Кабинетът "Орешарски" възстановил институционалната култура на общуване

Пламен Орешарски на митинг в подкрепа на кабинета на 16 ноември 2013 г.

© Велко Ангелов

Пламен Орешарски на митинг в подкрепа на кабинета на 16 ноември 2013 г.Възстановената институционална култура на общуване е един от плюсовете на кабинета "Орешарски", които са изтъкнати в отчета за изпълнението на програмата му до края на 2013 г. 


Премиерът Пламен Орешарски, който е критикуван от подкрепящите го политически сили, че недостатъчно ясно обяснява пред обществото политиките си, ще представи отчета пред депутатите в петък - 17 януари. След това текстът, който по неофициална информация е от около 150 страници, ще бъде публикуван и на сайта на правителството.  


Правителството, срещу което граждани протестират вече 215 дни, констатира, че за шест месеца управление е успяло да промени цялостната социално-икономическа обстановка в страната. Кабинетът отчита, че е възстановена социално-икономическата стабилност, поставени са основите на икономическия растеж и са започнали реформи във всички области, се посочва в съобщение на правителствения пресцентър. 
За периода юни - декември 2013 г. са засилени социалните акценти на политиките, ускорени са разплащанията на държавата към фирмите, преустановен е централизираният административен натиск върху бизнеса, се посочва в съобщението. Подготвени са редица подобрения в нормативната рамка в посока по-ефективна конкуренция, по-малко административни тежести, по-ясни и опростени правила, по-добра събираемост на бюджетните приходи, изрежда то. Изтъква се също, че са създадени обществени съвети в държавните институции.


В документа се описва неблагоприятното финансово наследство, оставено от управлението на ГЕРБ - стопени наполовина фискални резерви (от 8 на 4 млрд. лв.) и нараснал също с 4 млрд. лв. вътрешен дълг (от малко над 10 млрд. лв. в средата на 2009 г. до близо 14.5 млрд. лв. в края на първото тримесечие на 2013 г.). Изтъква се, че въпреки тези обстоятелства предвидените законови ограничители за държавния дълг са спазени.


В отчета са посочени и областите, в които правителството оценява темпото си като все още незадоволително – достъпът на малкия бизнес до кредитни ресурси, административната и здравната реформа, липсата на видимо подобрение на инвестиционния климат, колебанията в овладяване на бежанската вълна.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK