между които задължението да отчита извънредния труд пред трудовата инспекция веднъж годишно, а не на всеки шест месеца, както е сега. 


НАП служебно ще заличава регистрирани трудови договори, ако се установи, че са фиктивни. Според досегашната практика заличаването ставаше от работодателя след предписание на инспекцията по труда.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK